Notícies 

Aquí podreu trobar tota mena de notícies que passen dia a dia arreu del món.

S’imposa el ZBE a Catalunya

L’organització Mundial de la Salut:

Aquesta notícia és molt important perquè segons l'Organització 

Mundial de la Salut (OMS), "la contaminació atmosfèrica urbana 

augmenta el risc de patir malalties respiratòries, com el càncer del pulmó i les malalties cardiovasculars".

Aplicaran a les zones de les baixes emissions abans de juliol. Etiqueta B: De color groc , per a automòbils a gasolina des del 2001 i dièsel des del 2006. De fet, l'exempció de pagaments a la zona blava està exclusivament atorgada als cotxes amb etiqueta medioambiental Zero. Per això les zones blaves per aparcar normalment són gratuïtes.


Ons pots demanar per poder passar amb el teu cotxe?:

Si el teu cotxe no pot entrar a ZBE, pots anar a demanar una a l'OAC una autorització per poder passar pel ZBE. Els vehicles que entren dins aquesta opció són: Turismes dièsel habitualment matriculats abans del 2006, turismes gasolina o gas habitualment matriculats abans del 2000, motocicletes habitualment matriculades abans de l'1/7/2000.

.El ZBE es pot fer mitjançant sensors instal·lats als carrers o mitjançant estacions de control d'emissions en punts d'accés. Respon el distintiu ambiental de la DGT.


Etiquetes de ZBE:

L'1 d'abril, a Catalunya, ja no es podia circular al ZBE, només els vehicles que poden circular a ZBE són: 0, ECO, C o B alguns.

Si entres a Zones Baixes Emissions i no pots circular et poden ficar una multa de 200 euros.

L'etiqueta que tenen Les Zones de Baixes Emissions (ZBE) són àrees de protecció ambiental especial que tenen com a objectiu preservar la qualitat de l'aire reduint els nivells de contaminació. Aquesta notícia ens hauria de donar a reflexionar questem en un moment força crític per la contaminació i que en un futur no es podrà tornar a canviar res de l'ocasió.  

L'Organització Mundial de la Salud:Son uns grups que eviten el augment de malalties...

Zones de Baixes Emissions: mesures per millorar les condicions del aire.

Cardiovascular:el cor que a través dels vasos sanguinis: uns tubs que porten la sang.

La gran sequera

La crisi climàtica arriba a les aixetes de Barcelona i Andalusia


El dia 31 de gener del 2024 ens confirmen el gran problema de la sequera a Espanya per les faltes de pluges i canvis de temperatura. Per tant, els tancs d'aigua es troben buits a mesura que passa el temps.

Les zones més afectades són Barcelona i Andalusia.


Barcelona acaba de decretar l'emergència per la falta d'aigua. Sis milions de persones afronten restriccions. A Andalusia, les mesures per l'escassetat afecten més de quatre milions de ciutadans.

L'aigua que consumim procedeix dels rius, dels embassaments i de les aigües subterrànies. També estem incorporant altres opcions com l'aigua dessalada o l'aigua regenerada. El 80% de l'aigua consumida a Espanya és per a l'agricultura, el 15% és per la població i l'altre 5% és indústria


PER QUÈ?


Aquest problema com ja hem dit , es degut a les faltes de pluges.

El canvi climàtic ha generat alteracions importants en els patrons de pluges arreu del món. I la manca de precipitacions depèn de causes naturals, però també del canvi climàtic provocat per l'acció humana.

Resumint, la causa d'aquest terrible problema, utilitzant un vocabulari poc exquisit seríem nosaltres.



RESTRICCIONS:












COM HA AFECTAT A BARCELONA I A ANDALUSIA


·En Andalusia, hi ha 13 poblacions amb talls.La localitat més afectada és Cimeres Majors (Huelva), on, des de maig, hi ha corts en el subministrament durant 11 hores: des de les nou de la nit fins a les vuit del matí.


Tampoc es poden rentar vehicles ni omplir piscines públiques ni privades


•En Barcelona, donada la falta excepcional de recursos hídrics, s'estableixen restriccions i limitacions extraordinàries en els usos de l'aigua. 



Grammys Taylor Swift


Taylor Swift obté el premi per millor albúm de l’any 


Taylor Swift és una cantant, compositora, productora, directora, actriu i empresària nord-americana. Criada a Wyomissing, es va mudar a Nashville als 14 anys per realitzar una carrera de música country.  Ara amb 34 anys torna ha fer història quan guanya per quarta vegada el grammy de l'àlbum de l’any, per “Midnights” el dia 4 de febrer a es van celebrarar a Crypto.com Arena a Los Angeles. És la 21a ocasió en què ocorren en aquest. Ha aprofitat la gala per anunciar que el 19 d'abril traurà el seu nou àlbum, "The Tortured Poets Department".



Els seus primers dos grammys els va guanyar en 2010 , quan va ser nominada a les categories Àlbum de l'any i Millor àlbum Country per l'àlbum Fearless 2008. 


El 2009, a la 51a edició, Swift no figurava entre els nominats, però va fer la seva primera aparició com a intèrpret. Amb la guitarra acústica a la mà, una Taylor adolescent va pujar a l'escenari de l'Staples Center per cantar Fifteen, del seu segon àlbum d'estudi, Fearless. A l'escenari, se li va unir Miley Cyrus, que va assumir les funcions vocals del cor. En total, Taylor ha estat nominada 52 premis Grammy i n'ha guanyat 14.



"M'encantaria dir que és el millor moment de la meva vida, però em sento així de feliç quan acabo una cançó… , o quan assajo amb els meus ballarins.  L'únic que vull és poder continuar fent això" Aquestes han sigut les paraules del artista al rebre el premi a mans de Céline Dion, una cantant canadenca que va aparèixer per primera vegada després de diversos meses per entregar y presentar el grammy de l'àlbum de l’any.


Al mateix esdeveniment; Billie Eilish a guanyat el grammy com a millor cançó escrita de l'any, Miley Cyrus, el guardó el millor enregistrament amb de cançó, Victoria Monét el premi a la millor artista, juntament amb Taylor Swift els grammys 2024 dominant les categories més destacades de la 66a edició de grammys.



Aquests són els grammys que ha estat premiada Taylor el 2024: 





"Midnights" es va convertir en l'àlbum més reproduït de Spotify en un sol dia. Segons Spotify, "Midnights" va enderrocar el rècord de reproducció d'un sol dia d'un àlbum amb 184,6 milions de reproduccions.


L’àlbum premiat va sobre aquelles coses que té al cap i no el deixen dormir fins passada la mitjanit. Inseguretats que li aguaiten dia i nit són reflectides en temes com Anti-Hero, el seu main single.


Elena Adrade, Lola Vila i Estela Villavicencio

 La inflació a casa nostre

La inflació és la pujada continuada dels preus dels béns i serveis que consumim durant un període de temps.

Qui està afectada? Catalunya està afectada per la pujada de preus dels aliments.

Que ha passat? Els supermercats de Catalunya han pujat els preus, causant una crisi econòmica i afectant els diners de força persones. 

Quan va començar la inflació? Quant ha pujat?

Per primer cop des del febrer del 2020, Catalunya torna a tenir un IPC superior al del conjunt d’Espanya: al desembre, els preus a Catalunya han augmentat un 3,2%

S'encareixen productes tan bàsics com les farines i cereals (39,4% en un any), la pasta (29,6%), la llet (25,3%), el pollastre (18,1%), els ous (23,6%), els llegums i hortalisses fresques (17,9%).Si mirem l'oli, el d'oliva s'ha apujat un (14,1%) però la resta d'olis comestibles molt més: un (65,9%).


On ha pujat el preu dels aliments?


Ha pujat principalment a Catalunya. Però també en botigues de barris, forns de pa

Perquè la pujada dels preus?

