Reportatges

Descobreix un munt de coses, un reportatge és una molt bona manera d'ampliar la creativitat i aprendre mentre t'ho passes bé. 


Solidaritat

Què és la solidaritat?

La solidaritat és un valor que ens caracteritza per la col·laboració entre les persones, cosa que permet aconseguir la superació dels desastres més terribles, com guerres, pestes, malalties, entre d'altres.


5 països més solidaris:

1. Estats Units. És una de les nacions més generoses del món. Així ho ha demostrat el 'CAF World Giving Índex. La comunitat autònoma més solidària d'Estats Units és Utah.

2. Irlanda. La solidaritat irlandesa és coneguda mundialment

3. Australia. Un país solidari amb estudiants internacionals.

4. Nova Zelanda. Una campanya promoure l'ús del vel en solidaritat amb les musulmanes a Nova Zelanda.

5. U.K. Milers de soldats del Regne Unit han format part de les operacions de pau de les Nacions Unides.


Què vol dir solidaritat:

És la col·laboració mútua entre persones, sobretot en casos de necessitat o de situacions difícils.


Per què hem de ser solidaris?  

Perquè hi ha molta gent que no pot viure en unes bones condicions, i per això hem de contribuir i ajudar-los, donant menjar, diners, etc.

Altres maneres d’ajudar:


Com es pot  mostrar la solidaritat?

La solidaritat es pot mostrar de molt diferents maneres en el dia a dia, fins i tot en petits gestos com cedir un seient o el torn a un ancià, ajudar algú que porta un paquet pesat, consolar una amistat o una persona coneguda que no hi sigui bé...

CORTO ANIMADO SOBRE SOLIDARIDAD


Què ha fet Messi per ser solidari?

Va donar 500 mil euros a la Fundació Garrahan (hospital del seu país natal) en el marc de la lluita contra la pandèmia de coronavirus. Va ser una gran aportació a través de la seva fundació. D'aquesta manera, el rosari va deixar clar el seu compromís amb els més afectats pel brot de COVID-19 a les seves  terres.


I què ha fet Cristiano Ronaldo?

Per exemple, va finançar les cures mèdiques de les 370 víctimes dels incendis produïts al centre i nord de Portugal durant l'estiu passat. També va ajudar amb una gran donació als habitants de Madeira després d'un terratrèmol, a més de pagar diversos tractaments a nens amb malalties rares.

Què passava anys enrere?

Actualment, la gent és molt egoista i té bastant ego, en canvi, si tirem enrere, als anys quaranta, ens trobem en gent molt senzilla amb molt poques coses com 2 pantalons, 2 samarretes, 2 pars de sabates i 3 pars de mitjons, i encara que la gent no tenia molt, eren feliços tal com vivien i sempre donem més del que tenen. En altres paraules eren més solidàries

      Com us sentiu quan ajudeu als altres?

Quan ajudem ens sentim molt bé perquè sabem que estem aportant una gran ajuda a

gent que la necessita de veritat, això ens fa tenir una bonica sensació de satisfacció, encara que en

el fons sabem que podríem fer més coses, sempre es pot fer una mica més per ajudar els altres.


Heu notat algun canvi abans de ser voluntaris i després de ser-ho? 

Algún canvis si hem notat.A nosaltres e serveix per adonar-me que podem viure sense gaires de les comoditats que tenim, i que hem de fer esforços per canviar aspectes de la nostra vida, que no són necessaris i que estem molt mal acostumats.


Què fan els voluntaris a l'Àfrica?

Per exemple al nostra col·legi se’n van a Kenya a fer un voluntariat amb les persones d’allà. 

Què faran?

Ensenyar anglès a nens, desenvolupament i construcció de comunitats, conservació de la vida silvestre i voluntariat en orfenats.

Per recaudar diners per poder anar, el dia 12 de desembre van organitzar una xocolatada solidària per a la gent del col·legi. S’ha de pagar 2 euros i et donen un got de xocolata calenta amb melindros.

Un Rayo de Solidaridad en Navidad

Introducción

La Navidad es un tiempo especial que nos invita a ser buenos con los demás. Más allá de las luces brillantes y las comidas deliciosas, hay algo mágico en ayudar a quienes lo necesitan. Este reportaje se adentra en por qué es tan importante ser solidario en Navidad, cómo podemos hacerlo tanto con gestos pequeños como grandes, y cómo algunas organizaciones juegan un papel importante en hacer el bien en estas épocas del año. 

La solidaridad

Durante la Navidad y en general, ser solidario implica realizar acciones para mejorar la vida de los demás, ya sea a nivel individual, comunitario o global. Algunas formas de ser solidario incluyen:

Donaciones: Contribuir con donaciones de alimentos, ropa, juguetes u otros artículos necesarios para aquellos que tienen menos recursos.

Voluntariado: Ofrecer tiempo y habilidades para ayudar en organizaciones benéficas, comedores sociales, refugios para personas sin hogar u otras iniciativas comunitarias.

Por Qué la Solidaridad en Navidad Importa

La Navidad nos da la oportunidad de ser amables y considerados. No se trata solo de dar regalos, sino de compartir nuestro tiempo y afecto. Al ser solidarios, ayudamos a hacer del mundo un lugar más amigable y recordamos que todos somos parte de una gran familia humana.En resumen la solidaridad en Navidad importa porque encapsula la esencia misma de la temporada: compartir, cuidar y estar presentes unos para otros. Va más allá de los gestos materiales y se convierte en una expresión tangible del amor y la preocupación que caracterizan el auténtico espíritu navideño.


Aplicando la Solidaridad: Externamente e Internamente

 

  Solidaridad Externa:

La solidaridad externa se manifiesta a través de acciones tangibles que benefician a aquellos que enfrentan dificultades. Voluntariado en comedores sociales, donación de alimentos y juguetes, y la participación en programas de caridad son formas comunes de contribuir externamente. Estas acciones no solo alivian las cargas materiales, sino que también crean un tejido social más fuerte al fomentar la empatía y la colaboración.

  Solidaridad Interna:

La solidaridad interna implica un viaje personal hacia la reflexión y la autenticidad. En este sentido, se trata de practicar la compasión y la paciencia en nuestras relaciones cercanas, reconociendo las luchas individuales y ofreciendo apoyo emocional. La auto-reflexión también juega un papel vital, ya que nos permite abordar nuestras propias limitaciones y prejuicios, promoviendo así una solidaridad más inclusiva y sincera.

ONG

Para saber qué significa una ONG, solamente tenemos que identificar lo que representan literalmente sus siglas: Organización No Gubernamental. Es decir, una entidad de iniciativa social que tiene fines humanitarios

que no depende de la administración pública y que no tiene afán lucrativo.





¿Cuál es la labor de las ONG en la sociedad?

Sensibilizar a la sociedad sobre causas sociales, humanitarias y medioambientales.

Las ONG desarrollan un papel esencial para informar y sensibilizar a la sociedad sobre problemas que afectan al mundo global como la pobreza, la desigualdad, la injusticia, las crisis humanitarias, los desplazamientos de la población o el cambio climático. Estos desafíos requieren la sensibilización y participación ciudadana, por lo que la labor de las ONG como agentes movilizadores de la sociedad actual es imprescindible.



Impulsar proyectos de transformación social.


Aunque existen multitud de ONG y causas, la mayoría tienen una misión en común: proteger a las personas más pobres y desfavorecidas. A menudo se da la transmisión intergeneracional de la pobreza, por lo que es fundamental que intervengan en las causas estructurales que perpetúan la pobreza y la injusticia social.


Fortalecer a la ciudadanía para que sea conocedora de sus derechos y pueda exigirlos.

Todas las personas tenemos derechos civiles, pero también sociales, económicos y culturales. La labor de las ONG es valiosísima para que las personas más vulnerables puedan acceder al conocimiento de sus derechos.

Desde Ayuda en Acción llevamos a cabo en numerosos países planes de formación a mujeres, hombres y también jóvenes y niños -sobre todo en comunidades rurales- para informarles sobre los derechos que tienen.

A través de talleres, también formamos a la población en las competencias necesarias para que puedan ejercer labores de portavocía con los representantes de las instituciones oficiales. Todo ello con el objetivo de que traten temas clave para el desarrollo de sus comunidades en materias como la educación, salud, acceso a agua, etc.



Tipos de ONG y Sus Contribuciones:


En españa hay un total de 350 ONG que se centran en diferentes proyectos para ayudar a distintos colectivos como por ejemplo:

 

ONGs de Alimentación:


Algunas organizaciones se centran en abordar la inseguridad alimentaria, proporcionando comidas nutritivas a comunidades necesitadas. Estas ONG organizan campañas de recolección de alimentos, distribuyen lotes de alimentos y colaboran con empresas para minimizar el desperdicio de alimentos.


ONGs de Juguetes y Regalos:

Durante la temporada navideña, varias organizaciones se dedican a hacer que la magia de la Navidad llegue a todos los niños, independientemente de sus circunstancias económicas. Estas ONG recopilan juguetes y regalos para distribuir entre niños de familias con recursos limitados para así llenar de magia los hogares un poco mas necesitados y hacer que todos los niños puedan disfrutar de la ilusión de recibir un regalo por navidad.

ONGs de Asistencia Médica y Bienestar:

ONGs especializadas trabajan para brindar servicios médicos y bienestar a aquellos que carecen de acceso a la atención médica. Durante la Navidad, estas organizaciones pueden intensificar sus esfuerzos, ofreciendo servicios de atención médica gratuitos o facilitando el acceso a medicamentos esenciales también las ONGs organizan campañas navideñas de donación de sangre y invitan a todos los donantes más frecuentes a volver a donar


Experiencia personal siendo solidarias 


Para ser solidaria solo se necesita querer serlo ,por eso nosotras nos hemos apuntado a un pesebre viviente en Terrasa el cual ayuda a la fundación Mans Unides, en este pesebre hacemos de pastoras y ayudamos a una buena causa que es esta fundación, también como hemos dicho previamente hay fundaciones las cuales recogen alimentos o juguetes para los niños más necesitados y sus familias, en este caso nosotras hemos estado recogiendo todos los juguetes que teníamos por casa que no utilizamos y estaban en buen estado y los hemos donado para que los niños puedan disfrutar de unas navidades felices como las que tenemos nosotras.




Conclusión:

La solidaridad en Navidad no es simplemente un acto de caridad; es una manifestación de nuestra humanidad compartida. Tanto a nivel individual como a través de organizaciones, la capacidad de impactar positivamente la vida de los demás es inmensa. Al abrazar la solidaridad, no solo aliviamos las luchas de aquellos que lo necesitan, sino que también construimos un mundo más compasivo y conectado, un regalo perdurable que va más allá de las festividades y deja una marca indeleble en el corazón de la humanidad.

Pujada de preus per Nadal

ÍNDEX:


Aquest Nadal els preus estan pujant exageradament comparant-los amb els dels altres anys i això també afectarà les famílies a l'hora de celebrar aquest Nadal.


El preu de les matèries primeres agràries, com els olis, els cereals o la carn, segons l’OCU (Organització de Consumidors y Usuaris )poden pujar entre un 3 i un 30% en funció del producte i el lloc on sigui comprat.


Per aquesta pujada de preus hi ha diversos motius:


També, els preus estan pujant perquè ho fa la demanda, i això és més evident en els productes de temporada, com el marisc i en determinades carns, com el gall dindi fresc, el xai… (carns de consum ocasional).


Per això, la gent acostuma a comprar els aliments de Nadal abans i així poder-los congelar per no haver de gastar tants diners en els aliments i estalviar la seva factura al supermercat.


Tot el que anem comprant durant aquests dies es pot congelar. Arribarà en estupendes condicions per a Nadal, sempre que el guardem de manera adequada. En el cas del marisc, proposen que es fiquin a tuppers allargats cobrint el recipient d'aigua. Així aconseguirem estalviar uns quants diners.

Els preus del xai pugen per Nadal a causa de la sequera; això afecta els carnissers perquè ara no molta gent hi compra xai per la pujada de preu, els clients aquest Nadal anuncien que compraran més pollastre que xai. I a causa de la pujada de preus, algunes peixateries han hagut de tancar perquè els clients decideixen no comprar tant peix pel preu.


Pujada de preus amb el petroli

La guerra d'Ucraïna va fer disparar el preu del petroli i de seguida va passar el mateix amb els preus dels carburants. El cru va marcar la cotització màxima el 8 de març. Els combustibles van fer rècord l'11 de març. Des de llavors, mentre que el preu del petroli s'ha reduït un 16%, el de la gasolina només ho ha fet un 3%.


Recomanacions  per aquest Nadal


Solidaritat

El que recomanem per passar un bon Nadal sense gastar-se un nombre exagerat de diners per menjar o decoracions, és participar en una ONG per les famílies que no puguin comprar menjar per Nadal i així la gent pot passar un bon Nadal, les famílies sense els mateixos privilegis que nosaltres, pareixen passar-ho igual de bé que els que tenen més privilegis, ajudem a les famílies.


Gastronomia

Com sempre, està el meravellós sopar de Nadal i us volem donar idees de receptes per cuinar o comprar sense gastar molt. 



Treballs manuals

També volem donar idees per decorar la teva llar i reciclar el planeta a la vegada per tenir un Nadal sense contaminació i amb més cura del planeta. Aquí teniu unes idees de treballs manuals que podeu fer tota la família sense comprar gaires coses per decorar la vostra llar.



Opinió dels consumidors i paradistes:

Als mercats, els consumidors diuen que ja fa mesos que paguen alguns aliments més cars i que s’aprofiten molt amb els preus; i els paradistes, cada setmana actualitzen els preus i sobretot els carnissers i peixaters que comencen a preparar les comandes per Nadal.



 UNA VIDⱯ

El càncer és una malaltia complexa i diversa que afecta a un nombre significatiu de persones a nivell mundial. Sorgeix quan les cèl·lules del cos comencen a créixer de manera anormal, formant tumors que poden envair altres teixits.

Les causes del càncer poden ser diverses, involucrant factors genètics, ambientals i de comportament. El consum de tabac, una dieta poc saludable, l'exposició a substàncies tòxiques o la radiació, entre altres, poden influir en el seu desenvolupament. Aquesta malaltia pot afectar qualsevol part del cos, tenint conseqüències devastadores que impacten la salut física, emocional i social dels afectats.

Hi ha nombrosos tipus de càncer, classificats segons la seva ubicació i els teixits afectats. Entre els més comuns es troben el càncer de pulmó, mama, pròstata, colorectal, pàncrees i fetge. 

En termes de tractament, les opcions depenen del tipus de càncer, la seva etapa i la salut general del pacient. A més de la cirurgia, la quimioteràpia i la radioteràpia, s'utilitzen teràpies com la hormonal, la biològica o la inmuno-oncología, que actúan específicament contra el càncer.

