Om het kunnen aan en afschakelen van een voeding vanop afstand toe te laten bestaan er heel wat oplossingen.
Echter de noden van onze opstelling vereisten een "custom design".
Het is noodzakelijk om een "remote station" te voorzien van een mogelijkheid om een transceiver voeding te onderbreken, want door een software of hardware fout bestaat de mogelijkheid dat een transceiver in uitzending zou blijven of niet meer "bereikbaar" is via de CAT interface, waardoor je de controle verliest.
De enige opleiding blijft meestal het uit en aanschakelen van de voeding.
In onze opstelling (ON4RST/ON4BAF/ON0BAF) zijn de volgende eigenschappen noodzakelijk.
De DMR/ANALOG relais ON0BAF VHF en UHF alsook het Winlink gateway station ON4BAF zijn allemaal aangesloten op een 12V Solar power backup systeem.
Hierdoor blijven de relais onder voeding staan, ook als de netspanning weg is (nood communicatie).
Ook onze Internet verbinding via Wireless België blijft werkende door de battery backup systemen van WB zelf (24V).
Hierdoor hebben we een volledig station, werkende op noodstroom.
De controle gebeurt via een NUC computer eveneens werkende op 12V en Windows, zodat de software voor de Hytera repeaters erop kan draaien.
Om de transceivers aan en uit te kunnen schakelen is een schakeling nodig die werkt op batterijspanning en voldoende stroom kan schakelen (lage contactweerstand), zodat de spanningsval minimaal blijft.
Tevens streven we naar een zo laag mogelijk stroom verbruik .
De keuze gaat naar een "omgekeerde logica", waarbij de schakeling "in rust" zo weinig mogelijk stroom verbruikt en alle transceivers van voeding voorziet.
We maken dus gebruik van relais met een "Normal Closed" contact.
Hierdoor zal de voeding altijd aanwezig zijn op de transceivers, zodra er 12V aanwezig is.
Het uitschakelen van een transceiver wordt daardoor een "actieve of bewuste" sturing.
Tevens moet er voorzien worden dat bij het terugkomen na een spanningsuitval van de voeding of communicatie op de sturing (PC en module), de "laatste ingestelde toestand" terug wordt aangenomen.
Enkel op deze wijze kunnen we garanderen dat een toestel dat bewust is uitgeschakeld ook uitgeschakeld blijft na een spanningsdip van de batterijen.
Het clubstation is niet uitgerust met een batterij backup en draait op een 12V DC voeding.
Ook hier wordt gebruik gemaakt van een NUC computer voor de remote control, die zodanig is ingesteld dat er een automatische power-on gebeurt na een spanningsdip.
Echter voor de mobiele transceiver MD785, die gebruikt wordt voor het DsyncFS station, is in de standaard configuratie een druk op Power-on noodzakelijk.
Vermits de communicatie naar dit toestel via USB gebeurt, is de volgorde van opstarten van de toestellen belangrijk, eerst PC en dan transceiver, om de herkenning van de USB verbinding binnen Windows te garanderen.
Om dit probleem op te lossen bezit de mobiele transceiver een "Ignition sense" signaal, gebruikt in professionele mobiele toestellen dat je toelaat om het toestel automatisch op te starten als het startcontact van de wagen wordt opgezet.
We maken van dit signaal gebruik om remote het toestel aan en uit te schakelen, nadat de voedingsspanning aanwezig is.
De oplossing bestaat uit een samenspel van onderdelen:
Deze module is gekoppeld via USB aan een bestaande PC onder Windows en wordt volledig gevoed vanuit een 12V voeding.
Deze PC of NUC wordt voorzien van de PWC software, die zowel vanaf de desktop van de PC kan bediend worden (stand-alone mode) of via een koppeling aan een MQTT server (verbinding met intranet/internet nodig)
Deze PC, in ons geval een Linux NUC met een Mosquitto server lopende in een Docker omgeving is noodzakelijk om via MQTT bediening van de switches toe te laten.
Het gebruik van MQTT laat ons toe om vanaf verschillende locaties en toestellen een smartphone met MQTT Dash een app te maken waardoor we zowwel de status als de bediening kunnen uitvoeren.
Een standaard smartphone App MQTT Dash laat ons toe om zowel de status als de bediening te kunnen uitvoeren van de relais.