Verslag 15 juni 2019

Verslag audit woensdag 15 mei 2019. 

  

Auditoren:  

  

Klassenbezoeken zijn uitgevoerd door bovenstaande mensen en Monique Spruit en Wendy van Dijk MT-leden en intern begeleiders van de school en Hans Loendersloot, directeur van de Klinker. 

  

De commissie leden zijn gastvrij ontvangen op de Klinker. In een aparte ruimte staan 3 chromebooks klaar alsmede de benodigde inlogcodes. 

  

Van te voren is er een site gemaakt waarin alle benodigde stukken zijn terug te vinden.  

https://sites.google.com/klinkerschiedam.nl/auditkort31oktober2017/welkom 

 

Het rooster van de audit is: 

  

  

  

Tijdens het gesprek met het MT van de school wordt het audit team meegenomen in de ontwikkelingen van de school: 

  

https://docs.google.com/document/d/1Ruwxfr8MzwDapDcTZyJWGvyBzdSVPtNUdIByI849LNE/edit#heading=h.3oh0azgjpq8m 

  

Wat gelijk opvalt in de Klinker is de rijke leeromgeving. Er heerst een prettige werksfeer. Kinderen zijn in de klas maar ook in de werkruimtes op de gang hard aan het werk. De ruimtes zijn opgeruimd en kinderen gaan zorgvuldig met de materialen en omgeving om. 

Tijdens de klassenbezoeken valt de intensieve werksfeer op. Kinderen zijn goed en betrokken aan het werk. De lokalen zijn overzichtelijk ingericht en in de groepen waar de commissieleden zijn geweest heerste een goede werksfeer met een fijn pedagogisch klimaat. 

In de onderbouw gaven de leerkrachten instructie aan een klein groepje kinderen en waren de kinderen individueel of in groepjes aan het werk. Daarbij was ruimte voor interactie tussen kinderen, die belangrijk is voor de woordenschatontwikkeling en uitdrukkingsvaardigheid 

Wat opviel was dat er in de onderbouw leerlingen zijn, die vanuit thuis de Nederlandse taal niet (goed) meekrijgen en dus voor de ontwikkeling op taalgebied van de school afhankelijk zijn. Belangrijk hierbij is, dat de school expliciet heeft voor iedere leerkracht wat dit betekent voor het eigen handelen. Hoe deze kinderen gestimuleerd en uitgedaagd moeten worden om de taal goed te gebruiken, een proces dat niet vanzelf gaat. Het advies van de auditcommissie is dan ook om dit expliciet te benoemen in een kwaliteitskaart en te bespreken wat dit betekent voor het leerkracht handelen in de groepen.  Het sluit mooi aan bij de ontwikkeling die de school doormaakt op het gebied van woordenschatontwikkeling en de kennis die school heeft binnengehaald door de samenwerking met Auris. 

In de midden- en bovenbouw hebben we gevarieerde lessen gezien waarbij wisselend coöperatieve werkvormen werden ingezet. In het gesprek met de leerkrachten kwam naar voren dat er afspraken zijn over de inzet van deze werkvorm en dat het belang daarvan wordt ingezien door het team. 

Ook kwam naar voren dat er goed wordt samengewerkt en de onderwijsontwikkeling een grote plek inneemt in de bouwoverleggen. Het samen leren en ontwikkelen wordt als belangrijk gezien. 

Tijdens  de dag heeft de auditcommissie zich vooral gericht op de onderstaande kwaliteitsindicatoren. 

  

OP2. Zicht op ontwikkeling  

De klinker verzamelt vanaf binnenkomst met behulp van een leerling- en onderwijsvolgsysteem systematisch informatie over de kennis en vaardigheden van haar leerlingen. Voor de kennisgebieden taal en rekenen/ wiskunde gebeurt dit vanaf groep 3 met betrouwbare en valide toetsen die tevens een indicatie geven van de bereikte referentieniveaus. Deze worden door de leerkrachten met de verwachte ontwikkeling. De manier waarop de school dat doet kan volgens de auditcommissie een slag dieper. Er wordt in de analyses meestal kwantitatieve gegevens genoteerd. De verklaring waarom deze cijfers worden behaald en welke conclusies getrokken worden en op basis waarvan kan en moet nog een verdiepingsslag krijgen. Het zicht hebben op de ontwikkeling houdt ook in dat er goed geëvalueerd wordt waarom de resultaten worden behaald en wat dit betekent voor de verdere acties binnen groep, bouw en/of school. 

