Informatie van A tot Z

Aansprakelijkheid

Adressen en telefoonnummers

Het komt nog wel eens voor voor dat ouder(s)/verzorger(s) niet goed bereikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat een  telefoonnummer niet meer actueel is. Geef daarom altijd uw juiste telefoonnummer(s) door. Dit kunt u ook doen via het ouderportaal: https://ouders.parnassys.net/ouderportaal (onze voorkeur) of een e-mail: administratie@klinkerschiedam.nl 

Wijzigingen worden altijd aan de leerkracht doorgegeven. De huisadressen van onze leerlingen worden via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gesynchroniseerd met het GBA (Gemeentelijke Basisadministratie). Dit kan eerdere adreswijzigingen ongedaan maken. Zorg ervoor dat u adreswijzigingen eerst bij de gemeente doorgeeft.

Alle schriftelijke communicatie verloopt via de Parro-app of soms via e-mail. We hebben daarom graag de juiste e-mailadressen van alle ouders/verzorgers, anders mist u informatie!

Allergieën

Tijdens feesten zoals Sint, Kerst, Pasen en verjaardagen bieden we eten, drinken en versnaperingen aan. Sommige kinderen hebben allergieën en mogen bepaalde stoffen of producten niet consumeren. Om onze allergielijst jaarlijks bij te werken en centraal te bewaren, vragen we u vriendelijk om aan het begin van elk schooljaar eventuele allergieën opnieuw door te geven via administratie@klinkerschiedam.nl, zelfs als u dit al eerder heeft aangegeven bij inschrijving of recentelijk bij de leerkracht. Het kan zijn dat een allergie niet meer van toepassing is. 

Beeldmateriaal leerlingen op media-uitingen van de school

Jaarlijks vragen wij u in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om toestemming voor het plaatsen van foto's van uw zoon of dochter op de Parro app.

Op de schoolwebsite, schoolgids en sociale media (Facebook, Twitter) publiceren wij geen foto's van leerlingen zonder uitdrukkelijke toestemming van ouder(s)/verzorger(s). Op de Parro app kunnen wel foto's van leerlingen worden geplaatst. Leerkrachten willen af en toe graag foto's van klasactiviteiten en excursies kunnen delen. Daarom vragen zij u om toestemming te geven wanneer dit wordt gevraagd.

Foto's op Parro zijn alleen zichtbaar voor ouder(s)/verzorger(s) van de klas en zijn niet openbaar op internet te vinden. U kunt uw voorkeur aangeven via de app als volgt:

Inzake de informatie rondom privacygegevens zie deze link.

Besmettelijke kinderziekten

Het is belangrijk, dat u ons ervan op de hoogte stelt, als uw kind een besmettelijke ziekte heeft. Wij kunnen dan passende maatregelen nemen. Vraagt u altijd zelf ook de huisarts of de ziekte van uw kind op school geen kwaad kan. De huisarts weet dat beter dan wij! In die gevallen kan uw kind- mits het zich niet ziek voelt - gewoon naar school. Zie ook de Kiddi-app voor meer en goede informatie! 

Bewegingsonderwijs

Groep 1 en 2: bewegingsonderwijs

De groepen 1 en 2 hebben 's ochtends en 's middags bewegingsonderwijs, waarvan twee keer per week in het speellokaal. Eén keer per week werken de leerlingen daar met gymtoestellen en één keer krijgen ze dansles. De kinderen mogen gymmen of dansen in hun ondergoed. We adviseren gymschoenen met een stroeve zool te dragen. Schoenen met gladde zolen, zoals balletschoentjes, zijn niet toegestaan.

Buiten kunnen de kleuters spelen met zand, water, karren, sjouwmateriaal, kleden, springtouwen, enzovoort. Ze kunnen ook kiezen om te spelen in de ontdektuin van de school.

Groep 3 t/m 8: gymnastiek

De groepen 3-8 krijgen twee keer per week gymles van een vakleerkracht. De groepen 3-4 dit schooljaar een keer in het speellokaal. Alle andere lessen vinden plaats in de gymzaal Warmoezenierpad of in de Sporthal van Sportpark Willem-Alexander. Voor het actuele rooster, klik HIER. 

