Algemene onderwijsinformatie

Openbaar Onderwijs

De Klinker is één van de 10 openbare basisscholen die de gemeente Schiedam kent. Op deze openbare scholen zijn alle kinderen welkom, ongeacht hun culturele, maatschappelijke of levensbeschouwelijke achtergrond. Alle scholen begeleiden de leerlingen bij de omgang met hun leeftijdsgenoten. Respect voor elkaar en andersdenkenden staat hierbij voorop. Naast het leren van de noodzakelijke kennis en vaardigheden wordt ook veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de persoonlijkheid. Dat kan de school niet alleen. Samen met ouder(s)/verzorger(s) zorgen de scholen ervoor dat de leerlingen hun eigen plaats in de samenleving vinden. Een school voor basisonderwijs is bestemd voor kinderen vanaf vier jaar. De meeste kinderen bezoeken de basisschool acht jaar, enkele kinderen doen er wat korter of wat langer over. Het bevoegd gezag van de openbare scholen in Schiedam is de Stichting PRIMO (Primair Openbaar Onderwijs) Schiedam.

De leiding van De Klinker

Onder de algemene verantwoordelijkheid van de directeur wordt, door de directeur en de coördinatoren voor onderwijs en zorg, sturing gegeven aan het onderwijs, de zorgverbreding, de leerlingen, het personeel, het gebouw en de financiën. Het verder ontwikkelen van de professionele cultuur binnen de school staat hierbij centraal. Dit betekent dat er veel verantwoordelijkheden bij de leerkrachten worden gelegd en dat coördinatoren en directie zich vooral inzetten om het proces van schoolontwikkeling te ondersteunen.

Aanmelding en toelating

Wanneer u uw kind wilt aanmelden voor De Klinker kunt u, voor een afspraak, contact opnemen met de school (dit kan ook via de website). Ook ouder(s)/verzorger(s) die eerst een informatief gesprek op school willen hebben, voordat zij hun definitieve keuze bepalen, kunnen hiervoor een afspraak maken. Naast uitgebreide mondelinge informatie en deze schoolgids, krijgt u ook een rondleiding door de school. Dit kan indien gewenst ook in de avonduren. Natuurlijk kunt u uw kind(eren) meebrengen. Tijdens de inschrijving worden de algemene gegevens van het kind en van de ouder(s)/verzorger(s) genoteerd. Door het plaatsen van een handtekening op de leerlingenkaart conformeren de ouder(s)/verzorger(s) zich aan de doelstellingen en de regels van de school.

Vanaf 4 jaar mogen leerlingen toegelaten worden op de basisschool. Als het kind ten minste 3 jaar en 10 maanden oud is, mag het als gast 5 ochtenden of middagen komen “wennen”. Dit gebeurt in overleg met de ouder(s)/verzorger(s).

Hoewel de school (nog) geen wachtlijsten kent, is het toch belangrijk dat rekening gehouden kan worden met de aantallen nieuwe leerlingen. Schrijf daarom uw kind(eren) tijdig in!

Als uw kind van een andere school komt en voor onze school wordt aangemeld, nemen we altijd contact op met de andere school. Onder andere door het opvragen van een aantal gegevens proberen we de overgang naar onze school zo goed mogelijk te laten verlopen. Het kan zijn dat plaatsing niet mogelijk is, omdat bijvoorbeeld voor bepaalde leerjaren een leerlingenstop geldt of omdat wij de zorg niet kunnen verlenen.

Als u wilt dat uw kind voorafgaand aan de school ook vanaf 2,5 jaar de verkorte opvang (peuteropvang) bezoekt, kunt u dat bij de inschrijving aangeven. Het inschrijven kunt u hiervoor doen via de website van kinderopvang organisatie KomKids.

Schooltijden, inloop en einde lessen

Voor alle groepen gelden gelijke begin- en eindtijden.

  • maandag, dinsdag en donderdag: 08:30 – 12:00 uur en 13:15 – 15:30 uur,
  • woensdag en vrijdag: 08:30 – 12:30 uur.

Tien minuten voor het begin van de lessen gaat de schoolbel en gaan de buitendeuren open. . De peuters en kleuters kunt u zowel ’s ochtends als ‘s middags tot in de klas brengen. Voor de ochtend geldt dit ook voor de kinderen van de groepen 3.