Després del tractament, molts pacients experimenten una etapa coneguda com a post càncer. Durant aquesta fase, es realitzen controls mèdics regulars per supervisar la possible recurrència de la malaltia i gestionar els efectes secundaris del tractament. Aquesta etapa pot comportar canvis significatius en la vida dels pacients, que podrien necessitar suport emocional, rehabilitació o teràpies.

El càncer requereix un enfocament integral des de la prevenció i detecció precoç fins al tractament i la recuperació. La recerca constant i el suport continu als qui lluiten contra aquesta malaltia són essencials per millorar la seva prevenció, tractament i qualitat de vida dels afectats.

El viatge de les famílies enfront del càncer:

L'impacte del càncer a les famílies és profund i complex. Aquesta malaltia no només afecta al pacient, sinó que també impacta en el nucli familiar en múltiples nivells. Enfrontar-se al càncer pot generar un estrès emocional significatiu, alterar la dinàmica familiar i requerir adaptacions en la vida quotidiana de tots els membres.

La incertesa sobre el futur, la por a la pèrdua i la càrrega emocional que implica el tractament poden generar un estrès addicional a les famílies. Sovint, es veuen obligades a reorganitzar les seves vides, a assumir rols de cuidadors i afrontar reptes financers i logístics.


El suport emocional i pràctic és fonamental en aquests casos. Les famílies es senten immerses en un viatge emocional difícil i sovint necessiten un sòlid sistema de suport extern per sobrellevar la situació. Des d'acompanyar el pacient a les visites mèdiques fins a brindar un espai per expressar les seves emocions, el suport d'amics, familiars pot marcar una gran diferència en el seu benestar emocional.


L'adaptació a la nova normalitat que comporta el tractament oncològic també pot representar un desafiament considerable. La flexibilitat, la comprensió mútua i el suport continu dins del nucli familiar són pilars essencials per ajudar les famílies a enfrontar aquesta etapa.


En resum, les famílies que han de fer front al càncer sovint experimenten un viatge emocional i físic esgotador. A través d'un suport sòlid, la comprensió i l'amor incondicional, poden fer front a aquests reptes i unir-se encara més fortament per superar aquest moment difícil.


La tasca emotiva dels infermers amb pacients amb càncer:


Els infermers que acompanyen pacients amb càncer s'enfronten a un gran repte, tant a nivell professional com emocional. La seva rutina diària implica combinar habilitats tècniques amb una connexió humana profunda. L'empatia juga un paper fonamental en aquest context.


Cada dia, aquests professionals ofereixen una atenció integral, atenent no només les necessitats mèdiques del pacient, sinó també el seu benestar emocional. Des de l'administració de tractaments i medicaments fins al seguiment de l'evolució i el suport emocional, la seva tasca va més enllà dels procediments mèdics.


L'empatia és essencial. Els infermers han de comprendre les lluites i els reptes que enfronta cada pacient i els seus éssers estimats. Això implica escoltar activament, oferir consol i suport emocional en moments difícils. La connexió emocional entre l'infermer i el pacient pot marcar una gran diferència en l'experiència del pacient durant el seu tractament.


A més, la incertesa i la variabilitat en les condicions dels pacients amb càncer poden resultar emocionalment esgotadores pels infermers. Tot i això, la seva capacitat per mantenir la calma, oferir suport i comprensió en situacions difícils és realment admirable.


El profundament, la dedicació i la compassió d'aquests infermers es grandiosa. La seva capacitat per proporcionar atenció integral i ser un pilar emocional pels pacients en moments tan difícils és realment destacable. És un exemple commovedor de com l'empatia i l'atenció integral poden marcar la diferència en la vida de les persones que passen per malalties desafiant com el càncer.


Entrevista textual:


“Perquè són persones molt fràgils i necessiten cures molt específiques i els acompanyo al llarg de tota la malaltia.”

“Proporcionar acompanyament i suport emocional a aquests pacients, donar una atenció plena i completa al pacient i a la família.”

“Amb hàbits saludables i realitzant exercici físic que va molt bé per a desconectar del dia a dia, a més a més practicar tècniques de relaxació com la meditació i el ioga. Gaudir de moments d’oci com anar al cinema, quedar amb amigues…”

“Bones cures professionals, cura centrada en la persona, cura holística, suport emocional i coneixement personal de com la malaltia afecta la seva vida diària i com pot superar-ho.”

“Ser una persona empàtica i tolerant.Ser capaç de donar suport emocional, estar present, escolta activa, actitud compasiva i assertiva i mantenir una relació propera amb el pacient.”


“La formació constant, realització de màster específics en aquesta àrea per estar actualitzada i per adquirir nous coneixements.”

“Me’n recordo d’una pacient que estava a casa en situació d’últims dies i que lluitava d’una malaltia terminal fins que va marxar per sempre, però, em vaig sentir tranquil·la amb mí mateixa perquè li vaig proporcionar cures de confort al final de la vida i la vaig acompanyar en tot el seu procés.”

“Reconec com n'és de difícil treballar amb pacients que es troben al final de la vida, on cada dia hem d'enfrontar-nos a la mort, sent capaços alhora de ser el més professionals possible i donant tot el nostre suport tant tècnic com a emocional sense això afecti la nostra vida personal.”

Associació Vida Irurtzun Rules:


La campanya solidària de VIHO VIDⱯ , es va fundar al 2018, VHIO significa Vall d’Hebron Institut de Oncología, és un centre de referència internacional en medicina personalitzada en oncologia. Al VHIO, equips d'investigació bàsica i clínica treballen conjuntament per respondre a les necessitats de les persones amb càncer. Gràcies a aquest model pioner investigació traslacional, s'ha consolidat com un dels centres integrals més rellevants a Europa per transformar, en temps rècord, els descobriments realitzats en laboratori en assajos clínics precoços i, sovint, en nous tractaments més eficaços pels pacients.


L'origen d'aquest projecte es va construir per un amic, el Sergi, que el 2018 li van detectar cáncer, desde aixo van voler fer el projecte VHIO vida per recaudar fons per, la investigació del càncer i els diners recaudats van per VHIO.

Per recaudar diners han fet alguns festivals on hi han diferents parades de coses com menjar, beguda… que va celebrar la seva primera edició el 22 d'octubre de 2022, i l'equip ciclista Irurtzun Rules que participa a la carrera Transpyr Coast to Coast al juny de 2023, amb l'objectiu de recaptar fons per a la investigació del càncer colorectal


També s'han fet algunes curses dedicat a ell ja que desde el 2018 fins el 28 de novembre de l’any passat, el càncer s'ha li va anar expandint per diferents parts del cos alguns d'ells el fetge, colorectal, el pulmo i alguns altres i ell, en Sergi Irurtzun un referent del càncer que va lluitar 4 anys molts durs i només amb 47 anys.


Ara bé, però que significa Vida? vol dir que la vida es molt bonica pero a vegades poden succeir coses que fan que et doni moltes voltes la vida, per això van posar a la fundació VHIO vida com ho va demanar ell.


Experiencia personal:


La fundació VHIO vida, per nosaltres, sobretot per la Berta, és molt important ja que ella va assistir a la festa de recaudació i van recaudar més de 28.169 euros, i gràcies aquests diners, van poder investigar més alfons el càncer. Va ser una experiencia inolvidable perquè moltes persones van assistir i gràcies això és va fer possible aquesta investigació. Apart, la Berta va ajudar posant tatoos a la gent amb la marca de VHIO vida a qui vulgues.

¿Estamos preparados para el avance de la IA?

AVANCE DE LA TECNOLOGIA:


Hacia el año 1440, Johannes Gutenberg fue el pionero en introducir la imprenta de tipos móviles. Este avance de la tecnología no fue solo una revolución,  sino que además supuso una evolución en la vida cotidiana. 


Aunque han habido un montón de avances en este tema durante muchos años, en el 2020 se ha producido un hecho histórico: la invención de Chat Gpt, una de las IA más conocidas. 


La inteligencia artificial, más conocida como IA, es difícil de definir. Es como una clase particular de sistemas computacionales, es decir, redes neuronales que son "entrenadas" con una cantidad enorme de datos y aprenden a reconocer patrones estadísticos en los inputs, asociándolos con outputs correctos. Por ejemplo, cuando hacemos una pregunta en Chat GPT, Chat GPT no "entiende" realmente el significado de la pregunta. Simplemente busca preguntas similares en su memoria y produce una respuesta típica para estas preguntas.


Sin embargo, hay diferentes tipos de IA.

Artificial Narrow Intelligence (ANI): ANI es un tipo de inteligencia artificial más inflexible. Su función es centrarse en un trabajo único y dedicar toda su complejidad. Si trazamos un paralelo. Un ejemplo de estos sería los asistentes virtuales (Siri, alexa…etc).

Inteligencia Artificial General (AGI)Entre los tipos de inteligencia artificial, AGI se considera fuerte y profunda, como una máquina capaz de imitar la inteligencia humana. Ella puede aprender y, con base en eso, replicar actitudes para resolver diferentes cuestiones. 

Nosotras, como estudiantes, utilizamos Ias más sencillas así como ya me hemos nombrado antes Chat GPT que es un chat dónde hablas con un sujeto tecnológico y responde como si fuese una persona real, a base de algoritmos.

Estas, al principio no estaban disponibles fuera de la empresa que las había creado es decir, no todo el mundo podía acceder a este chat, pero las personas empezaron a crear páginas similares y no ponen precio ninguno, así que está empezando a afectar a la humanidad y a los alumnos ya que responde a las preguntas que realizan.


NUESTRA PUNTO DE VISTA:

Nosotras pensamos que la IA puede tener muchos puntos positivos tanto como negativos. Entre los aspectos positivos podemos apreciar cómo nos pueden ayudar en  nuestras tareas de vida cotidiana como por ejemplo analizando datos rápidamente, efectivos y precisos  y reduciendo al máximo los errores humanos.


Además, la inteligencia artificial libera a los humanos de tareas rutinarias y repetitivas y permite que éstos puedan destinar más tiempo a desarrollar funciones creativas o simplemente más interesantes.


Entre los aspectos negativos podemos apreciar cómo su presencia está modificando la manera en la que nos comunicamos, trabajamos, convivimos… entre otras cosas. Las aplicaciones de IA pueden ayudarte en muchos aspectos, sin embargo, estas necesitan muchos datos para aprender y, si recogen muchos datos personales sensibles, pueden afectar a tus derechos de la intimidad. 


Aunque unos de los aspectos que más preocupan tanto a la sociedad como a nosotras, es 

cómo afectará la IA en la educación. Nuestra opinión es que puede llegar a deshumanizar la experiencia del aprendizaje ya que, los alumnos pueden perderse el enfoque matizado que puede un profesor humano por los algoritmos de la IA que generan contenido y deciden el ritmo de las lecciones, si no le damos el tiempo que necesita. 


Por eso hay que dejar que la IA avance, ya que esta tecnología no se puede llevar a cabo en tan solos unos años, sino que tenemos que dejar que se desarrolle por completo para que todo el mundo pueda estar seguro y sepa lo que está haciendo utilizando este método actual.


VIDA REAL

La IA es una herramienta innovadora que sigue mejorando cada día, pero a pesar de ello ya tiene algunas funciones bastante importantes así como:

Las cámaras termográficas instaladas en los aeropuertos y en otros lugares, en medicina, puede ayudar a reconocer una infección de los pulmones a partir de una prueba llamada tomografía computarizada, para proporcionar datos para rastrear la propagación de la enfermedad…Y varios aspectos más.


ENTREVISTA CON MARCO BARONI

 (AAS — Alejandra, Ariadna y Sofía / M — Marco) 


Dos investigadores, uno de Nueva York y otro de Italia, desarrollaron un modelo mucho más preciso y que procesa la información mejor que Chat Gpt llamado MLC. Este modelo se basa en el cerebro humano y tiene la capacidad de aprender de los errores, los cuales se quedan grabados en su memoria.


Decidimos contactar con uno de los investigadores, Marco Baroni, ya que aunque sea italiano hace tiempo que trabaja en Barcelona (Pompeu Fabra) y habla nuestro idioma. Al poco tiempo de mandarle un mail, él nos contestó:


M. “Hola Ariadna, gracias por contactarme. ¡Vuestro trabajo parece muy interesante! No soy un experto en robótica, pero trabajo en el sector de la IA, y si quieres poco contestar preguntas al respecto.”

AAS. “Hola, muchísimas gracias por responder tan rápido! ¡No nos lo esperábamos! Nos gustaría saber algo de información general sobre la IA, es decir, lo que puede llegar a realizar y algunos defectos que podemos encontrar.

M. “Cuando hablamos de IA hoy, nos referimos a una clase particular de sistemas computacionales, es decir, redes neuronales que son "entrenadas" con una cantidad enorme de datos y que aprenden a reconocer patrones estadísticos en los inputs, asociándose con outputs correctos. Por ejemplo, cuando hacemos una pregunta en Chat GPT, Chat GPT no "entiende" realmente el significado de la pregunta. Simplemente busca preguntas similares en su memoria y produce una respuesta típica para estas preguntas.


Hay muchas capacidades humanas (y de otros animales) que faltan en Chat GPT y en sistemas similares. Por ejemplo, Chat GPT no interactúa con el mundo externo ni con otros agentes, salvo a través del texto con el que está entrenado. En consecuencia, el chatbot no puede aprender el efecto que los movimientos y fuerzas tienen sobre sus entornos; no tiene forma de observar las consecuencias de sus acciones; y no tiene un sistema de valores real. 


Como no "vive" en el mundo real, y sus respuestas se basan en patrones estadísticos, Chat GPT no tiene forma de distinguir entre un hecho real y algo ficticio pero plausible. 


Otra diferencia importante entre los sistemas de IA actuales y humanos (y otros animales) es que los humanos aprenden a resolver nuevas tareas a lo largo de su vida y pueden memorizar estas soluciones. El Chat GPT también puede adquirir nuevas habilidades, pero no tiene forma de memorizarlas e integrarlas en su base de conocimiento.


Por tanto, espero que, en los próximos años, los sistemas basados ​​en redes neuronales sigan mejorando en tareas en las que los patrones estadísticos son fiables, como la traducción de una lengua a otra, la generación de textos e imágenes y incluso la generación de código informático, música y vídeos a partir de descripciones textuales. Esto tendrá (ya está teniendo) un gran impacto en sectores como la educación, la creación artística, el software engineering y todas las actividades que requieren producir texto.


AAS. “Y, ¿cómo crees que avanzará la IA junto a la tecnología?