Jongens dragen tijdens de gymles een korte gymbroek (met eventueel een shirt), meisjes dragen een korte gymbroek met een shirt of gympakje. Het dragen van gymschoenen is gewenst, maar schoenen met zwarte of gladde zolen zijn niet toegestaan. Voor de veiligheid moeten sieraden altijd worden afgedaan; het is het beste om sieraden thuis te laten, omdat de school niet aansprakelijk is voor verlies.

Na de gymles wordt er niet gedoucht. Voor persoonlijke hygiëne is het gebruik van een deoroller (plastic flacon) toegestaan. Spuitbussen met deodorant zijn verboden en worden ingenomen door de leerkracht.

Als uw kind om medische of andere redenen een keer niet mag deelnemen aan de gymles, dan geeft u dit door middel de Parro app door aan de leerkracht. Voor een langere periode dient een doktersverklaring bij de directie overlegd te worden. 

De leerkracht houdt toezicht in de kleedkamers.

De gemeente Schiedam faciliteert geen schoolzwemmen. Wilt u uw kind zwemmen leren, dan dient u dit zelf te regelen. Voor meer informatie, zie de site van Bad Groenoord.

Bezoek dokter, tandarts, enz. 

Leerlingen moeten vaak tijdens schooltijd naar de dokter, tandarts, orthodontist of fysiotherapeut. We begrijpen dat dit soms niet te vermijden is. Toch vragen we u deze afspraken zoveel mogelijk buiten schooltijd te plannen.

De school heeft altijd de verantwoordelijkheid voor de leerlingen. Daarom accepteren we geen verzoeken van ouders om hun kind alleen naar huis te laten gaan onder schooltijd. Een leerling kan alleen onder schooltijd naar huis als hij of zij wordt opgehaald.

Bibliotheek voor de jeugd

De Klinker heeft een ruime schoolbibliotheek verdeeld over twee lokalen. Na schooltijd fungeert deze bibliotheek tevens als filiaal van de bibliotheek van Schiedam. Naast een breed scala aan boeken bevat de bibliotheek ook informatieve werken en wordt deze gerund door vrijwilligers. Elke week kunnen kinderen een boek lenen om tijdens speciale momenten in de klas te lezen.

We raden ook een gratis bibliotheekabonnement aan! Voor meer informatie, zie de website van de bibliotheek.

Buitenspelen

Ook bij koud weer gaan alle kinderen, ook de kleuters, elke dag naar buiten. Zorg ervoor dat ze de juiste kleding dragen, zoals wanten, muts, sjaal, regenjas of regenlaarzen.

Alleen bij gevaarlijk weer (storm, ernstige gladheid) of hevige regen blijven de kinderen binnen. Dit geldt ook voor de Tussenschoolse Opvang (TSO).

Chromebooks 

Leerlingen in groepen 3-8 gebruiken meerdere keren per week een Chromebook. In groepen 3-5 zijn er genoeg Chromebooks voor iedereen. In groepen 6-8 heeft elke leerling een eigen Chromebook.

Hier zijn de regels voor het gebruik van de Chromebooks:

Wilt u meer weten over Chromebooks in het onderwijs? Klik dan HIER.

Daltonhandboek

Alles over ons Daltononderwijs. Klik HIER

Dieren in school

In de school worden geen dieren toegelaten, ook niet bij het binnenkomen of bij een spreekbeurt. Ook op het schoolplein is het verboden voor alle dieren, dus ook honden! 

Eerste hulp bij ongelukken (EHBO)

Een aantal leerkrachten is gediplomeerd bedrijfshulpverlener (BHV), waardoor zij in staat zijn bij noodsituaties adequaat te reageren.

Mocht er een ongeluk(je) met uw kind op school gebeuren, dan handelen wij als volgt:

Excursies

Alle groepen gaan regelmatig op excursie naar bijvoorbeeld een theater, museum of het NME-centrum. Als het kan, vinden theatervoorstellingen voor de groepen zoveel mogelijk plaats in ons eigen theater. De leerkrachten kiezen culturele excursies van de website https://www.parelsvanschiedam.nl/.

