Sociaal- emotionele ontwikkeling

Doordat onze filmpjes via een verborgen link op youtube staan, komt er na het filmpje automatisch een suggestie van nieuwe filmpjes, we kunnen dit helaas niet veranderen. Blijf met je kindje meekijken zodat u weet wat je kindje ziet.

Sociaal emotionele ontwikkeling

(klik op het pijltje om meer te lezen over de sociaal emotionele ontwikkeling bij peuters)

Sociale ontwikkeling en emotionele ontwikkeling hangen nauw samen. Kinderen leren om rekening te houden met anderen, zich te houden aan regels, op hun beurt te wachten, te delen, samen te spelen en nog veel meer sociale vaardigheden. Om dat te kunnen, moeten kinderen leren om hun eigen gevoelens en de gevoelens van anderen te zien, te begrijpen en ermee om te gaan.

Zelfkennis en zelfvertrouwen
Bij een goede emotionele ontwikkeling hoort ook zelfkennis, een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Kinderen die zich emotioneel goed ontwikkelen, kunnen zich als ze wat groter worden goed inleven in anderen en daardoor goed met anderen samenwerken.

Gevoelens leren uiten
Een peuter heeft alle gevoelens die wij ook hebben, maar begrijpt die gevoelens nog niet. Peuters kunnen daar nog niet goed over praten en ze moeten nog leren hoe ze gevoelens op een goede manier kunnen uiten. Dat is voor een peuter nog heel lastig.

Identiteit ontwikkelen
Baby’s beseffen nog niet dat er een onderscheid is tussen henzelf en de omgeving, maar peuters beginnen dat verschil te ontdekken. Ze merken dat ze zelf een persoon zijn, met eigen gedachten en gevoelens. Dit hele proces gaat over de ontwikkeling van hun eigen identiteit. Ze gaan zich afvragen: wie ben ik?

Dit ben ik!
Pas rond 2 jaar weten kinderen als ze in de spiegel kijken: dat ben ik! Je kind begint steeds beter te beseffen dat het zelf iemand is. Peuters gaan merken dat ze zelf dingen kunnen doen en zijn daar trots op, maar ze zien zichzelf vaak nog wel als het middelpunt van de wereld; alles draait om je kind.

Eigen wil
Langzamerhand ontwikkelen peuters een eigen willetje. Ze willen dat alles op hun manier gebeurt. ‘Zelf doen’ en ‘nee’ zijn termen die ze vaak gebruiken. Natuurlijk kun je daar niet altijd in meegaan. Daardoor krijgen peuters soms een driftbui. Dat komt ook doordat peuters nog niet goed kunnen zeggen wat ze willen en hoe ze zich voelen. Dat geeft een gevoel van onmacht.

Ik en de ander
Je peuter gaat merken dat andere mensen ook gedachten en gevoelens hebben. Vanaf een jaar of 3 begint een kind zich een beetje in te leven in andere mensen. Peuters worden zich meer bewust van de gevoelens van anderen. Wanneer anderen verdriet hebben, zie je dan bijvoorbeeld dat je kind probeert hen te helpen en te troosten. Toch is rekening houden met andere mensen en zich inleven in andere mensen voor je peuter wel nog heel moeilijk.

Deze ontwikkeling gaat heel geleidelijk, met kleine stapjes tegelijk. Je kind heeft hierbij jouw steun, voorbeeld en hulp nodig. Daarbij heeft je kind behoefte aan liefde en veiligheid.


Deze informatie komt van de website van centrum voor jeugd en gezin: link naar de website

Op deze website kunt ook de tekst vertalen of voorgelezen krijgen.


Peuters vinden het heerlijk om net te doen alsof. Ze oefenen spelenderwijs allerlei sociale vaardigheden. Speel eens winkeltje met je peuter of doe net alsof jullie in het restaurant zijn. Laat je peuter degene zijn die het spel leidt en volg hem zoveel mogelijk in zijn spel, zo ervaart hij hoe het is om bijvoorbeeld in een winkel te werken. Ook zal het meespelen hem zelfvertrouwen geven door de regie die hij heeft.

Voorwerpen verhaal

De kinderen leren hoe ze hun fantasie kunnen gebruiken om een verhaal te maken.

Gevoelens leren

Jokie en Jet willen gaan spelen in het park. Jokie komt een meisje tegen die haar bal kwijt. Zij wordt verdrietig, boos en bang. Zal ze haar bal vinden en weer blij worden?


Verstoppertje spelen

Kijk hoe Dip en Dap verstoppertje spelen met hun vrienden en ga daarna zelf met je vriendjes verstoppertje spelen!

Memory

Speel samen met papa, mama of je vriendje memory en benoem wat je op je kaartje ziet.