Musatekno

Täältä Musiikkiopisto Juvenalian musateknosivuilta löydät kaikki ajankohtaiset teknoasiat: kurssien aikataulut, materiaalit ja tehtävät.

Sivuja pitää yllä tekno-opettaja Matti Sunell, matti.sunell@juvenalia.fi.

Lukuvuosi 2023–2024

Musiikintekopaja 3 27.4.

Opiskellaan tietokoneen musiikinteko-ohjelmien käyttöä. Voit osallistua, jos olet käyttänyt jo jonkin verran musiikinteko-ohjelmia tai käynyt musiikintekopajat 1 ja 2. Näillä näkymin pajan ohjelmana on Logic. Ota yhteyttä opettajaan, jos haluat opiskella jonkin muun ohjelman käyttöä.

Lukuvuosi 2024–2025

Musiikkiteknologia kuuluu Juvenalian valinnaisiin opintoihin. Se sopii parhaiten syventäviin opintoihin, mutta joihinkin pajoihin (esim. musiikinteko 1, notaatio 1, koodaus 1) voi osallistua myös perusopintojen aikana. Käytä musatekno-opintoja hyödyksesi, jos olet tekemässä syventävien opintojen lopputyötä!

Lukuvuonna 2024–2025 musateknoon voit osallistua kahdella tapaa:

Opetus on keskimäärin joka toinen lauantai kello 10–13 Sellossa. Aikatauluun voi lukuvuoden aikana tulla muutoksia: yksittäiset pajat saattavat siirtyä viikolla aikaisemmaksi tai myöhemmäksi.

Koko lukuvuoden kurssille ilmoittaudutaan yleisenä ilmoittautumisaikana ennen lukuvuoden alkua. Yksittäisiin pajoihin voi ilmoittautua koska tahansa lukuvuoden aikana. Juvenalialaiset ilmoittautuvat Eepoksen kautta.

Muut kuin juvenalialaiset voivat ilmoittautua suoraan opettajalle. Heille pajat ovat maksullisia. Hinta selviää lukukausimaksut-sivulta.

Musiikintekopaja 1 24.8.2024

Oman musiikin tekoa iPadin Garageband-ohjelmalla. Voit tämän jälkeen jatkaa musiikintekopaja 2:een. Sopii kaikille noin 10 vuodesta ylöspäin. Käytössä ovat Juvenalian iPadit, mutta myös oman voi ottaa mukaan.

Musiikintekopaja 2 7.9.2024

Oman musiikin tekoa iPadin Garageband-ohjelmalla. Jatketaan siitä, mihin musiikintekopaja 1:ssä päästiin.

Musiikintekopaja 3 21.9.2024

Opiskellaan tietokoneen musiikinteko-ohjelmien käyttöä. Voit osallistua, jos olet käyttänyt jo jonkin verran musiikinteko-ohjelmia tai käynyt musiikintekopajat 1 ja 2. Oma tietokone mukaan. Käytettävät ohjelmat riippuvat siitä, mitä osallistujilla on omassa tietokoneessaan.

Notaatiopaja 1 5.10.2024

Nuotinkirjoituksen perusteet Musescore-ohjelmalla. Vaatimuksena nuotinlukutaito (sävelet, aika-arvot, sävellajimerkinnät ja tahtiosoitukset pitää tietää). Voit tämän jälkeen jatkaa notaatiopaja 2:een. Tarvitset oman tietokoneen, jossa on asennettuna Musescore.

Notaatiopaja 2 26.10.2024

Nuotinkirjoituksen jatkoa Musescore-ohjelmalla. Niille, jotka ovat käyneet notaatiopaja 1:n tai opetelleet perusasiat itse. Tarvitset oman tietokoneen, jossa on asennettuna Musescore.

Notaatiopaja 3 9.11.2024

Pidemmälle ehtineille Musescoren käyttäjille. Olet jo käynyt notaatiopajat 1 ja 2 (tai opiskellut peruskäytön itse) ja kirjoittanut itsenäisesti nuotteja. Tarvitset oman tietokoneen, jossa on asennettuna Musescore.

Tehdään omaa musiikkia kirjoittamalla ohjelmakoodia Sonic Pi -ohjelmalla. Pajaan kuuluu kolme kertaa 23.11., 14.12. ja 11.1. Tarvitset oman tietokoneen, jossa on asennettuna Sonic Pi.

Äänityspajat ja äänieditointipaja 25.1., 8.2. ja 1.3.2025

Äänityspajassa äänitämme omaa soittoa ja laulua Pikkusalissa. Ensimmäisessä pajassa käytämme kannettavia äänittimiä ja osallistujien omia mobiililaitteita. Toisessa pajassa äänitämme ammattilaistason mikrofoneilla ja tietokoneen äänitysohjelmalla. Oma soitin mukaan. Voit soittaa yksin tai pienen ryhmän kanssa.

Äänieditointipajassa musiikkiäänityksistä muokataan ja koostetaan valmis tallenne. Oma tietokone mukaan ja siihen Audacity-ääniohjelma.

Videopaja 15.3. ja videoeditointipaja 29.3.2025

Videopajassa kuvataan omia musiikkiesityksiä Pikkusalissa usealla videokameralla ja omilla mobiililaitteilla ja tallennetaan samalla hyvälaatuinen ääni. Oma soitin mukaan.

Videoeditointipajassa koostetaan videopajassa tallennettu kuva ja ääni tietokoneen videoeditointiohjelmalla julkaisukuntoon. Oma tietokone mukaan, tietokoneeseen jokin maksuton videoeditointiohjelma (esim. Shotcut, Openshot).

Omat projektit 12.4., 26.4. ja 10.5.2025

Lukuvuoden viimeiset kerrat käytetään opiskelijoiden omien hankkeiden työstämiseen. Näitä voivat olla esimerkiksi oman musiikin tekeminen nuotteja kirjoittamalla, musiikinteko-ohjelmaa käyttäen tai ohjelmoimalla taikka ääni- tai videotallenteen teko. Jos olet tekemässä syventävien opintojen lopputyötä, tämä voi olla osa sitä.

Näitä kertoja voidaan käyttää myös lisäpajoihin muista musateknoaiheista. Esitä oma ideasi opettajalle.

Virallinen opetussuunnitelma

Syventävät opinnot: musiikkiteknologian yleiskurssi

Tavoitteet ja sisältö

Musiikkiteknologian yleiskurssin suoritettuaan oppilas:

Yleiset tavoitteet

Esittäminen ja ilmaiseminen

Oppimaan oppiminen ja harjoittelu

Kuunteleminen ja musiikin hahmottaminen

Säveltäminen ja improvisointi

Tavoitteita aiheittain

Kurssin käytyään oppilas:

Nuotinkirjoitus

Äänittäminen

Musiikinteko-ohjelmat

Äänioppi

Opetus- ja työmuodot

Harjoitustehtävissä voidaan työskennellä yhdessä myös muiden soittajien ja laulajien kuin kurssin osallistujien kanssa.

Osaamisen osoittaminen

Oppilas osoittaa oppimisensa ja osaamisensa karttumista kurssin aikana harjoitustöillä sekä kokoamallaan portfoliolla, joka sisältää

Palautteen saaminen, oppimisen ja osaamisen arviointi

Oppilas

Arvioinnin kohteina ovat

Menneet kurssit

Kevätlukukausi 2021

Syyslukukausi 2020

Kevätlukukausi 2020

Huomaa poikkeukset: ei tuntia 28.1., 3.3. eikä 21.4. Tunti lauantaina kello 10–11.30: 7.3., 28.3. ja 25.4.

Syyslukukausi 2019