Voor excursies kunnen leerkrachten ouders vragen om met auto's te rijden. Chauffeurs moeten een inzittendenverzekering hebben en kinderen moeten altijd met een gordel worden vervoerd.

Vanaf groep 7 gaan kinderen soms met de fiets naar excursies.

Fietsen, Airboards, Elektrische Steps

Leerlingen moeten hun fiets altijd in een fietsklem zetten en niet los op het plein of vlak bij een toegangspoort laten staan. Speciale brede klemmen zijn beschikbaar voor zogenaamde ATB’s.

Voor sommige excursies en evenementen moeten leerlingen vanaf groep 7 beschikken over een goede, veilige fiets.

De school is niet verantwoordelijk voor beschadigingen aan of diefstal van fietsen. Zorg ervoor dat u altijd verzekerd bent tegen wettelijke aansprakelijkheid, aangezien uw kind anderen schade kan berokkenen.

Fietsen op het plein is verboden! Let op: Dit geldt ook voor Airboards en Steps. De WA-verzekeringen van u en de school dekken deze apparaten buiten uw privéterrein niet!

Gescheiden Gezinnen

Bij gescheiden of gebroken gezinnen vindt De Klinker het belangrijk om beide ouders te spreken, bijvoorbeeld tijdens het rapportgesprek. Als een van de ouders geen gezamenlijk gesprek wil, kan hij of zij toch informatie of een gesprek via de directeur aanvragen. Wettelijk gezien kan de tweede ouder, indien die gezag heeft, niet worden weerhouden van informatie of een apart gesprek.

Ouders zonder gezag: De ouder met gezag moet volgens artikel 377b van het Burgerlijk Wetboek de ouder zonder gezag informeren over belangrijke zaken rondom het kind. De ouder zonder gezag heeft geen zeggenschap over het kind, maar heeft wel recht op informatie. De school moet informatie over het kind verstrekken als de ouder zonder gezag erom vraagt. Deze ouder heeft echter geen recht op alle informatie of inzage in het dossier van het kind, maar mag wel belangrijke informatie zoals schoolprestaties zien. Toegang tot het leerlingsvolgsysteem voldoet aan de informatieplicht van de school. Zie ons protocol voor meer details.

Gevonden voorwerpen

Kleine gevonden voorwerpen worden bewaard bij de administratie. De grotere zijn in de meeste gevallen altijd te vinden in een van de garderobes (o.a. in de luizenzak), in de klas en soms ook gewoon thuis!

Hoofdluis en luizenzakken

Hoofdluis komt helaas regelmatig voor bij kinderen. We raden u aan om regelmatig uw kind te controleren. Als u hoofdluis ontdekt, wilt u dan de school hiervan op de hoogte stellen? We kunnen dan via een Parro-bericht (zie hier brief Hoofdluis) andere ouders direct informeren, zodat zij hun kinderen kunnen controleren en behandelen indien nodig. Hoofdluis is geen besmettelijke ziekte. Als een kind behandeld moet worden tegen hoofdluis, kan het een dagdeel thuisblijven. In andere gevallen moeten kinderen gewoon naar school komen.

Elke leerling van De Klinker krijgt een luizenzak uitgereikt, waarin de jas en in de winter ook handschoenen, muts en sjaal kunnen worden bewaard. De luizenzak moet altijd aan de haak van de kapstok hangen, dit helpt verspreiding van luizen via kleding te voorkomen. Het gebruik van de luizenzak is verplicht voor elke leerling. Let er alstublieft op dat de jas altijd in de zak wordt gedaan. Nieuwe luizenzakken zijn tegen kostprijs verkrijgbaar via de webshop.

Jaarlijks vragen wij u om de luizenzak thuis te wassen tijdens de zomervakantie.

Huiswerk

In groepen 6, 7 en 8 krijgen leerlingen elke week huiswerk. In groep 6 is dit vooral leerwerk zoals Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, natuuronderwijs, topografie en verkeer, met schriftelijke overhoringen.

In groepen 7 en 8 omvat het huiswerk ook wekelijks reken- of taalopdrachten.

