Het onderwijs op De Klinker

Wat betekent het onderwijs op De Klinker voor uw kind?

Algemeen

Op de eerste schooldag van uw kind krijgt uw zoon/dochter een maatje toegewezen in de groep. Deze zal uw kind vertellen over de dagelijkse gang van zaken. Zo voelen nieuwe kinderen zich veilig en worden zij gelijk bij alle activiteiten betrokken. Kinderen vinden het altijd leuk om deze verantwoordelijkheid te krijgen.

In de groepen 1 en 2 wordt in de kring begonnen, of de kinderen starten bij binnenkomst meteen met het spelen of het werken. De schooldag is voor de kinderen verdeeld in klassikale activiteiten en in speel- en werktijd. In groep 1 is het belangrijk dat uw kind zich veilig voelt, de regels leert kennen die in de groep gelden en vriendjes en vriendinnetjes krijgt. Na een wenperiode van ongeveer 3 maanden, maakt het kind ook gebruik van het planbord. Vanaf de voorjaarsvakantie, voordat uw kind naar groep 2 gaat, krijgt uw kind 2 taken per week tijdens de speel- en werktijd. Deze Daltontijd wordt gedurende de basisschoolperiode opgebouwd. In groep 8 bedraagt deze ten minste 3 uur per dag. Tijdens de speel- en werktijd werken de kinderen zelfstandig aan de weektaken die ze van de leerkrachten hebben op gekregen. De leerkracht werkt gedurende deze tijd met groepjes of met individuele kinderen. Dat kan betekenen: extra instructie op onderdelen die nog niet beheerst worden, instructie voor uitdagend werk of begeleiding bij eigen leerlijnen. De taken die de kinderen tijdens de Daltontijd uitvoeren zijn afgestemd op de leerling.

In de groepen 1-2 is het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met alle activiteiten. In de groepen 3 t/m 8 zijn alle vakgebieden verwerkt in de taken van de (Dalton)werktijd. Het doel hiervan is dat kinderen zelf leren plannen wanneer zij een bepaalde taak uitvoeren. Instructie op nieuwe onderdelen vindt tijdens klassikale momenten plaats. De verwerking kan daardoor zelfstandig gemaakt worden. Vaste onderdelen van de weektaak zijn computertaak, keuzetaak (het kind kiest zelf waaraan het gedurende een bepaalde tijd wil werken), eigen taak (afgestemd op het niveau en de onderwijsbehoefte van de leerling) en samenwerkingsopdrachten. Flexibele werkplekken (flexplekken) zijn te vinden in de lokalen en op de gang. De kinderen zullen vaak samenwerken aan diverse opdrachten, waarbij de opdrachten zo zijn gemaakt dat deze een beroep doen op de verschillende leerstijlen van de kinderen.

Groepen 1-2:

In de groepen 1 en 2 zijn kinderen zelf ontdekkend en in eigen tempo bezig met ontwikkelingsmateriaal, zoals puzzels en lotto’s, vormen van samenwerken in bijvoorbeeld de bouwhoek en de huishoek, de creatieve ontwikkeling en motorische activiteiten. Ook taal- en rekenactiviteiten, drama, muziek en sociale vaardigheden komen wekelijks onder de aandacht. De activiteiten hebben effect op de groei van jonge kinderen op het gebied van de sociaal-emotionele en de verstandelijke ontwikkeling. Vanaf groep 1 krijgen de kinderen ook les in de Engelse taal.

In de groepen 1-2 wordt ook een vervolg gegeven aan het VVE programma gegeven aan peuters met een VVE-indicatie van het consultatiebureau. De kinderen met een VVE indicatie worden in twee niveaus ingedeeld.

  • In niveau 1 zitten de zwakkere leerlingen, zij volgen met een onderwijsassistent twee keer per week het programma TENT (vanaf niveau 2).

  • In niveau 2 zitten de sterkere leerlingen, zij volgen met de onderwijsassistent twee keer per week activiteiten rondom thema`s.

De ouders van deze kinderen worden actief betrokken bij de begeleiding van hun kind. Zo krijgen ze woordkaartjes en spelletjes mee naar huis om extra te oefenen. Ook wordt er met de ouders na een thema geëvalueerd. Dit verzorgt de onderwijsassistent.