Voor de kinderen van de 4-8 neemt u 's ochtends afscheid in de gang/hal of op het schoolplein. U komt dan niet in de klas. De kinderen kunnen dan rustig op de plaats gaan lezen.

Een tweede signaal geeft aan dat om 08:30 uur en om 13:15 uur de lessen starten. U moet dan de school verlaten.

's Middags komen de leerlingen van de groepen 4-8 (groep 3 na de Kerstvakantie) zelfstandig van buiten naar de klas. U neemt dan afscheid op het schoolplein en komt dan dus niet in school.

Korte mededelingen voor de dag heeft u vooraf genoteerd op het meldingsformulier van de school. Voor gesprekken maakt u na schooltijd of telefonisch een afspraak met de leerkracht. Met uw medewerking zullen lessen in de ochtend en in de middag op tijd en altijd in rust beginnen.

Om 12:00/12:30 en 15:30 uur eindigen de lessen. De kinderen komen daarna pas naar buiten. Houdt u dus rekening ermee dat uw kinderen altijd iets later buiten zullen zijn.

Het is niet toegestaan om binnen te wachten/uw kind op te halen.

Leerplichtwet

Toelating vanaf 3 jaar:

Zodra uw kind 3 jaar en 10 maanden oud is, mag hij/zij op school komen kennismaken. Dat kan op De Klinker voor maximaal 5 dagdelen in de weken voorafgaand aan zijn/haar vierde jaar.

Vanaf 4 jaar:

Is uw kind 4 jaar geworden, dan mag het naar school. In Nederland is het de gewoonte dat kinderen dan al starten in het basisonderwijs. Voor de wet is uw kind nog niet leerplichtig. Als u zich echter op dat moment bij een school inschrijft, dient u zich wel aan de schoolregels te houden. Geregeld schoolbezoek is één van die regels. Wilt u uw kind zo nu en dan thuishouden of, bij start nog de middagen, dan meldt u dit via het digitale meldingsformulier van de school.

Vanaf 5 jaar:

Vanaf 5 jaar moet uw kind naar school. Als u bij een school inschrijft, dient u zich wel aan de schoolregels te houden. Geregeld schoolbezoek is één van die regels. Is een hele schoolweek in het begin nog te vermoeiend voor uw kind? Dan mag u uw kind 5 uur per week thuishouden tot het 6 jaar wordt. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig. U moet het wel melden via het digitale meldingsformulier van de school. Heeft uw kind meer rust nodig? Dan kunt u voor nog 5 extra uur vrijstelling aanvragen. U mag uw kind dan maximaal 10 uur per week thuishouden tot het 6 jaar wordt. Hiervoor moet u wel toestemming vragen aan de directie en dat kan dan ook via het digitale meldingsformulier van de school. Deze vrijstelling is alleen bedoeld om overbelasting van uw kind te voorkomen. Wilt u het kind om bepaalde redenen nog meer uren thuishouden, dan heeft u daarvoor speciale toestemming nodig van de directeur. U vraagt dat verlof aan via ons digitaal verlofformulier.

Vanaf 6 jaar:

Vanaf 6 jaar moet uw kind volledig dagonderwijs volgen tot het einde van het schooljaar waarin hij/zij 16 jaar wordt.

Verzuim/extra vakantie

In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld voor een bruiloft, begrafenis of jubileum, kan door de directeur verlof gegeven worden. Vakantieverlof buiten de schoolvakanties kan alleen bij hoge uitzondering verleend worden, bijvoorbeeld als de specifieke aard van het beroep (bijvoorbeeld horeca en agrarische sector) van een van de ouder(s)/ verzorger(s) het onmogelijk maakt dat het gezin in een bepaald schooljaar in één van de schoolvakanties op vakantie kan. In onze regio komt dat praktisch niet voor. Het moet dus gaan om de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Geen redenen voor dit extra verlof zijn bijvoorbeeld:

  • goedkopere vakantiemogelijkheden,
  • door anderen betaalde vakanties,
  • tickets die al gekocht zijn,
  • verlenging van een vakantie.