M.  Creo que en los próximos años avanzaremos en el problema de las fake news y de las alucinaciones, y sistemas como el Chat GPT podrán ofrecer información más fiable que nos ayudará en tareas como la investigación científica, el periodismo y la medicina.


Por otra parte, debido a las limitaciones que he presentado antes, si no cambia radicalmente la tecnología, la IA no tendrá mucho impacto en la robótica, y no asistiremos al nacimiento de agentes que puedan ayudarnos en el mundo real, por ejemplo, realizando trabajos pesados ​​para nosotros.


AAS. “Pero, ¿crees que hay, o pueden haber, algunos inconvenientes o problemas en relación con Chat Gpt o el resto de IAs?”


M. “En principio, los agentes basados ​​en IA son herramientas extraordinarias y podrían mejorar radicalmente la sociedad, democratizando el acceso a la información. Por ejemplo, podrían ofrecer información médica o financiera fiable en países en los que tradicionalmente pocos tienen acceso a estos servicios. Pero, al mismo tiempo existen, creo, tres problemas importantes que nos enfrentamos:


1- Herramientas como Chat GPT o Google Bard son propiedad de pocas empresas que tienen los recursos computacionales y los datos para entrenarlas. Es necesario democratizar la IA, creando herramientas similares que sean desarrolladas por el sector público y plenamente accesibles a todo el mundo.


2- Los sistemas computacionales deberían sustituirnos en los trabajos aburridos, laboriosos y repetitivos, pero no crear un problema de paro. Creo que esto es más bien un problema de cómo están distribuidos los recursos en nuestra sociedad que de la IA. La riqueza producida por la IA debería ser redistribuida a todo el mundo, y no sólo a unos pocos privilegiados.


3- Finalmente, como siempre, la educación debe tener un papel fundamental: los jóvenes deberían conocer las bases de la IA moderna para entender cuáles son sus usos adecuados, cuáles son las expectativas razonables sobre las capacidades de los sistemas y para defenderse de la desinformación y las fake news


AAS. Ahora quería preguntarte, muchos jóvenes utilizan hoy en día chat gpt, es decir una IA, para hacer los deberes, y así no tener que trabajar. Podríamos encontrarnos con una generación con pocos estudios y poca fuerza de voluntad. En el futuro podría haber mucha gente con estudios importantes (como la medicina, ingeniería...) que no serían tan buenos como antes.


Tú dices que debemos enseñar a los jóvenes a utilizar adecuadamente estas novedades, pero si no me equivoco ocurre lo mismo con las redes sociales. Los jóvenes sobre todo a pesar de los esfuerzos de los padres o de los profesores no se ha conseguido que pasen menos tiempo delante de las pantallas.


Entonces, te planteo esta cuestión: ¿de verdad sería bueno que todo el mundo pudiera acceder a estas tecnologías? ¿De verdad pueden hacer un mundo mejor, cuando ya sólo las redes sociales están haciendo que muchísimos niños pierdan el interés en muchas actividades o pierdan el tiempo delante de las pantallas?  ¿Cómo impactará en nuestra generación una IA más precisa y mejor que Chat GPT?


¿De verdad tiene más cosas positivas que negativas?


M.No soy un experto en educación, y por eso ésta es sólo mi opinión personal, pero pienso que no hay ninguna evidencia de que la nueva generación tenga menos memoria, fuerza de voluntad o ganas de trabajar que las generaciones precedentes.

La IA al final es una herramienta. Cuando era joven, se decía que los ordenadores arruinarían a la juventud. Cuando mis padres eran jóvenes se decía que las calculadoras matarían nuestras habilidades matemáticas. Esto no ocurrió. En cada caso, simplemente, asignamos las tareas más aburridas a las máquinas, lo que nos dejó más tiempo para hacer cosas más interesantes (como "inventar" la IA).


Claro que es muy importante enseñar bien cómo utilizar estas novedades a los jóvenes, y, tal vez, la clase docente actual no está muy preparada para ello (de hecho, también nosotros del sector sólo tenemos una comprensión parcial de cómo funcionan sistemas complejos como el Chat GPT ). Pero pienso que será sólo cuestión de tiempo hasta que nos adaptemos.


Yo soy optimista y pienso que la IA al final traerá más cosas positivas que negativas... pero...ya veremos.


AAS. ¡Muchísimas gracias por tu colaboración! ¡Esperemos que tenga un buen día!


M. Ha sido un placer para mí. ¡Hasta la próxima!



EXPERIENCIA PERSONAL:


La IA es algo que vivimos siempre, día tras día en las compras por internet y publicidad, traducciones automáticas. La más utilizada es el Chat Gpt que se suele utilizar para resumir trabajos o buscar información más concreta. La IA forma parte de nuestra vida, de nuestra rutina diaria, y a veces incluso sin darnos cuenta.


Nos gustaría poder decir que la IA se ocupa de todas aquellas tareas aburridas o repetitivas que experimentamos cada día, dejando espacio a ideas creativas o proyectos innovadores. Pero en realidad nos encontramos en un momento en el que la IA a veces llega a ser más creativo o inteligente que nosotros. 


Y para vosotros, ¿qué es la IA? ¿Cómo pensáis que afectará a esta sociedad?

 Benvingut Nadal

  El Nadal i molta gent sense acompanyament

Nadal. Aquell moment de l'any que tot el món espera per acollir-lo a casa i portar alegria i felicitat. Menjar torrons, cantar nadales, decorar les cases, fer galetes, menjar un bon plat de caldo. Tot amb amics i família.

Aquesta època és perfecta per plantejar-se nous propòsits de cara als 365 dies vinents.


D’ON VE LA TRADICIÓ DEL NADAL?


Molta gent et pot dir que el Nadal va sorgir d'un país, d'un conte, d'una cançó, d'una pel·lícula, d'una tradició... Però la realitat és que no t'ho podem dir, perquè el Nadal pot sorgir de moltes parts. Aquesta festa pot sorgir del somriure d'un nen a l'obrir un regal, pot venir de la caritat, es pot trobar a la teva casa, a la xocolata calenta, pot sorgir de totes aquelles cançons i abraçades que cada dia de Nadal podem admirar pel carrer.


CAMPANYES SOLIDARIES


En aquesta època de l'any, hi fan moltes campanyes solidàries, ja que no tota la societat compta amb una situació econòmica solvent, per la qual nosaltres podem fer coses nombroses perquè ells també puguin passar unes bones festes, o almenys intentar-ho; com per exemple: accions solidàries, col·laborar amb l'ONG o solament cantar algunes nadales per fer feliç a la gent i recaptar diners per a la gent necessitada.

És molt senzill fer feliç a nens i nenes que no han pogut rebre ni un sol regal. Nosaltres us motivem per viatjar a països necessitats (Àfrica, Pakistan i molts més), i donar-los algun regal; en canvi, si no tu pots permetre, no vol dir que no hagis de quedar-te a casa sense fer res, NO, segur que si surts al carrer veuràs a moltes persones necessitades en alguns que altres racons dels barris, encara que no estiguin a l'Àfrica, no vol dir que no necessitin ajuda.



"UNA SONRISA POR NAVIDAD" (campanya solidària)


Milers de persones col·laboren en una campanya 360, que comprèn des del repartiment de més de 10.000 regals a nens en risc d'exclusió, fins a una llarga llista d'activitats solidàries amb persones soles, malaltes, amb recursos escassos o sense.

El Nadal és una època molt especial. Des dels inicis de Cooperació Internacional, la campanya ha comptat amb la col·laboració de molts perquè les famílies amb més dificultats no deixin de viure-la com una festa.


És un moment molt especial en què els nostres voluntaris es bolquen cada any per fer fa arribar "Un Somriure per Nadal" a milers de llars que la necessiten.

El punt fort de la campanya és la participació de més de 2.000 voluntaris en activitats arreu d'Espanya i la distribució d'uns 10.000 regals a nens i nenes en situació de vulnerabilitat. Això gràcies a la participació de milers d'empleats d'empreses de tot Espanya, que col·laboren comprant un nou regal per a un nen o nena d'una edat concreta.


Aquesta campanya, que ja fa 25 anys, comprèn multitud d'activitats en què participen més de 2.000 joves. Entre elles hi ha el repartiment d'esmorzars a persones sense llar, acompanyament i actes lúdics amb gent gran o persones amb discapacitat, repartiment d'aliments a famílies amb escassos recursos, entrega de regals a menjadors socials i parròquies... i moltes altres, amb les quals centenars de joves voluntaris porten la calor de la companyia als que necessiten més ajuda.


Les activitats es duen a terme a Madrid, Catalunya, Galícia, Castella i Lleó, Astúries, Cantàbria, Canàries, Aragó, La Rioja, Navarra, el País Basc, València, Múrcia, Mallorca, Andalusia i Extremadura.


PROPÒSIT:


OPINIONS:

La meva família i jo hem pogut apreciar i experimentar aquesta campanya de Nadal, plegats hem aportat 4 regals a 4 persones especials i hem aconseguit estendre l'ajut.      https://youtu.be/_3V0KTIsYEA

“SEREMOS UNO MÁS EN NAVIDAD”  (campaña solidaria)



El col·legi Altaduna-Saladares convida a viure un Nadal solidari i llança la campanya "Serem un més per Nadal" amb què vol portar l'alegria del Naixement de Jesús a persones que resideixin soles. Per això, convida les famílies a apadrinar una persona sola, amb la qual es posaran en contacte a través de Càritas parroquial.

La campanya convida totes les famílies que vulguin participar a implicar els seus fills. L'objectiu és ensenyar-los a pensar en els altres, especialment en aquestes dates, i preparar alumnes que actuant al seu entorn canviïn el món.

Des del col·legi es proposen algunes activitats per fer l'acompanyament en família: Trucar-los els dies especials per felicitar-los, nit de Nadal, Nadal, Cap d'Any, Any nou, Reis.



Tot i això, cada família participant tria el pla que vulgui realitzar durant la campanya.


PROPÒSIT:

L'objectiu és portar Nadal totes les llars i apadrinar una persona que estigui sola a la qual cada família es compromet a enviar detalls d'afecte en les dates més assenyalades.


OPINIONS:

Els meus cosins van tenir el valor de fer aquesta campanya el Nadal del 2022 amb l'escola i van repartir màgia i somriure per tot arreu, van fer visites a centres i orfenats regalant felicitat. Me la van recomanar i jo us ho recomano a vosaltres!


Com viuen el Nadal les ONG?


El Nadal sol ser un moment de reflexió per a la majoria de la població. Pensem una mica més en els altres i moltes vegades busquem com podem ajudar.

Per això, constitueix un dels períodes més importants per a les ONG, ja que aquí es concentra una gran part de les donacions, gràcies a les quals aquestes organitzacions es poden finançar durant tot un any.

Les ONG fan moltes campanyes de conscienciació social i proposen múltiples formes de donació més enllà de les establertes durant tot l'any.

Una de les més conegudes són els seus catàlegs de regals solidaris, una manera molt senzilla de tenir un bonic detall amb algun ésser estimat i alhora ajudar a qui més ho necessita. Però també s'han fet molt famosos els seus calendaris solidaris, recordant-nos cada dia com n'és de necessària aquesta ajuda o felicitar aquesta època d'una manera diferent, amb les seves targetes nadalenques.

I a banda de les donacions econòmiques, també es crea un reputen de les donacions de temps, gent anònima que ajuda aquestes organitzacions a desenvolupar les seves activitats. Aquí podem trobar una gran varietat de maneres d'ajudar, i segur que alguna encaixa amb les nostres possibilitats.



Solidaritat per Nadal. I tu, com col·laboraràs?


En aquestes dates el nostre cor s'estova i som més propensos a implicar-nos en causes socials. Moltes entitats del Tercer Sector engeguen campanyes i iniciatives per facilitar la nostra col·laboració. Podem trobar moltes maneres de recolzar-les en la seva missió de millorar la vida d'altres persones. Ara i tot l'any.


Les emocions són la força que mou les persones. I per Nadal estan totalment a flor de pell. Tot allò relacionat amb la família, amb històries humanes, ens arrenca fàcilment un sentiment profund. Els publicistes ho saben, i cada cop veiem més anuncis que busquen, per sobre de tot, emocionar, tocar-nos la fibra sensible. És una època en què la nostra empatia amb les causes socials es multiplica. I per això, també les entitats no lucratives ens fan arribar les campanyes més emotives.


Una immensa majoria de les ONG fan algun tipus d'acció de captació de fons en aquest període. Per a algunes, les donacions aconseguides aquestes setmanes poden arribar a representar un elevat percentatge del total anual. La veritat és que hi ha una gran varietat de propostes solidàries amb què poder col·laborar i aportar el nostre granet de sorra nadalenc a la causa.


Mercadets solidaris


En els darrers anys han proliferat enormement i avui són una tendència a l'alça. N'hi ha de tota mena i en ubicacions molt variades. Les associacions o fundacions els organitzen als seus propis locals, i també hi ha empreses que organitzen esdeveniments d'aquest tipus a les seus i pels empleats i familiars. També s'hi organitzen mercats municipals. Hi podem trobar des de manualitats elaborades per persones vinculades a l'entitat organitzadora (com els de Fundació A la Par o Fundació CEE Prodis) fins a productes originaris de països en vies de desenvolupament (com els de Fundació Kubuka).


Ajuda durant tot l'any


Hi ha, a més, altres maneres de col·laborar en aquestes dates amb activitats que, en realitat, es duen a terme durant tot l'any. Per exemple, donant un cop de mà a menjadors socials com els de Casa Caridad Valencia, Cuina Econòmica de Ferrol o Fundació Patronat Jesús Abandonat de Múrcia. Aquests centres procuren servir dinars o sopars especials de Nadal a persones sense recursos. Perquè també ells, d'alguna manera, visquin aquests dies de manera especial.


Des de la Fundació Grandes Amigos duen a terme un programa d'acompanyament a persones grans que viuen soles. Per Nadal, preparen per a ells activitats com portar-los a veure l'enllumenat nadalenc de la seva ciutat, organitzar berenars o sopars en companyia, etc. Fent-te voluntari i regalant-los una part del teu temps pots aconseguir que aquestes festes siguin una mica més felices.


I si aquest Nadal donaràs, recorda que les teves aportacions solidàries seran deduïbles en fer la declaració de la Renda del 2023. A tall d'exemple, dels primers 150 euros donats a una ONG et deduiràs el 80%. És a dir, 120 euros. Serà com si només haguessis desemborsat 30 euros, però hauràs aportat un valor molt més gran a la societat.


