Een veilig schoolklimaat

Veiligheidsbeleid

Het bestuur van PRIMO en de directies van de aangesloten scholen zijn verantwoordelijk voor het schoolbeleid. Het arbobeleid maakt hier deel van uit en daarom gelden de volgende algemene uitgangspunten dus ook voor het arbobeleid:

  • de zorg voor veiligheid, gezondheid en welzijn van personeel en leerlingen;
  • het belang van een ongestoorde voortgang van het onderwijsproces;
  • het voldoen aan kwaliteitseisen voor het onderwijs;

PRIMO streeft naar optimale arbeidsomstandigheden voor haar personeel en leerlingen. Het arbobeleid is gericht op waarborging van de veiligheid en gezondheid van medewerkers en leerlingen en op de bevordering van hun welzijn. Om dit te bereiken, organiseert het PRIMO/de school op zo’n manier dat onaanvaardbare risico’s in principe zijn uitgesloten. Verzuim door ziekte en arbeidsongeschiktheid wordt zo veel mogelijk tegengegaan. Seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten en discriminatie worden actief bestreden.

Op school is de directeur verantwoordelijk voor het arbobeleid, w.o. de bedrijfshulpverlening (BHV). De Arbo-coördinator regelt de uitvoering ervan. De noodzakelijke opleiding voor BHV’ers of herhalingscursussen vinden twee-jaarlijks plaats.

De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) wordt uitgevoerd door de directie.

In ieder geval wordt jaarlijks een veiligheidscontrole uitgevoerd aan de hand van controlelijsten uit de Arbomeester. Conform de Arbowet 1998 stelt een school na een RI&E een Plan van aanpak op. Het Plan van aanpak wordt aan de MR voorgelegd. Aan het eind van het schooljaar wordt het Plan van aanpak geëvalueerd en aangepast voor het volgende jaar. De bevindingen worden op bestuursniveau gebundeld en voorgelegd aan de (G)MR. Op grond van de uitkomsten van de RI&E, teamvergaderingen en individuele gesprekken met teamleden wordt bepaald over welke risico’s het personeel voorlichting moet krijgen. In ieder geval wordt aandacht besteed aan:

  • de veiligheids- en werkinstructies voor leerkrachten en leerlingen;
  • werkgebonden risico’s, zoals agressie, geweld en stress;
  • het verzuimbeleid en bijbehorende protocollen;
  • de ontwikkeling van het ziekteverzuim op school;
  • de introductie van nieuwe medewerkers, stagiair(e)s en leerlingen.

Calamiteitenplan

De leerlingen en leerkrachten werken in een modern en veilig gebouw, dat voldoet aan alle door de brandweer opgestelde veiligheidscriteria. In het gebouw zijn diverse nooduitgangen, brandblusapparaten, alarmeringspunten en is er een alarmsignaal aanwezig. Binnen de school zijn medewerkers aangesteld als Bedrijfshulpverleners (BHV), die verantwoordelijk zijn voor de eerste hulp bij ongevallen en eventuele bluswerkzaamheden. Tweejaarlijks worden deze personeelsleden geschoold. Voor de algemene coördinatie is de directie verantwoordelijk.

Elk jaar houden wij een ontruimingsoefening, zodat de kinderen leren wat te doen bij een eventueel alarm. Als iedereen het gebouw moet verlaten, verzamelt de leerkracht zijn/haar groep op het sportveld ten noorden van ons schoolgebouw. Daar houden we appèl. In geval van calamiteiten buiten de school en algemeen alarm, worden ramen, deuren en tussendeuren gesloten en er wordt er gecommuniceerd via de Parro-app. Belt u dan a.u.b. niet naar school, de school moet namelijk bereikbaar blijven voor overheidsdiensten.

Gedrags en anti-pestprotocol

Kinderen moeten zich op school niet alleen beschermd weten te voelen tegen brand of andere ongelukken, maar ook tegen allerlei zaken die hun veiligheid bedreigen, zoals: pesten, discriminatie, agressie, geweld en seksuele intimidatie.

Op De Klinker wordt dan ook veel aandacht besteed aan een gezond, veilig en plezierig schoolklimaat.

