Kårens Historia

Under mer än 100 år har Chalmers Studentkår arbetat för att ta tillvara studenternas intressen och för att göra vår studietid så bra som möjligt. Under denna tid har också många fina och filuriga traditioner växt fram. Nedan tar vi upp några av dessa samt en snabb genomgång av viktiga årtal för kåren.

Foto: Jan-Olof Yxell

Chalma Mater

Ett historiskt verk om Chalmers i sju band. Mellan dessa pärmar hittas mycket chalmershistoria. Vi har hittills inte funnit någon högskola/universitet i världen som har ett liknande historiskt verk skrivet av studenter.

Så vi vågar säga att Chalma Mater är unik!

Chalma Mater är ett stycke göteborgshistoria: nästan två århundradens händelser på och runt en av stadens färgstarkaste företeelser, Chalmers tekniska högskola. I de sju banden finns hela historien från tiden från Chalmerska Slöjdeskolans start 1829 till och med 2010.

Vill du läs om Chalma Mater finns mer info på Chalma maters hemsida. Tjyvkika på några sidor från de olika åren: Klicka här


Unionsfanan

Chalmers studentkår använder fortfarande unionsfanan. Detta då under unionens tid studerade en stor andel norrmän vid Chalmers tekniska läroanstalt, som skolan hette på den tiden, och då unionen upplöstes 1905 var denna andel ca 40%. Unionens upplösande innebar mycket för relationen mellan svenskar och norrmän men framför allt att ett stort hinder för norrmän att studera vid Chalmers där de tidigare kunnat studera som om det vore ett norskt lärosäte. Av gemenskap beslutade den då ca 1 år gamla studentkåren att inte godkänna unionsupplösningen och har sedan dess fortsatt använda unionsflaggan istället för den svenska.


Foto: Nils Carlund (CFFC)

Foto: Mattias Alm (CFFC)

År

Event

2021

Chalmers kårhus fyller 20 år den 15 Oktober

2020

Cortègen ställs in för tredje gången i sin historia. Den här gången på grund av pandemi.

2016

Stugan har ca 120 sittplatser och en härlig utsikt över sjön

2013

Visionen om ett Kårhus på Landet antas och projektering av ny- och ombyggnation i Härryda påbörjas.

2012

Kåren lanserar en ny grafiskprofil inspirerat av William Chalmers traditionella klanmönster.


6 dec; Sjunde bandet av Chalma Mater släpps

2010

19 jan; En busslast Chalmersstudenter anlände till Carlsbergs bryggeri i FalkenbergStudenterna spikade upp banderoller och krävde förhandlingar med bryggeriledningen. Bakgrunden till ockupationen är att studenterna kräver en pipeline med öl som ska gå mellan bryggeriet i Falkenberg och Chalmers kårhus i Göteborg. Trots att kravet har funnits i 50 år har det bara byggts ungefär två meter pipeline.

2009

Kårobligatoriet avskaffas på övriga lärosäten. Chalmers Tekniska Högskolas styrelse beslutar om att behålla det på Chalmers.

Cortègen firar 100 år.

2007

Kårhuset på campus Lindholmen invigs.

2004

Foto: Noelle Madsen

Stort hundraårsjubileum som kulminerar den 14 april med stort tårtkalas på Teknologgården.

Chalmers Tenkiska Högskola fyllde 175 år.

Järnvägsvagnen kommer till Chalmers. Den blir väl mottagen av Marskalksämbetet samt en stor mängd teknologer som slutit upp för att se på avlastningen av densamma. Vagnen lastades av till Chalmershymnen och klirret av champagneglas. Upphovsmannen till projektet, Kårens husansvarig Niklas Andersson, tog med ett leende emot den 42 ton tunga AB3:an. Tydligen var det inte svårare än att ringa SJ och fråga om de hade några järnvägsvagnar över, och se, det hade SJ. Så nu är Chalmers Studentkår stolt ägare till två något äldre vagnar. Tanken är att en ska hamna på den för ändamålet byggda rälssträckan, och den andra användas som reservdelslager då den första inreds.

2003

Diskobollen sätts upp i kårhuset som en gåva från FestU, LoB och Svea. Kåren står för besiktning och montering. Diskobollen är 120 cm i diameter.