No només vacances


Podem dir que el Nadal són només unes vacances, però no només és això sinó que hem de fer moltes coses. Per exemple fer feliços als altres perquè tinguin un bon Nadal com segurament tu i molta altra gent. Si vols fer feliç a les altres persones fes el que a tu t'agrada que et facin i el Nadal que a tu t'agrada tenir; Pot ser que t'hagis d'aixecar d'hora o saltar-te alguna activitat que t'agradi, però si tu et sents feliç fent-ho demostra-ho els altres i ajudes els necessitats.


Declaracions: Hem pogut fer unes preguntes a diferents persones que han sigut d'ajuda. https://drive.google.com/file/d/1G4oCarz59EL-8Nef7eHLlYj-O8e73L4u/view?usp=sharing



CONCLUSIÓ


El Nadal és una de les èpoques més boniques i lluminoses que tenim al nostre calendari i ens encanta celebrar acompanyats de la família i amics, plens d'amor; i és molt important que la gent necessitada se sentin igual de feliços com els altres.

És la festa més coneguda en tot el món i ho celebren més de 2000 milions de persones a l'any. En canvi, hi ha uns quants països que no ho celebren, per tal de la seva religió o per pobresa.

Això dona moltes oportunitats per posar-nos a prova i donar a conèixer la nostra empatia i felicitat als altres. Això últim es pot fer de diferents maneres:



Pots posar en pràctica les idees que t'hem suggerit, però el que és important no és ser solidari per Nadal sinó recordar que cal ser solidari sempre i ensenyar per què és fonamental ajudar altres persones que potser no han tingut la mateixa sort que tu.

Nadal en família

El Nadal, una època plena de tradicions arrelades a la història i la cultura de diverses societats arreu del món, té un significat profund per a les famílies. Més enllà de ser simplement una festivitat religiosa, el Nadal ha esdevingut un moment emblemàtic d'unió, solidaritat i transmissió de valors entre generacions.

Per a moltes famílies, el Nadal és un període de trobada, on els llaços familiars es reforcen mitjançant la reunió d'éssers estimats que sovint estan dispersos al llarg de l'any. És un moment en què es comparteix l'alegria d'estar junts, el riure contagios, l'intercanvi de regals i la preparació i el gaudi de menjars especials.

Les tradicions nadalenques varien segons la cultura, però a la seva essència, totes busquen per connectar a les persones amb l'esperit de generositat, amor i esperança. Les famílies transmeten aquests valors a través de rituals que perduren de generació a generació. Des de la decoració de l'arbre de Nadal fins a l'elaboració de plats tradicionals, cada acte inclou un significat especial que es comparteix i ensenya de pares a fills.

Les reunions familiars durant el Nadal ofereixen la possibilitat de crear records entranyables. Les històries compartides al voltant de la taula, l'entonació de càntics nadalencs, l'elaboració de postres tradicionals o la lectura de contes clàssics són pràctiques que no només enforteixen el sentit de pertinença familiar, sinó que també transmeten coneixements i valors culturals.

Els moments més senzills, com ara l'intercanvi de regals, es converteixen en gestos plens de significat i amor. L'elecció d'un regal no es limita a l'objecte, sinó que representa l'afecte, la consideració i l'atenció cap a l'altre. Aquests gestos reforcen els llaços familiars i perpetuen la importància de compartir i donar en aquestes dates especials.

La transmissió de tradicions nadalenques de generació a generació és fonamental per preservar la identitat cultural d'una família. Els avis i pares comparteixen amb entusiasme les seves experiències passades, anècdotes i tradicions, mantenint així viva la flama del Nadal al cor de cada membre de la família.

El Nadal també és una oportunitat per ensenyar valors com ara la solidaritat i l'empatia. Moltes famílies participen en activitats benèfiques, donacions a causes socials o voluntaris durant aquesta època, transmetent el missatge de compartir amb aquells que més ho necessiten.

VALORS

Durant la temporada de Nadal, els valors de l'amor, la generositat i la importància de donar prenen un paper central en les dinàmiques familiars. És un moment en què la família es mobilitza per a mostrar afecte i reconeixement cap als seus membres a través del gest de l'intercanvi de regals. Aquesta pràctica no només és un acte material, sinó que simbolitza l'afecte, l'atenció i la consideració cap als altres membres de la llar.

L'organització familiar per a la compra o elaboració de regals és un procés carregat de significat. És una manera de demostrar apreci i consideració cap als gustos i desitjos de cadascú, mostrant així una preocupació genuïna per les preferències dels altres. A través d'aquesta acció, es reforça la connexió emocional entre els membres de la família, fomentant la comprensió i l'empatia.

El sentiment de gratitud juga un paper crucial durant aquesta època. El fet de rebre un regal desperta un sentiment de reconeixement i agraïment envers aquell qui ho ofereix. Això fomenta una cultura de valoració i reconeixement dels gestos i atencions rebudes, incentivant així el sentiment de gratitud i apreci cap als altres membres de la família.

A més, la pràctica de donar durant les festes de Nadal també educa en la importància de compartir amb aquells que tenen menys o que estan passant per moments difícils. A través de gestos de solidaritat, com la participació en campanyes benèfiques, la donació a entitats socials o el suport a persones necessitades, es transmet el valor de la generositat i la responsabilitat social.

En conjunt, la temporada de Nadal esdevé una oportunitat única per a reforçar els valors fonamentals de l'amor, la generositat i la importància de donar dins de la dinàmica familiar. Aquests valors no només es manifesten a través dels regals materials, sinó que es converteixen en vehicles per a expressar afecte, reconeixement i consideració cap als éssers estimats. Així, es construeix una atmosfera de caliu i unió familiar, enfortint els llaços emocionals i fomentant una cultura de reconeixement i agraïment envers els altres.

PREPARACIÓ DE LA NADAL

La preparació per a la festivitat de Nadal és una part integral de la celebració, ja que ofereix una oportunitat única per a la família de compartir moments significatius i reforçar els llaços emocionals. L'activitat de decorar l'arbre de Nadal és un ritual que sovint implica tots els membres de la família. Aquesta pràctica no només embelleix el llar, sinó que també representa la unió familiar i la col·laboració entre tots per a crear Un ambient acollidor i festiu.

La decoració de l'arbre de Nadal és una activitat que va més enllà de simplement posar ornaments. És un moment per a recordar i compartir històries relacionades amb cada ornament, és una oportunitat per a reviure records i anècdotes de les festes passades. És en aquests moments quan les generacions es reuneixen per a transmetre les històries i tradicions familiars, creant una connexió entre passat i present.

A més a més, l'encendiment del pessebre és una altra tradició profundament arrelada en moltes cultures. És un acte simbòlic que recorda l'origen de la celebració i representa la humilitat i la pau. La preparació i ubicació del pessebre sovint es converteix en una activitat familiar, on cada membre contribueix a crear aquesta representació visual del naixement de Jesús.

Durant aquestes activitats de preparació, la família comparteix moments de qualitat que van més enllà de la simple decoració. Són instants en els quals es fomenta la comunicació, la col·laboració i el sentiment de pertinença. Les converses espontànies, les rialles, les petites disputes juganeres per a trobar el millor lloc per a un adorno, tot això crea un ambient de complicitat i connexió.

Aquests moments de qualitat són essencials per a la cohesió familiar. A través d'activitats comunes, es reforcen els vincles afectius, es cultiva la paciència, es promou la cooperació i es transmeten valors com la importància del treball en equip i la valoració dels esforços col·lectius.


TRADICIONS

Les tradicions gastronòmiques de Nadal són un aspecte crucial de la celebració que uneix a les famílies entorn de la taula en un banquet ple de sabors tradicionals i rituals únics. Comença amb el "caga tió", una tradició catalana encantadora que implica un tronc de fusta decorat com una cara somrient que, al ritme de cançons i cops, els nens "alimenten" amb menjar al llarg dels dies abans de la Nit de Nadal. Finalment, el tió "caga" regals i dolços quan els nens li demanen.

Seguint amb les tradicions culinàries, la taula de Nadal presenta una gran varietat de plats típics que varien segons la regió. A Catalunya, per exemple, es preparen plats com el "escudella i carn d'olla", una sopa de carn amb pilotes, cansalada, gall dindi i verdures; acompanyada sovint del "galet", una pasta en forma de cargol que s'afegeix a la sopa. A altres regions d'Espanya, com a Andalusia, el "pavo trufado" (ànec o gall dindi farcit de trufa) és un plat clàssic de Nadal.

A Itàlia, el "cenone" de Nadal és una festa culinària espectacular que inclou plats com el "panettone", un pa dolç amb fruits secs i cítrics, i el "pandoro", un pastís de Nadal en forma de panet que es cobreix amb sucre glaçat. Els italians també gaudeixen del "cappelletti in brodo", un tipus de pasta farcida que es serveix en un caldo de pollastre.

A més a més dels plats típics, la preparació d'aquests àpats sovint involucra a tota la família. Des de la compra dels ingredients fins a la preparació dels plats, hi ha una sensació de col·laboració i comunitat. La cuina es converteix en un espai on es comparteixen receptes tradicionals, es transmeten tècniques culinàries i es gaudeix de moments d'unión mentre es preparen les delícies gastronòmiques per a la celebració.

Així, les tradicions gastronòmiques de Nadal no només ofereixen una experiència culinària exquisida, sinó que també representen la importància de la família i la comunitat en aquestes festivitats, creant records duradors i vincles emocionals a través de la preparació i el compartiment de menjar típic de Nadal.


EXPERIÈNCIES

A nosaltres amb el covid ​​ho vam passar molt malament, ja que la nostra classe es contamina just a l'època nadalenca, per a nosaltres la més bonica de l'any va ser molt trista, ja que impacte profundament en la celebració del Nadal, però no només per a nosaltres, sinó per a moltes famílies.

El distanciament imposat per la pandèmia va generar una realitat en què moltes famílies no es van poder reunir físicament, alguns vam tenir la sort de fer-nos un test d'antígens, donar negatiu i poder per celebrar el Nadal amb els familiars més cercanes. Les restriccions de viatge, els riscos per a la salut i les recomanacions de distanciament social van portar a la cancel·lació de plans ia la necessitat adaptar-se a noves formes de celebració.

La impossibilitat de compartir abraçades, rialles i moments especials en persona va tenir un impacte emocional considerable. Per a moltes famílies, aquesta va ser la primera vegada en molt temps que no van poder estar juntes durant el Nadal, o potser llacunes després de reunir-se van quedar contaminades pel virus, així molta gent ens va dir que a la seva família havien fet una “fiesta covid” van ajuntar tots els contaminants en una casa per poder estar junts.

Moltes altres famílies van optar per celebrar de forma virtual, organitzant videotrucades on van compartir moments de celebració a través d'una pantalla, així que la tecnologia va ser una forma molt utilitzada per felicitar-se el Nadal. Tot i aquesta solució, l'experiència no va ser la mateixa, ja que la proximitat física i la connexió emocional es van veure limitades per la separació física.

La impossibilitat de reunir-se també va afectar les tradicions familiars arrelades per Nadal. L'absència de reunions presencials va significar la interrupció de rituals familiars, com ara el sopar de la nit de Nadal, l'obertura de regals en companyia o la participació en activitats i jocs que formaven part de la tradició familiar.

Aquesta situació també va ressaltar la importància de l'adaptabilitat i la resiliència familiar, i ens va ajudar a valorar poder estar amb la nostra família durant els dies que són festius i els que no, i també ens va ensenyar a aprofitar els petits moments que podem passar en família , i no perdre el temps estant amb el mòbil. Moltes famílies van trobar noves formes creatives de celebrar, enviant regals per correu, organitzant sopars virtuals temàtics o compartint receptes tradicionals a través de vídeo trucades per mantenir viva l'essència del Nadal.

Tot i els desafiaments, la situació també va reforçar el valor i la importància de la unitat familiar. La separació física no va disminuir l'amor i l'afecte entre els membres de la família. La pandèmia va servir com a recordatori de la fortalesa dels llaços emocionals, incentivant a valorar encara més la presència i el temps compartit quan ens vam poder reunir de nou.

CONCLUSIÓ

Un aspecte crucial del Nadal que va més enllà de les tradicions i celebracions és el sentit de reflexió i connexió emocional que aquesta temporada comporta. Més enllà de l'agitació i les festivitats, el Nadal representa sovint un moment d'introspecció i gratitud, on les famílies es reuneixen per reflexionar sobre l'any que s'ha de concloure i per apreciar els llaços que els uneixen.

És un període per reflexionar sobre els èxits, els desafiaments superats i les experiències viscudes al llarg de l'any. Es generen converses sinceres sobre les lliçons apreses, els moments feliços compartits i els obstacles que s'han enfrontat en conjunt com a família. Aquesta reflexió col·lectiva enforteix els lligams familiars en crear una sensació de suport mutu i solidaritat, reforçant la idea que la família és un refugi en temps de joia i dificultats.

A més a més, el Nadal sovint convida a la reflexió sobre el significat més profund d'aquesta festivitat. Més enllà de les tradicions i els regals materials, es planteja la importància dels valors intrínsecs associats a l'època: la compassió, la bondat, generositat i empatia. Aquests valors es transmeten de generació en generació, reforçant el llegat emocional i ètic que perdura en el temps.

El Nadal també brinda l'oportunitat de connectar amb aquells que no hi són físicament presents, però que continuen sent part integral de la família. Ja sigui recordant a éssers estimats que ja no estan o mantenint contacte amb familiars que viuen lluny, d'aquesta època es converteix en un recordatori de la importància de la connexió emocional més enllà de les distàncies físiques.

És un moment propici per fomentar l'empatia i la comprensió envers aquells que estan passant per dificultats, tot recordant la importància de la solidaritat i l'ajuda mútua. Moltes famílies aprofiten la temporada nadalenca per involucrar-se en accions solidàries, participar en obres benèfiques o recolzar comunitats vulnerables, transmetent així valors d'empatia i responsabilitat social a les generacions més joves.

En resum, el Nadal és un període que va més enllà de les festivitats i les tradicions. És un moment de reflexió, gratitud i connexió emocional entre els membres de la família. Aquesta temporada convida a considerar el veritable significat de la unió familiar, la transmissió de valors i l'estima pels llaços que ens uneixen, creant així un sentit de pertinença i amor que transcendeix el temps i les circumstàncies.

Tothom  mereix un nadal especial

Durant aquesta festivitat regala felicitat

Que és la solidaritat?

Es pot definir com la presa de consciència de les necessitats alienes i la voluntat d'ajudar per cobrir aquestes necessitats.  És un valor que cal ensenyar tant a l'àmbit familiar com a l'escolar.


Per nosaltres que és la solidaritat?


Per nosaltres és la virtud  de entregar-se als demés i  compartir el nostre dia a dia, sobretot amb les persones més necessitades, com les persones que no tenen casa, les que no tenen família, les que no tenen menjar…Així poder ajudar-les  perquè puguin passar un Bon Nadal.