Hierbij is een werkgeversverklaring nodig waarin de werkgever aangeeft dat het niet mogelijk is dat de ouder(s)/verzorger(s) vakantieverlof in een van de schoolvakanties kunnen opnemen. Een werkgeversverklaring is dus geen vrijbrief om verlof te verlenen.

Het vakantieverlof mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen en mag maximaal tien schooldagen duren. Indien u in zeer bijzondere gevallen meer dan 10 schooldagen verlof nodig heeft, dient u zich te wenden tot de leerplichtambtenaar van de gemeente Schiedam. Bij twijfel en minder dan 10 dagen vakantieverlof zal de directeur zich ook altijd wenden tot een van de leerplichtambtenaren. Tijdens het verlof kan de leerling schoolwerk meekrijgen dat afloop van het verlof moet worden ingeleverd. De directeur is verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden aan de leerplichtambtenaar.

Tegen ouder(s)/verzorger(s) die hun kind zonder toestemming van school houden, wordt proces-verbaal opgemaakt. De rechter kan daarna een forse geldboete (ten minste 75 euro per dag/per kind) opleggen!

Verlof kan alleen digitaal worden aangevraagd via deze link.

Hieronder treft u nog een bericht van de leerplichtambtenaren ter verduidelijking aan.

"Verlof buiten schoolvakanties:

Vrij krijgen buiten de schoolvakanties is (bijna) nooit mogelijk. Ieder jaar controleert de leerplichtambtenaar diverse scholen of de regels rondom het zogenaamde extra verlof goed uitgevoerd worden. Familiebezoek, verwachte verkeersdrukte, het niet kunnen boeken van een vliegticket in een bepaalde week, een speciale vakantieaanbieding, of het feit dat een ander kind uit het gezin al vrij is, etc. zijn géén geldige redenen om extra vakantieverlof te krijgen, eerder met vakantie te gaan of later terug te komen.

Ook een werkgeversverklaring vormt geen reden om automatisch extra vakantieverlof te krijgen. Bijna altijd liggen hieraan economische en/of organisatorische redenen ten grondslag en dit is volgens de leerplichtwet geen reden om extra vakantieverlof te mogen verlenen.

Het is slechts in een zeer beperkt aantal situaties mogelijk om extra verlof te verkrijgen. Er moet sprake zijn van gewichtige omstandigheden. Onder gewichtige omstandigheden verstaan we bijvoorbeeld het overlijden van naaste familieleden, bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel, het bijwonen van een huwelijk van een naast familielid en verhuizing. In genoemde situaties wordt u gevraagd hier bewijs van te overleggen, zoals overlijdensakte, medische verklaring, trouwboekje, uittreksel burgerlijke stand.

Tevens is het soms mogelijk om vanwege de specifieke aard van het beroep van de ouder(s) in aanmerking te komen voor extra verlof, maar alleen wanneer het voor het gezin in geen enkele schoolvakantie mogelijk is om twee weken aaneengesloten vakantie te hebben. Er moet dan voornamelijk worden gedacht aan seizoensgebonden werkzaamheden, respectievelijk werkzaamheden in bedrijfstakken die een piekdrukte kennen, waardoor het voor het gezin feitelijk onmogelijk is om in een schoolvakantie vakantie op te nemen. Het moet redelijkerwijs te voorzien zijn (en/of worden aangetoond) dat een vakantie in de schoolvakantie tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden. Slechts het gegeven dat gedurende de schoolvakanties een belangrijk deel van de omzet wordt behaald is onvoldoende.

Aanvragen voor vakantieverlof voor de eerste twee lesweken van het schooljaar worden nooit gehonoreerd.

Verlofaanvragen moeten tijdig en schriftelijk ingediend worden. Verlofaanvragen tot en met 10 schooldagen worden behandeld door de schooldirecteur, waarbij hij/zij vaak advies vraagt aan de leerplichtambtenaar over het wel of niet toekennen van het verlof. Verlofaanvragen van meer dan 10 dagen worden in behandeling genomen door de leerplichtambtenaar.

Als er ongeoorloofd toch vakantieverlof wordt opgenomen, dan is de directeur verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar. Tegen ouders kan proces-verbaal worden opgemaakt. De rechter kan in die gevallen een forse geldboete opleggen.

