Nuotinkirjoitus Musescorella

Tavoite

Nuotinkirjoitusosuuden tavoitteena on, että osaat kirjoittaa partituurin, jossa on viivastot vähintään kahdelle eri soittimelle, nuotteja ja muita merkintöjä (tekstejä, esitysmerkintöjä). Osaat muokata nuotteja eri tavoin ja tuottaa selkeän ulkoasun, niin että soittajan on helppo lukea nuottejasi.

Välineet

Tarvitset oman kannettavan tietokoneen (Linux, Mac tai Windows). Asenna valmiiksi uusin versio Musescore (tätä kirjoitettaessa 3.6.2). Saat sen musescore.orgista, tai voit asentaa sen käyttöjärjestelmäsi paketinhallintatyökalulla. Musescore 3 ei toimi vanhoissa Mac- ja Windows-versioissa ja ehkä joissakin Linux-jakeluissa. Asenna siinä tapauksessa versio 2.3.2. Tärkeimmät asiat toimivat siinä samalla tavalla kuin kolmosversiossa ja tulet sillä toimeen tällä kurssilla.

Jos käytät lainakonetta, johon et voi asentaa ohjelmia, voit käyttää Musescorea muistitikulta. Hae siirrettävä Windows-versio tai Linuxin AppImage.

Opistolla on käytettävissä MIDI-koskettimistoja.

Itseopiskelumateriaalia

Video-oppitunnit, joilla pääsee alkuun

Käsikirja. Tätä ei ole tarkoitus lukea järjestyksessä läpi. Kun et tiedä, miten jokin asia tehdään, etsi ohje käsikirjasta. Kaikkea ei välttämättä ole vielä ehditty suomentaa, joten jotkin ohjeet voivat olla englanninkielisiä.

Tutustu Musescorella kirjoitettuihin nuotteihin

Musescore.com-palvelussa voit katsella ja kuunnella Musescorella kirjoitettuja nuotteja. Jos haluat julkaista omia nuottejasi tai ladata Musescore-tiedostoja omalle koneellesi, sinun on luotava palveluun oma tunnus. Ilmaistunnuksella voi julkaista viisi omaa partituuria, maksullisella rajattomasti.

Openscore-hanke julkaisee tekijänoikeudesta vapaata musiikkia kaikkien saataville hienosti viimeisteltyinä partituureina. Kannattaa tutustua!

Näistä ohjeista

Näppäimistön näppäimistä puhutaan tässä Linux- ja Windows-maailman nimillä. Macissä control-näppäintä vastaa command ja alt-näppäintä option.

Valikoihin viitataan lihavoidulla tekstillä ja alavalikoihin merkillä >.

Partituurin luominen

  • Aloituskeskuksesta Luo uusi partituuri…

  • Muulloin Tiedosto > Uusi…

Ohjattu luonti käy läpi partituurin tärkeimmät ominaisuudet. Nämä voi halutessaan ohittaa, sillä kaiken pystyy tekemään myös erikseen ja muuttamaan myöhemmin.

Tallenna työ tässä vaiheessa ja anna sille nimi, jonka perusteella tunnistat työn vielä kuukausienkin kuluttua. Jos kirjoitit partituurille otsikon, Musescore ehdottaa sitä tiedoston nimeksi.

Nuottien syöttäminen

  • Hiirellä klikkailemalla: helppo muistaa, jos kirjoitat nuotteja vain satunnaisesti.

  • Näppäimistöllä: nopea. Opit muistamaan näppäimet jos kirjoitat tarpeeksi usein.

  • Näppäimistöllä ja koskettimistolla: nopein, jos osaat soittaa pianoa.

Hiirellä

Järjestyksellä on väliä: ensin nuotinsyöttötilaan (N), sitten aika-arvo ja lopuksi klikataan oikea sävel. Nuotinsyöttötilasta pois: uudestaan N tai esc.

Näppäimistöllä

Nuotinsyöttötilaan N. Aika-arvo numeroilla. Nuotinnimi kirjaimilla A-G (muista, että H kirjoitetaan B:llä). Nuotinsyöttötilasta pois: uudestaan N tai esc.

Koskettimistolla

Nuotinsyöttötilaan N. Aika-arvo numeroilla. Oikea sävel tai sointu koskettimilla.

Muita musiikkilähteitä

Musescore.comin lisäksi valmista musiikkia saa vaikkapa näistä lähteistä:

MIDI-tiedosto sisältää tiedon soitettavista nuoteista, ja sen voi avata musiikinteko- ja nuotinkirjoitusohjelmilla. Oman työn materiaaliksi tai inspiraatioksi voit etsiä MIDI-tiedostoja vaikka verkkohaulla "free classical midi files". Kun avaat tiedoston Musescorella, nuotit eivät välttämättä näytä samanlaisilta kuin painettuina. Voi kuitenkin ruveta muokkaamaan musiikkia mieleiseksesi.