Meer info over de groepen 1-2 vindt u in het speciale infoboekje. U krijgt dat toegestuurd wanneer er wenafspraken gemaakt worden

Groepen 3-4:

In de groepen 3 en 4 ligt naast de creatieve ontwikkeling en motorische activiteiten het accent op het leren lezen, spelling, taal, rekenen en schrijven. Vooral bij het leesonderwijs sluiten we aan bij het tempo van de kinderen. In deze groepen zijn spelhoeken nog belangrijk.

Groepen 5-8:

Vanaf groep 5 komen er, naast het voortgezet en begrijpend lezen, rekenen, taal, schrijven, de creatieve ontwikkeling en motorische activiteiten, ook de vakken aardrijkskunde en geschiedenis bij. Tevens wordt o.a. begonnen met het maken van werkstukken.

Voor het reken-, taal- en spellingonderwijs komt het voor dat leerlingen vanaf groep 6 een eigen leerlijn volgen: kinderen krijgen werk op een lager niveau of hoger niveau. Dit gaat altijd in overleg met ouder(s)/verzorger(s).

Samenstelling van de groepen

Op onze school wordt in de midden- en bovenbouw (groepen 3 tot en met 8) gewerkt in jaargroepen met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. In de onderbouw (de groepen 1 en 2) werken we met combinatiegroepen 1-2. Organisatorische of financiële redenen leiden tot het samenstellen van een of meerdere combinatiegroepen in de groepen 3 tot en met 8.

Elk jaar wordt de samenstelling van ieder leerjaar opnieuw bepaald. Hierbij wordt rekening gehouden met o.a. de groepsgrootte, aantal meisjes en jongens, leer- en gedragsproblematiek in een groep, inzetbaarheid van leerkrachten etc. Het kan dus voorkomen dat groepen opnieuw ingedeeld worden of dat we in een of meerdere leerjaren te maken hebben met combinatiegroepen. Dit wordt vastgesteld door de directeur na advies van de leerkrachten, zorgcoördinatoren en de medezeggenschapsraad. De betrokken ouder(s)/verzorger(s) en kinderen worden zo snel mogelijk op de hoogte gesteld.

Daar de verdeling van de kinderen zorgvuldig wordt bepaald en rekening wordt gehouden met diverse aspecten, kunnen ouder(s)/verzorger(s) geen voorkeuen aangeven voor een groep, leerkracht en/of plaatsing inzake vriendjes/vriendinnetjes.

Methoden/leermiddelen

Moderne middelen-Snappet

Bij een moderne school horen hedendaagse leermiddelen. Daarom hebben we op de Klinker faciliteiten die passen bij de eisen van deze tijd.

In alle groepen maken we gebruik van digitale schoolborden. In de groepen 3-8 zijn er chromebooks (eenvoudige laptops) waarop de leerlingen aan de slag kunnen met specifieke software die hoort bij de leermethodes.

In de groepen 4 t/m 6 werken alle kinderen met een tablet, in 7 en 8 met een chromebook. We gebruiken deze zgn. Snappet tablets/chromebooks als een modern schrift. De software interacteert met de opdrachten die de leerlingen op de tablet maken. Na de reguliere instructie van de leerkracht gaan de kinderen aan het werk op de eigen tablet/chromebook. De docent kan tijdens het werken de voortgang van de leerlingen volgen en ondersteuning bieden. Ook als een leerling die niet direct zelf vraagt. In de meeste gevallen is een reken- en taalschrift voor het maken van het netjes opschrijven van berekeningen en/of het verbeteren van fouten (o.a. spelling) nog steeds van groot belang!

Groepen 1-2

In de kleutergroepen werken wij aan een beredeneerd aanbod. Leidraad hierin is ons leerlingvolgsysteem; leerlijnen in Parnassys. Hierbij wordt uitgegaan van bepaalde doelen die in een periode behaald moeten worden. Deze doelen zijn de basis voor ons aanbod.