Han estat afectades les collites agràries. Es produeix quan la demanda de les coses està per sobre de la seva producció o importació, de manera que els preus augmenten. És a dir, quan s'augmenta el consum d'una cosa i n'hi ha poca quantitat, més puja el preu. Aquest és un dels motius pel qual els preus han pujat.


Com ha passat?

Els aliments han anat pujant cada cop més fins al punt en què ha causat un gran problema a Catalunya.

La collita ha sigut imposible per la sequera, que també està afectant a Catalunya y els camps, horts… Aquest és un altre motiu de la pujada dels preus 


Anecdotes: El preu del menjar continua car, tot i que la inflació dels aliments comença a moderar-se. Els aliments, un 7% més car que fa un any. L'Oli i el peix ha estat el que més ha pujat durant aquesta inflació. 


Fonts d’informació: 3cat i pàgines de google. 





Ainoa Gilabert, Alba Pérez, Paula Gálvez i Alba Teruel.

    La societat de la neu

El triomf de Juan Antonio Bayona situa a La societat de la neu com la 3a pel·lícula més premiada de la història dels Premis Goya sent la protagonista d'aquesta 38 edició.


Aquesta pel·lícula que narra els fets reals de la història del miracle dels Andes va ser la gran triomfadora en els Premis Goya guanyant un total de 12 premis del 13 que estava nominada. 


Es va celebrar el passat 10 de febrer a la Fira de Valladolid i han estat representats per la Academia de les Arts i les Ciències cinematogràfiques d’Espanya. Aquests consisteixen en  premiar a les millors produccions espanyoles amb una sèrie de premis segons les diverses especialitats del sector.


La societat de la neu, mega producció que competirà en els Oscar en dues categories (Millor Pel·lícula Internacional i Millor Maquillatge i Perruqueria), ha comptat amb un pressupost d'al voltant de 60 milions d'euros, la qual cosa la converteix en la pel·lícula més cara del cinema espanyol.  La dificultat a l’hora de la gravació i producció ha estat un dels motius pels quals s’ha premiat ja que han superat les expectatives amb escreix guanyat així un total de 12 premis, entre ells :


Millor pel·lícula; Millor director per a J.A Bayona; Millor actor revelació per a Matias Recalt; Millor maquillatge i perruqueria; Millor fotografia ;Millor música original; Millor so; Millor muntatge ;Millor direcció de producció 

Millor direcció artística;Millor disseny de vestuari ;Millors efectes especials


Bayona va emfatitzar que la seva casa “és el cinema espanyol” i que se sent orgullós de pertànyer a aquesta “família”. 

Referint-se als supervivents del miracle dels Andes, el cineasta va establir el següent símil “Penso en aquesta gent a la muntanya donats per morts i que van poder sortir treballant junts i aquesta és la idea que sempre he tingut del cinema espanyol, que junts, tots, podem aconseguir el que vulguem”. Per a això, va demanar més recursos que facin possible desplegar “tot el talent que tenim”.





Isabel Cabanero, Minerva Alonso, Emma Buli

  Restinccions d’aigua a Catalunya   

El canvi climàtic ha provocat fred, calor i gens de pluja.  


El govern ha convocat extraordinàriament la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dijous 9 de febrer  per declarar l'emergència al sistema Ter-Llobregat, que ara està al 16,34% i que es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric.


Les noves restriccions afectaran 202 municipis, entre els quals hi ha Barcelona i l'àrea metropolitana i Girona, cosa que representa un total de gairebé 6 milions de persones


La fase d'emergència és la més greu, i té tres estadis: en el primer són 200 litres per persona i dia, en el segon baixa a 180 i el tercer a 160, a més d'altres restriccions que s'endureixen.


El límit per persona i dia serà de 200 litres, i la reducció en agricultura passarà a ser del 80%, del 50% en ramaderia, i del 25% en usos industrials i recreatius.


Quines altres restriccions implica l'emergència?

Implica: Piscines, reg de zones verdes i , públics i privats, fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic d’aigua, camps d’esports, nous negocis, dutxes de platja, rentats de cotxe o actes amb aigua.


Com afronta Barcelona l'emergència per sequera: reg selectiu i neteja amb aigua freàtica

L'Ajuntament activa un paquet de mesures que van de regar molt menys i només

amb aigua freàtica a obligar a instal·lar un sistema de reaprofitament d'aigües grises en les obres de nova construcció o remodelacions

En conclusió: estem en una etapa de restrinccions per sequera i hem de cumplir en els límits diaris per persona i en les altres coses que afecten a aquest tema.




 Mariona Meca, Olivia Vidal i Carla Morales.

   Un nou gènere de cargol a Catalunya

 L'associació catalana de Malacologia ha descobert un nou gènere de  cargol a Catalunya. 

Van trobar per casualitat una nova espècie de cargol el 29 de novembre de 2022. El cargol  estava barrejat amb terra i aigua, els investigadors van retirar el material flotant i les restes, posteriorment van examinar els cargols al microscopi

L'equip només va trobar les petxines de les espècies, podria ser que els cargols vius visquessin a més profunditat dins del sediment? Aquest cargol no contamina el planeta el que fa es netejar-lo. Pot transmetre l’esquistosomiasi, una malaltia per una infecció per les dueles de la sang.

Perquè es diu així el cargol?

L' Associació Catalana de Malacologia l'ha batejat amb el nom de Vilertia, perquè el van descobrir a Vilert. És original de la conca del Fluvià perquè no se n'ha trobat cap altre exemplar enlloc.

Com és el cargol?

El cargol és diminut arriba a fer 1,5 mil.limetres, la seva closca és transparent. Del seu aspecte morfològic, en destaca la mida però també la closca, que és circular i en tendeix a plana. L'estudi posterior ha determinat que és cec perquè no té ulls.

Quina és la funció del cargol?

La funció principal dels cargols d'aigua dolça a l'estany és controlar les algues. Com s'alimenten d'algues, aquests cargols ajuden a regular i reduir la seva proliferació. Això fa que l'entorn de l'estany sigui més clar i saludable. Per tant aquest cargols ajudaran a mantenir net i saludable l’entorn. 

Malacologia:  La macologia és la branca de la zoologia encarregada de l'estudi dels mol·luscs.


Proliferació: Creixement o multiplicació ràpida d'una cosa.

L’esquistosomiasi:  L'esquistosomiasi és una infecció per dueles de la sang del gènere Schistosoma, que es contagien per via transcutània en nadar o caminar en aigua dolça contaminada.

Alerta de despoblació a Espanya

La preocupant baixada en el nombre de naixements no és només una qüestió de números; és un repte que afecta el cor de la nostra societat i el seu futur. 

La situació demogràfica a Espanya és realment preocupant per a tots nosaltres. Cada cop hi ha menys nens a la societat, i aquests nens són el futur d'Espanya i el nostre futur en uns pocs anys. El 2023, amb només 329,251 naixements. D'aquest total, 169,602 eren nens i 159,649 eren nenes.


Les xifres generen cada cop més inquietud, ja que són més baixes que l'any anterior i la base demogràfica s'estreny cada vegada més, mentre que el vèrtex s'amplia a causa de l'increment de l'esperança de vida dels espanyols.


La causa d'aquesta baixa taxa de natalitat es troba en factors econòmics i socials, com les migracions, la incertesa després de la pandèmia, l'elevat cost de vida, l'envelliment de la població, el retard en la maternitat fins a assolir estabilitat laboral, l'atur, l'augment de les separacions, entre d'altres.



La configuració demogràfica de 1960, amb una base més àmplia, destaca la joventut en aquest període, amb un un creixement més sostenible.


En comparació amb la piràmide de població del 2023, és evident la necessitat de prendre mesures per revertir aquesta tendència. Combatre aquest fenomen requerirà la col·laboració de governs, empreses i la societat en general per trobar solucions sostenibles. 


La baixa fertilitat, planteja desafiaments econòmics, però també obre la porta a beneficis ambientals i millores en la qualitat de vida.  Això suggereix la necessitat de trobar un equilibri entre el creixement demogràfic i la sostenibilitat. La societat en el seu conjunt ha de prendre mesures per garantir un futur pròsper i equitatiu per a les generacions venidores.


