3.luokka

3.1 Tietokoneiden käytön pelisäännöt

Kerrataan käyttäjätunnuksen käyttö, tietokoneen toimintaperiaatteet (käynnistäminen, sammuttaminen, ohjelmien avaaminen ja sulkeminen). Luodaan selkeä kansiorakenne ja pohja portfoliotyöskentelylle ja harjoitellaan töiden tallettamista.

3.2 Keskustellaan viestien lähettämisestä ja netin käytöstä

Jokaisella on vastuu omasta viestinnästä. Keskustellaan, millaisia viestejä (esim. kännykällä) on mukava saada ja millaisia viestejä kannattaa lähettää. Jutellaan myös hyvistä käytöstavoista netissä ja millaisia sääntöjä nettimaailmassa tulee noudattaa (mm. kuvien ja tietojen jakaminen).

3.3. Tekstinkäsittelyn perustaitoja ja näppäintaidot

Harjoitellaan lyhyiden tekstien tuottamista oppimisympäristön oikeaan kansioon. Samalla harjoitellaan näppäintaitoja (esim. Näppistaiturin Peruskurssi Juniorin aloittaminen) sekä töiden tulostamista.

3.4 Tiedonhakua

Suunnitellaan erilaisia tiedonhankintatapoja ja -keinoja. Haetaan tietoa eri lähteistä, harjoitellaan hakupalvelun käyttöä ja luvallisten lähteiden etsimistä ja poimitaan tarvittavat tiedot muistiin. Tutustutaan tekijänoikeuksiin kopiraittila.fi -sivustolla. Opetellaan leikepöydän käyttö ja pikanäppäimiä

3.5 Ohjelmointia taso 3

Harjoitellaan ohjelmointia käyttämällä esimerkiksi iPadin sovelluksia (Scratch jr, Lightbot) tai nettisivua code.org, jonne opettaja voi tehdä luokalleen omat tunnukset. Tutustutaan robotiikkaan koululta löytyvien tai lainattavien robottien avulla.

3.6 Sähköposti, Wilma ja tiedostojen jakaminen

Harjoitellaan sähköpostin ja Wilman käyttöä. Kiinnitetään huomiota aloitukseen, kohteliaaseen muotoon ja lopetukseen. Valitaan luokan käyttöön sopiva koulutehtävien tallentamis- ja jakamisalusta sekä harjoitellaan sen käyttöä (Google Drive tai Classroom).


3.7 Kuvankäsittelyä

Harjoitellaan kuvien ottamista ja niiden muokkaamista sekä siirtämistä. Voidaan käyttää esimerkiksi iPadeja kuvaamiseen.

3.8 Animaatioiden tekemistä

Tehdään animaatioita iPadilla yhdessä sovitusta aiheesta, kirjoitetaan ja kuvitetaan esimerkiksi oma tarina tai omien leluhahmojen seikkailu.

3.9 Sarjakuvien tekemistä

Suunnitellaan sarjakuvatarinoita, jotka toteutetaan digitaalisesti. Välineenä voidaan käyttää nettisivuja tai iPad-sovelluksia.

3.10 Oma tuottaminen

sovitusta aiheesta vapaasti toteutettavissa oleva projektityö opittuja digitaalisia tekniikoita hyödyntäen. Työ voidaan tehdä myös pari- tai ryhmätyönä.