Leerlingenzorg

Inleiding

Passend onderwijs

Alle scholen in het basis en voortgezet onderwijs in een regio zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderwijs in die regio. Als samenwerkingsverband organiseren zij dan het onderwijs. Dat betekent ook dat zij samen passende oplossingen moeten vinden voor kinderen met leer- en gedragsproblernen.

Zorgplicht

Ook is er een zorgplicht: scholen mogen geen leerlingen meer afwijzen, tenzij ze een goed alternatief bieden. Het is de ambitie om kinderen met extra ondersteuning langer op de reguliere school te houden. En hen daar tot betere resultaten te laten komen. Of deze kinderen gaan (tijdelijk) naar het speciaal onderwijs en daar waar mogelijk met begeleiding terug naar de school van herkomst.

Rol van de gemeente

De samenwerkingsverbanden en scholen zijn verantwoordelijk voor de lichte en zware onderwijsondersteuning. De gemeente is met de decentralisatie van de jeugdzorg en het huidige preventieve jeugdbeleid verantwoordelijk voor de zorg in en om het onderwijs. 

De praktijk op school 

Kinderen zijn in hun ontwikkeling verschillend, zowel in niveau als in tempo. Binnen de methoden kan aan een deel van de verschillen worden tegemoet gekomen. Voor wie dit ontoereikend is, zal de leerkracht overleggen met de zorgcoördinator van de school. 

Wanneer de resultaten van een leerling bij het (begrijpend) lezen, rekenen of schrijven, achter blijven,zal de leerkracht in overleg met de ouders en het kind besluiten om het kind extra hulp te bieden. Het betreft kortlopende hulp (niet langer dan 6 weken). Deze vorm van hulp vindt plaats tijdens het zelfstandig werken in de klas en is onderdeel van de weektaak, de zogenoemde eigen taak. Leerlingen met dezelfde hulpvraag worden in een groepje geclusterd. Wanneer blijkt dat het kind deze hulp niet meer nodig heeft, wordt het kind, na overleg met de ouders uit het groepje geplaatst. Wanneer de geboden hulp niet het gewenste resultaat oplevert wordt de betreffende leerling besproken met de intern begeleider in een groepsbespreking en samen met de parallel collega’s gezocht naar andere interventies.

Soms is verdiepende inzicht in het functioneren van het kind nodig om een kind de hulp te bieden die hij/zij nodig heeft. In die gevallen verzoeken we de ouders ons toestemming te geven om het kind te laten onderzoeken door een onderwijskundige van Het Centrum Educatieve Dienstverlening (CED) of door te verwijzen naar een kinderarts of externe intanties zoals GGZ Delfland, Fortagroep. De resultaten van zo’n onderzoek worden in een schriftelijk verslag neergelegd met daaraan gekoppeld een handelingsplan/OPP om het geconstateerd probleem daadkrachtig aan te pakken. Handelingsplan/OPP en verslag worden door de onderwijskundige met de ouder(s)/verzorger(s), leerkracht en intern begeleider besproken. Naast leerproblemen kunnen er gedragsproblemen zijn. Dit kan leiden tot een handelingsplan ten aanzien van het gedrag. Verder is “De Klinker ” aangesloten bij het samenwerkingsverband "Onderwijs Dat Past" Schiedam, Vlaardingen, Maassluis. Een vaste medewerker, de zgn. onderwijsspecialist, van dit samenwerkingsverband is aan de school verbonden. 

Het samenwerkingsverband heeft zitting in het Ondersteuningsteam (OT, zie ook verder) op school. Binnen het OT wordt er besloten of er preventieve ambulante begeleiding ingezet moet worden of advies voor plaatsing in het S(B)O. De Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) van het samenwerkingsverband beslist of een kind in het speciaal onderwijs geplaatst kan worden. Indien er sprake is van een cluster indicatie kunnen ouders ervoor kiezen om op de reguliere basisschool te blijven met een arrangement of voor uitplaatsing naar het SO te kiezen. 

Andere hulpverlening waar we naar door kunnen verwijzen is: logopedie, fysiotherapie en onze gezinsspecialist van Minters. Doorverwijzing naar logopedie (ook naar de praktijk in school) gebeurt meestal na screening van de school logopediste.

Er zijn op school twee zorgcoördinatoren. Gedurende het schooljaar overleggen zij meerdere malen, op vaste momenten, met de leerkracht. Tijdens deze gesprekken komen de toetsresultaten aan de orde, alsmede het gedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen.