En conclusió, la preocupant disminució de natalitat a Espanya planteja una amenaça crucial per al futur. És fonamental una col·laboració eficaç entre governs, empreses i societat. 


A més dels impactes econòmics, la baixa natalitat planteja desafiaments i oportunitats per a la sostenibilitat i la millora de la qualitat de vida.  B Trobar un equilibri entre creixement demogràfic i sostenibilitat és essencial per garantir un futur pròsper per a les generacions venidores. Cal actuar ara.


Malacologia:  La macologia és la branca de la zoologia encarregada de l'estudi dels mol·luscs.


Proliferació: Creixement o multiplicació ràpida d'una cosa.

L’esquistosomiasi:  L'esquistosomiasi és una infecció per dueles de la sang del gènere Schistosoma, que es contagien per via transcutània en nadar o caminar en aigua dolça contaminada.





A la vora del precipici

La pobresa es pot definir com una condició humana que es caracteritza per la necessitat de gaudir d'un nivell de vida adequat ja que la majoria de la gent pobre no té menjar, aigua, una educació, roba ni una casa on poder viure i descansar. 


La pobresa econòmica no és només un dels grans mals que pateix la humanitat, sinó que és l'origen de molts altres mals: fam, desnutrició, analfabetisme, migració, atur, etc. La pobresa econòmica és un mal que cal evitar.


La migració interna es diferencia de l'externa, ja que en aquesta darrera la persona o el grup/família es desplaça i s'estableix en un altre país.

Una persona procedent d'un poble petit que decideix marxar a una ciutat, dins del mateix país, a la recerca d'altres oportunitats laborals.  


Algunes causes de migració son: cerca d'oportunitats laborals, per causes polítiques, causes socials o per la falta d’aliments.

Quan la migració és molt significativa, la pèrdua de població pot minvar el potencial productiu de les comunitats d'origen, ja que la sortida, temporal o definitiva, genera escassetat de força de treball en certs sectors o indústries especifiques i, per tant, tendeix a desincentivar el creixement econòmic. 


Tipus de migracions: 


Creiem que la migració no regulada té un cost terrible, hem de protegir els migrants vulnerables. Milers de migrants moren cada any en el seu intent de cercar una vida digna. És un imperatiu humanitari, moral i legal vetllar per les seves vides i drets. 




Poden existir 4 tipus de pobresa diferents, segons la forma que té de mesurar-se: 



Se solen distingir dos nivells: la pobresa extrema o d'indigència, que es correspon amb la renda necessària per cobrir les necessitats alimentàries i la pobresa moderada, o simplement pobresa, que comprèn a més les necessitats mínimes no alimentàries. 


Una de cada 10 persones del món viu en extrema pobresa el 85% de la població mundial viu amb menys de 30 dòlars al dia. 


La pobresa infantil fa referència al percentatge de menors de 18 anys que viuen  a les llars els ingressos equivalents de les quals estan per sota d'un llindar determinat. En general, se sol utilitzar el llindar de pobresa relativa, que se situa al 60% de la mitjana d'ingressos equivalents. 


Aproximadament els països amb més pobresa infantil són Finlàndia i Eslovènia 1 de cada 10 nens. En canvi, més d'un de cada quatre nens viu a la pobresa a Bulgària, Colòmbia, Espanya, els Estats Units, Itàlia, Mèxic, Romania i Turquia. 


La pobresa és dolenta en si mateixa i origen d'altres mals, raó per la qual ha de ser atesa per societats regides per principis de justícia.

                        Líbia, ciutat en ruïnes

El cicló Daniel deixa al seu pas una ciutat devastada i gent sense recursos

El divendres passat 8 de setembre a les 23.11h el cicló Daniel va arribar fins a Líbia on va causar una gran catàstrofe. Només a la ciutat de Derna podrien haver-hi entre 18.000-20.000 morts, i el 25% de la ciutat està devastada per l'aigua. L'alcalde té por que els cossos difunts puguin expandir una pandèmia.


AJUDES

Han manat part de l'exèrcit espanyol per ajudar amb la catàstrofe i hi ha moltes persones voluntàries que ajuden la gent sense recursos. Entre la gent que hi és hi ha un grup de joves que van per la ciutat libiana demanant ajuda i recursos per mantenir-se vius. Això diu un nen de 12 anys: “Demanem més menjar i botigues i que no hi hagi més terratrèmols, agraïm molt a la gent que vingui a ajudar”. 12 persones de València han marxat cap a Líbia el 12 de setembre: 12 bombers i sanitaris voluntaris, i tres gossos especialitzats en la recerca de supervivents, però aquest és només un exemple ja que hi ha desenes de persones al voltant d'Espanya que han anat a través de ONGs…etc.


 LA INSEGURETAT EN EL PAIS

Líbia està immersa en la inestabilitat des de la captura i execució de Moamar Gaddafi, al 2011, i està dividida en dues administracions des del 2022.

La crisi política ha contribuït al desastre. Una de les preses de la ciutat de Derna va cedir després que es trenqués una altra situada riu amunt, i on, segons ha revelat l'alcalde, no s'ha mantingut des del 2008 a causa de les tensions internes.


L'OMM comunica que moltes vides es podrien haver salvat si el país disposés de sistemes de detecció precoç i s'haguessin ordenat evacuacions.


"Si hi hagués un servei meteorològic que operés amb normalitat, podria haver llançat alertes i els equips d'emergència haurien pogut començar a evacuar gent, i per això s'haurien evitat la majoria de les víctimes", ha lamentat el secretari general 'OMM, Petteri Taales.


La inseguretat i el caos a Líbia han dificultat una cooperació amb l'OMM.                                                                                          


Ara, el balanç oficial de les autoritats de l'est del país parla d'almenys 5.200 morts, encara que el govern d'unitat de Líbia, amb seu a la capital, Trípoli, eleva a 6.900 els difunts i als 10.000 els desapareguts, les quals son xifres bastant altes, i senyal de que aquesta gent necessita ajuda, la nostra ajuda. 

                                                                                                                                          Fonts: 3/24, el mundo i rtve.



 La inflación aplasta a las familias españolas

Los hogares intentan sortear la subida desbocada de los alimentos

En las últimas actualizaciones económicas, se ha revelado que el Índice de Precios al Consumidor (IPC) en España ha experimentado un aumento notable, generando inquietud entre los consumidores y expertos. Pero la gran pregunta es ¿qué es el IPC?


El IPC se utiliza para medir la inflación, es decir, el aumento generalizado de los precios a lo largo del tiempo. Cuando el IPC sube, indica que los precios están aumentando, lo que puede afectar el poder adquisitivo de las personas y su capacidad para comprar productos y servicios. 


Muchos vecinos del barrio de Vallecas en Madrid se han visto obligados a recortar gastos para ahorrar a final de mes. Por ejemplo Juan Carlos ha dejado de comprar carne. Mercedes recorre hasta seis supermercados para comparar los precios. María ha cambiado la hora a la que pone la lavadora para que le salga más barato. Y como estos, muchos más.

El 45% de la población bajó la calefacción el pasado invierno y ahora, en verano, muchos evitan poner el aire acondicionado o el ventilador para que no se dispare la factura de la luz. La inflación es, por tanto, un lastre diario para el bolsillo de los hogares y, en los peores casos, provoca que aplacen también gastos sanitarios como ir al dentista u a otros especialistas.

Factores que contribuyen al aumento del IPC

Energía y Combustibles: Los precios del petróleo y la energía han escalado bastante en el mercado internacional, impactando directamente en los costos de producción y transporte en España.

Escasez Global de Materias Primas: La continua escasez de materias primas esenciales, como metales y productos agrícolas, ha llevado a un encarecimiento en la producción y, en  consecuencia, a un aumento en los precios al consumidor.