Hyvä vapaan musiikin lähde on Mutopia-projekti. Sen nuotit on tehty Lilypond-nuotinkirjoitusohjelmalla. Musiikki on saatavissa tulostuskelpoisina PDF-tiedostoina, MIDI-tiedostoina ja Lilypond-tiedostoina.

Petrucci Music Library sisältää suuren määrän vanhaa, tekijänoikeuksista vapautunutta musiikkia. Musiikki on yleensä skannattu vanhoista nuoteista PDF-muotoon, joten sitä ei voi suoraan avata Musescorella. Jos haluat käyttää sitä työssäsi, sinun on itse kirjoitettava nuotit Musescorella.

Valinta ja muokkaus

Musescoressa pätevät yleismaailmalliset toiminnot leikkaa, kopioi ja liitä. Yksittäinen kohde valitaan klikkaamalla. Erillisiä kohteita valitaan klikkaamalla control-näppäin pohjassa. Alue valitaan klikkaamalla alkukohtaa, painamalla vaihtonäppäin (shift) pohjaan ja klikkaamalla loppukohtaa. Lisäksi on eräitä käteviä pikatoimintoja: R kopioi valitun alueen heti sen perään. Vaihda leikepöydältä vaihtaa kaksi kohdetta keskenään ilman väliaikaista kopiointia.

Liikkuminen ja valinta ilman hiirtä

Nuolinäppäimet liikuttavat valintaa vasemmalle ja oikealle. Control ja nuoli liikuttaa yhden tahdin kerrallaan. Jos samalla painetaan vaihtonäppäintä, voidaan valita alue. Alt-näppäin ja nuoli ylös tai alas siirtää edelliselle tai seuraavalle viivastolle.

Paletti

Paletista saadaan kaikki ne nuottiviivaston merkinnät, jotka eivät ole nuotteja. Tutki, mitä kaikkea paletti sisältää. Paletin alareunan valinta Edistynyt näyttää enemmän merkintöjä kuin Perus. Merkinnät saa viivastolle vetämällä tai valitsemalla ensin nuotin tai alueen ja sitten klikkaamalla paletissa olevaa merkkiä.

Transponoiminen

Eri tavat transponoida eli muuttaa sävelkorkeutta:

  • nuottien ja alueiden sävelkorkeuden muuttaminen nuolinäppäimillä ja Muuta sävelkorkeutta -toiminnolla

  • transponoiminen (Työkalut > Transponoi)

    • kromaattisesti sävellajin mukaan (käytetään yleensä silloin, kun transponoidaan koko kappale)

    • kromaattisesti intervallin mukaan

    • diatonisesti (samassa sävellajissa pysyen)

Äänet

Samalla viivastolla voi olla useampi kuin yksi melodia, ja melodiat voivat edetä eri rytmein. Pianonuoteissa tämä on yleistä, ja partituurissa kirjoitetaan usein esimerkiksi saman puupuhaltimen kaksi osuutta samalle viivastolle. Musescoressa tämä saadaan aikaan käyttämällä ääniä. Jos viivastolla on vain yksi ääni, se on numero 1 ja näkyy aktiivisena ollessaan sinisenä. Ääni 2 näkyy vihreänä. Äänien 1 ja 3 varret osoittavat ylöspäin ja äänien 2 ja 4 varret alas. Äänien kirjoittamisessa ja kopioimisessa on oikea toimintajärjestys tärkeää.

Hajottaminen ja yhdistäminen

Musescoressa on kaksi kätevää työkalua osuuksien erottelemiseen ja yhdistämiseen: Työkalut > Hajota ja Yhdistä. Niillä saa esimerkiksi soinnut nopeasti kuoroääniksi ja kaksi eri viivastojen soitinta samalle viivastolle (katso Äänet-kohtaa yllä).

Nuottikuva selkeäksi

Nuotinkirjoituksessa on tiettyjä lukemista helpottavia käytäntöjä. Soittaja ei välttämättä tule ajatelleeksi niitä silloin, kun nuotit on kirjoitettu hyvin. Huolimattomasti kirjoitetut nuotit voivat kuitenkin hidastaa kappaleen opettelua. Musescoressa on työkaluja, jotka nopeuttavat nuottien siistimistä.