In groepen 3 t/m 5 kan het zijn dat we met ouders overleggen om extra leeswerk thuis te doen, of bijvoorbeeld oefeningen tot 20, tafels en klokkijken.

Dagelijks minstens een kwartier lezen, of voorlezen als uw kind nog niet zelf kan lezen, is erg belangrijk! Thuis lezen stimuleert de woordenschat en het plezier in lezen bij uw kind.

Kindregelingen-armoedebestrijding

Alle informatie vindt u HIER.

Leerlingenzorg

Alle informatie vindt u HIER.

Methoden en leermiddelen

Alle informatie vindt u HIER.

Moeder- en vaderdagcadeaus

Voorheen knutselden leerlingen jarenlang cadeautjes voor moeder- en vaderdag, maar gezinssamenstellingen zijn sterk veranderd. Het werd steeds lastiger voor het team om een passend cadeau te maken voor alle situaties, wat veel tijd kostte. Moeder- en vaderdag blijven belangrijk op school tijdens gesprekken in de kring, actualiteitenrondes en andere klasactiviteiten. We verleggen echter de focus en zullen daarom geen knutselcadeautjes meer maken om mee naar huis te nemen.

Mobiele telefoons/smartphones/smartwatches

Hoewel mobiele telefoons en smartwatches leuk en praktisch zijn, hebben ze voor schoolgebruik weinig tot geen meerwaarde en kunnen ze voor ongewenste situaties zorgen. Daarom gelden de volgende regels voor onze leerlingen:

Het is het beste om deze apparaten thuis te laten. In noodgevallen kunnen we u bellen of kan een leerling na schooltijd de vaste telefoon in de klas gebruiken.

Muziekles na schooltijd

In de meeste groepen worden kennismakingslessen met muziekinstrumenten door bevoegde docenten verzorgd. Deze docenten verzorgen na schooltijd, door ouder(s)/verzorger(s) betaalde, muzieklessen voor jong en oud!

Nablijven

Kinderen kunnen nablijven om diverse redenen: 

Als ’s morgens bekend is dat een kind na dient te blijven, moet hij/zij dat tussen de middag thuis melden. Als dat niet kan (bijvoorbeeld in geval van overblijven of eten bij iemand anders) of als het moeten nablijven pas ‘s middags bekend wordt, dan dient de leerkracht of het kind de ouder(s)/verzorger(s) daarvan telefonisch op de hoogte te stellen. 

De kinderen mogen tot uiterlijk 15:30 uur nablijven (groep 4-8). In overleg met ouder en in extreme gevallen tot 15:45 uur (vanaf groep 5). In groep 1-3 blijven kinderen niet na.

Oortjes/hoofdtelefoon voor tablet, chromebook, computer

Voor het gebruik van Snappet (indien ingesteld voor een leerling), de Chromebooks in de klas en computers op de gang is het handig als kinderen van groepen 4-8 een eigen koptelefoon hebben. Oortjes zijn het handigst omdat ze weinig ruimte innemen in de la. Kleine opvouwbare koptelefoons zijn ook toegestaan, mits ze in de la passen. Oortjes hebben echter de voorkeur.

U kunt zelf oortjes van thuis meenemen. Als u deze niet heeft, zijn ze tegen kostprijs verkrijgbaar via onze webshop, samen met eenvoudige hoofdtelefoons.

Ongevallenverzekering

Er is een collectieve ongevallenverzekering voor leerlingen, leerkrachten en ouderparticipanten. Deze verzekering geldt tijdens het reizen van huis naar school en terug, op school en tijdens buitenschoolse activiteiten. Ook ongevallen veroorzaakt door stoeien van leerlingen worden gedekt.

Tip: Het is belangrijk om uw gezin te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid, omdat uw kind anderen per ongeluk schade kan toebrengen.

PARRO en Telefoon:

Parro is onze communicatie-app. Zorg ervoor dat uw e-mailadres bij ons bekend is. Voor meer informatie, klik hier. Problemen met inloggen? Probeer eerst via een browser op https://talk.parro.com in te loggen (niet via de app). Als dat niet lukt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met Parro via support@parro.com. U hoeft dan geen contact op te nemen met de school.