Fuentes de información: Webs (RTVE.es, tv3, EL PAÍS…) y pestañas de google.

                                                                                                                                                      Ainara Arrondo, Daniela Vivar y Gabi Sola.

El cicló afecta a molts indrets

Hi han hagut més de 20000 afectats entre morts i  desapareguts

Els ciclons tropicals són fenòmens atmosfèrics que comporten fortes ventades, inundacions i tempestes, amb un impacte devastador en les ciutats, causant inundacions, danys a les infraestructures i talls d’electricitat.


El diumenge 10 de setembre la regió de Derna a Líbia va patir l'arribada d’un cicló tropical mediterrani, anomenat Daniel.


El pas d’aquest ciclo podría haver causat entre 18.000 i 20.000 morts només en aquesta ciutat.

Una de les dos preses de Derna ha sigut destruida, i ha causat inundacions mortiferas. Fins al dia d’avui l'aigua ha destruït mes del 25% de la ciutat


L’alcalde ha manifestat la por que te de que la descomposició dels cadàvers que s’acumulen als carrers acabi en una pandemia o la massificació de brots de diferents malalties.


El president del consell presidencial de Libia, Mohamed Menfi ha demanat una investigació sobre el que ha succeït així com els responsables del col·lapse de la ciutat. 

Els experts assenyalen que les causes dels derrumbaments han estat els embassaments, el mal estat en que estaven les seves infraestructures així com la manca de mesures de seguretat i manteniment.

       

Ajuda enviada a Livia

El 16 de setembre va arribar un cargament de 30 tonelades de ajuda humanitaria, enviada per la OMS. Hi havien suficients recursos com per assistir a unas 250.000 persones.

Un equip de rescat espanyol especialitzat en operacions de cerca, salvament i recuperació de cadàvers va arribar fa uns dies a Trípoli, la capital de libia, l’equip anava acompanyat per gossos ensinistrats per rastrejar.


Fonts d’informació: (El mundo,12 setembre de 2023, la vanguardia, 13 setembre de 2023, el país,17 setembre de 2023)


Autores:  Ariadna Salvador Ramírez  Gloria Farré   Claudia Font  i  Marta Prat  



Explosió migrant a Lampedusa

12.000 migrants en 20 km quadrats

A Lampedusa, una petita illa italiana de 6.000 habitants, hi va haver una explosió migratòria el 18 de setembre del 2023. De fet, la població d'aquest lloc de només 20 km quadrats afirma que hi van arribar 5.112 immigrants en un sol dia, superant tots els rècords històrics.

 

Actualment, ja han traslladat a diverses ciutats alguns dels migrants, tot i que encara n'hi ha 1.100 sense llar. 


Itàlia pateix una pressió migratòria sense precedents. Des de començament d'any, ja han arribat més de 127.000 migrants, gairebé el doble que l'any passat, i el triple que el 2021. En els últims quatre dies hi han arribat 12.000 migrants, encara que la localitat només té capacitat per atendre 400 persones.


La causa d'aquesta explosió és la guerra de Tunísia, ja que Lampedusa, en ser el lloc més proper, és on acudeixen els africans, malgrat que l'illa sigui tan reduïda.

S'han produït els primers incidents entre migrants i habitants. Alguns atacs a vehicles i enfrontaments contra els agents italians han hagut de ser sufocats. Les persones que arriben busquen aliments i algun lloc per ser atesos.

Els veïns han arribat a tallar el pas a la policia per manifestar-se contra la situació. "Fa trenta anys que veiem com hi entra la gent sense control", ha explicat un veí de l'illa. 


Ursula Von der Leyen, noia alemana i presidenta de la Comissió Europea, promet un pla d'acció europea per ajudar-los i acollir-los, però ells, els migrants, no s'arriben a creure aquesta afirmació.

               

Mentrestant, Itàlia busca una solució perquè l'assumpte s'abordi a l'assemblea general de l'ONU. Fa uns dies, França va anunciar que no acollirà més migrants, perquè, comptant que el país acull uns 2.341.908 immigrants cada any, seria un gran desbordament mundial. Això últim suposaria un gran problema per a la illa de Lampedusa i per als seus migrants. 


Fonts: rtve, la sexta, 20 minutos i TV3.

                                                                                                                        Inés Gómez, Irene Balaguer i Lourdes Artacho.

 Líbia, la ciutat en ruïnes

                     El cicló Daniel deixa al seu pas una ciutat devastada i gent sense recursos

El divendres passat 8 de setembre a les 23.11h el cicló Daniel va arribar fins a Líbia on va causar una gran catàstrofe. Només a la ciutat de Derna podrien haver-hi entre 18.000-20.000 morts, i el 25% de la ciutat està devastada per l'aigua. L'alcalde té por que els cossos difunts puguin expandir una pandèmia.


AJUDES

Han manat part de l'exèrcit espanyol per ajudar amb la catàstrofe i hi ha moltes persones voluntàries que ajuden la gent sense recursos. Entre la gent que hi és hi ha un grup de joves que van per la ciutat libiana demanant ajuda i recursos per mantenir-se vius. Això diu un nen de 12 anys: “Demanem més menjar i botigues i que no hi hagi més terratrèmols, agraïm molt a la gent que vingui a ajudar”. 12 persones de València han marxat cap a Líbia el 12 de setembre: 12 bombers i sanitaris voluntaris, i tres gossos especialitzats en la recerca de supervivents, però aquest és només un exemple ja que hi ha desenes de persones al voltant d'Espanya que han anat a través de ONGs…etc.


 LA INSEGURETAT EN EL PAIS

Líbia està immersa en la inestabilitat des de la captura i execució de Moamar Gaddafi, al 2011, i està dividida en dues administracions des del 2022.

La crisi política ha contribuït al desastre. Una de les preses de la ciutat de Derna va cedir després que es trenqués una altra situada riu amunt, i on, segons ha revelat l'alcalde, no s'ha mantingut des del 2008 a causa de les tensions internes.


L'OMM comunica que moltes vides es podrien haver salvat si el país disposés de sistemes de detecció precoç i s'haguessin ordenat evacuacions.


"Si hi hagués un servei meteorològic que operés amb normalitat, podria haver llançat alertes i els equips d'emergència haurien pogut començar a evacuar gent, i per això s'haurien evitat la majoria de les víctimes", ha lamentat el secretari general 'OMM, Petteri Taales.


La inseguretat i el caos a Líbia han dificultat una cooperació amb l'OMM.                                                                                          


Ara, el balanç oficial de les autoritats de l'est del país parla d'almenys 5.200 morts, encara que el govern d'unitat de Líbia, amb seu a la capital, Trípoli, eleva a 6.900 els difunts i als 10.000 els desapareguts, les quals son xifres bastant altes, i senyal de que aquesta gent necessita ajuda, la nostra ajuda. 

                                                                                                                                          Fonts: 3/24, el mundo i rtve.









                 Moren 300 pins a Barcelona

                     Barcelona tala 300 pins morts per culpa de la sequera i un insecte autòcton  

A Barcelona, l’ajuntament haurà de talar a 300 pins escampats per la ciutat que han mort per culpa de la sequera i d'una plaga de insectes perforadors del pi, "els Tomicus” 


Els arbres, que estan ubicats en els espais forestals com el Parc de l'Oreneta

 s’ hauran de talar per evitar incendis i la plaga de perforadors de pins.


Com tantes altres ciutats, Barcelona ha de fer front a un important dilema,

en plena crisi climàtica


Un escritor anomenat Joan Guitart, a reconegut que cal un “replantejament per veure com mantenir la natura a la ciutat”i com aprofitar al màxim els recursos hídrics,  per exemple, ampliar els escocells dels arbres perquè retinguin el màxim d'aigua de la pluja  possible.Això no serà gens fàcil de pagar , aproximadament 44.5 milers de euros.


Una noia mor per una palmera seca


La Shamira, una noia de 20 anys va morir el 3 d’agost al Raval de Barcelona perquè li va caure una palmera seca a sobre.