Què té a veure amb el Nadal?


El Nadal és una època per compartir i donar-se  a tot el món sigui gran o sigui petit.


El contribuir en ajudar als altres és molt important en aquesta època però també és molt important donar el teu temps, si ens adonem el món és molt millor amb un somriure  que amb una taula plena de menjar.



Com vivim el Nadal?


El Nadal cristià consisteix en el naixement de Crist fill de Déu, que per amor, es va fer un nadó per salvar-nos. 

Es un temps per estar en família i compartir-lo amb els éssers estimats,cantan les nadales més típiques i  fer-nos regals.



Que és una ONG?


Una ong (organització no gubernamental)

D'organització d'iniciativa social, independent de l'Administració pública, dedicada a activitats humanitàries, sense fins lucratius.



Aquí hi han algunes ONGs en les que aportar es salvar vides:





Càritas 


Càritas és una entitat sense ànim de lucre de l'Església catòlica. La seva missió és “acollir i treballar amb les persones en situació de pobresa i necessitat perquè siguin protagonistes del seu propi alliberament, des del compromís de la comunitat cristiana.




Perquè unir-nos a caritas


Càritas respon a les crisis humanitàries, com les catàstrofes naturals, els conflictes i les conseqüències del canvi climàtic. Salven vides, allaugereixen patiments, ajuden a reconstruir mitjans de suport i comunitats a llarg termini.


Càritas ofereix suport amb articles alimentaris, activitats educatives, programes de reducció del risc de desastres, programes de diners per feina i activitats de protecció per garantir la seguretat de les dones i els nens.



Quina és la seva missió


La missió de Càritas, com a acció organitzada de la comunitat cristiana, és promoure el desenvolupament humà integral de totes les persones i tots els pobles, especialment dels més pobres i exclosos.


Col·laborar-hi es una gran experiencia de la que guanyaràs noves virtuts, i ajudaras a molta gent necesitada; també es veurà reflectit en el teu caràcter i manera de pensar. 

No t'ho pensis més i uneix-te.



Entrevista


Ara llegirem una entrevista de la Roser Farrè Brovia  una treballadora social de càritas, que ens ha pogut respondre aquestas preguntes.


Per què vas decidir entrar a càritas?


-Volia treballar  com a educadora social. I acompanyar a les persones en situació de vulnerabilitat, i em feia il·lusió treballar en un entitat com càritas, que te uns valors i ideals coherents.



Com et vas sentir el primer dia?


-Em vaig sentir molt agraïda per tenir l’oportunitat en un lloc així, a la vegada vaig haver d'aprendre i esforçar-me per aprendre a fer la meva tasca de la millor forma possible.


Quant temps portes ja en càritas?

-Porto un any.


Experiencias que hagis tingut:


-En general el meu dia a dia em requereix una actitud solidaria, caritativa i empatica.  Escoltar a les persones, esta en el seu costat en moments complicats, atendre a l'últim dels últims, i sobretot estima i resar per cada una de les persones que conec a càritas.  



Menjadors Solidaris 


Son grans menjadors que ajuden a la gent de pocs recursos, que no té diners, ni casa per cuinar o menjar i necessiten els menjadors per sobreviure.



Entrevista a cuinera voluntaria


Entrevista a voluntahttps://www.youtube.com/watch?v=7yGN1ynT49Yria del Comedor Social de Jesús Abandonado




Reflexió sobre el video


En aquest video s'aprecia el treball solidari i caritatiu que aquesta i moltes més persones aporten dia a dia. Nosaltres també podem aportar.  Com ella explica es va unir per voluntat pròpia amb la intenció d’ajudar i donar a qui ho necessiti. 

També ens recorda que no hem de perdre el temps amb les reds socials, com tik tok, instagram,ect… El poc temps del que gaudim l'haurien d’oferir.



Que podem fer nosaltres en aquest temps tan especial


En aquest temps, tothom pot ajudar i tothom pot treure un somriure, fent petites accions com ara: no passar de llarg quan veus a una persona necessitada, i en aquest mon materialista també podem donar coses com: joguines,roba, productes de primera necessitat, menjar, diners …  


I una cosa que podem fer és donar a conèixer a la gent que el nadal  es celebra gràcies a el naixement de Jesucrist fill de Déu.

És a dir el Nadal no és només els regals, el menjars, les llaminadures, les xuxeries... 

Es l'arribada del Messies.

Nosaltres aquest Nadal hem de intentar complir això, i així les nostres festes tendran un sentit cap a Déu, i ens sentirem més realitzats.  



AutoresMarta Prat,Claudia Font, Gloria Farré  i Ariadna Salvador Ramírez

GENT AL CARRER

Hi ha molta gent que viu al carrer de Girona i més a plaça catalunya

L'Ajuntament de Girona va fer públic el balanç final del recompte de sense sostre que un centenar de voluntaris, coordinats pels serveis socials municipals(La Sopa)


La majoria son homes de nacionalitat  estrangera més o menys hi ha 86 persones sense sostre , a Girona el 82% son homes  i un 4% son dones. 

 

El recompte de persones sense sostre a la ciutat està coordinat des del Centre d'Acollida i Serveis Socials La Sopa  i compta amb la col·laboració de diverses entitats i voluntariat vinculat a La Sopa. 

 La sopa es un centre d'acolliment que ajuda a la gent del carrer les dona menjar i  els acullen  i els donen lloc per a dormir , en una  habitació dormen molta gent

es un  Espai obert per tothom, persones residents i de carrer que ofereix l’entitat .

Hi participen diàriament entre 30 i 35 persones en període normalitat, la majoria  son homes que viuen al carrer, Hi participen voluntaris i alumnes de la UdG. 


   Mare amb tres fills i una història


Farà un any que sóc aquí. Vaig tenir una mala separació i vaig prendre la decisió d'agafar les meves tres filles i venir-me'n. Vaig voler fer un bé, però al final vaig fer un mal perquè la més petita ara té el cosset brotat. Aquí estic, preocupada per la salut de la nena.

El doctor em va dir que ella va ser al·lèrgica a tot. Als xàfecs que hi ha, als cavalls, als gossos, a aquest ambient,Em van dir que no visqui en aquest lloc o que em facin un habitatge on pugui estar bé amb la nena.

Em van dir que havia d'anar al Copnaf (Consell Provincial del Nen, l'Adolescent i la Família) i vaig asseguda. En aquests quatre mesos sis assistents socials han vingut a veure'm. Ara ja no sé qui té el meu cas perquè avui (per dijous) va venir un altre assistent social perquè li digués com estaven totes les coses. Em van demanar els controls de les nenes i em van treure molta informació.


 Jo dono totes les explicacions perquè no menteixo i les meves filles necessiten un sostre.Les meves filles i jo estem molt contingudes, ens sentim segures amb la gent de l'església i amb tots els que ens ajuden. Són tot el que tinc.El que m'agradaria és que no em menteixin. Si no poden donar-me una casa que encara que sigui m'ajudin de mica en mica amb materials. Nosaltres estem ajuntant maons perquè venen uns camions amb runa i estem netejant un terreny d'ací a dalt per poder fer la caseta. Jo no vull plata, necessito ajuda.Estic lluitant sola, les estic criant a les tres.


 Una piba sola com jo no aguanta les coses que estic aguantant.Molts dels gurises d'ací pateixen malalties de la pell pel tema de la mateixa contaminació que hi ha, de les escombraries, dels gossos. Els problemes respiratoris i els problemes de la pell, gairebé tots els patim.Sempre recorrem a les institucions que són presents al barri, però hi ha casos com el d'Estefania que tenen la seva complicació. Entenem que hi ha coses que no tenen solucions màgiques, però també entenem que és una qüestió de decisió política. Les coses es poden fer si es vol. No és impossible. Tal vegada es tracta d'atendre i acompanyar aquests casos puntuals.


Com que ella no tenia habitatge el Copnaf li va pagar un hostel perquè pogués viure amb les nenas per un temps fins que s'arribés a la solució definitiva. Tot i això al tercer dia la van treure al carrer.Surto apurada amb les nenas i quan vaig tornar a buscar alguna cosa que m'havia oblidat em van dir que a les 11 havia de desocupar, que me n'havia d'anar d'aquí. El vaig trucar al pare Gustavo que si podia buscar-me perquè havia de desallotjar-me.La van treure als tres dies perquè no van pagar més i fins i tot van quedar havent.La promesa de l'habitatge està des del primer moment, però no s'ha avançat en això. Ella no pot viure així. Necessita almenys una cama amb un banyet perquè pugui estar millor. Nosaltres estem gestionant tot el que podem. De vegades cal acompanyar-la, contenir-la i assessorar-la perquè li menteixen o li diuen una altra cosa.Estefania s'ocupa de les seves filles i això és un valor. Ella està sola i fa tot el que li diuen que ha de fer. Les nines estan ateses, van a l'escola i tenen tots els controls al dia.


Vaja, que totes aquestes coses serveixin perquè es vagin resolent diverses qüestions concretes. En alguns aspectes anem caminant, però em sembla que també cal apuntar a coses que són bàsiques, com un habitatge digne, aigua corrent, electricitat. Res d'això hi ha al barri.Podria recórrer el barri i enumerar moltes situacions com aquesta. Per tot això m'interessa molt el de la planta (de tractament de residus) perquè crec que aquesta pot ser una solució. Ha de permetre sanejar i netejar una mica el barri perquè no podem viure entre les escombraries.L'únic que va canviar és que li van enxampar terra i el bolcador està una mica més avall per això no molesta tant el fum a la ciutat. Però a les coses cal anomenar-les pel seu nom.


 Crec que hi ha bona voluntat perquè el nostre barri sigui diferent, però avui el que veiem és que a 10 quadres del centre estem vivint entre les escombraries i ofegats pel fum.


  

  Com li podem ajudar?



Aquesta gent no sempre poden tenir menjar com nosaltres, no poden pasar un nadal amb tota la família i molt menjar, els nens no poden anar a l'escola perquè els pares no tenen bastant dinersuficient diner per pagar-lo, i moltes coses més.


Nosaltres podem ajudarlos de alguna manera almenys treure’ls un somriure una vegada al mes, amb menjar, diner, donar li roba que ja no utilitzes……


Una cosa que pots fer és que en el supermercat a vegades hi ha gent que demana diner o menjar i tu pots entrar a comprar algo per els o quan a vegades també fan una recollida de menjar en l'escola  o també en el supermercat tu pots donar-lis cose o ha las iglesias també fan una recollida.


Hi ha molta gent que mor perquè tenen molta fam o fred.Els nens també, no tenen jocs per jugar i nosaltres tenim molts que no utilitzem i podem donar-lis.


Girona es un lloc on hi ha molta gent pobre, a vegades trobas personas miran a las escombraries per veure si hi ha restes de menjar, també agafen jocs que hi ha al costat de la escombraria.



Em d'aprendre a valorar totes les coses que ens donen: jocs, menjar, un sostre….Perquè els jugan amb caixes, amb pedres, amb la primera cosa que troben al terra i es diverteixen molt.



Ara podem parlar sobre la solidaritat del pobres perquè és un tema molt important de saber per què podem saber com ajudar, i nosaltres tenir idees per també feru.


  La solidaritat de la gent pobre


La pobresa i la solidaritat són dos conceptes que moltes vegades van de la mà. Resulta estranyament habitual que els que menys tenen, siguin aquells que més estan disposats a donar als altres. En certa manera, per als que tenen la desgràcia de viure sempre amenaçats per la necessitat, la solidaritat és la millor forma de supervivència. Algunes teories s'atribueixen a l'evolució per sobre d'altres motors emocionals com la competitivitat.

En definitiva, pobresa i solidaritat han quedat plasmades en el nostre idioma amb nombroses expressions i refranys. Aquestes són algunes de les frases sobre la pobresa i la solidaritat que s'han pronunciat al llarg de la història i han transcendit fins als nostres dies:

·Quina és l'essència de la vida? Servir a d'altres i fer el bé.

 ·No és pobre el que té poc, sinó el que molt desitja.

·El que sap ser pobre ho sap tot.

·La caritat és humiliant perquè s'exerceix verticalment i des de dalt; la solidaritat és horitzontal i implica respecte mutu.

·Tot el que es menja sense necessitat es roba a l'estómac dels pobres.

·Hem après a volar com els ocells, a nedar com els peixos, però no hem après l'art de viure junts, com a germans.

·Si una societat lliure no pot ajudar els seus molts pobres, tampoc podrà salvar els seus pocs rics.

·Eradicar la pobresa no és un acte de caritat, és un acte de justícia.

·He comprès que el meu benestar només és possible quan reconec la meva unitat amb totes les persones del món, sense excepció.                                                                                                                                  

      Què és el Nadal?

Saps què significa?

Aquest any complex i ple d'incertesa a causa de la crisi sanitària ocasionada pel cóvid-19, el Nadal serà diferent per a tothom i difícil per a aquells que hagin perdut persones properes, però a més la situació econòmica de moltes famílies ha empitjorat significativament per tancament de negocis, pèrdues de feina o fins i tot en alguns casos, no hi haurà cap il·lusió per aquestes dates assenyalades pel fet que es troben sense recursos per poder celebrar i compartir la màgia d'aquells dies amb els més petits de la casa per Nadal.


El Nadal


El Nadal és un moment per compartir l’alegria amb els altres i, a més, nosaltres rebem regals però els pobres no tenen l'oportunitat de tenir aquestes coses. Per això mateix, hi ha moltes campanyes de recollida d'aliments i de joguines per què els més necessitats puguin gaudir d'un bon sopar i d’uns regals encara millors. Està relacionat amb una sèrie de valors com ara la bondat, l'amistat, la generositat i la solidaritat entre d’altres. 


Aquesta època de l'any és perfecta per fer balanç, així com per plantejar-se nous propòsits de cara als propers 365 dies.



Història


La primera celebració es va realitzar a "La Hispaniola", l'illa que actualment conformen Haití i República Dominicana, poc després que els europeus descobrissin que existia America al segle IV. La va fundar el Papa Julio I per celebrar el naixement de Jesucrist.




Campanyes solidàries


No tota la societat compta amb una situació econòmica solvent, per la qual cosa nombroses són les accions que es posen en marxa en aquestes festes per ajudar aquelles persones que es troben en una situació més complicada. Per això, podem optar per passar algun temps o dedicar alguns ingressos a alguna de les moltes ONG que organitzen accions per Nadal. Nosaltres us parlarem d’algunes de les més conegudes: “Reis Mags de Veritat”, “Nadal contra necessitat; per unes festes sense gana”, “El trineu de GDM” i “Un nen una joguina”.



