Ouder(s)/verzorger(s)

Betrokkenheid van ouder(s)/verzorger(s)

Het is van groot belang dat ouder(s)/verzorger(s) nauw betrokken zijn bij het wel en wee van hun kind op school. Leerlingen voelen zich beter op hun gemak als hun ouder(s)/verzorger(s) een goed contact hebben met de school en weten wat er dagelijks met de kinderen wordt gedaan, zodat zij er thuis over kunnen praten en er rekening mee kunnen houden. De schoolloopbaan van de leerling verloopt dan vaak beter en de onderwijsprestaties zijn hoger.

De school tracht het contact met u te bevorderen door o.a. goede informatie te geven via:

U kunt de contacten met de school intensiveren door middel van:

  • schoolbezoeken voor de diverse gesprekken, inloopavonden en de open dag in maart 2023;

  • het bijwonen van openbare vergaderingen van ouderraad en/of medezeggenschapsraad;

  • hulp bij excursies, leesonderwijs, overblijf (TSO), crealessen, festiviteiten, enz.

Er zijn twee organen waarin ouder(s)/verzorger(s) zitting hebben: de ouderraad (OR.) en de medezeggenschapsraad (MR.).

De ouderraad: OR.

De ouderraad bestaat uit enthousiaste ouders en enkele leerkrachten en organiseert samen met het team diverse festiviteiten, zoals het sinterklaasfeest, kerstfeest, paasfeest, schoolreizen, zomerfeest en de afscheidsactiviteiten van de groepen 8. Een vrijwillige ouderbijdrage wordt gebruikt om deze evenementen, die jaarlijks op school plaatsvinden, te kunnen betalen.

De school stelt een enthousiast team en indien nodig de gebouwen beschikbaar, maar heeft geen financiële middelen om deze activiteiten te bekostigen.

Zonder de vrijwillige ouderbijdrage zouden er dus geen evenementen voor uw kinderen georganiseerd kunnen worden!

De term ‘vrijwillige ouderbijdrage’ is echter een nogal ongelukkige benaming. De overheid wil dat de school de ouders wijst op het vrijwillige karakter van deze bijdrage en dat deze bijdrage niet gekoppeld wordt aan de inschrijving van leerlingen, met andere woorden: de school mag geen kinderen weigeren van ouders die weigeren de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen. Dit is wettelijk bepaald. De Klinker zal voor deze activiteiten geen leerlingen weigeren (en heeft dat in het verleden ook nooit gedaan!)

Het bedrag voor het schooljaar 2021-2022 is gesteld op 49,50 euro, inclusief de schoolreis.

Met vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij de penningmeester van de Ouderraad via penningmeesteror@klinkerschiedam.nl.

Kindregelingen

Heeft u een laag inkomen? Mogelijk komt uw kind in aanmerking voor de volgende kindregelingen:

  • Sport en cultuur: via het landelijke Jeugdfonds Sport en Cultuur kunt u een bijdrage ontvangen voor de sport-, zwem- of muziekles van uw kind.

  • Extra's voor uw kind: via Stichting Leergeld-Schiedam kunt u aanvragen voor o.a;

      • Refurbished computer/laptop

      • Tweedehands fiets

      • Jarige Job

      • Kindpas

      • Refurbished laptop

      • Schoolspullenpas

  • Rotterdampas: vergeet u bovendien niet om de Rotterdampas aan te vragen via de Gemeente Schiedam. Met deze pas kunt u bijvoorbeeld met uw hele gezin gratis naar de film, het zwembad, de Euromast en krijgt u kortingen bij talloze attractieparken.

De medezeggenschapsraad: MR.

Iedere school heeft een medezeggenschapsraad (MR). De MR. is een actieve groep van ouders en personeelsleden die zich bezighoudt met aangelegenheden die de school betreffen. Zij mogen voorstellen doen, adviseren, besluiten nemen en worden betrokken bij de ontwikkelingen binnen de school. De directeur van de school dient over belangrijke zaken te overleggen met de MR.

Bevoegd gezag en GMR.

De Klinker valt, samen met alle openbare basisscholen in Schiedam, onder het bestuur van Stichting PRIMO Schiedam. Dit bestuur is eindverantwoordelijk voor de gang van zaken in en om de school. De GMR. is de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van alle openbare basisscholen in Schiedam. Vanuit de MR. neemt zowel een lid van de personeelsgeleding, als een lid van de oudergeleding deel aan de GMR.

Lid worden van de MR?

De Klinker vindt betrokkenheid van ouders en van leerkrachten bij het wel en wee van kinderen en de school van groot belang. Belangstelling voor deelname aan de MR. of het bijwonen van openbare vergaderingen van de MR. wordt erg gewaardeerd. De MR. vergadert 5 à 6 keer per schooljaar. De zittingsduur in de MR. is in principe drie jaar. Na deze periode worden verkiezingen uitgeschreven. Zittende leden kunnen zich verkiesbaar stellen en nieuwe leden kunnen zich aanmelden.

Samenstelling

De MR van De Klinker bestaat uit 10 leden: 5 leden van het personeel (leerkrachten) en 5 ouder(s)/verzorger(s)). Tijdens de vergaderingen van de MR. is de directeur van de school aanwezig als adviserend lid. Voor vragen of opmerkingen over zaken die de MR betreffen, kunt u contact opnemen met één van de MR.-leden. Of u kunt een bericht sturen: Postadres MR.: Bernardus IJzerdraatsingel 1, 3123 CC Schiedam, e-mailadres MR.: secretariaatmr@klinkerschiedam.nl Voor algemene informatie over de MR. kunt u HIER kijken.

Hulpouders

Bij veel activiteiten op school is de hulp van ouder(s)/verzorger(s) hard nodig. Denkt u maar aan: het begeleiden van excursies en uitstapjes, het voorbereiden van feesten, het repareren van kapot speelgoed, schoonmaakwerkzaamheden in de onderbouw en het begeleiden van teams tijdens sporttoernooien. U kunt uw hulp altijd aanbieden via de leerkracht. Soms worden ouder(s)/verzorger(s) ingezet om met hun auto de kinderen naar bijvoorbeeld de kinderboerderij te vervoeren. Wij gaan er daarbij wel vanuit dat deze ouder(s)/verzorger(s) een inzittendenverzekering hebben afgesloten en dat de school niet aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele (auto)schade.

Oudertevredenheidspeiling

Ten minste om het jaar vinden oudertevredenheidspeilingen plaats. Dit gebeurt door middel van enquêteformulieren. De resultaten worden verwerkt tot aanbevelingen voor de school. Waar nodig wordt samen met de medezeggenschapsraad beleid ontwikkeld. De oudertevredenheidspeilingen zijn terug te vinden op Scholen op de Kaart.

Groepsverdeling/plaatsing kinderen

Als er andere groepen gevormd moeten worden, bijv. de overstap van groep 2 naar 3, bij samenvoeging van groepen of omdat 2 parallelgroepen vwb de samenstelling heel groot zijn gaan verschillen, spelen diverse aspecten een rol: verdeling jongens/meisjes, aantal zorgleerlingen en diverse cognitieve en sociaal-emotionele aspecten van de leerlingen. Deze aspecten hebben altijd prioriteit en kunnen soms betekenen dat vriendjes/vriendinnetjes niet bij elkaar in een groep komen.

Voorkeuren voor leerkrachten kunnen ouder(s)/verzorger(s) niet aangegeven. Dit geldt ook voor voorkeuren voor een specifieke groep 1/2 of specifieke leerkracht(en).