Er zij door de Internbegeleiders punten aangedragen, die leerkrachten kunnen gebruiken bij de analyses. Deze worden alleen nog te weinig benut. 

  

OP3. Didactisch handelen 

De leraren plannen en structureren hun handelen met behulp van informatie die zij over leerlingen hebben. Zij zorgen ervoor dat het niveau van hun lessen past bij het beoogde eindniveau van leerlingen. De aangeboden leerstof is logisch opgebouwd binnen een reeks van lessen alsook binnen één les. De leraren van Klinker creëren een leerklimaat waardoor leerlingen actief en betrokken zijn.  

De leraren stemmen de instructies en spelbegeleiding, opdrachten en onderwijstijd af op de behoeften van groepen en individuele leerlingen. Dit doen zij zowel binnen de instructietijd als binnen de Daltontijd waarbinnen de leerlingen zelfstandig werken. 

De afstemming is zowel op ondersteuning als op uitdaging gericht, afhankelijk van de behoeften van leerlingen.  

  

SK1. Veiligheid 

De Klinker voldoet aan de beschreven kwaliteitsindicatoren. Wel is de commissie op zoek geweest naar de verklaring voor het feit, dat op een aantal aspecten van het jaarlijks onderzoek de school minder goed scoort dan het landelijk gemiddelde. De commissie raadt de school dan ook op dit punt een  analyse te maken en dit te verwerken in een aanpak. 

De school heeft een kwaliteitskaart rond het gebruik van sociale media. 

  

SK2, Pedagogisch Klimaat 

De Klinker biedt een ondersteunend pedagogische klimaat biedt door: 

  

Tijdens de gesprekken met de kinderen kwam naar voren dat de kinderen het fijn vinden op de Klinker. “Er wordt niet veel gepest. De leerkrachten zijn aardig en hebben aandacht voor ons. Ze vinden het fijn dat ze hun eigen gang mogen gaan met het leren.”  De ouders geven aan dat hen opvalt dat kinderen met problemen het beter hebben op de Klinker omdat vanwege het sociale systeem kinderen de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. “Ze gaan zelfstandig verder en ze gaan door met het zelf leren en komen verder. Ze worden gestimuleerd om te groeien. Er wordt op de Klinker door de leerkrachten echt naar het kind gekeken. Ze krijgen daardoor zelfvertrouwen. Op de school hebben een aantal kinderen extra ondersteuning gehad. Hier mochten een aantal andere kinderen uit de klas aan mee doen. Hier zat een grote winst in voor ook deze kinderen.” 

  

Ontwikkelingen leesonderwijs. 

De Klinker heeft het afgelopen jaar ingezet op woordenschatontwikkeling door middel van het programma “woorden in de weer”. Daarnaast is ingezet op het gebruik van het programma Bouw! voor kinderen, die moeite hebben om tot een goed leesniveau te komen. Ook is er aandacht voor het maken van leeskilometers. De school zet in op een meer dan een gemiddelde groei van haar leerlingen op het gebeid van lezen, spelling en rekenen.  

De commissie adviseert de school om het gehanteerde curriculum en toetsing t.a.v. het leesonderwijs (inclusief begrijpend lezen) goed onder de loep te nemen en op basis van de laatste inzichten verder vorm en inhoud te geven. Eerste stappen daartoe zijn gezet. 

Deze ontwikkeling kan gepaard gaan met de ontwikkeling van leerteams binnen de school. 

 

Het gebruik van Snappet 

De school maakt veelvuldig gebruik van Snappet waarbij oog is voor mogelijke nadelen. Zo worden kinderen uitgedaagd om berekeningen op papier te (blijven) maken. Het is mooi om te zien hoe leerkrachten de vorderingen volgen en gelijk ingrijpen wanneer blijkt, dat kinderen moeite hebben met de verwerking van de aangeboden stof.  