Reis Mags de Veritat


El Nadal del 2008, un grup d'amigues que feien un voluntariat en centres d'acollida a Madrid, es va adonar que hi havia molts nens que no rebien un regal per Nadal i que ja no creien en la màgia dels Reis Mags.


Es van posar fil a l'agulla i, en poc temps, gràcies a l'ajuda de familiars i amics, van aconseguir 150 joguines noves i recuperar la il·lusió i la màgia per a 150 nens que no tenien recursos econòmics.


L'any següent, dos centres més van sol·licitar ajuda per tornar als seus nens aquesta il·lusió dels Reis Mags… i així va néixer "Reis Mags de Veritat".


“Reis Mags de Veritat” és un projecte sense ànim de lucre en què col·laboren centenars de persones, per tornar la il·lusió a nens, avis i persones sense recursos a través d'un regal de Reis. El primer any van ser 60 cartes i l'any passat ja van arribar a les 600.


Per als nens, és la màgia i la il·lusió que els Reis Mags se n'hagin recordat i els portin alguna cosa del que hagin demanat. Per als grans, és saber que algú els ha escoltat, se n'ha llegit la carta i han complert els seus desitjos. És el que realment importa, el que els arriba al cor.


Ja són 14 les províncies on els Reis Mags de Veritat reparteixen il·lusió a tot Espanya més de 10.000 regals.


Fundadores


Teresa Castro i Enma Martínez en són les fundadores, però poc després es va unir la Ana María Nieves.


A través de la campanya Reis Mags de Veritat, totes tres posen tot el seu afany que cap nen sense recursos es quedi aquest Nadal sense regal. «Per molts serà l’únic que rebin», assegura Teresa. La via per establir el contacte entre aquests Reis Mags de debò i els nens és la de tota la vida: per carta.



Procés per col·laborar


Per convertir-se en un patge, les condicions són poques: tenir ganes de convertir-se en un Melcior anònim, inscriure's si és possible abans del 5 de desembre, anar a comprar alguna cosa del que es demani a la carta, sempre amb el límit de 35 euros de despesa com a màxim i el compromís adquirit és que en 10 dies ho enviïn.


Cada nen elabora a la carta una llista amb tres regals que li agradaria rebre aquest Nadal. "Es fa perquè no sobrepassin els 35 euros, o per si de cas hi ha alguna joguina que estigui esgotada per aquestes dates", apunta una de les responsables que aquesta iniciativa es dugui a terme cada any a Galícia. «Nosaltres rebem aquestes cartes, que de vegades ens arriben per correu electrònic i d'altres en paper, les escanegem i les repartim entre els Reis de Veritat, aquesta gent que prèviament s'ha apuntat a la pàgina web per col·laborar amb els desafavorits. Ells són els que s'encarreguen de comprar els regals i deixar-los als centres de recollida corresponents, i per això nosaltres els distribuïm», destaca Teresa, que reconeix que al final cada any s'acaben caracteritzant com Melcior, Gaspar i Baltasar, amb barbes i túniques, per fer arribar alguns dels regals.


Entre els dies 4 i 5 de gener, tots els regals haurien de ser als centres i associacions.


Nadal contra necessitat: per unes festes sense gana


Aquesta solidària iniciativa ha estat posada en marxa per Fundació Cuiner Sense Frontera Espanya, amb la col·laboració de les millors empreses que habitualment hi col·laboren. La seva única finalitat i objectiu és sensibilitzar i mobilitzar la societat en general per la ingent pobresa infantil i la desigualtat social i donar-los una alimentació adequada a aquests nens i famílies. Sobretot, als que pateixen greus patologies, congènites o no, facilitant-los una nutrició adequada, ben sana i equilibrada, a aquells nens i nenes que es troben en situació d'extrema vulnerabilitat, per diverses situacions, aquest any unit amb la creixent crisi de SARS-CoV-2, que ha posat en dificultat tantes famílies.


“Nadal contra Necessitat”


L'objectiu d'aquesta campanya és respondre a una veritable necessitat: recollir aliments de tota mena: esmorzar, dinar, berenar i sopar perquè Fundació Cuiner Sense Frontera els elabori i prepari, i els lliuri als fills i filles i famílies en situació de necessitat, i que així, i així, almenys tinguin un menjar decent, orgànic, i nutritiu, almenys una vegada al dia durant aquestes festes de tradició nadalenques.


Com funciona la campanya?


Fundació Cuiner Sense Frontera instal·larà diversos punts de recollida de productes relacionats amb el tipus de menjar, a les diverses botigues i, per descomptat, a la seva seu principal.


Com funciona la recollida i la distribució


Les persones i empreses donen productes adequats per al berenar/sopar, lliurant-los als punts de recollida. Fundació Cuiner Sense Frontera, distribuirà els productes donats, una vegada degudament processats i elaborats, a nens i nenes en situació d'extrema dificultat que participen als diferents programes d'ajuda d’aquesta fundació.                             



El Trineu de GDM


La finalitat d’aquesta campanya, desenvolupada per GDM Games, és dur a terme accions socials mitjançant la donació de llibres, jocs i menjar que seran destinats als infants i nens que més ho necessitin.


Un regal als nens per Nadal


Entre les tradicions nadalenques, la visita del Pare Noel és una de les més populars i esperades, especialment pels més petits. L'objectiu de la campanya solidària se centra a treure aquesta tradició fins a les poblacions més vulnerables, contribuint així a que un gran nombre de nens puguin tenir un record bonic d'aquest Nadal.


Trineu de GDM està orientada a la recaptació de fons que posteriorment l'empresa multiplicarà per 6 i seran donats a associacions de recollida.


Des del 2019, GDM Games ha mantingut aquesta iniciativa com un dels objectius claus. Fins ara, han aconseguit repartir més de 5.000 jocs distribuïts en 25 campanyes de recollida a hospitals, organitzacions no governamentals i associacions benèfiques. A més, més de 20 associacions col·laboradores es troben participant a la campanya solidària.


Com participar a la campanya solidària de GDM Games?


La participació de la població és fonamental en la iniciativa de GDM Games, per això l'empresa ha desenvolupat diferents nivells d'aportació per tal d'incentivar les col·laboracions des de diversos orígens. En aquest sentit, per cada euro aportat, l'empresa afegirà 6 euros a les donacions.


Els nivells d'aportació disponibles van des de 10€ fins a 100€. Per exemple, per cada 10€ aportats El Trineu de GDM aportarà jocs per valor de 60€. 


D'altra banda, el 10% dels diners recaptats estan dirigits a l'associació “Ajudar Jugando”, amb l'objectiu d'impulsar el treball continu que fan per aconseguir somriures en els més petits.


Un nen, una joguina


Aquesta campanya consisteix a que tots els nens rebin un regal el dia de Reis. 


L'acció està organitzada per Càritas Sant Cugat, conjuntament amb els joves de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià.


Com pots col·laborar?


“Un nen, una joguina” es posa en marxa l’1 de desembre. Els santcugatencs i santcugatenses que hi vulguin participar poden fer-ho de tres maneres: comprant joguines i portant-les al Monestir de Sant-Cugat entre el 27 de desembre i el 2 de gener, fent una aportació econòmica o bé comprant a les botigues col·laboradores, que faran un descompte.


L’any passat hi van col·laborar les botigues La Festa, Kiva i De Mammalia, la Papereria Planas i Legami Milano, la copisteria Arpali, les llibreries El Celler dels Llibres, El Pati de llibres i Paideia, i les jogueteries Eurekakids, Juguettos i Els Tres Reis.


A partir del 27 de desembre i fins al 31 del mateix mes, també es podran portar joguines i llibres nous a la Casa Abacial (plaça de l'Om, 2), de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h. L'Olympic Floresta i Gimnàstica Sant Cugat també ajuden en la recollida de joguines.


Una altra manera de col·laborar és fent una aportació econòmica a través de Verse al 636 21 21 74, posant 1n1j en el concepte; un Bizum, amb el codi 33567 en l'apartat de fer un donatiu; o una transferència bancària al compte corrent de Càritas ES20 2100 0104 8601 0241 9117, especificant el nom de la campanya 'Un nen, una joguina'.


Declaracions


El dia 4 de gener vam aconseguir fer-li tres preguntes a una col·laboradora, la Natalia Jaumot, de com va col·laborar, com es va sentir al fer-ho i com funciona la campanya.

Previsualitza el fitxer adjunt 97020441-e1cb-4206-9c12-860ad0cae385.MP497020441-e1cb-4206-9c12-860ad0cae385.MP410 MB


Conclusió


Després de haber entrevistat i escoltat diferents opinions, hem arribat a la conclusió  de que el Nadal és una festa, un moment d’alegria i felicitat per a tothom que has de compartir amb tots, no només amb la teva família o amb els teus amics. De fet, l’has de compartir sobretot amb els que no tenen felicitat, menjar o regals, encara que els regals no són l’important.


Al haber escrit sobre aquestes campanyes, t’animem a que el pròxim Nadal participis a alguna. Més que animar-vos, us ho recomanem. Aquestes campanyes et poden canviar la vida. Et poden fer reflexionar i, a més, també ajudarà a persones que són iguals que tú i mereixen el mateix, però no tenen les mateixes oportunitats. 


Abans d’acabar, us recordem que cal ser solidari sempre, no només al Nadal. I no només perquè t’ajudin a tu, sinò que també ajudin als qui més ho necesiten.


Ara donarem uns consells que et poden servir per donar alegria a la resta de les persones:

  


Roba que no et serveix, les joguines que els teus fills i filles han oblidat, llibres que no tornaràs a llegir… Segur que a casa trobes moltes coses que, encara que estan en bon estat, ja no les fas servir i altres persones les desitgen.



A Espanya, es calcula que 2,5 milions de persones grans se senten soles. Si no coneixes ningú al teu entorn, pots apuntar-te com a voluntari o voluntària a una ONG dedicada a això o preguntar a la residència que tinguis més propera. Oferir la teva companyia i compartir una tarda de parxís o una passejada pel parc suposarà per a tu molt més del que esperes.


 3.   Fes voluntariat


Si disposes de temps, busca una causa i una ONG que et motivi i col·labora amb ells.

Ajuda algú del teu entorn que ho necessiten. Para atenció al teu entorn, segur que trobes moltes ocasions per fer petits gestos solidaris.


 4.   Practica consum responsable


No facis servir el cotxe! Si has d'anar a un lloc que està lluny, agafa el tren, i si és a prop, vés a peu o amb bicicleta.


 5.   Dona sang


Hi ha molta gent morint-se per no tenir prou sang i és probable que no pugui celebrar el Nadal amb la seva família o amics.


  6.   Col·labora amb una ONG


Pots apadrinar un nen o un grup de nens, col·laborar amb una causa o fer una donació puntual. També podeu organitzar una iniciativa solidària i així involucrar al vostre entorn.


A més, quin millor regal nadalenc que saber que ajudarem a que nens i nenes somriguin gràcies a la nostra aportació en un moment en que tot el que gira al nostre voltant és música, rialles i alegria gràcies al Nadal?                     

   Fundadores de Reis de Veritat

Un Rei Mag acompanya una anciana

Un centre d’acollida rep la visita de Reis Mags de Veritat

Distribució de la campanya

  Nens passant gana a Nadal

         Trineu GDM 2020

 Un avi a la recerca de companyia

  Un nen donant menjar

     “There is not planet b”

     (Ecoalf)

Els problemes


Avui en dia molts dels productes que consumim i les indústries que els produeixen generen contaminació, bé de manera directa quan es produeixen o bé de manera indirecta quan es degraden al medi ambient (com per exemple els plàstics). Trobem substàncies contaminants a l'aire que respirem, al menjar, a la roba i als cosmètics... A més, el contaminant plàstic ha inundat literalment les nostres vides. Cada vegada es fa més evident la relació entre el model econòmic i de producció actual i els impactes d'aquests en la salut i el medi ambient.


Per què és important que cuidem el medi ambient desde petits?

Cuidar el medi ambient és una cosa que hem d'aprendre des de petits per a protegir el món en el qual vivim. Per això, és important que els ensenyem als nostres fills la importància de reciclar, d'estalviar energia i de cuidar la naturalesa. Cada petit acte és molt valuós i els nens han d'aprendre que tot compte.


Perquè hem de parar de contaminar?


L'exposició a la contaminació afecta l'esperança i qualitat de vida així com el potencial econòmic de les persones. És un obstacle important per a avançar en les nostres metes de reducció de la pobresa.

La contaminació entorpeix el creixement econòmic i exacerba la pobresa i la desigualtat, tant en zones urbanes com rurals. Els que més sofreixen són els pobres, els qui no estan en condicions de protegir-se dels impactes negatius de la pol·lució.



Que passaria en un futur si continuem contaminant?


L'exposició a alts nivells de contaminació de l'aire pot causar una varietat de resultats adversos per a la salut: augmenta el risc d'infeccions respiratòries, malalties cardíaques, vessaments cerebrals i càncer de pulmó, les quals afecten en major proporció a població vulnerable, nens i adults majors.


Per a complir amb la gran demanda dels éssers humans s'estan assecant rius, exhaurint boscos, matant animals…



Entrevista a una professora de matemàtiques


1. Amb què tres paraules descriuries la contaminació?


2. Com creus que pots ajudar el planeta? Dóna 4 idees:


3. Com t'imagines que afectarà la contaminació en un futur?

Ja s'està veient que s'està empitjorant molt. En un futur crec que afectarà al ecosistema, la climatologia i a la nostra vida diaria.


4. Què penses de la gent que contamina?

Crec que contaminem tots i molt, però no ho volem admetre. Contaminem amb accions quotidianes com anar en cotxe, comprant, viatges,, mirant la televisió…

Tots ens hem de conscienciar!


5. Has fet mai alguna activitat per ajudar el planeta?

Jo personalmente reciclo y intento no consumir de manera excesiva capritxos, compro amb sentit comú i responsabilitat i sempre que puc agafo el transport públic.


6. Què penses de la situació del medi ambient a la zona on vius?

Com a tot arreu, hi ha contaminació, però si que crec que s'ha de posar més zona verda i facilitar el transport públic.



Entrevista a un metge


1. Amb què tres paraules descriuries la contaminació?


2. Com creus que pots ajudar el planeta? Dóna 4 idees:


3. Com t'imagines que afectarà la contaminació en un futur?

Crec que afectarà amb l’aparició de malalties de la gent, perquè poden aparèixer malalties que no son freqüents actualment.


4. Què penses de la gent que contamina?

Crec que els falta educació.


5. Has fet mai alguna activitat per ajudar el planeta?

He anat a netejar boscos que estàven bruts.


6. Què penses de la situació del medi ambient a la zona on vius?

Penso que no és bona sobretot la qualitat de l’aire.