Carla, Claudia, Anuska.

 Pujada de preus als mercats

Els preus han pujat a causa de diferents factors: la pandèmia de covid, l'escassetat de fonts d'energia, els problemes en el transport i el subministrament... A això cal sumar la guerra a Ucraïna, que ha empitjorat

  encara més aquesta situació.

Què és la IPC? I com afecta la als mercats?


IPC significa: Índex de preus de consum i és la part del preu d'un producte que se'n va a un ajuntament perquè construeixin carreteres, parcs, transport... I coses públiques.

Si l'IPC puja un 2% voldrà dir que la nostra cistella de la compra costarà un 2% més comprant el mateix que al mes o període anterior.


Aquests són els productes que més han pujat:



Oli de girasol: 117,8%.

Magdalenes rodones: 75,4%.

Margarina: 75,2%.

Plàtans de Canàries: 63,6%.

Macarrons: 55,6%.

Farina de blat: 49,7%.

Ous grandària L (dotzena):


Espanya és el segon país on l'IPC ha pujat més a tota la Unió Europea.

Aquesta causa és preocupant perquè en l'últim any han pujat els preus un 8,5% de l'any anterior i si això segueix poc a poc començarà la pobresa.                                                                                                                              

Les previsions de l'Eurobanc apunten que la inflació dels preus per a aquest any serà del 6,8%, baixarà al 3,5% el 2023 i al 2,1% el 2024. És a dir, que amb dos anys tots els preus del mercat haurien d’estar molt mes baixos.

   

COM AFECTA A LES FAMILIES?

                                                                                             

L'augment dels preus afecta a la gran majoria de les famílies de tot arreu del món a causa de les despeses que han de fer. Això es tradueix directament a un increment en les despeses i en la reducció dels nivells d'estalvi i inversió. Però a la vegada pot concienciar que la gent pobra ha sofrit això des de sempre i no ens hem donat conte, i això ens pot fer més conscients i generosos a tots.

 Una espanyola llança un satèl·lit important per Amèrica

Aquest satèl·lit portarà internet a regions remotes per parts d'Amèrica.(Groenlandia)


Hispasat llança un satèl·lit que permet l'accés a internet d'alta velocitat a tot el continent americà, parts de Groenlàndia i la selva amazònica. Està especialment dissenyat per oferir connectivitat d'alta qualitat a avions i vaixells. Gràcies al satèl·lit es podrà “Portar internet a regions remotes que servirà per "avançar en drets digitals que no estan garantizats per a tota la població perquè depenen molt de la tecnologia".


També ocupa una posició fixa sobre Brasil, cosa que li dóna una àmplia zona de cobertura al nord i els seus de l'Atlàntic, tot el continent Americà i Groenlàndia. També dóna als passatgers de vols transatlàntics la possibilitat de parlar per videotrucada o veure la televisió durant els viajes.


Aquest satèl·lit, es va llançar el dilluns 07/02/2023.

El llançament, que es va haver d’aplaçar un dia per les condicions meteorològiques, des de les instal·lacions de Cabo Cañaveral (Florida).



El projecte, la construcció i el desenvolupament del qual va dur a terme Thales Alenia Space (TAS), ha necessitat una inversió de prop de 300 milions d'euros,  que encara caldrà esperar uns mesos per començar a veure els fruits de l'esforç.





Carlos lll

EL NOU REI D’ANGLATERRA

Carlos Felipe Arturo Jorge va néixer el 14 de novembre de 1948. Tenia poc més de 3 anys quan la seva mare va ser coronada reina .Tenia sol 1 any quan va experimentar la primera de la que seria una sèrie de separacions dels seus pares, quan la seva mare va viatjar a Malta per unirse al príncep Felipe, que va ser com a oficial de la marina.Durant aquells dies de separació, el petit Carles sovint quedava a cura de les mainaderes de la família reial.Va tenir una relació molt estreta amb la seva àvia, la reina mare.

ELS SEUS MATRIMONIS:

La reina Isabel II va morir el passat 8 de Setembre y van coronar a Carlos lll(el seu fill)amb 73 anys.Va tenir una dona que es deia Lady Diana,que es van divorciar perquè el rei li va ser infidel a la Lady Diana,després la Lady Diana va morir a un accident de cotxe. Amb ella va tenir 2 fills,(Guillermo i Enrique). Desde ja fa uns quants anys  el rei està amb una  dona enomenada Camila Shand que va ser la seva amant quan estava amb Lady Diana.


CORONACIÓ:

El seu ascens al tron ​​va ser oficialitzat en una cerimònia celebrada el dissabte dia 10 de setembre al Palau de St. James, al centre de Londres. Carles III es va convertir en rei immediatament després de la mort de la seva mare,la reina Isabel II, però no va ser fins el dissabte dia 10 de setembre quan el seu nou rol va ser oficialment confirmat.

L’OPINIÓ DELS BRITÀNICS:

La majoria dels britànics opina que el nou rei farà una bona tasca i molts creuen que Carles hauria d'haver cedit el seu lloc al tro ​​al seu fill Guillem, entre altres coses per la seva relació amb la princesa Diana, que va morir fa 25 anys en un accident de trànsit a París i era molt estimada pel país, ia causa de la seva edat. L'actual rei, de 73 anys, ha estat el monarca britànic de més edat a ser coronat a la història del Regne Unit.


Més confiança en Guillem que en Carles:

L'avançada edat de Carles III ja genera debat entre els britànics sobre qui havia de succeir Isabel II, fins i tot abans de morir. Al maig el 34% dels britànics pensaven que Carles havia de ser el successor d'Isabel II, davant del 37% que opinava que Guillem havia d'ocupar el tron.El poble britànic tendeix a pensar que tant Carles com Guillem serán bons reis, encara que confíen más en el príncep. El 77% dels britànics creu que el fill de 'Lady Di' faria una bona feina al tron, en comparació del 57% que té la mateixa opinió sobre Carlos.


Diana,Maria,Magdala   30–09–22

Eufòria Triomfa a Catalunya

Una gran final a l'espera de la tornada

El programa menys esperat triomfa a Catalunya amb la primera edició d'Eufòria.


Es va estrenar el dia 19 de març de 2022. De la primera gala a l'última, no va deixar de ser un programa amb molta expectació i bons comentaris.


Eufòria, tracte de

música, alegria i bons moments. Un programa que va tenir una gran final amb molta expectació i on els seus finalistes, ho van donar tot.


La Mariona, la guanyadora, va aconseguir els tres premis. Els premis consistien a cantar la cançó de l'estiu, amb en Miki Núñez, cantar la cançó de la marató i un trofeu d'eufòria.


Una setmana després tots els concursants, es van reunir al palau St. Jordi per fer un últim concert on les entrades es van gastar en una setmana.


El programa, tornarà amb una segona edició el 2024. Una tornada molt esperada segons el públic de la final.

Mor la reina Isabel ll

El gran impacte de la mort de la reina Isabel ll

El gran impacte de la mort de la reina Isabel II fa que 800.000 persones fagin una cua de fins a 6 km per veure la cerimònia del seu enterro. Tota la família reial a acudit a la cerimònia molt dolguts sobre tot el nou rei Carlos lll que no ha pogut contenir-se les llàgrimes a la cerimònia.


El seu nom complet és Elisabeth Alexandra Mary. Té 4 fills: Carlos lll del Regne Unit , Ana princesa real, Andres duc de York i Eduard compte de Wessex. El seu pare era Jorge Vl i la seva mare era Isabel Bowes-Lyon


La reina Isabel II está enterrada a la capilla de san Jorge  el interior del castell Windsor sera l’espai en el que reposaran els restos de la monarca, que va morir el passat vuit de setembre als 96 anys de edad.Va morir a la seva residència escocesa de Balmoral (Reino Unido). El funeral de la reina va ser el dilluns 19 de setembre. Aquell dia totes les botigues seran tancades. 