Indien nodig volgt hieruit extra zorg voor leerlingen of een bijstelling daarvan. Steeds zal er gekeken worden wat er voor het kind nodig is, hierbij kan ook besloten worden tot een eigen leerlijn voor een bepaald vakgebied. Onder een eigen leerlijn verstaan wij dat kinderen werken op eigen aangepast niveau en tempo met bijvoorbeeld rekenen, spelling, taal. Bij de andere vakken werken deze kinderen met de groep mee. 

De zorgcoördinator onderzoekt zo nodig individuele kinderen, houdt (advies) gesprekken met ouder(s)/verzorger(s) en verwijst, als daar aanleiding toe is, door naar externe deskundigen of naar ander onderwijs. De zorgcoördinator vraagt advies aan en onderhoudt contacten met externe deskundigen zoals:

enz. 

Voor meer informatie over passend onderwijs, zie http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs

Ondersteuningsteam (OT)

Door samen te werken kan er snel en adequaat hulp worden geboden waar dat nodig is.

Daarom heeft De Klinker een Ondersteuningsteam (OT). Dit team heeft als basis samenstelling:

Per bespreekgeval kan het team worden uitgebreid met bijv. een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), een medewerker van Jeugdzorg, een Leerplichtambtenaar, een Kinderarts, etc. Ook leerkrachten en - om de lijnen nadrukkelijk kort te houden - de ouder(s)/verzorger(s).

Voor kinderen die in aanmerking komen om te worden besproken is altijd toestemming van ouder(s)/verzorger(s) nodig. 

Wordt een kind ingebracht ter bespreking, dan is dat om zowel het kind, de leerkracht, maar ook ouder(s)/verzorger(s) op een juiste manier verder te helpen/te ondersteunen. Deze "Klinker-OT" komt schooljaarlijks zo'n 6 keer per jaar bijeen.

Alle inspanningen ten spijt, kan het voorkomen dat de school handelingsverlegen blijft en plaatsing in het SBO/SO noodzakelijk is. Deze procedure wordt geïnitieerd vanuit het Ondersteuningsteam. 

Op de Klinker willen wij aan alle kinderen het onderwijs bieden dat zij nodig hebben. Dit houdt in dat wij ook kinderen die hoogbegaafd zijn of meer aankunnen extra willen uitdagen in hun onderwijsaanbod. Dit kan door middel van onder andere een plus programma, webquesties, andere talen leren, en wordt begeleidt door de intern-begeleiders. Het opstarten van bovengenoemde uitdagingen gaat altijd in overleg met ouder(s)/verzorger(s) en kinderen.

Indien voor alle betrokkenen akkoord, dan kan een kind ook een dag werken op het PRIMO HB lespunt. Hierin speelt ook het ondersteuningsteam een rol. Zie deze Hand-out voor meer informatie over hoogbegaafdheid.

In een schoolondersteuningsprofiel worden de mogelijkheden van de school beschreven voor het bieden van passend onderwijs aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dat levert een beeld op van zowel de onderwijsinhoudelijke als de procesmatige en structurele kenmerken van de school op het niveau van basis- en extra ondersteuning. Daarvoor worden veel gegevens opgenomen die direct en indirect betrekking hebben op de mogelijkheden van de school. Het gaat bijvoorbeeld om gegevens over de aanwezige deskundigheid in het team, de ruimte die er is om aandacht en tijd te schenken aan de leerlingen, de methodieken en voorzieningen waarover het team beschikt, de kwaliteit van de organisatie, enzovoort. Al deze gegevens worden gebruikt om de ondersteuning die de school kan bieden te beschrijven op twee niveaus: basisondersteuning en extra ondersteuning. 

De basisondersteuning beschrijft het niveau dat van alle scholen uit het samenwerkingsverband verwacht wordt. De afspraken over de invulling van de basisondersteuning worden op het niveau van het samenwerkingsverband gemaakt en gelden voor alle deelnemende scholen. De basisondersteuning heeft betrekking op onderwijsinhoudelijke aanpakken en op de kwaliteit van de ondersteuningsprocessen in de school.

Voor de laatste versie van ons ondersteuningsprofiel klikt u HIER.

Samenwerking met de Koninklijke Auris Groep

Ongeveer 5 procent van de kinderen heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Kinderen met een TOS hebben een normale intelligentie, maar veel moeite met het uiten en begrijpen van taal. Kinderen die de taal niet goed beheersen kunnen informatie minder goed verwerken en onthouden en hebben daardoor moeite met leren. Ook kunnen ze vaak niet goed verwoorden wat ze voelen en denken en slecht begrijpen wat een ander bedoelt; hierdoor zijn ze sociaal-emotioneel kwetsbaar. De Klinker werkt samen met de Koninklijke Auris Groep zodat deze kinderen prima op onze school begeleid kunnen worden.