  

Op basis van bovenstaande komt de auditcommissie tot de volgende oordelen: 

  

Kwaliteitsgebieden   Oordeel school   Oordeel Auditcommissie 

OP2 Zicht op Ontwikkeling Goed Voldoende 

OP3 Didactisch handelen Voldoende Voldoende 

SK1 Veiligheid Voldoende Voldoende 

SK2 Pedagogisch Klimaat Voldoende Voldoende 

  

We hebben een intensieve en leerzame dag gehad op de Klinker. We danken de directeur, MT- en teamleden voor het gastvrije ontvangst en de openheid die we mogen hebben ervaren. 

 

Betty, Jacob, Mariska en Peter 

 

 

Bijlagen: de verslagen van de gesprekken met leerlingen en ouders van de Klinker. 

 

Gesprek met de leerlingen op de Kinker 15-05-2019 

In het kader van de interne audit van openbare Daltonschool de Klinker is er gesproken met een groep leerlingen van groep 6 en 7 

  

Wat vinden jullie fijn op school 

Buiten spelen is vinden de leerlingen fijn en ze zijn blij met een plein voor alle groepen. Er zouden wel wat meer toestellen op het plein kunnen. De leerkrachten zijn aardig en hebben aandacht voor je. Dat is wel erg fijn.  

Je mag je eigen gang gaan met het leren.  Het werken met het werklesmapje is prettig. Je kan zelf plannen hoe en wanneer je je leerstof doet. Je kiest wanneer je tijd hebt om iets te gaan doen. Je moet goed nadenken en je wordt geholpen ben het plannen. De juf kijkt het werkmap na en geeft aan wat je zelfstandig mag doen. Werken met Snappet is fijn. Rekenen, spelling en taal wordt via Snappet gedaan. In sommige klassen worden ook nu zaakvakken met behulp van  Snappet uitgevoerd. Het is wel vervelend als er storingen zijn. De laatste tijd zijn er steeds vaker storingen. Het gaat dus niet goed. De juffen snap het als het mis gaat met snappet en geven aan dat je dan soms niet hoeft af te maken.  De batterij gaat bij sommige kinderen leeg doordat ze de tablet niet uitschakelen. We willen dan op een chrombook werken. 

Met schrijven gaat alles langzamer en dan is het prettig om met Snappet te werken. Misschien is het ook goed om te schrijven.  Dat doen we nu met de zaakvakken en dat is wel goed. Wat fijn is op deze school dat het niet uitmaakt welk geloof je bent. Iedereen doet gewoon. 

  

Waarom wil je op deze school zijn 

Op deze school is wordt er minder gepest verteld de kinderen die van een andere school zijn gekomen. Op de andere school waren de groepen groter en werd veel in schriften gewerkt. Op de Klinker werken de leerlingen veel zelfstandiger. De juffen en meesters van de Klinker leggen goed uit en zijn aardig.  

Ook is deze wijk leuker. De school ligt prettiger in verband met het verkeer.  

  

Wat zou je willen verbeteren  

De kinderen willen iets meer speeltoestellen op het plein.  

We moeten wel geschiedenis in de schriften blijven doen. Schrijven is ook belangrijk en moet in het voortgezet onderwijs kunnen.  

De leerlingen willen meer beweging op school. We spelen buiten en we hebben maar 2 keer in de week gym. Dat zou best meer mogen zijn.  

En Skatebordbaan en eigen aula voor de kinderen zou erg leuk zijn.  

De leerlingen vinden het vervelend dat er te weinig meesters en juffen zijn. Dat is vervelend als iemand ziek is want je krijgt dan wel vrij maar je mist lessen en die heb je nodig voor je CITO.  

Wel willen de leerlingen graag een goed rooster bij de voelbalbakken en zodat het goed geregel is en een trefbalkooi op school. 

  

We hadden een leuk gesprek en de belangrijkste dingen zijn door de leerlingen gezegd. 

