Alle sturingen zullen werken op 12V DC, zodat deze kunnen gebruikt worden zowel op batterij als op het net via een DC voeding.
De 12V DC voeding dient van het "auto-power-on" type te zijn, waardoor na een spanningsuitval een automatische opstart mogelijk is.
De meeste industriële voedingen zijn van dit type, maar labo voedingen niet!
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een "geschakelde voeding", doe je er best aan deze van de EMI-filtermoduleplaat, twee-traps hoogfrequente diep-pass-filterplaat voor de stroomvoorziening (25A EMIË) te voorzien.
Ook wanneer je een 12vDC naar 19,5V voeding maakt om bijvoorbeeld een laptop vanuit batterij te voeden is het gebruik van deze filters noodzakelijk, zoals vermeld op onze DC-DC converter pagina.
Binnen de club is er gekozen voor standaard verbindingen in Anderson Power Pole van de PP15-PP45 serie, waardoor het verwisselen en aansluiten van toestellen op een veilige wijze kan gebeuren, doordat de behuizing van de 15A tem 45A identiek is en uitwisselbaar.
Tevens kiezen we voor het niet "per toestel" zekeren van de verbindingen, daar ieder toestel reeds een eigen zekering heeft en de voeding "kortsluitvast" wordt gemaakt (dmv het BMS op de batterij of voorzien in de DC voeding).
De NUC wordt rechtstreeks op de voedingen aangesloten, de toestellen worden via de PWC module aangesloten zodat deze kunnen worden uitgeschakeld.
Voor het verdelen van de voedingsspanning uit de batterij of de voeding kan je gebruik maken van verdeelblokjes of deze zelf maken met PP45 stekkers.
De voedingen van de toestellen lopen via de PWC module, die met één aansluiting wordt verbonden met de bron.
De relais kaart bestaat uit met optocouplers gescheiden sturing van relais tot 30A met zowel een NO als een NC contact.
Standaard worden de NC contacten gebruikt om het stroomverbruik te beperken.
KKmoon 4 kanalen DC 12V 30A relais module board besturingskaart optokoppelaar isolatie hoog/laag trigger
Het schema relais card.pdf laat zien dat je zowel een hoog als laag sturing kan gebruiken en dit met signalen tot 5VDC.
Het vermoeden is dat zelfs 3.3V signalen mogelijk zijn, doordat de relais via een Darlington gestuurd worden.
Voor de sturing wordt gebruik gemaakt van een Atmega328 nano bord WPB102, die gevoed en gestuurd wordt vanuit de USB aansluiting.
Er is bewust gekozen voor een "niet-wifi" versie, waardoor de connectie fysiek gebeurt en er geen wifi voorhanden moet zijn.
Doordat dit bord als een "ontwikkelbord" wordt gebuikt is er een optie voorzien die bij het inpluggen van de USB een reset-bootloader activeert.
Deze optie is voor ons nadelig en zou er voor zorgen dat bij het inpluggen van de USB (of het opkomen van de voeding of communicatie) de relais geschakeld worden.
Om deze optie te verhinderen, wordt de condensator van 100nF, C4 op de DTR lijn op de USB chip weg genomen.
Arduino Nano-Rev3.2.sch
Hierna is het programmeren/activeren van de bootloader enkel nog mogelijk door een manuele reset via de RST drukknop.
Deze dient manueel ingedrukt en losgelaten te worden bij het opstarten van de communicatie voor het programmeren van de nano.
Er wordt een extra optocoupler voorzien voor de sturing van het "ignition sense" signaal van de MD785.
Dit wordt aangesloten op pin 26 van de MAP stekker(Ign Sens ). Hytera_Steckerbelegungen.pdf
Het signaal gedraagt zich als een Normal Closed relais contact (R5).
Een analoge input op de nano wordt gebruikt om het aanwezig zijn van de voedingsspanning op de Hytera te controleren, terug te vinden op pin4 van de MAP stekker (SW B+ sense power output)
De Sketch of software die in de nano dient geprogrammeerd te worden zorgt ervoor dat de sturing in combinatie met een windows programma kan gebeuren en communiceert via de USB interface.
Het programma vind je in de volgend folder: Arduino scetch