Lezen, methode Lijn 3 en De Nieuwe Estafette (vanaf groep 4)

In elke kleutergroep is er een taal-/leeshoek. Hier spelen kinderen met letters, stempels, kaartjes, computer enz. Doel van deze hoek is: door middel van spel kinderen vertrouwd te maken met letters. Sommige kinderen zullen zo leren lezen. In groep 3 gaan zij verder met de moderne leesmethode “Lijn 3”. Voor het voortgezet technisch lezen vanaf groep 4 gebruikt de school in Snappet de beproefde methode ”De Nieuwe Estafette”. Met deze methode lezen de kinderen na instructie in eigen tempo en op eigen niveau.

Veel lezen zorgt op den duur dat kinderen op den duur zelf in staat zijn om lastigere teksten te begrijpen. Vandaar dat onze school - met behulp van een uitgebreide jeugdbibliotheek - het lezen van boeken en boekbesprekingen meer en meer een prominentere rol op het lesrooster zet.

Taal/spelling, methode: Taal in Beeld 2, Spelling in Beeld 2 (groep 4 t/m 8)

Deze compacte taalmethode, zeer praktisch in gebruik en biedt maximale mogelijkheden voor zelfstandig leren. Samen met de bijbehorende spellingmethode staat de methode voor compleet taal- en spellingonderwijs. Veel van de oefeningen van spelling en taal wordt vanaf groep 5 gedaan met de Snappettablet/chromebook.

Begrijpend/studerend lezen: Nieuwsbegrip

In de groepen 4 t/m 8 wordt ook aandacht besteed aan begrijpend en studerend lezen. De school gebruikt voor bergrijpend lezen “Nieuwsbegrip". Wetenschappelijk is echter bewezen dat leesstrategieën het beste aangeleerd kunnen worden door heel veel te lezen, met elkaar te lezen en het voordoen van strategieen door de leerkracht (modellen). Voor studerend lezen vindt in de bovenbouw plaats door middel van Lezen in Beeld in Snappet.

Rekenen, methode: De Wereld in Getallen, versie 4 (alle groepen)

In de groepen 1 en 2 werken we rondom de doelen voor het voorbereidend rekenen.

Doelstelling van de methode is inzicht aan te brengen in rekenhandelingen. De methode bevat: hoofdrekentaken, cijfer- en rekentaken en wiskundetaken. Rekenen en Wiskunde wordt ook vanaf groep 4 met behulp van de Snappettablet/chromebook ingeoefend.

Schrijven, methoden: Klinkers (groep 3 en 4 ) & Schrijven in de basisschool (groep 5 t/m 8)

In de groepen 1 en 2 ontwikkelen de kinderen hun fijne motoriek. In de groepen 3 tot en met 5 wordt een lichthellend handschrift (links of rechts) volgens de methode aangeleerd. Tot en met groep 8 wordt van de leerlingen verwacht dit handschrift te gebruiken. Ter voorbereiding van het schrijven wordt in de groepen 1-2 gebruik gemaakt van de methode Schrijfatelier; dit om de overgang van de grove naar de fijne motoriek te oefenen.

Wereldoriëntatie, methoden en werkwijze

In de groepen 1 en 2 wordt gewerkt met projecten. De thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen. Per jaar worden ongeveer 5 projecten in alle kleutergroepen gezamenlijk behandeld. Daarnaast kiest elke groep een aantal eigen projecten. De kinderen hebben een grote inbreng in de keuze van de thema’s. Ze zijn hierdoor erg betrokken en geprikkeld om meer te weten te komen over de gekozen onderwerpen.

In de groepen 3-8 wordt voor de zaakvakken gebruik gemaakt van methoden:

  • Aardrijkskunde - Meander (groep 5 t/m 6)

  • Geschiedenis - Brandaan (groep 5 t/m 6)

  • Biologie/gezondheidskunde/techniek - Naut (groep 5 t/m 6).

  • Verkeer - Klaar Over (groep 3 t/m 8)

  • Geestelijke stromingen - o.a. Ideeënboek Geestelijke Stromingen en lesstof van het internet.

  • Mediawijsheid - digitale lesstof en informatie van stichting Kennisnet

Engels, methode: Take it Easy (alle groepen)

De belangrijkste doelstelling bij dit vak is de kinderen in de Engelse taal te leren communiceren. Wij werken aan een goede uitspraak van de kinderen met behulp van een digitale, native speaker. In verband met het belang van de Engelse taal start De Klinker al in groep 1 met deze methode. Deze methode zal in het schooljaar 2021-2022 worden vervangen.