L'herència que ha la reina Isabel II , la majoria eren joyes, de fet ,la reina tenia una col·lecció amb més de 300 peces, 50 corones, 46 collarets, 37 polseres, 15 anells i 34 arracades  . Algunes de les peces de la col·lecció pertanyien a la reina Victòria d'Anglaterra, la rebesàvia d'Isabel II, Felip d'Edimburg, Joan Carles I i Donya Sofía.També ha deixat una fortuna valorada en més de 426 milions, entre els béns personals de la monarca es trobava una gran col·lecció de segells valorat en més de 100 milions d'euros.     


Carla,Claudia i Clara



La Monarquia Anglesa es Derrumba

    “ El trencament britànic ” 

Fa uns quants dies ens anàvem a dormir amb la notícia de que la reina Isabel ll acabava de passar a l'altre món . Els anglesos estan molt tristos perquè havien vist a la reina regnar durant més de 70 anys i és una dona que ha regnat desde la postguerra fins el traumàtic brexit .El rei Carles II acaba de ser el seu successor.     


Però ningú parla sobre la vida de la reina,  tot el que va tenir que passar . Ella va ser reina per defecte, perquè en teoría ella no   hauria d’haver sigut la sucesora, sinó la seva germana, pero l'hem vist de moltes maneres: tant d’ella governat, com el primer ministre, Harold Wilson James Callaghan, la va ajudar quan va morir Diana de Gales. Ell el va ajudar a que connecten amb el poble i que tornés a ser tant volguda com abans.


El rei Carles ll es va casar amb lady Diana, però ella es va assabentar de que el rei Carles II no l'estimava a ella, sino a la Camilla, la seva actual dona. Així que com bé sabem, la Diana de Gales va morir en un accident de trànsit i això va deixar a la població trastornada, ja que ella tenia un gran impacte perquè era una persona normal, sol que venia de família noble.


Actualment, la vida britànica té varies incògnitas, com: Com serà el seu futur, ja que s’ha canviat de ministre i de rey ? Com  accepta aquest canvi la població britànica?


Operació "El Pont de Londres"

  Després de 60 anys preparant-lo, el protocol ja s’ha pogut executar.


Aquest 8 de setembre, Elisabet II, reina del Regne Unit i de 14 països més, ha mort als 96 anys, després de més de 70 anys de regnat. Ha passat en un dels moments de més crisi a Londres, amb la pujada dels preus i la dimissió de Boris Johnson. Així, però, ja estava previst que la seva mort hauria causat un problema. Per això, ja fa anys que està planificada l'operació “El Pont de Londres”, o en anglès “The London Bridge”. 


El protocol inclou la planificació per anunciar-ho, el període de dol oficial i els detalls del seu funeral d’estat. Aquesta operació s’esperava des de 2017, tot i que es preparava des de la dècada dels 60. El pla ha rebut múltiples canvis al llarg del temps, i s’actualitzava uns tres cops l’any. Fins i tot, algunes decisions relacionades amb el pla han estat preses per la mateixa reina.


Primer de tot, el secretari privat d’Elisabet va comunicar la defunció a la primera ministra, amb la frase 

“El Pont de Londres ha caigut”. Així és com comença l’operació. El palau de Buckingham ha anunciat la notícia a través d’un comunicat, i s’ha declarat el dol oficialment. Ara, el fill d’Elisabet, Carles III, ha estat proclamat el nou rei. Dilluns 19 es va celebrar l’emotiu funeral de la reina, on van assistir-hi més de 800 persones, incloent-hi Felip VI i la seva dona. 


Està previst que el dol duri 10 dies, un final ben digne per una de les millors reines que ha existit en la història.

Mariona Arola, Bet Torrents i Laia Marti.         *La foto ha estat trobada a Sport

El preu de la Benzina està pels núvols

El preu de la benzina puja per primera vegada aquesta primavera/estiu 2022.

La benzina

El preu de la benzina, està augmentant de forma ràpida i brusca i no hi ha manera que baixi de preu.

 

Ara, el preu de la benzina costa el doble de lo que costava abans, pujant un 55,4%

 

Efectes de la  guerra entre Rússia i Ucraïna 

Degut a la guerra entre Rússia i Ucraïna s'ha encarit el barril de petroli i ha augmentat la demanda de carburants. I com a conseqüència, el preu de la benzina s'està elevant molt. 

En aquesta imatge veiem que costa cada part de la benzina.

Pujada important de la benzina a principis d’estiu del 2022

El preu de la benzina ha començat a pujar el mes de gener de forma discreta però en els mesos següents, abans de l’estiu 2022 el preu dels carburants, s'han elevat bruscament, i encara continuen pujant.

 

Afectació a Europa

La pujada del preu de la benzina ha afectat a tota Europa (Dinamarca, Finlandia, Espanya, Grecia…)

 

L’augment de preu en Europa

Ha ocorregut per la guerra, ja que, ha provocat un augment per de la demanda dels països, per l'augment del petroli i per la pujada d'impostos. Hi ha països més afectats i altres no tant afectats.

 

Russia amenaça a Europa en no proporcionar petroli 

Arrel de la guerra, Rússia amenaça en tallar els subministres de petroli si es limitan els preus a Europa. D’aquesta manera, els països d'Europa  han de buscar altres alternatives per obtenir petroli.

 

El G7 (grup de 7 països Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i Regne Unit) ha plantejat la possibilitat de permetre el transport del petroli rus i els seus derivats a nivell mundial només si els productes es venen per sota un preu topall. El barril ha arribat a uns nivells que no es veuen desde el 2014.

 

En aquesta grafica es pot observar com puja el preu de la benzina en anys:

Com podem observar, en el 2008 va ser un record d'una pujada mundial i en el 2022 a tornat a pujar bastant.

 

En conclusió, els preus dels carburants continuen pujant i es preveu que serà així fins que s'acabin els conflictes bèl·lics entre Rússia i Ucraïna,  ja que, aquesta situació no ajuda a que el preu del combustible es mantingui estable i arribi a un preu raonable.



Cap gota al got

La gran sequera que està arrasant Catalunya

La sequera és un tema, que encara que sembli que no ens afecta de  moment, l'estem ajornant molt i la situació empitjora ràpidament, a més, les foses i les conques internes de Catalunya disminueixen cada vegada més.

Estem realment al corrent dels problemes que porta la sequera?




Les sequeres es causen quan deixa de ploure. I això és el que està passant a la nostra comunitat. Però la sequera  ha augmenta amb el canvi climàtic. A causa de la contaminació, el clima ha estat més variant: més calor en mesos que no deuria, alteracions de temps... I això també ha afectat la pluja: hi han d’imprevistes, molt fortes i, fins i tot, calamarsa a l'estiu. 


La sequera aquest any ha sigut molt més greu que l’any passat, fent que les restriccions d'aigua pugin, ja que les conques internes estan ja al 22%. Però, què és una restricció d'aigua? 




Una restricció d'aigua és la limitació d'aigua amb el propòsit d'estalviar-la. Barcelona s'acosta a unes restriccions d'aigua que començaran de finals de setembre. Així ho ha dit el dimecres passat el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes. Les limitacions serien, entre altres, restringir el reg de jardins dues vegades a la setmana, no poder netejar el carrer amb mànegues, una dotació màxima diària per habitant de 250 litres (la mitjana és d'entre 115 i 130) i reduccions en l'agricultura i la ramaderia.


RECOMANACIONS PER LA POBLACIÓ



Cada cop hi ha menys aigua, cuidem el planeta! No el deixem enrere!




       VIDEO INFORMATIU:



Video



La inflació dels preus

Catalunya i els preus disparats 

A Catalunya els preus van pujar el mes d'agost un 0,3% i el resultat dels últims dotze mesos queda en el 10,2%. 


La causa d'aquest augment és causat per la falta d'energia, gas, l’augment dels preus dels carburants i la pandèmia de la covid-19 la qual va fer que baixes tant el consum com la producció i ara al sortir, la                   

                                                               demanda és superior a l’oferta . 


