Leerkracht en leerlingen

Hoe communiceert de leerkracht met de leerlingen?

Uiteraard zijn de beste onderwijsinhoudelijke argumenten gestoeld op de gezamenlijke instructie in een goede (inter)activiteit en organisatie. Het onderwijs vindt niet voor niets binnen een fysieke, sociale en dynamische context plaats.

In deze uitzonderlijke situatie zoeken leerkrachten echter ook naar mogelijkheden om (actief) contact te leggen met leerlingen die thuis werken. Als de leerkracht contact wil hebben met een of meerdere leerlingen die thuis zijn, dan dient zij er ook over na te denken op welke manier ze dat wil. Wil je met je mobiele nummer contacten via Whatsapp of Facetime of gebruik je daar andere (professionele) kanalen (zie elders op deze site) voor? Welk doel beoog je met je communicatie? Instructies opnemen en verspreiden vraagt iets heel anders dan een persoonlijk kindgesprek of 'een les live streamen'. Denk ook goed na over de langere termijn (want wellicht heb je je privé-telefoonnummer tot op heden bewust niet gedeeld?).

Videconferencing met 25 of meer leerlingen lijkt ons trouwens qua didactiek en techniek (beeld en geluid: veel tegelijk) een hele uitdaging.

Meedenkend merken we dat scholen vooralsnog bijvoorbeeld in deze fase kiezen voor de persoonlijke benadering en bijvoorbeeld een contactmoment inplannen met één leerling per '(video-)belafspraak'. Dat is te overzien en organiseren, voor zowel de leerkracht, als leerling en ouder.