Leerlingvolgsysteem en dossier

De Klinker hanteert drie leerlingvolgsystemen om de vorderingen van de kinderen in kaart te brengen:

Deze leerlingvolgsystemen zijn een manier om de vorderingen van individuele leerlingen systematisch bij te houden. 

Een groot aantal gegevens van het leerlingendossier kunt u zien in de Parro app.

Zie verder ook "Privacy en de wet AVG"

Rapportage

De volgsystemen en de toetsen in de methoden vormen de basis voor de rapporten en de gesprekken met ouder(s)/verzorger(s). 

Hieronder staat per groep vermeld wanneer, wat en hoe wordt gerapporteerd.

groepen 1/2:

groepen 3-7:

groepen 8: 

Het onderwijskundig rapport

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van kinderen die de school tussentijds verlaten worden de gegevens - indien ouder(s)/verzorger(s) akkoord - digitaal via OSO versleuteld naar de nieuwe school gestuurd. Daarin staat in ieder geval hoe ver het kind is gevorderd. 

In groep 8 krijgen de ouder(s)/verzorger(s) een onderwijskundig rapport mee na het adviesgesprek met de eindadvisering van school. Hierin staan de vorderingen en de schoolloopbaan van het kind vermeld. Ook dit rapport komt digitaal - na toestemming van ouder(s)/verzorger(s) - bij de school van VO terecht.

Zittenblijven/doubleren/kleuterverlenging

De Klinker staat kritisch tegenover het zittenblijven en probeert dit zo veel mogelijk te voorkomen. Wij bieden een kind alleen de gelegenheid voor een extra leerjaar als wij verwachten dat dit zinvol voor het kind zal zijn. Na groep 5 wordt er in principe niet meer gedoubleerd.

Voor de kinderen die in oktober, november, december naar school komen (de zgn. herfstkinderen), wordt nadrukkelijke bekeken of een kind over kan gaan naar groep 2. Zie verder ons protocol.

Plaatsing van leerlingen met een handicap

Zie hiervoor ook ons ondersteuningsprofiel hierboven.

In principe is elk kind welkom op onze school, met of zonder handicap. Het onderwijsaanbod wordt zoveel mogelijk afgestemd op wat elk kind nodig heeft. Een gehandicapt kind heeft extra zorg en begeleiding nodig en daarvoor kan extra geld vanuit het samwerkingsverband beschikbaar worden gesteld. Soms is het niet mogelijk een kind op onze school onderwijs te bieden dat voldoende tegemoet komt aan zijn of haar ontwikkelingsbehoeften. Deze kinderen zijn beter op hun plaats in het speciaal (basis)onderwijs.

De volgende grenzen worden getrokken:

Scholen hebben zorgplicht; indien een kind aangemeld wordt en niet geplaatst kan worden, zal ook De Klinker moeten zorgen voor een andere onderwijsplek.

Jeugdprofessional

Al een groot aantal jaren had de school de beschikking over een gezinsspecialist (schoolmaatschappelijk werker) van de organisatie Minters. Door de nieuwe aanbesteding en samenvoeging van de jeugdzorg van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis is er nieuwe organisatie ontstaan: Mevis. Zie https://www.mevis.nl/ voor meer informatie.

Marieke Webbers, al jarenlang bekend als de gezinsspecialist, is nu de jeugdprofessional van Mevis voor onze school. 

Zij werkt  op de Klinker namens Mevis. Haar werkdagen zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend. Voor vragen kunt u haar bereiken via: m.webbers@mevis.nl of 06-26628126.

Wat doet een jeugdprofessional op school? Een vraag over opvoeden of opgroeien? De jeugdprofessional op school, ook wel bekend als schoolmaatschappelijk werker, denkt en kijkt graag mee. Bijvoorbeeld over onderwerpen als:

Zij voert gesprekken met ouders en/of kinderen, alleen of samen met school. Samen kijken we wat het best bij de vraag past. Soms is een aantal afspraken of oefeningen voldoende. Als er meer nodig is, wordt gekeken naar een passend vervolg.

Hoe kan ik contact opnemen?

Schoollogopedie

In de leeftijd van 4 t/m 6 jaar neemt de spraak- en taalontwikkeling een belangrijke plaats in. 

Aan het begin van het schooljaar vinden observaties van alle kinderen van de groepen 1-2 in de klas door de schoollogopediste plaats.