Lillbastun i Härryda brinner på grund av en gåva från Finland i form av ett vedeldat bastuaggregat. Detta installeras i smyg av våra finska vänner. Detta visar sig ödesdigert och resulterar i en rejäl ombyggnad av Lillbastun.

2001

Debattens vågor går höga om CS:s vara eller inte vara i kårhuset.

Kåren flyttar in i sitt nya kårhus designat av Gert Wingårdh. Kåren samlade in 60 miljoner till bygget från företag och alumner. Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola bidrog med lika mycket.

Ny webbplats presenteras.

På FuM 6 den 14/3 slogs det att Marskalk skall bli en kommitté under kåren, vars uppgift bilda kårens fanborg vid högtidliga tillfällen samt att förvalta och upprätthålla Chalmers Studentkårs goda traditioner

2000

Foto ur video 2009: Petter Schanche, Johan Orre, Fred Heidrich

Chalmers Big Jump Open, en skid- och snowboardtävling på Teknologgården, anordnas för första gången.

1999

Kårhuset rivs för att lämna plats till det nya kårhuset och studentkåren flyttar tillfälligt in i Skeppshuset.

1998

Studentkåren anmäler TV-programmet “Propaganda” för avsaknad av balans och saklighet i ett inslag om kåren. Programmet fälls i Granskningsnämnden för radio och TV.

1997

Chalmers Studentkår anhåller hos den brittiske premiärministern om att få hyra Hongkong under några minuter i samband med dess återgång till Kina. Anhållan avslås.

Chalmers Studentkår anordnar CHARM, Europas största arbetsmarknadsdag anordnad av en högskola.

1996

Cremona delas upp i två bolag, en bokhandel och ett dataföretag.

1988

Cremona bokhandel blir ett aktiebolag.

Sommarklubben blir ett aktiebolag.

1986

Kåren antar en alkoholpolicy efter två uppmärksammade dödsfall i samband med fest.

Z linjen startas

1983

Industriell Ekonomi(I) linjen startas

1979

Kungen ser­ve­ras en sej­del öl av Dok­tor Mom­ba­sa i Kår­hu­sets kop­paröl­tun­na

Chalmers Studentkår firar 75-årsjubileum och Hans Majestät Konungen kommer på besök.

Chalmers fyller 150 år

1978

Studentkåren registrerar sin symbol “Avancez” som varumärke.

1976

Restaurangens nya matsal invigs.

1975

CHARM

Det första CHARM (Chalmers Studentkårs arbetsmarknadsdagar) arrangeras.

1970

Chalmers Studentkårs första officiella fullmäktigeval.

1968

Chalmers styrelse beslutar att två studenter skall vara med i styrelsen. Chalmers blir därmed Sveriges första högskola med studeranderepresentanter i högskolestyrelsen.

Den 29:e maj, klockan 15.45 stormade kåren Pripps bryggeri som försvarades av modiga arbetare till sista öldroppen. Motivet var att en pipeline mellan Pripps och kårhuset skulle byggas. För att få ledningen att ge med sig ansågs det bäst att åstadkomma så stor ekonomisk skada som möjligt. Det mest effektiva man kunde komma på var att börja supa och det rejält för att förhindra att buteljerna nådde marknaden. Ockupationen fick ett fredligt slut, även om de tappra studenterna av naturliga orsaker troligtvis drabbades av en präktig huvudvärk.



1964

C.S. Bastun i Härryda byggs av C.S., för att sedan doneras till Chalmers Studentkår.

1963

Chalmers Studenthem invigs.

1961

Göteborgs kommun och Chalmers Studentkår grundar Stiftelsen Chalmers Studenthem.

1959

Olga väljs in som hedersledamot i Chalmers Studentkår

1958


Efter att på radion ha hört att stasskulden uppgår till si och så många tusen kronor samt 64 öre donerar spexet 64 öre till staten ”för utjämnande av statsskulden till jämt krontal”.

1957

Chalmers Studentkårs nya matsal, Nyfiket, invigs. Med plats för cirka 400 gäster.