Met Parro kunt u uw kind ziek melden of aangeven dat het een bezoek aan de (tand-)arts heeft, inclusief de tijd instellen. U kunt ook berichten sturen naar de leerkracht(en).

Enkele afspraken met Parro:

Parkeren rond de school

De parkeerplaatsen rond het schoolgebouw zijn beperkt. We raden u aan om uw auto enkele straten verder te parkeren, bijvoorbeeld op het A.J. De Haasplein. Daar is vaak genoeg ruimte en het maakt het gebied rond de school veiliger voor fietsers en voetgangers.

Tijdens breng- en haaltijden is het verboden om in te rijden in het doodlopende gedeelte van de Warmoezenierstraat, vanwege de veiligheid en overlast voor de buurt.

Pauzedrank/water

Uw kind mag een beker (met naam erop) meenemen met melkproducten of vruchtensap.

Energiedranken en dranken met veel suiker (zoals pakjes chocolademelk) zijn niet toegestaan tijdens schooltijd en op de pleinen, inclusief bij de BSO.

Water, eventueel met een beetje siroop voor de smaak, is altijd een goede keuze als dorstlesser!

Privacy

Klik HIER voor alle informatie.

Reclame

Commerciële bedrijven vragen soms aan scholen om folders of producten aan kinderen mee te geven voor reclame. Wij doen hier niet aan mee, tenzij het gaat om uitgeverijen die goede boeken voor een lage prijs aanbieden. In twijfelgevallen beslist de directie. 

Rookvrije school

Roken, inclusief het gebruik van elektronische sigaretten, is verboden in ons gebouw en op het schoolplein. We vragen u ook vriendelijk om niet te roken rondom de school, zoals voor de hekken, poorten en bij de witte brug. Geeft u het goede voorbeeld aan onze leerlingen!

Schoolfotograaf

In het voorjaar maakt de schoolfotograaf van iedere leerling en klas een foto. Deze gemaakte foto’s kunt u via de website van de fotograaf bestellen. 

Schooltijden, inloop, einde lessen en schoolbel

Voor alle groepen gelden dezelfde begin- en eindtijden:

Bij het brengen van uw kind neemt u afscheid buiten het hek of op het schoolplein. Uw kind gaat zelf naar binnen, hangt de jas/tas op in de garderobe en gaat naar de klas.

Leerlingen van groep 1 t/m 3 gaan door hun eigen buitenklasdeur naar binnen; Leerlingen van groep 4-5 gaan via de hoofdingang naar binnen; Leerlingen van groep 6-8 gebruiken de ingang bij de bovenbouw aan de achterzijde van de school, bij het gele plein.

Bij het ophalen wacht u buiten het hek of op het plein. Uw kind komt zelf naar buiten.

Leerlingen van groep 1 t/m 3 komen naar buiten via hun eigen buitenklasdeur; Leerlingen van groep 4-5 komen naar buiten via de hoofdingang; Leerlingen van groep 6-8 gebruiken de ingang bij de bovenbouw aan de achterzijde van de school, bij het gele plein.

Er is een schoolbel:

Te laat komen wordt geregistreerd als ongeoorloofd verzuim, ongeacht de reden.

Eindtijden van de lessen:

Houd er rekening mee dat kinderen na deze tijden pas naar buiten komen.

Schoolgruiten en tussendoortjes

Onze school stimuleert gezonde eetgewoonten door elke dag een stuk fruit of groente mee te laten nemen. Kinderen mogen ook een gezonde koek of boterham als tussendoortje nemen. We vermijden repen en koeken met veel chocolade of suiker. Op maandag, dinsdag en donderdag rond 10:30 uur kunnen ze hun tussendoortje eten, op woensdag en vrijdag rond 10:45 uur. Het tussendoortje vervangt geen ontbijt; zorg ervoor dat uw kind 's ochtends goed heeft gegeten en gedronken voordat het naar school komt. Als u moeite heeft met het regelen van een ontbijt vanwege financiële redenen, kunt u HIER meer informatie vinden

Schoolplein

De Klinker heeft een fantastisch schoolplein met prachtige speelmaterialen! Voor alle regels, klik hier.

