Motorische ontwikkeling

Doordat onze filmpjes via een verborgen link op youtube staan, komt er na het filmpje automatisch een suggestie van nieuwe filmpjes, we kunnen dit helaas niet veranderen. Blijf met je kindje meekijken zodat u weet wat je kindje ziet.

Motorische ontwikkeling

(klik op het pijltje om meer te lezen over de motorische ontwikkeling bij peuters)


Je kind ontwikkelt zich in de eerste jaren razendsnel. Je kind leert kruipen, staan, zitten, lopen, fietsen, skaten, enzovoort. Hierbij gaat het om grote bewegingen met de romp, armen en benen. Dit noemen we ook wel de grove motoriek. Bij fijne bewegingen, zoals een kraal vastpakken, knippen en een potlood gebruiken, hebben we het over de fijne motoriek.

Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo
De fijne motoriek ontwikkelt zich later dan de grote bewegingen. Kinderen volgen hun eigen tempo. Het ene kind loopt bijvoorbeeld snel, het andere kind doet het rustig aan.

Grove motoriek
De motorische ontwikkeling gaat tussen 1 en 4 jaar met sprongen vooruit. Kinderen krijgen hun lijf steeds meer onder controle. Vooral het loslopen is een belangrijke mijlpaal in het leven van je kind. De meeste kinderen kunnen loslopen als ze 18 maanden zijn. Als je kind net kan lopen, lijkt het lopen nog een beetje op waggelen. Je kind heeft dan nog moeite om zijn evenwicht te bewaren. Als je kind 3 jaar is, loopt het al veel beter. Ook leert je peuter in deze fase steeds beter om complexe bewegingen te maken zoals rennen, springen, klimmen en klauteren en met voorwerpen omgaan.

Fijne motoriek
Je kind leert steeds fijnere bewegingen met zijn handen en vingers te maken. Peuters kunnen steeds beter een potlood vasthouden, een bladzijde van een boek omslaan en kleine dingen vastpakken, zoals een kraal.

Tussen twee en vier jaar leert je kind zich aankleden en begint je kind een beetje te tekenen, knippen en plakken.

Oog-handcoördinatie
De samenwerking tussen ogen en handen wordt oog-handcoördinatie genoemd. Om dit goed te kunnen, moet je kind goed kunnen zien. Je kind moet het kijken en het bewegen laten samenwerken. Bijvoorbeeld bij het spelen met een vormenspel, waarbij je kind de juiste vorm in de juiste opening moet doen.

Beeldschermen
Kinder- en jeugdartsen adviseren om kinderen tussen twee en vier jaar maximaal één uur per dag naar een beeldscherm te laten kijken, zoals tv, dvd, computer, tablet en mobiel. Lang stilzitten is niet goed voor de ontwikkeling van je peuter. Ook is het niet goed voor de ogen van je peuter. Oogartsen wijzen op het gevaar van bijziendheid als je kind langere tijd achter elkaar naar iets kijkt wat dichtbij is, zoals een beeldscherm of een boek.

Deze informatie komt van de website van centrum voor jeugd en gezin: link naar de website
Op deze website kunt ook de tekst vertalen of voorgelezen krijgen.

Niets is zo fijn voor je peuter om lekker te bewegen. Wanneer het buiten te slecht weer is, kun je binnen ook een klein parcours maken. Laat hem bijvoorbeeld onder en over een rij stoelen door kruipen. Of laat hem als een kikker springen.
Sommige peuters vinden het lastig wanneer er een overgang is bijvoorbeeld wanneer het tijd is om aan tafel te gaan of om naar bed te gaan, laat hem dan bijvoorbeeld zelf kiezen hoe jullie naar boven lopen, bijvoorbeeld met hele harde stappen, als een muisje, als een brullende leeuw....

Hamertje tik

Benodigdheden:

  • Eierdoos

  • Plastic stokjes

  • Speelhamer


Balans.mp4

Balans

Maak een parcours van balken/takken/stenen of dergelijks en probeer je evenwicht te behouden wanneer je over het parcours loopt.


Knijperspel

Plaats de wasknijper op de juiste kleur

Benodigdheden:

  • Papieren bordje

  • wasknijpers

  • stiften



Verzamelspel

Verzamel zo veel mogelijk van hetzelfde!


Stempelen met watjes

Benodigdheden:

  • wasknijpers

  • Bakjes

  • verf

  • wit papier



Voetje voetje wat ga je doen?

Beweeg mee samen met Juf Carla en Juf Karin