En un any, el que més s'han encarit són l'energia i els aliments. Aquests últims  mesos van registrar a l'agost una pujada interanual del 13,8%, taxa tres dècimes superior a la del juliol. Destaca, sobretot, l'encariment de la carn, el pa, els cereals, la llet, el formatge i els ous. 


Parlant de l'electricitat …


Pel que fa a l'electricitat, en el que portem d'any s'ha disparat un 60%, el gas, prop d'un 24%; el gasoil és un 26% més car que fa

 un any i la gasolina, que ha moderat la pujada, s'ha

 encarit prop d'un 10% en relació amb l'agost de 

l'any passat.

 Increment tipus d'interès.


El BCE, per tal de frenar la inflació, a l’agost va incrementar el tipus d'interès.

Els estalviadors són els qui es beneficien, ja que reben més diners perls seus estalvis.

Pel contrari, els deutors són perjudicats ja que han de pagar més diners per les seves deutes com la hipoteca.



Una jugada venjativa d'Argèlia

El conflicte del subministrament de gas entre Argèlia i Espanya té com a origen el conflicte del Sàhara

Espanya va ser la potència colonial sobre l'actual territori del Sàhara occidental a l'any 1884. Però anys més tard, l’any 1975, el dictador Franco va decidir desprendre's de l'última colònia que li quedava, el Sàhara Espanyol. Al novembre de l'any 1975 Espanya cedeix aquest territori al Marroc i per això el Govern considera que tot el Sàhara Occidental està sota la seva sobirania.                                                                                                  

Però, de fet, el Marroc no controla tot el territori. La seva franja oriental està en mans del Front Popular, moviment independentista sahrauí que lluita per la seva independència. Per aquesta raó es va iniciar un llarg conflicte armat entre el Marroc i el Front Polisari. 

 El 2021 Espanya va acollir el 21 d'abril a Brahim Gali, líder del Front Polisari, a l'Hospital San Pedro de Logronyo . Aquest mandatari saharaui, de 73 anys, s'havia contagiat de coronavirus.                                                                                                Per aquesta raó, el Marroc va protestar. Ja que el Sàhara lluitava per la seva independència, però ara la vida del front polisari depenia d'Espanya. En aquest moment el Marroc va deixar de retenir a tots els immigrants il·legals que pretenien anar des del Marroc a Espanya, i es va crear un gran conflicte. 


Al final, com que a Espanya li interessava la bona relació amb Marroc, ja que retenia als inmigrants  i era un dels països més importants d'Àfrica, va cedir al Marroc la resta del territori del Sàhara.  

El problema es que Argèlia no volia que el Sàhara estigués baix la sobirania de Marroc. Argèlia era un dels únics països que estava d’acord amb la seva independència i no li va agradar la idea de que el païs al que li suministrava gas, Espanya, no li donés la independència al Sàhara. Per aixó, Argèlia, va trencar l’entrega de gas, una jugada vengativa.

Però, ja que Espanya té com objectiu ser el suministrador de gas de l’Unió Europea en un futur, la UE va reclamar a Argèlia que si no venia gas a Espanya, pasaríem tots un dels hiverns més freds, ja que no hi hauria calefacció. I aixó si que podria ser un gran problema per nosaltres i tota la resta de països que componen la UE. Per aixó, Argèlia va retomar la venta de gas, encara que reduint-la.

  Carla Salazar, Valentina Prieto y Ariadna Dalmau.



Federer penja la raqueta

Després de 24 anys dedicats al tenis, Federer, es retira. 

El 15 de setembre de 2022, ens acomiadem d’un gran del tenis; en Roger Federer que, amb 41 anys, es retira. Aquest passat 23 de setembre va ser el seu últim torneig. En Federer, després de la seva última Laver Cup, ens asegura que no deixarà de jugar mai, només es retira de la pista competitiva. 

Federer ha guanyat 20 Grand Slams, 8 d’ells a Wimbledon, sent el qui més vegades ho ha aconseguit a tota la història. Ha jugat més de 1.500 partits. Amb el seu país, ha participat en 4 Jocs Olímpics; ha guanyat una medalla de plata als Jocs de Londres de 2012 en individuals, i una medalla d’or als Jocs de Pekín en 2008 en dobles, junt amb l’ Stanislas Wawrinka.

La Copa Laver és una competició anual de tennis masculí organitzada per Team 8 sota l'impuls del, ja ex-tenista, Roger Federer. 

Federer i Nadal, una de les màximes rivalitats de la història del tenis, s'han unit per conformar els dobles de l'equip d'Europa que jugà davant la Resta del Món. Jugaren contra els nord-americans Jack Sock i Frances Tiafoe.  

Aquest partit va tenir lloc el 23 de setembre a les 22 p.m. Van guanyar Jack Sock i Frances Tiafoe.

 Com se sent Federer al deixar el tenis: 

- “De tots els regals que m’ha donat el tenis els darrers anys, sens dubte, el millor que m’emporto ha estat tota la gent que m’he trobat pel camí. Amics, rivals i fans que m’ha donat l’esport en aquesta vida.” 


En Roger Federer ha sigut el cos i ànima d’aquest esport. Durant 24 anys, s’ha deixat la pell en aquests partits i 

el seu entrenament diari. 


També ha demostrat la seva categoria humana a, per exemple, la seva fundació, ROGER FEDERER FOUNDATION, on lluita per a que tots els nens tinguin l’oportunitat de tenir una bona educació. Gràcies a això, quasi 2 milions de nens han rebut un bon ensenyament. 


Ara sí, acomiadem a un campió en tots els sentits i ell s'acomiada de nosaltres amb un bonic discurs. 

Sofia, Lourdes, Irene

El preu de la llum explota

El preu de la llum arriba al màxim històric i supera, per primer cop, els 200 euros !


Aquest preu és més del triple del que es pagava el setembre de l'any passat, en plena pandèmia, i un any abans, el setembre del 2019, també era més moderat que no pas ara. 


Es veu que la mitjana d'aquest mes de setembre situa els preus per sobre dels 140 euros el megawatt hora, i encara queda la meitat del mes.


 Tal com mostra l'evolució diària dels preus des de l'1 de gener del 2019.

La mitjana del dia serà de 216 euros, però al vespre el preu s'enfilarà fins als 230 euros.

Respecte a fa una setmana, quan el preu de l'electricitat en el mercat estava en 172,97 euros, l'alçada de preu és del 24,88%. Comparant-ho amb fa un any - quan costava 41,48 euros -, la pujada és del 420,76%, s'ha multiplicat per més .

El preu de l'electricitat a Espanya ja ha marcat prèviament els preus històrics més alts tant al juliol com a l'agost, i al setembre ha depassat aquests dos registres, fins a una mitjana de 156,14 euros en el novè mes de l'any.

Ens tornarem pobres o és només una impresió

El preu de la llum ha batut un rècord històric.


Aquest matí quan ens hem llevat , hem trobar que la llum ha pujat 26 euros més.  L'alça del preu és del 24,88%. Comparant-ho amb fa un any - quan costava 41,48 euros -, la pujada és del 420,76%, és a dir, s'ha multiplicat per més de cinc.

216 euros serà la mitjana del dia, però a determinades hores el preu es dispara fins als 230 euros el MWh (Megawatt).


Això ha passat per tota Espanya. Per culpa d’aquest fet molta gent no es pot permetre fer una rentadora o assecadora a determinades hores del dia; per això a continuació hi ha els horaris que han establert el Govern de Madrid amb el nou preu de la llum:


Hores vall, les més barates. S'aplicaran els dies laborables des de les 00.00 fins a les 8.00 i també tots els caps de setmana i festius.