Solucions



Conclusió


El que nosaltres volem transmetre amb aquesta investigació sobre la contaminació és que, abans nosaltres pensàvem que la contaminació no era per tant, que només feia falta reciclar i ja, però fent aquest treball hem descobert que la contaminació és un tema més greu que pensem. Gràcies a aquest treball, ens hem conscienciat que entre tots hem d'ajudar el planeta per a que en un futur la situació no sigui pitjor. Creiem que podem millorar aquesta situació, però només si tothom col·labora amb accions personals, com utilitzar el transport públic o reciclar, i amb accions col·lectives, com organitzar recollides de residus als boscos o a les platges.

Un gra de sorra, pot ajudar a molta gent!!

Aquest Nadal siguem més SOLIDARIS

Durant aquests dies molta gent s'està quedant sense casa ja que ha pujat molt el preu de la llum, el gas, el menjar, el petroli… En general de la vivenda


Durant el Nadal podem ajudar a aquesta gent aportant el nostre gra de sorra i, aleshores, podriem acabar tenint tots un lloc per viure, menjar per alimentar-nos, llum per veure-hi a la foscor i petroli per poder anar amb cotxe i passar el Nadal amb la família. 


La SOLIDARITAT

La solidaritat és un valor que consisteix a ajudar a una altra persona de manera desinteressada, és a dir, sense esperar res a canvi.

I es refereix a no només a assolir béns materials, sinó sentiments. 

Que en aquest món no sobra ningú.


Què és una ONG?

Una ONG és una organització no governamental, una institució que no depèn del govern i fa activitats d'interès social.

Aquestes ONG ajuden a gent necessitada i les persones que vulguin ser solidaries poden fer petits esforços que els permetrà fer grans coses, si tothom col·labora podem fer un món millor i no hi hauria tanta pobresa ni tanta gent necessitada. 

Podries ajudar col·laborant amb diferents ONG com:


Quina relació té el nadal amb la solidaritat?

El Nadal està relacionat amb una sèrie de valors com ara la bondat, l'amistat, la generositat i la solidaritat, entre molts d'altres.

Aquesta època de l'any és perfecta per ser més solidaris amb la gent que ho necessita.


Què és per a tu la solidaritat i com podem ajudar a les altres persones?

Per al meu pare i la meva mare (43 anys) la solidaritat és ajudar a la gent sense esperar res a canvi i que podem ajudar als necessitats fent un donatiu de menjar, roba…


Des del punt de vista de la meva germana (14 anys) és sacrificar el teu temps per ajudar als altres o donant les teves coses (roba, joguines, diners…) i els podem ajudar fixant-nos en les seves necessitats i fent el possible per ajudar-los.


El meu germà (9 anys) diu que és quan tu ajudes a la gent pobre o que necessiten ajuda. Ell pot ajudar fent bocates i donant-los a qui ho necessita.



Què és per tu el Nadal i com podries ser més solidari?

Pel meu pare i la meva mare diuen que és una època de l’any on les famílies es reuneixen per celebrar el Nadal junts. Podem ser més solidaris ajudant a casa al carrer i als llocs on es necessiti ajuda.                                                                                         


Per la meva germana el Nadal és l'època de l’any on celebrem el naixement de Jesús i quan ens sentim mes “inspirats” per ser solidaris. Ella podria ser més solidària fixant-se més en les coses que em demanen els altres i intentant fer el possible per ajudar-los.


Des del punt de vista del meu germà diu que el Nadal és una tradició que fem cada any per celebrar el naixement de Jesús. Ell podria ajudar fent donatius en algunes ONG


Idees per col·laborar aquest any per el Nadal

-Donar sang: és un acte de solidaritat que no li agrada a tothom però encara que no t’agradi fer-ho no vol dir que no puguis ser solidaria 


-Acollir animals: perquè els animals també volen tenir un lloc per viure i un amo que els estimi.


-Donar menjar a una persona sense llar: podria ser un acte de solidaritat perquè tothom té gana no ets l’únic/a i encara que els preus han pujat no vol dir que no puguis comprar una mica de pa i embotit per fer un bocata i donar-lo.


-Donar roba, joguines o coses que no fas servir: seria un bon acte, per exemple aquella roba que està al fons de l’armari que ja no et va bé i encara es pot utilitzar la podries donar i segur que hi ha moltíssima gent que li anirà bé, o joguines que segur que  tothom s’ho passaria bé jugant amb els seus amics.


-Ajudar a persones grans: segurament moltes vegades has vist a persones grans amb bastó i amb bosses de plàstic plenes de menjar i que segurament els hi pesen molt, no siguis tímid/a i preguntals-hi si necessiten ajuda, o ves a una residència i passa temps amb ells.


-Fes-te soci o sòcia d'una ONG o fes una donació: per aquelles persones que necessiten ajuda o diners per sobreviure. 

-Et podries posar un nou propòsit aquest any :Aquest any nou que fa poc que ha començat seria una bona idea intentar fer-te alguns propòsits i complir-los fins l’any que bé si l’has fet molt bé i, aleshores, et proposes un nou propòsit. 

Per exemple:


Idees, quan obrim l’armari 

Ara que és Nadal i alguns no treballem fins que torni a començar l’escola o fins que comenci la feina podriem oferir el nostre temps endreçant el nostre armari, la nostra casa, l'habitació…  i si trobes coses que ja no et van bé, coses que no fas servir, coses que no t’agraden, els hi podries donar tot això necessita a alguna ONG o tu mateix els hi dónes cara a cara i veus les seves cares de felicitat i et sentiràs més solidari/a.


Actes de solidaritat  per fer amb les escoles 

A la nostre escola hem fet un projecte de solidaritat, cada classe hem portat una mica del menjar que ens han assignat, per exemple a la meva classe hem hagut de portar llenties i sabó en pols, només que cada una portes un pot de cada ja aconseguiriem 30 pots de llenties i 30 pots de sabó en pols en total unes 60 coses per la gent que ho necessita, després ho posavem tot en caixes i les enviaven cap a la Parròquia Mare de Déu de la Mercè de Badia del Vallès.


Amb la col·laboració de tota l’escola hem pogut aconseguir un 3.600 productes per aquesta gent que no tenia res i ara tenen 

coses per alimentar-se. 


Projecte de les alumnes de 3r d’ESO

Les alumnes de 3r d’ESO van fer un projecte per animar a la gent del seu entorn a donar sang a aquelles persones que en necessiten, van aconseguir a molta gent solidària però falten moltes donacions de sang a Catalunya, i ho van fer abans de les vacances de Nadal. 


El títol del projecte era L’AMIC INVISIBLE, és un nom molt encertat, ja que si dones sang, no saps a qui li transfondran la teva sang, i qui la reb, tampoc sap qui ha sigut el donant, i tot això és gratuït, tant pel donant com pel receptor de la sang.

Per iniciar el projecte van rebre una xerrada per part de Pere Puig, un home a qui li van trasplantar el fetge, i els va explicar moltes coses sobre la donació de sang i d'òrgans. Va ser una manera diferent d’obtenir informació sobre aquests temes. I moltes d’elles es van commoure molt amb el seu testimoni, i es van proposar que quan serien grans donarien sang per poder sentir l’alegria de haver pogut salvar la vida d’algú, ja que amb tan sols una donació es poden salvar 3 vides.


Van posar cartells per tota l’escola així les persones majors de 18 anys que entraven a l’escola s'assabentaven de la donació i podien realitzar-la. També van muntar un video anunciant la donació i el van penjar a l’Instagram de l’escola així tothom ho va poder veure i tenir l’oportunitat de ser solidari.

Potser a la teva escola no fan els mateixos projectes però tu pots fer un voluntariat a alguna ONG o anar a donar sang (si compleixes els requisits per fer-ho).


Experiencia de la Mireia Pagès quan va donar sang a l’escola:

Primer de tot, vaig anar al saló d'actes a dir que volia donar sang, perquè penso que donar sang és un acte molt generós i que no costa res, un cop allà em van fer unes preguntes de si m’havien operat recentment, si m'havia fet un tatuatge recentment, per assegurar-se de que jo no tenia cap infecció ni s’havia pogut alterar la meva sang amb res, és a dir, si tenia una sang de qualitat.

I quan el metge em va fer totes aquestes preguntes va veure que la meva sang podia ser bona per donar després me'n vaig anar a la camilla i em van punxar i em van posar una via connectada a una bosseta i allà s’anava recollint la meva sang.

 Em van treure 400 ml de sang i aquesta sang serveix per salvar tres vides perquè la sang es separa en els glòbuls vermells el plasma i les plaquetes un cop la recullen.  

Vaig estar uns 10 minuts allà estirada mentres m’anaven traient sang i després em vaig aixecar per sort no em vaig marejar ni res però per si que em van donar coses per menjar per si em marejava, llavors com que 400ml de sang es bastant líquid em van dir sobretot que durant tot el dia begui molta aigua i no faci esport perquè podria marejar-me i així ho vaig fer, vaig veure bastanta aigua i no vaig fer esport, vaig fer vida tranquila va ser molt guai perquè allà tenies moltes xocolatines, patates, pa i coses per triar gratis allà me’l vaig menjar i llavors vaig marxar ja cap a classe i vida normal i em vaig trobar perfecte tot el dia 


El més maco de tot va ser quan el cap d'uns dies vaig rebre un missatge del Banc de Sang que em diuen: Mireia la teva sang ha sigut donada a una persona que la necessitava. Moltes gràcies. I aquest moment quan vaig saber que la meva sang havia servit per salvar una persona em vaig sentir molt contenta vaig pensar: mira que bé veus he ajudat i aquesta persona. Segur que està molt agraïda això és tot ara d'aquí un temps quan hagin passat quatre mesos ja podré tornar a donar sang i si tinc l’oportunitat ho tornaré a fer.


Jo en canvi m’encantaria fer-ho però encara no tinc l’edat adequada i encara que pogués no ho faria perquè jo sóc una d’aquelles persones que li fan molta por i angúnia que la punxin com a molta gent jo no ho faria però això no vol dir que no pugui ser solidària puc fer moltes coses més com els exemples que us hem dit abans: ajudar a persones grans, donar coses que ja no necessita més, donar coses a ONG, fer algun voluntaria o inclòs ser valent/a i afrontar aquesta por.


Proposta

Us proposo a fer molts actes de solidaritat i que no espereu res a canvi que augmentis l'empatia, la positivitat i la sociabilitat

Lluita per una causa: per fer que el món canviï cal que lluitis, però recordeu que no només es pot ser solidari durant el temps de Nadal, també ho pots fer a l’estiu, a la primavera, a la tardor…

Sempre és una bona època per donar-se als altres i estimar a tothom !!!


Solidaries fins al final!!

la campanya solidària sempre guanya 

Quan sentim la paraula solidaritat, sempre pensem en una campanya solidària, com la creu roja o la campanya solidària de la universitat de Barcelona; però també podem ajudar en el nostre dia a dia. Des d’aquest reportatge, us volem explicar com fer-ho.


Què és la solidaritat?

La solidaritat aporta al món el valor d’ajudar i acceptar els altres, per això es pot relacionar amb els valors de la integració, la igualtat i el respecte.

La solidaritat es pot reconèixer per les seves qualitats: ajudar sense esperar res a canvi, donar el teu temps, els teus punts forts i coses a la gent que les necessita més que tu.

La solidaritat podria ser el nostre remei per la pandèmia de la covid-19, ja que, si tots fóssim més solidaris, ens ajudaria a portar aquesta pandèmia més fàcilment que està sent un moment dur per a tots nosaltres. Sense la solidaritat, la gent pobra no podria quasi ni sobreviure, pel fet que a molts d’ells els han fet fora de les seves feines i no tenen res per viure per culpa de la crisi econòmica.


Per què és important?

Com hem dit abans, la solidaritat té relació amb els valors de la integració, la igualtat i el respecte, això vol dir que és un valor crucial perquè està compost de tres altres valors que són també crucials per la societat.

Si la solidaritat no existís, el món seria trist, distant, la gent seria més egoista, més tancada i la gent es tractaria com desconeguts; per aquest motiu, la solidaritat és tan rellevant per construir una societat més íntegra i sensible. Això ens fa ser humans.

La importància de la solidaritat al món és molt necessària, però en necessitem més de la que tenim, ja que alguns petits pobles com el de Badia, un poble de Sabadell a prop de Bellaterra, viu majoritàriament de la solidaritat de les persones. Són gent que necessita aquest increment.

Amb la tragèdia de la covid-19, molta gent s’ha quedat sense feina, el que ha fet que més gent necessiti i depengui de la solidaritat de totes les persones que puguin ajudar-les en tot el que ells no es poden permetre i, a vegades, són coses tan essencials com l’aliment.

Tanmateix, la solidaritat no és només donar menjar o aixopluc, sinó que també ho és deixar el Tipp-ex o el boli al teu company o companya de feina encara que et costi. És molt important que, perquè el món sigui solidari, primer ha de ser-ho el teu entorn.

Quan ets generós fas un efecte semblant al de la solidaritat, que és poder ser generosos amb la gent del voltant.


Com afecta la societat?

La solidaritat afecta positivament en la societat fent que tinguem un esperit de confiança, de germanor i de proximitat amb els altres encara que no els coneguis.

La solidaritat es pot desenvolupar de moltes maneres, això no obstant, sempre té el mateix fi: ajudar.

En la societat es necessita preocupar-se per els altres, per això es necessita avui en dia la solidaritat, per poder ajudar els altres i així ser generosos.

La gent que rep aquesta ajuda solidària, està molt contenta perquè veu un raig d’esperança en la seva vida i està molt agraïda. Cada cosa té un efecte diferent en cada persona.

És molt agradable ajudar a la gent només per convertir el món en un lloc molt millor.


Fets reals:

En l’entrevista a Joan Barragán (Representant de L’AMPA i responsable de famílies solidàries de La Vall) vam veure en ell un gran exemple de solidaritat, ja que té molts projectes solidaris: famílies solidàries, one to one i projecte plenitud.

Famílies solidàries: Consisteix en el fet que les famílies de La Vall porten aliments cada cert temps a les famílies de Badia amb risc d’exclusió.

One to one: Consisteix en nenes de 4t de l'ESO i 1r de BATXILLERAT que un cop a la tarda ajuden als nens de Badia amb temes relacionats amb el col·legi.

Projecte plenitud: Consisteix a fer que, un dia al matí, es va a missa de la Parròquia de Badia i s’acompanya a la gent d’allà, majoritàriament gent gran que necessita companyia i gent que els escolti.

Una anècdota que ens va explicar en Joan Barragán va ser aquesta:

Una vegada al mes en Joan va a la Parròquia de Badia una hora abans de la missa només per poder escoltar a la gent que hi assisteix. Ell assegura: “Escoltant a la gent reps més del que dones. La seva cara s'il·lumina i això no té preu.”