1955

Rickard Wilson lägger fram sin avhandling om Fatilarkalkylen. Disputationen pågår i två timmar helt utan egentligt innehåll. Avhandlingen driver med allvaret kring doktorsdisputationer och vissa akademikers sätt att uttrycka sig onödigt tillkrånglat. Avhandlingen blev en storsäljare, fick uppmärksamhet i riksmedia och trycktes i 5000 exemplar.

1952

Nya kårhuset ritat av Melchior Wernstedt invigs. På grund av finansiella problem färdigställdes inte matsalen förren fem år senare. Maten lagas i det gamla Lopphuset och fraktas till kårhusets matsal i en VW-buss kallad Tuggbussen. I källaren gjordes plats för kommitteer och en nattklubb, Gasquen, som finns än idag.

Bild: Kyrkan in 1952, led sketch.

1948

Spexet urpremiär

Det första Chalmersspexet, “Bojan”, har urpremiär.

Lopphuset restaureras.

1944

Kåren får sitt första kårhus som en gåva av universitetet, en gammal avlusninsgstation, som kallades Lopphuset. Byggnaden användes aldrig som kårhus per se. Ibland användes det dock som festlokal och restaurang. Förslag till nytt kårhus ritas.

ChS startar kårtidningen Tofsen som samma år ger ut sitt första nummer.

1940

Cortègen ställs in för andra gången i sin historia. Den här gången på grund av oroliga tider.

1937

Under rektor Sven Hultin blir Chalmers Tekniska Institut till Chalmers tekniska högskola och likställs med Tekniska Högskolan i Stockholm.

Sportstugan i Härryda invigs.

1935

Elevkåren byter namn till Chalmers Studentkår och medlemsavgiften är 10 kr.

1929

Sammanslagningen läggs ner. Origo, studenternas lokal på gamla Chalmers invigs.

1927

Stadgan för sammanslagningen ändras.

115 kronor avsätts till en byggnadsfond för kårhuset.

1926

Ytterligare stadgar för en sammanslagning av elevkåren och C.S. godkännes.

Kårstyrelsen beslutar om att trycka en reklambroschyr för stimulerandet av intresset för kårens uppgift.

1920

Elevkåren beslutar att samtliga exempel giva på skrivningar under läsåret skall samlas och utges i form av hektograferade exempelsamnlingar varje hösttermin. En schapipograf inköptes för hektograferingen.

1917

Elevkåren återupptar arbetet på samma sätt som före sammanslagningen. Vid första mötet uppdrogs åt förtroenderådet att försöka utverka “ingeniörstitelns inflikande i avgångsbetyget”.

1916

De båda föreningarna skiljs från varandra igen, efter att insikt uppnåtts om det “oegentliga” i en sammanslagning.

1915

Stadgar för en sammanslagning av elevkåren och C.S. antages.

1914

Förslag om kårobligatorium framläggs.


Riksdagen beslutar att skolans nya namn skulle bli "Chalmers tekniska institut"

1912

Cortègen ställts in på grund av prov.

1911

Ett förslag om cortège antages enhälligt.

1910

På Valborg anordnas ett roligt tåg med studentikosa skämt. Med i tåget fanns bland annat en spektakulär velociped med gigantiskt framhjul. Samma cykel följer än idag med i cortègetåget varje år

1909

I samband med traditionsenlig mösspåtagning vid Valborg samlas stadens hästdroskor ihop. Med dessa åker chalmerister runt staden i lång rad. Senare kommer händelsen att räknas som urcortègen. Tidigare år har chalmerister tågat runt med den ena foten på trottoaren och den andra i rännstenen. Detta betraktades vid den här tiden som både studentikost roligt och lite rebelliskt eftersom det var förbjudet att gå i rännstenen.

1908

Elevkåren beslutar sig, med anledning av att högre avdelningen skulle erhålla professorer i vissa ämnen, för att gå till institutets styrelse med anhållan om att densamma skulle “taga i öfvervägande möjligheten af ändring af institutets namn så att högre afdelningen finge namn af Chalmers Tekniska Högskola…”. Vi var alltså inflytesrika redan då.

1904

Chalmers Studentkår (ChS) bildas efter beslut i Teknologföreningen C.S.

Lite övrig kuriosa från innan Chalmers studentkår:

1882

Chalmers slöjdskola inför elektrisk belysning som första institutionen i landet. Den drevs i skolans regi och hämtade kraft från verkstadens ångmaskin.