Namens de leerplichtambtenaren van het Regionaal Bureau Leerplicht Maassluis Vlaardingen Schiedam."

Schorsing en verwijdering

Volgens artikel 40 van de Wet op het Primair Onderwijs berust de beslissing over toelating en verwijdering van leerlingen bij het bevoegd gezag van de school. Wanneer in het basisonderwijs verwijdering of schorsing (tijdelijke verwijdering) wordt toegepast, betekent dit dat ook de procedure die hierbij hoort moet worden gevolgd. Hiervoor is een protocol opgesteld dat ter inzage op de school ligt. Voor schorsing en verwijdering (alleen bij het voornemen tot verwijdering hoort het horen van de groepsleerkrachten en de ouders; het schriftelijk mededelen van de beslissing met inachtneming van de genoemde termijnen) is het bevoegd gezag verantwoordelijk. Gelukkig vindt dit zelden plaats. In voorkomende gevallen valt dan te denken aan ernstig wangedrag van de leerling.

Klik HIER voor het bovenschools protocol.

Klik HIER voor de website van de TSO/overblijf. Ook hier kan bij wangedrag deelname aan de TSO ontzegd worden.

Aansprakelijkheid

Ons bestuur en de school aanvaarden meestal geen aansprakelijkheid voor schade aan of zoek raken van eigendommen, bijv. kleding, sieraden en/of telefoons, van leerlingen of ouder(s)/verzorger(s). Ook niet als deze eigendommen in bewaring zijn gegeven. Wij adviseren u sieraden e.d. zoveel mogelijk thuis te laten. Het bestuur van de school kan wel aansprakelijk worden gesteld voor schade aan eigendommen veroorzaakt door een duidelijk foutief handelen of nalaten van leerkrachten of anderen (bijvoorbeeld hulpouders).

Ongevallenverzekering

Er is een collectieve ongevallenverzekering voor leerlingen, leerkrachten en ouderparticipanten. Deze verzekering is van kracht op weg van huis naar school (vice versa), gedurende het verblijf op school en tijdens buitenschoolse activiteiten. De verzekering dekt tevens het ongevallenrisico door stoeien van leerlingen.

Praktische tip: uw kind kan anderen schade toebrengen, verzeker daarom uw gezin tegen wettelijke aansprakelijkheid!

Vrijwilligersverzekering

Alle vrijwilligers die in Schiedam actief zijn, zijn per 10 maart 2009 collectief verzekerd via de gemeente Schiedam. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat vrijwilligers verzekerd zijn tegen de risico’s die zij lopen tijdens hun werkzaamheden. De verzekering is afgesloten voor vrijwel alle vrijwilligers die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaalde werkzaamheden verrichten voor anderen of de samenleving en een maatschappelijk belang dienen; dus ongeacht leeftijd en aantal uren vrijwilligerswerk. Alle hulpouders van de school (ook de ouder(s)/verzorger(s) die meegaan op schoolreis) zijn verzekerd. De vrijwilligers zijn verzekerd voor ongevallen, schade aan persoonlijke eigendommen en aansprakelijkheid. De collectieve verzekering voorziet ook in een aansprakelijkheidsverzekering voor de vrijwilligersorganisatie, een bestuursaansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandverzekering en een verkeersaansprakelijkheidsverzekering.

Ouderportaal

Op het ouderportaal kunt u, wanneer uw kind daadwerkelijk naar school komt, de administratie en toetsgegevens zien die bij ons in onze leerlingsadministratie zijn opgeslagen. Van een aantal administratiegegevens kunt u wijzigen doorgeven. Als u op 'corrigeren' klikt, verschijnt een scherm om een eerder ingevuld gegeven te wijzigen. Zodra u op 'verzenden' klikt, wordt een email met de gewijzigde gegevens naar de administratie gestuurd. U ontvangt ook een kopie ter bevestiging. Het kan wel enige tijd duren voordat de administratie de nieuwe gegevens heeft verwerkt. Wilt u iets veranderen/toevoegen, maar dat lukt niet via dit ouderportaal? Dan kunt u een mail sturen naar administratie@klinkerschiedam.nl.