Algemene informatie

Wat is het Profielwerkstuk?

Je doet binnenkort examen op de havo, het atheneum of het gymnasium. Een belangrijk onderdeel van dit examen is het profielwerkstuk (pws): een laatste, heel grote praktische opdracht waarin je laat zien wat je in de bovenbouw geleerd hebt. Je zal er het eerste deel van het examenjaar intensief mee bezig zijn! Het pws moet “de kroon op je middelbare schoolopleiding” worden. Iets waar je trots op kunt zijn. Je mag zelf een onderwerp kiezen voor dit profielwerkstuk.

Er staan 80 studielasturen voor het pws, zowel voor havo- als voor vwo-leerlingen. Het pws krijgt een aparte vermelding op de cijferlijst: het vak, de titel en de beoordeling. De cijferlijst moet je meestal opsturen bij de inschrijving voor een vervolgopleiding en is dus een belangrijk document!

PWS-video.mp4

Link naar de Powerpoint van de introductiebijeenkomst havo (updaten)

Link naar de Powerpoint van de introductiebijeenkomst vwo (updaten)

Onderwerp en presentatie

Alle vakken die je in de bovenbouw volgt komen in aanmerking voor het pws, met uitzondering van CKV en LO. Je kunt geen vak kiezen dat niet in je vakkenpakket zit. Niet-examenvakken als Muziek en Maatschappijleer kunnen onder voorwaarden wèl gekozen worden.

Het profielwerkstuk valt binnen één vak. Je bepaalt de inhoud zelf, in samenspraak met de begeleider. Je gaat aan de slag met iets waarin je écht geïnteresseerd bent. Je gaat zelf onderzoek doen en daarbij is er heel veel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen op de laboratoria van een hogeschool of universiteit. Dat geldt ook voor de presentatie, dit kan  een schriftelijk verslag zijn, maar ook een videoproductie of een technische constructie met bijbehorende documentatie. 

Samenwerking en begeleiding

Je werkt aan het pws met één of twee andere leerlingen en je wordt begeleid door een vakdocent. De koppeling groepje + begeleider wordt in de vaksecties gedaan, hier heeft de leerling geen invloed op. Het kan dus zijn dat je een begeleider krijgt die je niet kent of waar je geen les van hebt. In het lesrooster is geen pws-uur opgenomen. Je stelt zelf, in overleg met je begeleider, de uren vast waarin je aan het pws werkt. Het initiatief voor afspraken met je begeleider ligt bij jou.

Vaardigheden

De vaardigheden die bij het pws een rol spelen zijn:

Beoordeling

Gedurende het pws zijn er meerdere beoordelingsmomenten. Het gaat dus zeker niet alleen om het eindverslag, maar ook de voortgang en het proces tellen mee! Het pws wordt uiteindelijk beoordeeld met een geheel cijfer. De begeleider is ook de beoordelaar.

Voor de eindlijst wordt het pws-cijfer gemiddeld met het afgeronde eindcijfer voor maatschappijleer en CKV. Dit gemiddelde wordt het ‘combinatiecijfer’ genoemd. Dit cijfer telt net zo zwaar mee als de andere vakken.

Prijzen

Elk jaar zijn er verschillende landelijke prijzen te winnen, waarmee je bijvoorbeeld een reis of een geldbedrag kunt winnen. Kijk op deze site voor een overzicht van alle jaarlijkse profielwerkstukprijzen in diverse categorieën. Daarnaast stelt de ouderraad van het Minkema College een aantal cadeaubonnen beschikbaar. Begeleiders kunnen werkstukken voordragen aan een deskundige jury. Op de presentatie-avond worden deze prijzen uitgereikt.

Blijf je zitten?

Als je dit schooljaar in havo 4 of vwo 5 blijft zitten, kan je zelf bepalen of je met je pws start. Het voordeel van wel starten met je PWS is dat je in je examenjaar hier niet meer mee bezig hoeft. Als je wel wilt starten, lever je gewoon zoals anderen je onderwerp in. Als je niet wilt starten, laat dat dan even weten aan de pws-coördinatoren via de mail. Let op: Er is voor het pws geen herkansing mogelijk, ook niet voor zittenblijvers. Je kan hem dus maar 1 keer doen!