Mocht deze zich niet goed ontwikkelen, dan kan er na toestemming van de ouder(s)/verzorger(s) gebruik worden gemaakt van de diensten van onze logopediste. Zij is 1 keer per 14 dagen een dagdeel op onze school aanwezig. Zij is in dienst van het samenwerkingsverband en doet onderzoek, controleert en geeft advies. Eventueel verwijst zij uw kind naar een huisarts, behandelend logopediste of KNO-arts.

Daarnaast begeleidt en/of adviseert zij ouder(s)/verzorger(s) en leerkrachten in aspecten van de spraak- taalontwikkeling.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) (ingezonden)

Op school is het CJG er ook voor jou

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond is dé plek waar (aanstaande) ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terechtkunnen met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Vanaf de zwangerschap totdat je kind 18 jaar is, kijken we op verschillende momenten of jouw kind zich goed ontwikkelt. Dit doen we via (beeld)bellen, bij jou thuis, op onze CJG-locaties én op school. 

Groep 2: onderzoek naar gezondheid en ontwikkeling

Wanneer je kind in groep 2 zit nemen we contact met je op om een afspraak te maken voor het groep 2 consult. Samen kijken we naar een geschikt moment. Dit is onder schooltijd en de juf of meester weet ervan. Tijdens deze afspraak onderzoekt de doktersassistent de ogen, het gehoor en de motoriek van jouw kind. Ook meet en weegt de doktersassistent je kind (in ondergoed). Daarna is er ruimte om met de jeugdverpleegkundige in gesprek te gaan. Heb je vragen over de opvoeding, thuis- of schoolsituatie of gezondheid van je kind, dan kun je deze stellen.

CJG Rijnmond. Ondersteuning bij de grootste opgave in een mensenleven

Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (dokters)assistenten, (ortho)pedagogen en andere deskundigen staan voor alle gezinnen klaar. Zij bieden advies, ondersteuning en denken graag met je mee. Heb je een vraag, dan zoeken we met jou naar een antwoord. Of naar de juiste deskundige in ons netwerk. Zo maken we samen met jou gezond en veilig opgroeien mogelijk. Dat is onze missie. Wil je meer weten over CJG Rijnmond, wat je kunt verwachten van de afspraken waarvoor we jou en jouw kind uitnodigen of contact met ons opnemen? Kijk dan op cjgrijnmond.nl. Ook vind je hier een overzicht van gratis cursussen die wij geven.

De jeugdverpleegkundige op school

Aan iedere school is een jeugdverpleegkundige verbonden, waar je ook jouw vragen aan kan stellen. Bijvoorbeeld over voeding, beweging, slapen, luisteren of (faal)angst. Geen vraag is ons te gek!

Kloppen jouw contactgegevens nog?

Mocht jouw telefoonnummer en/of e-mailadres niet bij ons bekend zijn of in de afgelopen 3 jaar veranderd zijn, wil je deze dan aan ons doorgeven? Dat kan op de manier die jij prettig vindt. Bijvoorbeeld via cjgouderportaal.nl, waarop je inlogt met jouw DigiD. Alle andere manieren vind je cjgrijnmond.nl/contact.

Kindercoach in school

Mijn naam is Saskia Goudswaard en ik werk al een even op De Openbare Daltonbasisschool De klinker als Juffrouw Koffer Kindercoach.

Een kindercoach is waardevol op school. Juffrouw Koffer kan de bindende factor tussen school, leerkracht, ouders en het kind. Samen kijken we hoe we het kind op weg kunnen helpen, zodat het kind met plezier en vertrouwen naar school gaat en met een positief gevoel thuiskomt.

Sommige leerlingen hebben, al dan niet tijdelijk, extra ondersteuning nodig om goed te kunnen blijven meedoen met het onderwijsaanbod school. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een leerachterstand, sociaal emotionele problemen of specifieke onderwijsbehoeften vanwege AD(H)D of autismespectrumstoornis.  Maar ook weinig zelfvertrouwen, faalangst, werkhouding, concentratie, planning of doorzettingsvermogen zijn goed te coachen.

De Openbare Daltonbasisschool De Klinker verwijst kinderen door naar Juffrouw Koffer waarna ik contact met u zal opnemen om nader kennis te maken. Mocht u als ouders/verzorgers vragen hebben over uw kind dan mag u altijd vrijblijvend contact opnemen.

Saskia Goudswaard, telefoon: 06 39 74 99 27, e-mail: saskia@juffrouwkoffer.nl, www.juffrouwkoffer.nl  Zie ook dit kennismakingsfilmpje