Sävellaji ja tilapäiset kromaattiset merkit

Sävellaji määrää yleensä, kirjoitetaanko ylennys- vai alennusmerkki. Esimerkiksi a-mollissa voi olla fis ja gis (melodinen molli), muttei yleensä ges eikä as. Työkalut > Muuta sävelkorkeuksien kirjoitusasua korjaa tilapäiset merkit sävellajin mukaisiksi. Näppäilemällä J voit käydä läpi kaikki valittujen nuottien enharmoniset muodot.

Rytmit

Rytmit palkitetaan yleensä iskualoittain ja kaarella yhdistetään nuotteja iskualojen yli. Työkalu > Järjestä rytmit uudelleen selkeyttää rytmejä. Katso esimerkki käsikirjasta.

Massamuokkaus

Nuotinkirjoitusohjelmassa on yleensä toimintoja, joilla voi tehdä saman asian useille kohteille yhtä aikaa. Ennen kuin käytät aikaa kymmenien kohteiden klikkaamiseen ja muuttamiseen yksi kerrallaan, mieti, voitko tehdä muutoksen yhdellä kertaa. Musescoressa voi valita käsiteltäviksi tarkasti määrätyn joukon kohteita klikkaamalla jotakin kohdetta hiiren oikealla nappulalla (tai control-klikkaamalla) ja määräämällä valikossa valinnan laajuuden. Siten voit muuttaa esim. kaikki c-sävelet d:ksi valitulta alueelta.

Stemmat

Stemma on nuottisivu, jossa on yhden soittajan osuus. Musescorella stemmat syntyvät automaattisesti partituurin pohjalta. Jos muokkaat nuotteja stemmassa, muutokset siirtyvät partituuriin (ja toisin päin). Voit kuitenkin muotoilla stemmoja riippumatta partituurista, tehdä esimerkiksi isommat viivastot.

Tiedosto > Erilliset stemmat

Jos haluat kokeilla stemmojen tekemistä jollakin muulla kuin omalla sävellykselläsi, tässä on mallipartituuri lyömäsoitinyhtyeelle.

"Luo" tekee jokaiselle soittimelle oman stemman. Stemmat tulevat näkyviin välilehdille. Voit tehdä myös stemmoja, joissa näkyy esim. kaksi soitinta. Klikkaa "Uusi", kirjoita stemmalle nimi ja rastita mukaan tulevat soittimet.

Nuotinkirjoitustyö valmiiksi

Tavoitteena on kahdelle tai useammalle soittajalle tai laulajalle kirjoitettu pieni kappale, johon kuuluu partituuri ja oma stemma jokaiselle instrumentille. Työtä ei tarvitse tulostaa paperille, mutta sen pitää olla Musescore-tiedostossa niin valmis, että sen voisi printata soittajille. Nuotit voit halutessasi tallentaa myös pdf-tiedostoiksi, jotka voit myöhemmin tulostaa ilman Musescorea.

Näitä merkkejä olisi työssä hyvä olla:

  • nuotit

  • kappaleen nimi

  • säveltäjän (ja sovittajan) nimi

  • tempomerkintä tai muu esitysohje (alt-T, option-T)

  • voimakkuusmerkkejä (esim. f, p, cresc., dim.) (paletista)

  • joitakin viivoja (esim. crescendoviiva, legatokaari) (paletista)

  • joitakin artikulaatiomerkkejä (esim. aksentti, staccato) (paletista)

  • laulun sanat (jos mukana on laulaja) (control-L, command-L)

Viimeistely ja muotoilu

Kun olet kirjoittanut työn kokonaan, tarkista, että nuotit ovat siistit ja helppolukuiset:

  • riittävän iso viivasto (Ulkoasu > Sivun asetukset)

  • rivit riittävän väljät, ei liikaa tahteja yhdellä rivillä

  • rivinvaihdot ja mahdolliset sivunvaihdot järkevissä paikoissa

  • kaikki merkinnät rytmisesti oikeissa kohdissa

  • nuotit ja muut merkinnät eivät mene päällekkäin

  • esitysohjeet on helppo lukea

  • viivastojen väli sopiva (ei liian tiheä eikä harva) (Muotoilu > Tyyli > Sivu)

Muotoilu

Musescoressa pystyy vaikuttamaan kaikkien asioiden ulkonäköön: kokoon, sijoitteluun, kirjaintyyppeihin, automaattisen sijoittelun sääntöihin ym. Partituuri ja stemmat voivat käyttää erilaisia ulkonäköasetuksia. Säätömahdollisuuksia on niin paljon, että niistä käydään tunnilla läpi vain tärkeimpiä. Löydät kaikki ulkonäköasetukset Muotoilu-valikosta kohdista Tyyli ja Sivun asetukset.