Wel zal dit plein, vanwege verzakkingen, gezamlijk met het schoolplein van buurschool De Regenboog, worden opgehoogd en voor een deel opnieuw worden ingericht.

Schoolreis

De data staan in de schoolgids of op onze website. Meer informatie ontvangt u via een Parro-bericht. De vrijwillige ouderbijdrage wordt voornamelijk besteed aan de schoolreis.

Schoolspullen

In de zomervakantie krijgen veel kinderen nieuwe schoolspullen, maar soms zijn deze niet allemaal nodig. Om onnodige kosten te voorkomen, geven we hier aan welke spullen u zelf moet aanschaffen voor uw kind:

Voor alle kinderen in groepen 3-8:

Voor leerlingen in groep 8 komt daarbij:

Leerlingen van groepen 3 t/m 8 krijgen van school een grijs potlood en een goede schrijfpen. We raden aan om zelf een vulpen of Stabilo pen aan te schaffen, deze zijn via de webshop tegen kostprijs verkrijgbaar.

Ook moeten leerlingen in groepen 3-8 hun eigen oortjes of een kleine, opvouwbare koptelefoon meenemen voor gebruik met computer, tablet of Chromebook thuis.

Het schoolpotloodendoosje wordt door school aangevuld.

Schooltuinen

In maart/april start voor groepen 5 en 6 vaak een buitenschoolse activiteit genaamd de schooltuinen, ook wel kindertuinen genoemd. Kinderen kunnen zich hiervoor via IRADO inschrijven. Ze gaan dan eenmaal per week of vaker buiten schooltijd naar de schooltuinen bij het NME-centrum aan de Harrewegh. Daar hebben ze hun eigen stukje grond om groenten en andere planten te verbouwen. Let op, de schooltuinen zijn niet op het groene terrein rondom de school zelf.

Skeelers, Steps en Heelys

Skeelers, steps en schoenen met wieltjes (Heelys) zijn verboden op school vanwege mogelijke overlast en schade. Breng deze spullen dus niet mee naar school, maar laat deze thuis.

Snappet tablets 

In groepen 3 en 4 werken we met tablets van Snappet. Hier zijn de regels en afspraken:

Wilt u meer informatie over het werken met tablets van Snappet? Kijk dan op: www.snappet.org

Sponsoring

De Klinker ontvangt geen structurele sponsoring, maar wel incidentele giften. Met deze extra gelden hebben we in 2013 ons schoolplein omgebouwd tot een fantastisch sport- en speelplein. Als er in de toekomst structurele sponsoring plaatsvindt, zullen we ervoor zorgen dat dit de onafhankelijkheid, continuïteit en onderwijskwaliteit niet in gevaar brengt. In dat geval zal er een contract worden opgesteld.

Sport

Naast ons Daltononderwijs staat De Klinker bekend als een sportieve basisschool. Dit betekent dat we veel aandacht besteden aan bewegingsonderwijs en sport- en spelactiviteiten. Jaarlijks organiseren we voor de groepen 3 t/m 8 een sportdag of doen we mee aan de Koningsspelen. Tijdens vakanties en op enkele woensdagmiddagen moedigen we onze leerlingen actief aan om deel te nemen aan verschillende sportevenementen die door externe organisaties worden georganiseerd. Daarnaast zijn er sportcoaches van De Betrokken Spartaan en Schiedam Beweegt verbonden aan onze school. Zij leiden na schooltijd activiteiten op onze sportvelden of het schoolplein voor leerlingen en buurtkinderen.

Stagiaires

Op De Klinker lopen regelmatig studenten van de lerarenopleiding stage. We zijn een opleidingsschool voor de PABO van de Hogeschool Rotterdam, zoals te zien op deze link. Alle lessen die door een stagiair worden gegeven vallen onder de verantwoordelijkheid van de groepsleerkracht, die optreedt als werkplekbegeleider.

Stagiaires van de opleiding voor onderwijsassistent ondersteunen de leerkrachten in groepen 1 tot en met 4. De school biedt slechts beperkt ruimte voor stages van andere opleidingen.

