Exempel på plan för onlineskola

Exempelskolans plan för onlineskola

Vi på Lin Education vet hur otroligt många av landets rektorer som tillsammans med sin personal just nu kämpar med att planera för en ev. övergång till onlineskola. Vi har därför satt samman ett fejkat tankeexempel på hur en sådan plan kan se ut. Se den som ett tankeexempel som ni kan få idéer av och inte ett facit. För att er skolas plan ska fungera så måste den tas fram i samråd med dem som ska genomföra den. Den behöver också anpassas till era lokala förutsättningar och era befintliga digitala miljöer.



Vill du råd och stöd kring hur du leder en skola i digitalisering, med en alldeles särskild koppling till vår situation med #skolahemma? Lyssna på Malin Frykmans webinarium. Det tar avstamp i målen för m nationella digitaliseringsstrategin och skolans uppdrag. Webinariet tar upp professor John Kotters förändringsteorier i ljuset av #skolahemma. Det ger också konkreta exempel på hur en lärande organisation anpassad för fjärrundervisning kan se ut.

Att få alla ombord

Något av det absolut viktigaste, och svåraste, för en ledare när det gäller att ställa om och skapa förändring snabbt är skapa gemensam förståelse och "sense of urgency" i verksamheten. Vi har goda erfarenheter av att använda modellen ADKAR i detta arbete. Materialet är byggt som en lärloop utifrån Johan Books "Vägen till den digitala arbetsplatsen".

Testa gärna lärloopen! Antingen som avcheckning för dig själv för att säkerställa att de olika stegen i omställningen är genomförda, eller som en mall för att ta fram en strategi för att ställa om till fjärrundervisning.

Att leda remote - kommunicera med video

I tider som dessa ställs det stora krav på dig som ledare i din kommunikation. Vi vill slå ett slag för att använda video. Det finns massor med fördelar med detta.

För det första kan det spara dig tid. Att lyfta sin telefon, starta kameran och spela in får för de allra flesta långt snabbare än att formulera ett brev. Sen har du mycket större chans att slå igenom med ditt budskap. Du skapar en större närhet till dina mottagare, du kan förstärka och förtydliga ditt budskap på ett sätt som är mycket svårt i text.

Några saker är dock viktiga att tänka på.

  • Kommunicera via EN kanal! Detta är alltid viktigt, men kanske än viktigare nu. I tider av informationsbrus är det viktigt att förenkla kommunikationen. Bestäm dig för en kanal eller plats där dina filmer läggs ut. Det kan vara ett intranät, en chattgrupp, en personalyta i lärplattformen, ett Teams, ett Google Classroom. Olika tjänster har olika för- och nackdelar. Det viktigaste är att du väljer EN kanal att kommunicera via.

  • Sammanfoga information! Vi vill förenkla så långt det går för mottagarna. Det innebär att du tillsammans med din video kan länka till ett dokument, en annan information eller en annan digital yta.

  • Var transparent! Säkerställ att mottagarna kan kommunicera via kanalen, dvs ställa frågor, ”gilla” och kommentera. Du vill ha en dialog!

  • Skapa förväntningar! Sätt en fast tid om dagen, varannan dag eller som minst en gång per vecka, när du lägger ut en informationsvideo till dina medarbetare. De ska kunna förvänta sig att det kommer information. Alltid! Om så bara ett ”Hej, allt är toppen!”.

  • Ta hjälp! Att skapa videofilmer är något av det enklaste som finns. Det enda du möjligtvis behöver göra är att släppa lite på din prestige. Det fixar du!

Behöver du hjälp att sätta upp din kanal, be om hjälp! Ta kontakt med din lokala IT-administratör, eller hör av dig till oss. Vi hjälper dig gärna!

Lycka till!

Stödmaterial från Skolahemma.se för skolledare

Brevmall - information till hemmet om skolstängning och undervisning online.