Chalmersmössan

Foto: CFFC

Foto: CFFC

Foto: CFFC

Chalmersmössan är den traditionella teknologmössa som bärs av studenter och alumner vid Chalmers Tekniska Högskola. Mössan finns i två färger, vit och svart, som bärs under sommar respektive vinterhalvåret.

Mössans traditioner

Dessa är traditionerna som gäller mössan, nedan ges också reglerna fastslagna av kåren

Mössan är, som du säkert redan vet, egentligen två mössor. En vit och en svart. Den svarta mössan bäres från mösspåtagningen den första oktober fram till mösspåtagningen precis innan Cortègen den sista april. Under andra halvan av året bäres den vita mössan.

Varje vår, lagom till vårens mösspåtagningen, införskaffar sig teknologen en majblomma, som fästs i någon av de två kulorna på tofsen. Detta medför att man enkelt kan avgöra hur länge ens gemene Chalmerist har studerat på Chalmers, enbart genom att kolla på hur många majblommor hen har i sin tofs, ungefär som årsringar.

Majblomman fästs lämpligen på ett sådant sätt att den sitter väl fast men är lätt att ta av, då dessa exempelvis ej bör bäras under begravningar.

Foto: Andreas Andersson (CFFC)

Foto: Sofie Groth (CFFC)

Tofsen består av en mängd trådar (en bra bit över 300 stycken), och alla dessa har en inbyggd vilja att fransa upp sig i den nedre änden. För att förhindra detta skall varje tråd förses med en knut. Denna knut ska vara knuten i åtta, alltså inte som en vanlig överhandsknop. Att förse tofsen med knutar är en uppgift som normalt sköts av teknologens partner. Detta då det gängse priset är en kyss per knut. Om partner saknas utnyttjas lämpligen någon lösare bekantskap som accepterar betalningen.

För att hitta en partner bland sina medchalmerister kan de två kulorna konsulteras. Dessas placering anger nämligen teknologens civilstånd. Det hela är ganska enkelt: Om Chalmeristen har partner placeras kulorna tätt ihop mitt på tofsen. Om vederbörande är förlovad sitter de tätt ihop men längst upp. Om en istället är gift placeras kulorna ihop längst ner. I de fall då en repektive saknas placeras kulorna lämpligen så, att de delar tofsen i jämna tredjedelar.

Variationer på traditionen vad gäller kulorna förekommer, men dessa variationer understöds inte av Marskalksämbetet.

Det som skiljer den sofistikerade chalmeristen från barbariska KTH-are m.fl. är att viss etikett tillämpas vid bärandet. Mössa bäres till exempel aldrig inomhus, utom till högtidsdräkt. Emilia får däremot, om hon så önskar, bära mössa även inomhus. Som inomhus räknas även bussar och bilar, men inte spårvagnar, av historiska skäl.

Regler

  • Mössan består av mössa och tofs. I tofsen sitter två träkulor (notera att de nya tofsarna inte har träkulor utan endast små trådnystan /Marskalksämbetets anm.)

  • Varje år inhandlas en majblomma. Denna placeras i en av de två kulorna på tofsen.

  • Mössan bör ej utsmyckas med något utöver de i dessa regler explicit nämnda applikationerna.

  • Mössan må bäras av medlemmar i Chalmers Studentkår, med avsikt att avlägga examen. Mössan må vid festligare tillfällen även bäras av utexaminerade från Chalmers.

  • Mössa bärs ej inomhus. Emilia må, då så kan anses lämpligt, bära mössa även inomhus.

  • Vit mössa bäres från mösspåtagningen den 30 april fram till mösspåtagningen den 1 oktober. Svart mössa bäres från mösspåtagningen den 1 oktober fram till mösspåtagningen den 30 april.

  • Nymble äger rätt att påtaga mössa från det tillfälle då de övergår från att vara Nollan till att vara nymble.

  • Vid studentexamensfester må vit mössa bäras även före april månads utgång, dock endast under själva festligheten, och inte på väg till eller från densamma.

  • Till högtidsdräkt bäres vit mössa. Mössan må bäras inomhus.

  • Vid begravning bäres vit mössa utan applikationer med sorgband. Sorgband bäres så att kokarden döljes.