Sociaal-Emotioneel Leren

In de groepen 1-8 gebruiken we m.i.v. het schooljaar 2019-2020 de (digitale) methode Kwink voor voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Deze methode bevat tevens aspecten voor burgerschap en mediawijsheid. Kwink biedt een doordacht SEL-programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. De methode is praktisch, leuk, altijd actueel en is ook gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. Sluit goed aan bij de principes van PBS (Positive Behaviour Support)

Burgerschapsvorming

De Klinker bereidt haar leerlingen voor op het actief meedoen in de Nederlandse samenleving. Dat doen we door hun gemeenschapszin te bevorderen; ze kennis bij te brengen over gelijke kansen, ze te leren rekening te houden met elkaar, ze te wijzen op democratisch en vreedzaam samenleven; over zich willen inzetten voor de mensen en de wereld om hen heen. Hiervoor moeten de leerlingen het een en ander weten van de Nederlandse samenleving, o.a. wat onder democratie verstaan wordt en welke afspraken er gelden. Ze moeten ook kunnen discussiëren en onderlinge problemen zonder geweld kunnen oplossen. Dit komt bij een aantal vakken en projecten op onze school aan de orde. Burgerschap valt voor een groot deel onder het pedagogische klimaat van onze school. Onze leerlingen worden (ook door ons Daltonconcept) verantwoordelijk voor hun eigen leerproces, helpen elkaar en hebben inspraak. Behalve onze leerlingen en leerkrachten vormen ouder(s)/verzorger(s) een belangrijke schakel in het stimuleren van burgerschap. Onze school wordt bezocht door kinderen die van thuis een aantal vaardigheden en gewoonten meekrijgen. Wat ze op school leren, zou thuis een vervolg moeten krijgen. Daarom vinden wij het belangrijk dat ouder(s)/verzorger(s) weten wat hun kinderen op school leren. Door middel van de schoolgids, het ouderportaal, een schoolapp, oudertevredenheidsonderzoeken, ouderavonden, ouderparticipatie en gesprekken betrekken we de ouder(s)/verzorger(s) zo veel mogelijk bij de school van hun kind(eren).

Een onderdeel van de burgerschapsvorming is voor de leerlingen de Leerlingenraad. Deze raad bestaat uit leerlingen van de groepen 6 tot en met 8. Zij kiezen uit hun midden een voorzitter en komen geregeld bij elkaar. Ze bespreken dan met een leerkracht of directeur allerlei onderwerpen die ze zelf op de agenda zetten.

Burgerschapsonderwijs en Daltononderwijs gaan gelijk op. Het Daltononderwijs heeft al vele aspecten van burgerschapsonderwijs in zich.

Beeldende vorming

Doelstellingen zijn:

  • aanleren van vaardigheden en technieken

  • verbeteren van de motoriek

  • gevoelens uiten d.m.v. vorm, kleur en beweging.

Muziek

De Klinker is vanaf 2018 ingeloot voor de 3-jarige regeling Impuls Muziekonderwijs. Dit betekent o.a. een doorgaande muzieklijn voor de groepen 1 t/m 8. We zullen in ieder geval veel zingen in de klas. Waar dat kan wordt ook samengewerkt met muziekvereniging Harpe Davids.

In de meeste groepen worden kennismakingslessen met muziekinstrumenten door bevoegde docenten verzorgd. Deze docenten verzorgen na schooltijd, door ouder(s)/verzorger(s) betaalde, muzieklessen voor jong en oud!

Bewegingsonderwijs

Groep 1 en 2:

De groepen 1 en 2 hebben ‘s morgens en ‘s middags bewegingsonderwijs, waarvan twee keer per week in het speellokaal. Eén keer per week werken de leerlingen daar met toestellen en één keer krijgen alle kleuters dansles. De kinderen mogen gymmen/dansen in hun ondergoed. Wij raden gymschoenen met een stroeve zool aan. Schoenen met gladde zolen (de zogenaamde balletschoentjes) zijn verboden.

Buiten kunnen de kleuters spelen met zand, water, karren, sjouwmateriaal, kleden, springtouwen, enz. De kleuters kunnen ook kiezen om te spelen in de ontdektuin van de school.