Com pots col·laborar?

En Joan Barragán i el mossèn Iván (el mossèn de la Parròquia de Badia) ens van proposar que féssim una crida a la gent que vulgui participar en aquest projecte.

En el dia a dia podem practicar la solidaritat com per exemple, quan vas en cotxe i estàs en cua, deixar passar en un encreuament al cotxe del costat; no et costa res, però l’altra persona se t’estarà molt agraïda. Un altre exemple seria poder deixar les teves coses als teus familiars i amics confiant en ells o no comprar més del que necessites, evitant els capritxos i deixant-ho a altres persones.

Una altra manera de col·laborar sent solidari és no substituir les persones per màquines i pagant els salaris justos a cada persona, sense preferències.

També, si ets empresari o fabricant d’algun producte molt exitós, no li puguis el preu ni baixis la qualitat del producte perquè així pugui ser més accessible per tothom que vulgui aquell producte, sense tenir en compte el seu estatus social.

Tots aquests exemples, encara que no ho sembli, poden ser actes solidaris; poden ser petits, així i tot, importants en la societat. No fa falta anar gaire lluny per ser solidari; a casa de la teva àvia, per exemple, la pots ajudar en diverses tasques que li costin: com escombrar, recollir coses del terra...

Si t'interessa participar i no saps com fer-ho o no tens iniciativa, no cal que t’inventis coses, et pots adjuntar amb alguna altra associació i així segur que faràs molts béns a la comunitat.

En les últimes fotos de la pàgina, podem observar els dos, grans i comuns, tipus de solidaritat, encara que hi ha més, els més comuns són: la recollida de menjar, acompanyar a les persones i ajudar els altres quan més ho necessiten. 

Solidaritat.mp4

       Desigualtat de Gènere 

La igualtat de gènere suposa que totes les persones, de qualsevol gènere deuen rebre el mateixos drets, oportunitats, càrrecs, beneficis i ser tractats tots iguals sense importar el gènere.


La igualtat és molt necessària, per la vida cotidiana de una persona, tant com al treball, educació i salut. Molts estudis, concreten que els països amb major igualtat de gènere, tenen major qualitat de vida. També és molt important perquè es lluitant els drets de moltes nenes i dones avui en dia en la salut, educació, treball, mateixos tractes i condicions, mateixes oportunitats i moltes més coses en el dia a dia del paper de la dona en aquest món.

 

La desigualtat de gènere està present a tot el món: Europa, Asia, America, Africa … Encara que a alguns continents es nota i es viu més que en altres,  però en aquest reportatge ens situem sobretot a Espanya. 


Em escollit aquest tema perquè veiem que es un tema molt important i actual, i som conscients, però no tothom fa per millorar-ho. 


An aquest reportatge sobre la desigualtat de gènere, parlarem sobre temes que estan molt incorporats a les nostres vides



La desigualtat de gènere respecte l'àmbit laboral

El treball és un labor que esta molt incorporar a les nostres vides i es una activitat a la que hi ha molta desigualtat de gènere encara que no ens donem conta, com per exemple en el àmbit  dels sous, en els càrrecs directius, en els llocs de feina, en la maternitat o paternitat, en els esports (masculins i femenins)...


La igualtat de gènere és un tema que està involucrat en tota la societat, incluit en les empresas, ja no només que en una empresa als treballadors tinguin els mateixos sous, sino que tant un home com una dona puguin tenir les mateixes oportunitats de aconseguir el mateix càrrecs. 


I també en cada lloc de treball, que puguin haber els mateixos homes que dones, i no que els homes tinguin més probabilitats d’aconseguir el càrrec laboral que les dones, i les dones s'han de quedar a casa treballant o en una feina de netejar, encara que no en tots els casos. Per exemple, en les notícies, per presentar de cara al públic, surten més homes que dones.


Ara ens basarem en algunes dades, respecte el treball:


Hi han càrrecs, per exemple els TIC, els quals  les dones no superen el 12%, també s'ha registrat que a les llibreries, al 12% de llibres estan escrit per dones i el 88% per els  homes. A la majoria d'empreses només un 27% dels càrrecs directius els ocupen les dones, i a més a més, gairebé el 70% de les hores de les  activitats domèstiques les assumeixen les denes 


La desigualtat en els càrrecs de feina

Aquesta desigualtat en el treball es una situació preocupant en aquest mon, perquè fins i tot dintre d’una empresa el homes porten a terme més càrrecs de feina que les dones, hi han dones que han sigut rebutgades en una entrevista de treball per ser dona. Si us fixeu en una empresa, els càrrecs directius per ser director d’una empresa, accepten mes a homes que dones.


Només quatre dels trenta-vuit primers astronautes d’Estats Units han estat dones.

Gairebé 22.600 persones a Europa, un 24% de les quals són dones, han presentat la seva candidatura a ser astronautes. Aquesta xifra, encara no definitiva, mostra un enorme augment en el nombre de sol·licituds respecte a la darrera convocatòria, que va tenir lloc el 2008, a la qual es van presentar prop de 8.000 aspirants (els quals  molts eran homes i poques dones).


Astronautas de 2022: Chari, Tom Marshburn, Kayla Barron  i Matthias Maurer 


La desigualtat entre mares i pares

En la majoria d'empreses, als càrrecs directius normalment contracten més els homes, perquè si les dones tenen fills, han de contractar a una altre persona per què la substitueixi, i aixo portaria perdre més diners a l´empressa i busca a un altre persona.


Les feines de casa i les feines que tens al tenir un fill, han de ser portades per igual en respecte als dos gèneres, en moltes parts del mon i d'Espanya la mare s’ocupa més del fill que el pare.


En altres països i aquí en Espanya fa anys no donen la baixa per maternitat o paternitat per igual, els dos gèneres tenen el mateix paper sobre el seu fill, i ja nascut el bebe tenen que tenir el mateix temps de baixa i molts països no ho tenen.


Hi ha molts estereotips de gènere, quan un bebe neix,per exemple, en els hospitals els posen en una sala, els nens els posen en un bressol de color blau i a les nenes les posen en un bressol de color rosa, o els vesteixen de color rosa o blau, els nens encara no poden decidir quin color es el que els hi agrada, pero perque s´atribueixen aquests colors per gènere, i perquè està mal vist si un bebé el vesteixen de rosa, o al revés.


La desigualtat salarial

La desigualtat salarial consisteix en què els drets laboral de un home i una dona siguin els mateixos i tinguin un mateix sou, en canvi com això no passa, hi ha desigualtat salarial, significa que si hi ha un home i una dona en el mateix càrrec, en la majoria de casos, no reben el mateix sou. 


En tot el àmbit laboral, la diferencia els sous entre les dones i els homes, es molt present encara que no ho notem molt.Els sous dels homes, son bastant mes elevats que els sous de les dones, encra que ocupin el mateix carreg laboral.



El 10 de novembre es el ‘Dia Europeu de la Igualtat salarial’, aquest dia consisteix en que ha veure si algun dis s'aconsegueix que un home i una dona tinguin el mateix sou. Aquest dia encara no es coneix molt perquè hi ha molta gent que no ho té en compte però cada any els sous dels dos gèneres s’iguala mes.



Perque les dones aconsegueixin els mateixos diners al any que les dones implicaria que treballesin 82 dias mes al any. 



La desigualtat salarial, respecte l'àmbit esportiu

En l'àmbit esportiu, hi ha molta desigualtat de gènere,  per exemple amb els esports com sobretot el futbol, el basket, el volei, fórmula 1… Per exemple, en el barça, en el equip femení hi han 20 jugadores i en el equip masculí hi han 30.


 Pero, perque els esports es reparteixen els esports per gèneres?




Conclusió

En resum, arreu de tot el mon hi ha molta desigualtat de gènere, l'objectiu és reduir i que en tots els àmbits hi hagi igualtat, per aconseguir-ho, tots hem de posar la nostre part i en els treballs començar a contractar el mateix número d’homes que dones i que rebin el mateix sou dintre dels càrrecs.


Bibliografia


https://ca.wikipedia.org/wiki/Igualtat_de_g%C3%A8nere

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:WwVnJgIyZ4MJ:https://treball.gencat.cat/ca/consell_relacions_laborals/el_crl/activitat/activitat/dia-europeu-igualtat-salarial/index.html+&cd=1&hl=ca&ct=clnk&gl=es

El Teletrabajo, una puerta hacia un 

mundo diferente

El teletrabajo es un tema actual del que no habla mucha gente. Empezó a popularizarse con el inicio de la pandemia, el 12 de marzo de 2020, pero el teletrabajo se originó en 1973, hecho por Jack Nilles. Lo inventó porque quería reducir el consumo de combustible. Fue a mediados de los 90 cuando el teletrabajo era factible y se utilizó, sobre todo en Estados Unidos. Era utilizado por el 7% de las empresas, pero aún así, no se popularizó hasta hace 2 años.


El orden de exposición de este reportaje es hablando primero del teletrabajo durante el confinamiento, cuando era una obligación quedarse en casa y era un nuevo recurso para seguir trabajando; el teletrabajo después de la pandemia, cuando el confinamiento se había acabado y sigue siendo una gran herramienta para trabajar desde casa sin tener que desplazarse de un lugar a otro; el teletrabajo en el futuro, ¿seguirá sirviendo como herramienta de comunicación y aprendizaje?; las clases online en los colegios y universidades, que afectó en parte a la educación pero sirvió para mantener contacto con los profesores y no perderse un año de curso escolar y repetir curso; ventajas sobre el teletrabajo y desventajas del teletrabajo.



¿Qué pasó en la pandemia?

Teletrabajo durante la pandemia

La pandemia causó que mucha gente se quedase sin trabajo, pero la tecnología que tenemos actualmente nos ha ayudado a que mucha gente pueda trabajar sin tener que salir de casa, y así poder tener un sueldo para que puedan mantenerse a ellos mismos y a su familia durante el tiempo de pandemia. Por la pandemia, el porcentaje de personas que teletrabajan ha aumentado considerablemente durante estos tres años. 


Teletrabajo después de la pandemia

Después de la pandemia el teletrabajo sigue presente en nuestra sociedad. La pandemia ha hecho que algunas personas se adapten a trabajar online para no perder su trabajo y se sigue usando para evitar el malgasto de tiempo y dinero. También se sigue usando porque las empresas han visto que es una manera más cómoda de manejar y controlar a los trabajadores, y reduce los costes de oficinas, material, etc. Las empresas como Google están triunfando con sus medios de trabajo porque la pandemia ha promovido estas webs, por ejemplo, en España las webs como Google Classroom o Zoom no eran muy conocidas hasta 2019, el comienzo del COVID. 


Clases Online

Durante el confinamiento, todos hacían clases online, para no perder el aprendizaje de ese curso. Cuando el confinamiento acabó, la mayoría de colegios siguieron usándolo, porque los alumnos que se infectaban con COVID se quedaban confinados durante aproximadamente una semana para así no tener que perder ningún contenido de las asignaturas. Las clases online han afectado a muchos niños y estudiantes de universidades, porque los aparatos electrónicos suelen distraer a los alumnos, y eso provoca que las clases online no hayan servido de mucho.


Ventajas  

Algunas ventajas sobre el teletrabajo son que, en la pandemia, la gente podía seguir trabajando, solo que desde casa. También es más práctico, porque no hace falta salir de casa. Hay gente que tiene que viajar de un municipio a otro y, para ahorrar gasolina, tiempo y dinero, se usa el teletrabajo, es decir, te ahorra el estrés de llegar tarde al trabajo por atascos, retrasos del transporte... Disminuye las emisiones de CO2. Puedes trabajar en tu entorno más querido. También aumenta la productividad porque estás en un sitio cómodo. No hace falta teletrabajar desde casa, sino también desde cualquier otro sitio. El teletrabajo te permite organizarte el tiempo a tu manera y eso hace que trabajar te motive y te haga ser productivo en ello. También fomenta la vida personal y familiar, y ha hecho que muchas personas se reconcilien con sus familias y así pasan más tiempo juntos. Da oportunidad a los discapacitados de buscar nuevas alternativas en su busca de trabajo, porque su incapacidad para desplazarse les hace más difícil estar en una empresa. 


Desventajas:

Si estás todo el rato mirando una pantalla podrías tener una migraña. Si vives solo, como no acostumbras salir a socializar con gente, puedes llegar a sentirte muy solo. Si estás mirando una pantalla sin parar por muchas horas, puedes ser adicto, y eso puede provocar problemas físicos, ya que disminuye el ejercicio físico; y mentales, ya que no te relacionas. Hay posibilidades de desvinculación emocional del trabajador con la compañía. Se elimina el ambiente laboral, por ejemplo, si todos los empleados van a teletrabajar, el ambiente laboral no solo se reduce, sino que se elimina totalmente. Hay dificultad para trabajar en equipo, como estás acostumbrado a estar solo en una habitación para trabajar solo, es difícil empezar a incluir a la gente para trabajar juntos. También hay dificultades para controlar al empleado, porque como están solos y pueden hacer lo que quieran, creen que para teletrabajar también pueden ir a su propio rollo.


Conclusión:

En conclusión, el teletrabajo durante la pandemia ayudó a que las personas sin trabajo pudiesen conseguir dinero de manera online, y esto hizo que el porcentaje de gente que teletrabajaba aumentase considerablemente hasta ahora, que sigue siendo un gran medio de ahorro de las empresas y los teletrabajadores. Los niños tienen las clases online para no perder contenido, pero se distraen con los aparatos tecnológicos y conectarse a las clases ha sido en vano. La mayor ventaja del teletrabajo es que durante la pandemia se podía seguir trabajando desde casa, pero también porque ahorra gastos económicos ante tener que viajar largas distancias constantemente, es una manera de ser ecológico (reduce el CO2), se puede teletrabajar desde cualquier sitio, etc. A parte de tener bastantes ventajas también puede afectar en tu cuerpo con migrañas o problemas físicos y mentales, te provoca no socializar, se elimina el ambiente laboral, etc.


Para hacer que el teletrabajo sea más eficiente las empresas deberían organizar o reducir un tiempo para teletrabajar online y promover también el trabajo presencial, porque así los trabajadores son eficientes estando cómodos desde casa y también estando controlados y organizados, siendo productivos desde la oficina y estando en contacto con el resto de trabajadores que conviven contigo en las oficinas. También hay que tener en cuenta que el teletrabajo hace que se gaste mucha electricidad, por eso también es bueno no trabajar online constantemente para reducir los gastos de energía. Para reducir el estrés que genera el teletrabajo se ha de tener claro que teletrabajar no conlleva a trabajar las 24 horas del día. Se deben hacer pausas para descansar y mantener un horario fijo.