Verslag 31-10-2017

Verslag korte audit d.d. 31 oktober 2017. (1/2 dag).

Auditoren: Marielle van de Schoor: directeur OBS het Windas

Harry Rusken, leerkracht, lid MT het Windas

Nanette Bemelmans,  I.B ’er onderbouw van het Windas

Peter Jonkers, directeur-bestuurder

Klassenbezoeken zijn uitgevoerd door bovenstaande mensen en Monique Spruit, Internbegegeleider onderbouw en Hans Loendersloot, directeur van de Klinker.

De commissie leden zijn gastvrij ontvangen op de Klinker. In een aparte ruimte staan 3 chromebooks klaar alsmede de benodigde inlogcodes.

Van te voren is er een site gemaakt waarin alle benodigde stukken zijn terug te vinden. https://sites.google.com/klinkerschiedam.nl/audit-kort-31-oktober-2017/welkom

Het programma van de dag:

Tijdens het gesprek met het MT licht Hans de ontwikkelingen van de school toe. 

https://sites.google.com/klinkerschiedam.nl/audit-kort-31-oktober-2017/welkom/speerpunten

De feedback op de informatie is dat de beschrijving van de populatie meer tot he point kan en daarmee ook de uitleg van het aanbod. Het verhaal zou nog sterker worden wanneer het beter aansluit op een weergave van de populatie waaruit naar voren komt wat de populatie nodig heeft inde visie van de school.  

Waardering van commissie is er voor de manier waarop Snappet wordt ingezet op de school. De afgelopen periode is nieuwe versie geïmplementeerd, waarbij leerlingen nog meer op maat de oefenstof krijgen aangeboden.

Tijdens de klassenbezoeken valt de intensieve werksfeer op. Kinderen zijn goed en betrokken aan het werk. De lokalen zijn overzichtelijk ingericht en in de groepen waar de commissieleden zijn geweest heerste een goede werksfeer met een fijn pedagogisch klimaat.

In de onderbouw viel op dat alle leerlingen met vrij gestructureerde opdrachten aan het werk waren. De leerkrachten gaven een groepsinstructie aan een klein groepje  en de rest van de kinderen waren rustig aan het werk. Er was er geen vrij spel te zien en weinig interactie tussen de kinderen. Dit kan toeval zijn geweest. In het gesprek met de leerkrachten is het besproken. Benadrukt is hier dat het van belang is dat kinderen veel interactie hebben: dit bevordert de woordenschat en uitdrukkingsvaardigheid. Volgens de leerkrachten gebeurt het normaal meer. De commissie adviseert de onderbouw om vooral ook een keer in de onderbouw van het het Kleurrijk te gaan kijken. Hier wordt het ontwikkelingsgericht onderwijs vooral ook door spel vorm en inhoud gegeven. 

Tijdens het werken in midden- en bovenbouw viel op dat de kinderen hard aan het werk waren met rekenvaardigheden d.m.v. Snappet. Leerlingen waren gemotiveerd en de leerlingen die we het gevraagd hebben, gaven aan het leuk te vinden. Na een korte instructie gingen de leerlingen goed aan het werk. Een aantal leerlingen volgden instructie in een andere groep. Dit ging goed, rustig en gestructureerd. Tijdens het werken met Snappet, liepen de leerkrachten rond met een tablet waarop zij konden zien hoe leerlingen de oefenstof maken. Leerlingen kregen individueel extra uitleg of wanneer meerdere leerlingen ergens moeite mee hadden, werd het individueel werken even onderbroken door een korte groepsinstructie.

Ook tijdens deze lessen viel op dat er weinig interactie was. Tijdens het gesprek met de leerkrachten kwam naar voren dat er wel regelmatig coöperatieve werkvormen worden ingezet. Tijdens  de lessen in groep 3 en groep 5 was dit ook duidelijk te zien.

Ook kwam tijdens het gesprek met de leerkrachten het belang van het evalueren met de kinderen aan de orde. Mooi om te zien dat de  diverse technieken waarmee dit kan worden bevorderd, actief worden uitgewisseld. Hiermee laat het team zien dat het van en met elkaar leert wat mooi aansluit bij de ontwikkeling van professionele leergemeenschappen http://www.plgonderwijs.nl/  De commissie adviseert dan ook om dit vooral in te zetten en uit te bouwen in de toekomst.

Met de internbgeleiders is de zorg op school doorgenomen. Veel waardering is er voor de manier waarop i.s.m. Auris de leerlingen met gehoor- en spraakproblemen worden opgevangen op de school.

Met betrekking tot het analyseren van de toetsgegevens en het afstemmen van het onderwijs heeft de commissie de volgende aanbevelingen:

Samenvattend:

De leden van de commissie hebben het bezoek aan de Klinker als leerzaam ervaren. Een goed ingerichte school, waar een fijne betrokken sfeer hangt en waar kinderen hard en betrokken aan het werk zijn om zich dingen eigen te maken.. 

Beschrijven van de populatie en goed expliciteren wat deze populatie nodig heeft qua aanbod is van belang. Vervolgens door analyses van methode gebonden toetsen en Cito toetsen het onderwijs evalueren en op groeps- en schoolniveau keuzes maken richting de toekomst. Dit verwerken in het jaarplan.

Qua onderwijs in de gaten houden of er voldoende ook wordt ingezet op mondeling taalgebruik. Dit helpt ook voor de woordenschatontwikkeling.

Zet vooral ook in de toekomst in op PLG’s. Samen onderwijs vorm –en inhoud geven, evalueren en verbeteren helpt om de kwaliteit hoog te houden!

Heel veel succes daarmee!

Marielle, Harry, Nanette en Peter

Verslag korte audit KLinker.docx