Prohibeixen els taps de rosca

L'estat reemplaça els taps per uns nous facilitant el reciclatge

El 5 de juny de 2019 la UE (Unió Europea) va aprovar una directiva per reduir l’impacte de determinats productes de plàstic al medi ambient. Aquesta norma es va aplicar al 2022 y obliga a que els taps de plàstic estiguin units als envasos. Al llarg del 2023 i el 2024, els nous taps arribaran a la resta d'Espanya i d'envasos de plàstic de totes les marques de Coca‑Cola, amb gas, sense gas,aigua i també als brics. 


Els plàstics es degraden lentament, generant contaminació de sòls, rius i mars, això crea un problema per al país en matèria ambiental i demana a la societat la necessitat de reciclar. Per això s’ha aplicat aquesta norma fent que les dues parts de l’ampolla es reciclin juntes i així ajudar a reduir la contaminació i les emissions  de CO2.


Això afecta a les fàbriques que produeixen els taps ja que han de canviar la forma de crear-los fent que es gasten més diners en canviar les màquines, però també ajuda a les famílies a reciclar degut a que el tap està unit a l'ampolla per no poder separar-los y tirar-los junts.


El tipus de tap del que estem parlant es diu adherit.

La nena miracle

Rescaten un nadó recent nascut entre la runa

Han trobat a una nena tota enpolsinada  sota un edifici derrumbat, 

encara amb el cordó umbilical de la mare. Tot seguit, un cosí del pare li ha tallat el cordó i l'han portat a l’hospital d’Afrin. On l’han posat a la incovadora i han comprovat que està completament sana malgrat tot el què ha passat.


Això  ha  passat mentre uns homes buscaven als seus familiars sota l’edifici derrumbat a  Jindires, al Kurdistán Síria, el passat dimarts 7  de febrer del 2023.  A causa del terratrèmol l’edifici s’ha derrumbat i ha deixat a la nena sense família, ja que tots han mort sota les restes de l’edifici.        


Aya, “La  nena miracle” ha protagonitzat aquests fets ja que ha sigut l’única  supervivent, de tots els que estàven a l’edifici. A més, han intentat segrestar-la per la seva fama, i també hi ha gent que ofereix més de milions per adoptar-la.

Terratrèmol a Turquia i Síria

Dos terratrèmols van sacsejar el sud i el centre de Turquia.


El passat 6 de febrer de 2023, es van produir dos  terratrèmols a Turquia i Síria, el primer es va produir a l'oest de la ciutat de Gaziantep, causant danys generalitzats a Turquia i Síria.


Per què ha passat ?

Turquia es troba en una zona conflictiva desde el punt de vista geològic, ya què aquest país es troba  sota tres plaques tectòniques que poden fer què hagin més terratrèmols .  


La gent afectada

Almenys 21000 persones han mort en total: 18000 a Síria i 3300 a Turquia. Encara es troben  192000 persones sota les runes . Hi han  molts problemas per rescatar-los, encara que hagin passat moltes nits treballant a temperatures sota zero,  els bombers  no han aconseguit rescatar-los a tots.. 


Les ajudes dels països.

 La ciutat ha quedat devastada .Molts països han col·laborat, però encara es necessita més ajuda i  allotjament per als supervivents. Ja què  hi ha més de 6.589 edificis destruïts.

    

Tot això ja és molt,  però encara hi ha coses que no sabem ja que el govern de Turquia ha prohibit l'entrada de periodistes a certes zones del terratrèmol.



Premis Grammy 2023

Beyoncé torna a fer història



Els Grammy porten des del 1959 premiant el millor de la indústria musical. Cada any reuneixen un centenar d'estrelles per celebrar el millor de la música i donar 91 premis en total. El passat 6 de febrer es va celebrar a Los Angeles la 65ª edició dels Premis Grammy, considerant-se els premis més importants de la indústria musical.


Va tornar a ser una nit històrica per a Beyoncé convertint-se en l'artista amb més gramòfons de la història (32), altres artistes destacats van ser Rosalia que es va emportar el premi a Millor album rock llatí o alternatiu per “Motomami”, i Bad Bunny guanyador del Millor àlbum de música urbana per “Un verano sin ti”. Un altre triomf de la nit dels premis va ser el treball del músic britànic Harry Styles que es va emportar el premi més important de la nit al Millor àlbum de l'any pel seu disc “Harry's house”. Taylor Swift va ser també guanyadora al Millor vídeo de l'any per “All to well”.


Els Estats Units detecten un altre globus espía xinès

Va ser detectat fa set setmanes 

Un globus Xinès ha estat detectat per primer cop sobre el territori dels Estats Units el dissabte 28 de gener, fa quatre setmanes. 


Segons ha confirmat Lloyd J. Austin, el secretari de defensa nord-americà, l'aparell xinès l'han abatut dos avions de combat F-22 amb un míssil quan el globus havia arribat al mar, a sis milles nàutiques davant les costes de Carolina del Sud.


Que pensa la Xina sobre l’exageració dels Estats Units


La Xina considera que els Estats Units han "sobreactuat" en aquest cas i que han comès "una seriosa violació de les pràctiques internacionals", per a la qual cosa es reserven "el dret de respondre" si ho consideren necessari i de "protegir els interessos legítims" de les empreses afectades per la destrucció de l'aparell.


El president del país, Joe Biden, havia anunciat que s'encarregaven de l'aparell. Aquest dissabte ha explicat que la decisió estava presa des de dimecres, però que el Pentàgon havia aconsellat que esperessin a abatre'l quan el globus fos sobre l'oceà.


Quan l’han abatut el Ministeri de Defensa dels Estats Units ha explicat que es tracta d'un globus espía per a obtenir informació de posicions militars nord-americanes.

Ara treballen per recuperar les restes de l'aparell i veure si poden descobrir quin tipus d'informació ha estat recollida i analitzada. 


Recorregut del globus


La sequera i la calor

La calor i la sequera als rius ens comença a preocupar. Ens ajudes a evitar-ho?

CALOR:

Els humans estem fent de la terra un espai contaminat i cada cop més calorós, entre tots hem d'intentar canviar-ho, ja no per nosaltres ni per la terra, sinó pels animals i els éssers que hi habiten. Si cadascun no posa de la seva part, generarem més gasos amb efecte hivernacle i això farà que la temperatura puji almenys 1 °C anual.


L'augment de la calor, produeix unes conseqüències molt greus, com la incrementació de probabilitats que hi hagi fenòmens naturals com: huracans, sequeres, inundacions, etc. A banda d'això el grau de violència a causa de l'escalfament global, provoca més morts, damnificats, desglaç i el patiment dels animals que fins i tot, poden arribar a extingir-se.


SEQUERA:

La sequera és un altre problema a solucionar, ja que amb l'aigua ens nodrim i cultivem aliments, si no tenim cap d'aquestes dues coses no podríem viure. La manca de pluges i humitat és la causa principal de tota sequera i la calor també fa que disminueixin les precipitacions.Pot crear:                                                                                                


-malnutrició, deshidratació i malalties relacionades.

-que els aliments dels camps no puguin créixer i donar els seus fruits.

-descontent social, conflictes i guerres per recursos naturals, incloent-hi aigua i aliments.

-interrupció de venda d'aliments al mercat.


Si continuem fent les coses malament i no fem cas a les reserves naturals ni a les lleis mediambientals, respectant-les i recolzant-les el món continuarà empitjorant en aquest aspecte i cada cop costarà més arreglar-ho.

Un clar exemple de la falta de precipitacions seria el pantà de Rialb, situat a Lleida,

que a causa de la sequera està per sota del 10% de la seva màxima capacitat, i per això el riu ha parat de produir energia.


FINALITAT:

La sequera i la calor són dos grans problemes els quals estan passant al nostre voltant i no tots ens adonem, per això si treballem junts i fem un esforç per ajudar, podem intentar millorar el nostre voltant. El món ens necessita i es mereix que el cuidem i a canvi, nosaltres tindrem un millor espai per viure.


Per millorar aquests dos aspectes hem d'anar per ordre, és a dir, si comencem a esforçar-nos en arreglar un, l'altre se solucionarà en conseqüència.