Groep 3 t/m 8: gymnastiek

De groepen 3-8 krijgen twee keer per week gymles van een vakleerkracht. De groepen 3-4 dit schooljaar een keer in het speellokaal. Alle andere lessen vinden plaats in de gymzaal Warmoezenierpad of in de Sporthal van Sportpark Willem-Alexander. Voor het actuele rooster, klik HIER.

Jongens gymmen in een korte gymbroek (en eventueel een shirt), meisjes gymmen in een korte gymbroek en een shirt of gympakje. Gymschoenen zijn gewenst. Geen schoenen met zwarte of gladde zolen. Sieraden moeten i.v.m. de veiligheid altijd worden afgedaan. Het beste is het om sieraden thuis te houden. Bij zoekraken e.d. is de school hiervoor niet aansprakelijk. Voor de persoonlijke hygiëne na de gymles is een deoroller (plastic flacon) toegestaan, spuitbussen zijn verboden en worden ingenomen door de leerkracht.

Als uw kind om medische of andere redenen een keer niet mag deelnemen aan de gymles, dan geeft u dit door middel de Parro app door aan de leerkracht. Voor een langere periode dient een doktersverklaring bij de leerkracht overlegd te worden.

De leerkracht houdt toezicht in de kleedkamers.

De gemeente Schiedam faciliteert geen schoolzwemmen. Wilt u uw kind zwemmen leren, dan dient u dit zelf te regelen. Voor meer informatie, zie de site van Bad Groenoord.

Computergebruik en Internet

De ICT-mogelijkheden voor basisscholen zijn enorm. Het gebruik van computers is op een moderne basisschool niet meer weg te denken. Vandaar dat op De Klinker tablets, chromebooks en digitale schoolborden/touchscreens in alle groepen optimaal worden ingezet in het leerproces.

De relevante gebruiksregels van de ICT-hulpmiddelen zijn:

  • Een e-mailprogramma kan alleen gebruikt worden na toestemming of in opdracht van de leerkracht.

  • Leerlingen die opzettelijk ongeschikte sites van het internet bezoeken, worden voor een bepaalde periode van computergebruik uitgesloten.

De school gebruikt onderwijskundige software die bij de huidige vernieuwde methodes aansluiten. Binnen elke groep wordt d.m.v. de methode, een project of een spel met computers gewerkt. Alle leerkrachten en coördinatoren hebben een eigen laptop voor de administratie en de communicatie.

De gehele school beschikt over een hightech draadloos netwerk. Zodoende kan met alle WIFI-apparaten op school prima gewerkt worden.

Leerlingen kunnen voor het te maken werkstuk op internet informatie zoeken via het leerlingportaal.

Regels voor het meenemen van devices (tablet, smartphone):

  • Het gebruik van een device van thuis is geheel voor eigen risico; de school is niet verantwoordelijk voor verlies, diefstal, beschadiging.

  • De school zal leerlingen nooit verplichten om een device van thuis mee te nemen. Voor kinderen die niets van huis kunnen of mogen meenemen, zijn altijd voldoende devices beschikbaar

  • Meegenomen devices worden ingezet voor het onderwijs. De mogelijkheden zoals het maken van foto's, video of communicatie (e-mail, Facebook etc.) zijn alleen toegestaan als opdracht van de leerkracht ten behoeve van een les/lessen/project.

  • Bij verkeerd gebruik mag de leerling geen device - door de directie bepaalde periode - van huis meenemen.

  • Overtredingen die de goede naam van de school of haar personeel/leerlingen kunnen beschadigen, kan leiden tot schorsing/verwijdering.

Seizoensvieringen

Elk jaar verzorgen alle groepen een herfst-, winter- en lenteviering. De kinderen bekijken elkaars presentatie (een toneelstuk, liedje, gedicht, musical e.d.). De leerlingen hebben zelf veel inbreng bij het bedenken van de voordracht. Doelen zijn o.a. het ontwikkelen van sociale en creatieve vaardigheden en het bevorderen van taal en het saamhorigheidsgevoel.