  

JH Mannessen 

 

Gesprek met ouders op de Kinker 15-05-2019 

In het kader van de interne audit van openbare Daltonschool de Klinker is er gesproken met een groep ouders 

  

Waarom zit uw kind op de klinker 

Een aantal ouders heeft bewust gekozen voor hete Daltononderwijs. Dat de kikenderen op hun eigen niveau kunnen werken is goed. Ook is er informatie ingewonnen over andere scholen en waren er over andere scholen slechte berichten. Toen is er voor de Klinker gekozen. Er zijn ook ouders die hierna toe zijn gekomen door verhalen via de familie. Ook zijn er ouders die toevallig, door de korte afstand van huis naar school, op de Daltonschoolzij beland en dat bevalt goed. Belangrijk was ook de goede ontvangst. Sommige ouders zijn echt gaan kijken of het passend is. Ook de kinderen gaven terug dat het fijn was dat ze konden bewegen en prettige leerkrachten hebben. Dat er ruimte is om   dingen anders te doen wordt door kinderen en ouders als fijn ervaren.  

  

Wat gaat er goed op de Klinker 

Wat opvalt is dat de kinderen met problemen het hier beter hebben vanwege het sociale systeem 

Kinderen hebben de ruimte om zich te ontwikkelen. 

Ze gaan zelfstandig verder en ze gaan door met het zelf leren en komen verder. Ze worden gestimuleerd om te groeien. Er wordt op de Klinker door de leerkrachten echt naar het kind gekeken. Ze krijgen daardoor zelfvertrouwen. Op de school hebben een aantal kinderen extra ondersteuning gehad. Hier mochten een aantal andere kinderen uit de klas aan mee doen. Hier zat een grote winst in voor ook deze kinderen en dat wordt gedaan. Dat is positief. Er onstond een gesprek over dat school school is thuis is thuis. Sommige ouders vonden dat de school veel huiswerk eemgeeft. Hier was een duidelijk verschil van mening. De school geeft aan dat men dit doet om hen te laten wennen aan het Voortgezet Onderwijs echter er zit en groot verschil tussen het voortgezet onderwijs en bao met betrekking tot huiswerk. 

  

Wat zou u willen verbeteren of zou meer aandacht mogen krijgen. 

De ouders vonden dat aandacht voor leren ‘leren’ best beter zou kunnen. Sommige kinderen hebben moeite met huiswerk leeropdrachten omdat ze dan niet weten hoe ze het moeten aanpakken. 

Schrijven wordt belangrijk gevonden en iets dat elk kind moet kunnen. Het valt de ouders op dat de kinderen dat niet meer kunnen. Het is wel belangrijk voor het voortgezet onderwijs waar eigenlijk alles nog opgeschreven moet worden.  

De ouders denken dat er te weinig automatisering is. Een ouder gaf aan dat het wel gedaan werd maar andere zagen het niet veel.  

Het valt de ouders op dat er regelmatig kinderen met problemen op school zijn. Zij zien dat dit regelmatig lastig is voor de leerkracht en voor de groep waar deze kinderen in zitten. Zij zien dat de gelden van de school onvoldoende zij en zouden graag willen dat er meer ondersteuning zou zijn in het onderwijs om de leerkracht beter te helpen om de kinderen echte hulp te verlenen. Leerkrachten hebben het soms zwaar met de probleemkinderen. Ouders zien dat het zwaar is.  

Ze zien dat het een probleem van de maatschappij en overheid is. 

Wel wordt het de kinderen op de Klinker geleerd om kinderen met problemen te accepteren. Voorbeeld was een leerling met Gilles de la Tourette. Als deze leerling vloekte werd dat gewoon genegeerd zodat de klas en de leerling gewoon verder gingen zonder de verkeerde aandacht.  

De ouders vinden dat er een betere Balans moet zijn tussen schriftelijk werken en het gebruik van de tablet en misschien wel minder tablet.  

Het is van belang om op sociaal gedrag te blijven letten Er is een speciale training in een groep geweest met ook met judo. Dit werkte goed. Kan dat weer. 

  

JH Mannessen