Voortdurend worden er zaken besproken die betrekking hebben op de gedragsregels, wat preventief werkt.

Onze leerkrachten zijn alert op pestgedrag. Soms zijn zij echter afhankelijk van informatie van ouder(s)/verzorger(s) of kinderen. U kunt zich te allen tijde wenden tot de groepsleerkracht. Bovendien zijn er twee vertrouwenspersonen op school waar zowel leerkrachten, ouder(s)/verzorger(s), als kinderen terecht kunnen. Daarnaast heeft de school een anti-pestcoördinator. De namen van deze personen vindt u in deze schoolgids.

De school kent een gedragsprotocol. In dit protocol staat beschreven hoe iedereen met elkaar omgaat, welke stappen er ondernomen worden als het niet goed gaat en wat ouder(s)/ verzorger(s) kunnen doen om hun kind te helpen.

  • Voor het gedragsprotocol klik u HIER.
  • Voor het anti-pestprotocol klikt u HIER.

Hieronder staan de gedragsregels, zoals deze op school per mei 2016 zijn afgesproken.

Onze gedragsregels/afspraken met elkaar

Afsprakenkaart sociale media/chatten

Deze afsprakenkaart is op het leerlingenportaal van de leerlingen van de groepen 5-8 te vinden. Iedereen zal zich hier dan ook aan houden. Ouder(s)/verzorger(s) worden, wanneer wij dit opmerken, bij een overtreding op de hoogte gebracht. Consequentie kan bijvoorbeeld zijn dat de telefoon niet meer mee naar school mag. We kunnen dit echter niet alleen.... controleer regelmatig de telefoon van uw zoon/dochter. Alleen samen kunnen digitaal pesten aanpakken!

Wees bewust van het feit dat veel apps sociale media op de telefoon een minimumleeftijd geldt van 13 jaar. Dit door de aanscherping van de privacy regels EU voorjaar 2018. Voor WhatsApp is zelfs de minimale leeftijd 16 jaar. Formeel kunnen wij u op dit punt wijzen en u verzoeken om uw kind geen toegang tot deze apps te geven/de apps te verwijderen.

Mediamasters

Om onze leerlingen mediawijs te maken, doen de groepen van de bovenbouw mee aan het project MediaMasters in de week van de Mediawijsheid.

De doelstelling van MediaMasters zijn:

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld en onbedoeld) van media ervaren begrijpen (bewustwording)
  • Inzicht krijgen in eigen mediagedrag (gedrag)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog0
  • Zelf media kunnen inzetten, maken en deken (creatie)

Klachtenregeling

Het is vanzelfsprekend dat leerlingen zich veilig en prettig moeten voelen als ze op school zijn. Alleen dan kan er sprake zijn van een goed klimaat waarin de kinderen van alles kunnen leren. Ze moeten zich goed beschermd weten tegen allerlei zaken die hun veiligheid in gevaar brengen. Dat beperkt zich niet alleen tot plagerijen, maar heeft ook te maken met pesten, discriminatie, agressie en seksuele intimidatie. Wij vinden dat het zorgvuldig omgaan met problemen en klachten de school ten goede komt. Een goede klachtenregeling kan namelijk een signaalfunctie hebben voor de school. Wij zien de klachtenregeling dan ook als een onderdeel van ons kwaliteitsbeleid. Omdat er op onze school een open sfeer is, kan een probleem direct worden besproken met de directeur of een van de leerkrachten.

Dan zal ook geprobeerd worden om voor het probleem een goede oplossing te vinden. Maar wat als het niet lukt om het probleem op te lossen? Of als de inhoud van het probleem het moeilijk maakt om er op school over te praten? In dat soort gevallen kunnen ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen contact opnemen met één van de vertrouwenspersonen. Dat zijn medewerkers in de school die een speciale opleiding hebben gehad en die ouder(s)/verzorger(s) en/of leerlingen kunnen adviseren wat zij het best kunnen doen. Zij zijn onafhankelijk en onpartijdig. Een vertrouwenspersoon kan eventueel contact opnemen met een externe vertrouwenspersoon: een objectieve deskundige van buiten de school. Ook kunnen ouder(s)/verzorger(s) of leerlingen zelf direct zijn/haar hulp inroepen. Vinden ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen dat advies moet worden gevraagd aan een onafhankelijke commissie, dan kan – na de stappen op school en met het bestuur afgelegd te hebben (zie hieronder) - een officiële klacht worden ingediend bij de landelijke klachtencommissie. De vertrouwenspersoon of de externe vertrouwenspersoon kan ouder(s)/verzorger(s) of leerlingen helpen bij het indienen van de klacht.

