Stage

Schoolvisie

Stage speelt zich buiten de school af in een levensechte werksituatie. Het is een begeleid leerproces dat gericht is op het verwerven van kennis, vaardigheden en attitudes. Het is een middel om leerplandoelstellingen te bereiken. Stage wil het onderwijs en de arbeidsmarkt op elkaar laten aansluiten.

Stages zijn positief voor het leerproces:

Stagekalender

De planning van de stage kan u raadplegen in de kalender STAGES.

Wie gaat op stage?

Stages worden enkel in sommige studierichtingen van het vijfde, zesde of zevende specialisatiejaar georganiseerd. Voor onze school zijn dat:

Wie doet wat?

Tussentijdse evaluatie

Tijdens de stageperiode komt de stagebegeleider meermaals op stagebezoek. Er vindt een gesprek plaats met de leerling-stagiair, de stagebegeleider en de stagementor over de prestaties van de leerling-stagiair. De stagebegeleider noteert zijn bevindingen in het stage-evaluatiedocument. De evaluatiedocumenten verschillen per opleiding. In de opleiding verzorging werkt onze school werkt met het stage-evaluatiesysteem ‘Uniform’. Alle Limburgse scholen met een zorgopleiding gebruiken dit systeem.

Tijdens de stageperiode is er een tussentijdse evaluatie (behalve voor de doorstroomstudierichtingen).

Voorbereiding stage BSO

Infoavond: 4de jaar

Op het einde van het vierde jaar is er een infoavond voor leerlingen en ouders. Volgende thema’s komen hier o.a. aan bod:

Snuffelstage en bedrijfsbezoek

De leerlingen van voeding-verzorging gaan op het einde van het vierde jaar op snuffelstage.

De leerlingen van basismechanica en houtbewerking gaan op het einde van het vierde jaar op bedrijfsbezoek in één of meerdere bedrijven uit hun sector.

Lessen over stage: 4de en 5de jaar

Binnen de lessen PAV en praktijk worden de leerlingen voorbereid op het contact leggen met stageplaatsen en omgaan met toekomstige collega’s en werkgever. Ook worden er twee extra lessen gegeven door de stagebegeleider over stagebegrippen, veiligheid, procedures ...

Voorbereiding TSO-opleidingen

In het begin van het zesde jaar worden de leerlingen tijdens de praktijklessen voorbereid op hun stage. Ook worden er twee extra lessen gegeven door de stagebegeleider over stagebegrippen, veiligheid, procedures ...

Stageplaats

De school beslist autonoom over de stageplaats en werkt samen met vaste stageplaatsen. De stagebegeleider verdeelt de leerlingen over deze plaatsen.

Voorwaarden

De stageplaats:

De stagementor:

Welke documenten moeten in orde worden gebracht

Het verloop van een stage wordt door de stagebegeleider grondig besproken a.d.h.v. een blanco stagedossier. Dit dossier bestaat uit twee delen: een administratief gedeelte en een stageschrift.

Blokstage BSO

Er wordt een stageperiode van drie weken bij dezelfde stagegever ingepland. Dit is zo voor de leerlingen van:

- 5 en 6 centrale verwarming en sanitaire installaties;

- 5 en 6 houtbewerking;

- 7 bijzondere schrijnwerkconstructies;

- 7 verwarmingsinstallaties.

In de studierichting verzorging voorzien we drie periodes van vijf tot zes weken stage. Dit betekent dat er twee lessenroosters zijn:

Stage TSO

Het doel van de stage is om kennis te maken met het werkveld. Daarom wordt in het zesde jaar elektro-mechanica en mechanische vormgevingstechnieken gekozen voor een stageperiode van twee weken.

Bij korte blokstages (maximaal drie weken per schooljaar) worden geen inhaallessen georganiseerd.

Stagecijfer

Het stagecijfer wordt na onderling overleg door de stagementor en de stagebegeleider gegeven op basis van een voorgeschreven evaluatiedocument. Daarnaast evalueert de leerling-stagiair zichzelf om zijn gedrag bij te sturen.

De leerling-stagiair wordt beoordeeld op:

Voor BSO staat het vak 'stage' afzonderlijk op het rapport. Er wordt een apart stagerapport voorzien.

Voor TSO is het een onderdeel van het vak praktijk. In de betreffende periode valt het praktijkcijfer uiteen in twee delen: praktijk en stage. Beiden tellen voor elk de helft mee.

Het stageschrift

Het stageschrift bevat:

Eindevaluatie

De eindevaluatie gaat door op het einde van de stageperiode. Ze is gebaseerd op de evaluatie van de stagebegeleider, de stagementor en de leerling. Vorderingen t.o.v. de tussentijdse evaluatie worden besproken. De eindevaluatie wordt binnen de tien werkdagen met de leerling besproken. Op vraag van de leerling kan de stagementor hierbij aanwezig zijn.

Afwezig op stage

Bij iedere afwezigheid op stage verwittigt de leerling vóór de aanvang van de stage de:

Afspraken bij afwezigheid op stage zijn te raadplegen in het stagereglement.

Een afwezigheid op stage wordt steeds gewettigd met een doktersattest.

Gmiste stagedagen als gevolg van een afwezigheid worden in principe altijd ingehaald. Inhaalstage wordt georganiseerd in overleg met de leerling-stagiair, de stagementor én de stagebegeleider. Dit inhaalmoment kan plaatsvinden op woensdagnamiddag, op zaterdag of een lesvrije dag. Bij een tekort aan mogelijke inhaaldagen kunnen deze uitzonderlijk plaatsvinden tijdens een vakantieperiode.

Inhaalstage is niet nodig bij afwezigheid (tot een maximum van drie dagen) door overmacht vanuit de stageplaats. De school beslist of er overmacht is. Deze leerlingen moeten ook niet op school aanwezig zijn tenzij de leerling of zijn/haar ouders er zelf om verzoeken.

Blokstages worden chronologisch afgewerkt. De eerste stageperiode dient met andere woorden eerst afgewerkt te zijn alvorens de leerling kan overgaan naar de tweede stageperiode. Idem voor de tweede stageperiode. Dit wil zeggen dat het mogelijk is dat de derde stageperiode niet kan afgewerkt worden tijdens het normale schooljaar.

Arbeidsgeneeskundig onderzoek

Voor de interne en externe dienst preventie en bescherming (IDPB en EDPB) van het schoolbestuur zijn volgende leerling-stagiairs onderworpen aan een arbeidsgeneeskundig onderzoek:

Ook de leerling-stagiairs die niet in bovenvermelde groep vallen én waarvan de stagegever een arbeidsgeneeskundig onderzoek vraagt op basis van de risico-analyse van de werkpost moeten dit onderzoek ondergaan.

Deze onderzoeken worden door de school georganiseerd en vinden hoofdzakelijk plaats op school. De kosten worden gedragen door ons schoolbestuur.

Verzekeringen afgesloten door het schoolbestuur