Traktaties/verjaardagen

Trakteren gebeurt meestal rond de pauze. We vragen u vriendelijk om niet te trakteren op snoep, maar liever op fruit of gezonde snacks. De jarige trakteert alleen in de eigen groep en niet in andere klassen. Eventueel overgebleven traktaties of te veel snoep worden mee naar huis gegeven.

Als u iets wilt koelen zoals ijs, moet u dit zelf meebrengen omdat de school geen vriezer of koelkast beschikbaar heeft voor traktaties.

U hoeft de leerkracht(en) niet apart te trakteren; zij doen gewoon mee met de klas. Het is niet nodig om taart of gebak voor hen mee te nemen, we willen u niet op extra kosten jagen!

Wilt u ook gezond trakteren, zie dit boekje van het voedingscentrum.

Typecursussen

Uw kind heeft levenslang plezier van een goede typevaardigheid. Dit is van grote waarde, zowel op school als in een toekomstige werkomgeving.

Denk maar eens aan het uittypen van opstellen, uittreksels of werkstukken, het verzenden van e-mail en vooral aan het werken met allerlei computerprogramma's. Verder helpt een goede typevaardigheid een muisarm en andere RSI-klachten voorkomen. Onze school onderschrijft het belang van typevaardigheid, maar heeft binnen het lesprogramma te weinig ruimte om hier veel aandacht aan te besteden. 

Ouders kunnen voor hun kind(eren) in de hoogste groepen privécursussen voor thuis afnemen bij diverse aanbieders. De tarieven kunnen behoorlijk verschillen, dus het is lonend om ze onderling te vergelijken. Aanbieders van typecursussen zijn uiteraard te vinden op internet, zoals bv. www.typetuin.nl, www.loikidzz.nl en www.ticken.nl. (Dit zijn slechts voorbeelden; de school spreekt geen voorkeur uit voor een bepaalde aanbieder.)

Indien voldoende belangstelling zal de school als naschoolse activiteit een een typecursus organiseren.

Uitschrijven van een leerling/leerlingen

Als uw kind vanwege een verhuizing naar een andere school gaat, dient u dit door te geven aan de directie van De Klinker en niet alleen aan de leerkracht. Het uitschrijven kan pas plaatsvinden nadat uw kind op de nieuwe school is ingeschreven en dit door die school aan de directie van De Klinker is gemeld.

Verdeling van de leerlingen over de groepen

Bij het vormen van nieuwe groepen, zoals de overgang van groep 2 naar 3, samenvoeging van groepen of grote verschillen tussen parallelgroepen, spelen verschillende factoren een rol. Hierbij gaat het om de verdeling van jongens en meisjes, het aantal zorgleerlingen, en diverse cognitieve en sociaal-emotionele aspecten van de leerlingen. Deze factoren hebben altijd prioriteit, wat soms betekent dat vriendjes of vriendinnetjes niet in dezelfde groep worden geplaatst.

Ouder(s)/verzorger(s) kunnen geen voorkeur aangeven voor specifieke leerkrachten of groepen 1/2. Zie verder ons protocol

Verkeer en looproutes naar school

Onze school ligt in een rustige omgeving, maar het kan erg druk zijn rondom de school aan het begin en einde van de schooldag. De kleine en smalle straten kunnen de hoeveelheid fietsen en auto's in korte tijd niet goed verwerken. Als u veiligheid belangrijk vindt, vragen we uw steun voor de volgende punten:

Verslavende middelen

Voor kinderen zijn verslavende middelen zoals roken en alcohol erg schadelijk. Hun brein is nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Gelukkig tonen de meeste basisschoolleerlingen weinig interesse in roken of alcohol. We blijven alert en geven leerlingen van de hoogste groepen onder andere (gast-)lessen over de gevaren van deze middelen.

Vormingsonderwijs

Vormingsonderwijs laat zien wat geloof of levensovertuiging voor mensen kan betekenen en bevordert respect voor verschillende levensvisies. Op elke openbare basisschool en samenwerkingsschool moeten vormingslessen worden aangeboden als ouders daarom vragen. Deze wekelijkse lessen van drie kwartier worden gegeven door gekwalificeerde docenten van diverse levensbeschouwelijke stromingen, zoals boeddhistisch, hindoeïstisch, humanistisch, islamitisch, katholiek of protestants vormingsonderwijs.