Excursies

Alle groepen gaan regelmatig op excursie, bijvoorbeeld naar een museum, het NME-centrum. Indien mogelijk vinden theatervoorstelling voor de groepen zo veel mogelijk in ons eigen theater plaats. Culturele excursies worden door de leerkrachten gekozen van de website: https://www.parelsvanschiedam.nl/

Voor excursies van de groepen kunnen leerkrachten ouders vragen om met auto’s naar een excursie te gaan. De chauffeurs dienen dan wel te beschikken over een inzittendenverzekering. Tevens mogen kinderen niet zonder gordel vervoerd worden.

Vanaf groep 7 gaan de kinderen voor sommige excursies met de fiets.

Huiswerk

In de groepen 6, 7 en 8 wordt iedere week huiswerk meegegeven. In groep 6 alleen leerwerk (Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, natuuronderwijs, topografie, verkeer). Er volgt een schriftelijke overhoring.

In groep 7 en 8 krijgen de leerlingen tevens elke week reken- of taalhuiswerk.

In overleg met de ouder(s)/verzorger(s) kan in de groepen 3 t/m 5 gevraagd worden om thuis extra te lezen of om bijvoorbeeld de sommen tot en met 20, de tafels en het klokkijken te oefenen.

We noemen het geen huiswerk, maar iedere dag thuis tenminste een kwartier lezen of uw kind voorlezen als het nog niet kan lezen, is echt een "must"! Ook thuis (voor-)lezen stimuleert de woordenschat en het leesplezier van uw kind!

Sport

De Klinker profileert zich naast het Daltononderwijs als een sportieve basisschool. Dit betekent o.a. veel aandacht aan bewegingsonderwijs, sport- en spelactiviteiten. Voor de groepen 3 t/m 8 is er jaarlijks een sportdag/sportdag tijdens de Koningsspelen. In de vakanties en op een aantal woensdagmiddagen promoot de school actief de deelname van onze leerlingen aan verschillende sportevenementen, die door derden worden georganiseerd. Daarnaast zijn er vanuit De Betrokken Spartaan sportcoaches aan de school verbonden om na schooltijd op onze sportvelden of schoolplein activiteiten voor leerlingen en buurtkinderen te leiden.

Samenwerking Hogeschool Rotterdam

De Klinker heeft een nauwe samenwerking met de Hogeschool Rotterdam met de bedoeling om (academische) studenten en LIO-leerkrachten zoveel mogelijk het "vak"te leren in de praktijk. Dit betekent dat in meerdere leerjaren studenten studiewerkzaamheden voor een groep verrichten. In de meeste gevallen zal dit op een dinsdag zijn.

LIO-leerkrachten zijn 4e jaars studenten en startbekwaam om gedurende 5 maanden meerdere dagen zelfstandig aan een groep les te geven.

De meeste teamleden hebben een coachingscursus gevolgd om studenten optimaal te kunnen begeleiden.

Vormingsonderwijs

Vormingsonderwijs laat zien wat geloof of levensovertuiging voor mensen kan betekenen. De lessen gaan uit van respect voor mensen die anders in het leven staan.

Bij wet is het zo geregeld dat in elke openbare basisschool en samenwerkingsschool vormingsonderwijs moeten verzorgen als ouder(s)/verzorger(s) daarom vragen.

Mogelijke, wekelijkse lessen van drie kwartier worden verzorgd door bevoegde vakdocenten van diverse levensbeschouwelijke richtingen. Ouders)/verzirger(s) kunnen voor hun kind kiezen voor boeddhistisch, hindoeïstisch, humanistisch, islamitisch, katholiek of protestants vormingsonderwijs. Vormingslessen zijn niet verplicht.

Als ouders van zeven of meer leerlingen interesse hebben in vormingsonderwijs, kunnen wij deze lessen aanvragen bij de organisaties die het vormingsonderwijs op de openbare basisscholen verzorgt. Er zijn voor u of onze school geen kosten aan verbonden. De rijksoverheid betaalt deze lessen.

Zie: https://www.vormingsonderwijs.nl/ voor meer informatie.

Het schema geeft de verdeling van de lestijd over de verschillende vakken aan per week.

Daarnaast staat de minimale tijd per week ook vermeld voor het zelfstandig werken/samenwerkend leren.

Klokurentabel De Klinker