Voor de duidelijkheid zijn de wegen voor een algemene klacht en een klacht met betrekking tot ongewenste intimiteiten en overige klachten/problemen die u niet de leerkracht en/of directie kunt of wilt bespreken, voor u in een schema gezet:

-----------------------

De weg voor algemene klachten:

--> gesprek met de leerkracht --> gesprek met de directeur --> gesprek met het bevoegd gezag (stichting PRIMO) --> landelijke klachtencommissie --> advies aan bevoegd gezag (stichting PRIMO)

De weg voor klachten met betrekking tot ongewenste intimiteiten en overige klachten/problemen die u niet de leerkracht en/of directie kunt of wilt bespreken:

--> vertrouwenspersoon school --> externe vertrouwenspersoon CED --> landelijke klachtencommissie --> advies aan bevoegd gezag (stichting PRIMO).

-----------------------

  • De vertrouwenspersonen op onze school zijn Erwin van Deventer en Rebecca Scholte. U kunt hen op school aanspreken of telefonisch bereiken via 010-4709501.
  • De externe vertrouwenspersoon van Stichting PRIMO is Letteke Scheurkogel, CED-Groep, Dwerggras 30, 3068 PC Rotterdam, tel. 010-4071615, mobiel: 06-12429350. e mail: l.scheurkogel@cedgroep.nl
  • Bevoegd gezag: dhr. Peter Jonkers, Stichting PRIMO Schiedam, Burgemeester van Lierplein 77 3134 ZB , Vlaardingen, tel. 010-4260446, info@primoschiedam.nl
  • De Landelijke Klachtencommissie
  • Ook de rijksinspectie heeft een meldpunt voor klachtmeldingen over seksuele intimidatie, seksueel misbruik en ernstig psychisch of fysiek geweld: 0900-1113111 (lokaal tarief).

Hoewel de medezeggenschapsraad formeel niet in de procedure klachtenregeling is opgenomen, heeft zij altijd een open oor voor onderwerpen die d.m.v. een ingediende klacht met het schoolbeleid te maken hebben. U kunt de medezeggenschapsraad bereiken via secretariaatmr@klinkerschiedam.nl

Zie verder: Adressen en telefoonnummers.

Eerste hulp bij ongelukken (EHBO)

Een aantal leerkrachten is gediplomeerd bedrijfshulpverlener (BHV), waardoor zij in staat zijn bij noodsituaties adequaat te reageren.

Mocht er een ongeluk(je) met uw kind op school gebeuren, dan handelen wij als volgt:

  • Is het niet ernstig, dan behandelt een leerkracht of een BHV-er van de school het kind.
  • Is het ernstiger, dan doen wij het noodzakelijke en bellen de ouder(s)/verzorger(s) om te komen. (Van belang zijn uw juiste telefoonnummers in onze schooladministratie, geef wijzigingen dan ook altijd door!).
  • Bent u telefonisch niet te bereiken, dan gaan wij met uw kind naar de huisarts/huisartsenpost.
  • Bent u wel te bereiken, dan handelt u zelf verder alles af. Zo nodig zorgen wij voor vervoer.
  • Is het zeer ernstig, dan bellen we direct 1-1-2 en natuurlijk de ouder(s)/verzorger(s).
  • Bij ernstige ongevallen wordt door de leerkracht een ongevallenformulier ingevuld t.b.v. het bevoegd gezag.

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

Een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Bijvoorbeeld huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdinrichtingen. Sinds 1 juli 2013 zijn professionals, dus ook leerkrachten van de school, verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Voor meer informatie, zie de website van de overheid.