Deelname aan vormingslessen is vrijwillig. Als ouders van zeven of meer leerlingen interesse hebben in vormingsonderwijs, kunnen wij deze lessen aanvragen bij de organisaties die deze lessen op openbare basisscholen verzorgen. Er zijn geen kosten verbonden aan deze lessen; de rijksoverheid betaalt hiervoor. Zie: https://www.vormingsonderwijs.nl/ voor meer informatie.

Vrijwilligersverzekering

Alle vrijwilligers die actief zijn in Schiedam zijn collectief verzekerd via de gemeente. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat vrijwilligers verzekerd zijn tegen de risico’s tijdens hun werkzaamheden. De verzekering dekt vrijwel alle vrijwilligers die onverplicht en onbetaald werken in een georganiseerd verband voor anderen of de samenleving, ongeacht leeftijd of aantal uren vrijwilligerswerk. Dit geldt ook voor hulpouders van de school, inclusief ouders die meegaan op schoolreisjes. De verzekering omvat ongevallen, schade aan persoonlijke eigendommen en aansprakelijkheid. Daarnaast zijn er verzekeringen voor aansprakelijkheid van de vrijwilligersorganisatie, bestuurdersaansprakelijkheid, rechtsbijstand en verkeersaansprakelijkheid.

Werkweek Oosterhout

Aan het begin van het nieuwe schooljaar gaan onze groepen 8 op werkweek naar Schoolbuitenhuis in Teteringen/Oosterhout. De vrijwillige bijdrage van ouders/verzorgers voor verblijf en vervoer bedraagt € 125,--. U ontvangt hiervoor een betalingsverzoek via de app Parro.

Zelfredzaamheid en Zindelijkheid kleuters

Veel kleuters die op 4-jarige leeftijd naar school komen, vinden zichzelf al heel groot, en dat zijn ze ook! Het is soms verrassend wat ze allemaal al kunnen. In groep 1 en 2 zijn bepaalde vaardigheden erg handig, zoals zelfstandig aan- en uitkleden, schoenen aan- en uittrekken, en op tijd naar het toilet gaan. Thuis kunnen ouders met wat aandacht hun kinderen helpen deze vaardigheden aan te leren.

Natuurlijk laten we kinderen niet aan hun lot over als ze bijvoorbeeld moeite hebben met kleding aan- of uitdoen. Maar het kan problematisch worden als één leerkracht bijna alle kleuters moet helpen bij gymles. Indien nodig vragen we ouders om te helpen bij het aankleden van hun kinderen.

We verwachten dat kinderen zindelijk zijn wanneer ze naar school komen. Meestal is dit ook het geval. Als een kind niet zindelijk is om medische redenen, zoeken we samen met de ouders naar een passende oplossing. In andere gevallen, behalve ongelukjes, rekenen we erop dat ouder(s)/verzorger(s)  hun kind komen verschonen. Als dit niet mogelijk is, kan het kind pas naar school komen als het zindelijk is en zelf naar het toilet kan gaan.

Ziekte leerling, afwezigheid leerkracht

Gelieve ziekte van uw kind voor schooltijd via de app Parro doorgeven. Is een kind zonder bericht niet op school, dan wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen. 

Als een leerkracht ziek is, zoeken wij naar een vervanger of verdelen wij de groep. Het kan echter voorkomen dat een groep, omdat er echt geen oplossing is, voor een dag naar huis wordt gestuurd. Via het leerlingportaal zal voor de groepen maakwerk en/of suggesties te vinden zijn.

Zomerfeest

De groepen 1-2 gaan meestal niet op schoolreis. In plaats daarvan wordt in en rond de school een zomerfeest samen met de kinderen van de peuterspeelzaal georganiseerd.

Zon

Fijn dat de zon schijnt, maar te veel zon is niet gezond. Met de juiste bescherming kunt u veel schade voorkomen, ook voor later. Bij zonnig weer vragen we u om uw kinderen goed te kleden met beschermende kleding. Ook is het belangrijk om 's ochtends zonnebrandcrème aan te brengen.