Sivun asetuksissa määrätään paperin koko ja asento (pysty vai vaaka), nuottiviivaston koko ja marginaalien leveys. Kaikki muu säädetään tyyleissä.

Muotoiluharjoitus

Kun musiikkisi on valmis, muotoile ensin mahdollisimman helppolukuinen partituuri ja stemmat. Sitten voit kokeilla muita mahdollisuuksia. Tee jokaista kokeilua varten uusi kopio (Tiedosto > Tallenna nimellä), jotta alkuperäinen asiallinen työsi säilyy.

  • Äärimmäisen pienet nuotit, joiden lukemiseen tarvitaan suurennuslasia (Sivun asetukset: Skaalaus).

  • Julistekokoiset nuotit (Sivun asetukset: Skaalaus).

  • Kortti (esim. A6-kokoa), jossa näkyy vain yksi tahti vaakasuunnassa (Sivun asetukset: Skaalaus, Sivun koko).

  • Partituuri, jossa kaikki otsikot ovat Comic Sansilla ja mahdolliset laulutekstit kirjoituskonekirjasimella (Tyyli: Tekstityylit).

  • Kappaleen stemmat ovat normaalikokoiset, paitsi yksi soittaja on pieni ja tarvitsee isot selkeät nuotit.

Edellisten kurssien tehtäviä


Tehtävä

Avaa tämä menuetti (PDF) ja kirjoita se Musescorella mallin mukaan. Perusta työ, anna otsikot, sävellaji ja tahtiosoitus. Tallenna työ esimerkiksi nimellä Menuetti. Kirjoita mahdollisimman vähän, kopioi ja muokkaa mahdollisimman paljon. Etene näin:

  1. Laita tahtinumerot näkyviin, niin pysyt helpommin oikeassa kohdassa (Muotoilu, Tyyli, Numerot). Voit myös kirjoittaa tahtinumerot paperiin.

  2. Kirjoita kaksi ensimmäistä tahtia (kumpikin viivasto). Palkitus pitää korjata pääpaletin tahtiosoituksissa.

  3. Kopioi tahdit 1 ja 2 tahteihin 3 ja 4 (R) ja muuta yhden sävelen oktaaviala.

  4. Kirjoita tahti 5 ja kopioi se tahtiin 6.

  5. Muuta tahdin 6 sävelkorkeudet Muuta sävelkorkeutta -tilassa.

  6. Kirjoita tahdit 7 ja 8.

  7. Kopioi tahdit 1 ja 2 tahteihin 9 ja 10.

  8. Kopioi tahti 7 tahteihin 13 ja 14.

  9. Muuta tahtien 13 ja 14 sävelkorkeudet Muuta sävelkorkeutta -tilassa.

  10. Kirjoita tahdit 15 ja 16. Trioli näytetään.

  11. Lisää kertausmerkit paletista.

Lisätehtävä

  1. Kun olet kirjoittanut kertausmerkkiin asti, tallenna työ nimellä Menuetti-alkuperäinen. Palaa sitten Menuetti-työhön. Monista musiikki kaksinkertaiseksi (valitse kaikki, näppäile R). Tee valmiiseen rytmiin omat melodiat käyttämällä Muuta sävelkorkeutta -ominaisuutta.

  2. Tee koko kappaleeseen omat voimavaihtelut (paletista Dynamiikka ja Viivat).

  3. Lisää soittimia (I). Uusien soittimien ei tarvitse aloittaa soittamista kappaleen alusta, vaan esimerkiksi monistetun osan alusta. Kopioi melodia uusille soittimille alkuperäisenä tai muokattuna. Voit myös keksiä omaa musiikkia (melodiaa tai säestävää).

  4. Jos haluat ja aikaa on, voit kirjoittaa myös Menuetin loppuosan ja käsitellä sitä samalla tavalla kuin alkuosaa.

Tehtävä: sävellä sointujen pohjalle

Käytä jotakin tähän Musescore-tiedostoon kirjoitettua sointukulkua tai keksi oma. Sävellä melodia ja käytä soinnun säveliä säestysääninä. Voit muuttaa rytmiä (sointujen pituutta), voit myös käyttää vain osaa sointukulusta. Voit siirtää (transponoida) sointukulun C-duurista johonkin muuhun sävellajiin.

Muokkauskeinoja:

  • Toteuta sointumerkit.

  • Hajota: jakaa soinnun sävelet eri soittimille.

  • Tihennä: muuta aika-arvot lyhyemmiksi (liitännäisellä).

  • Harvenna: muuta aika-arvot pidemmiksi (liitännäisellä).

  • Kopioi melodianpätkä eri korkeudelle (sekvenssi).

  • Käännä melodia takaperin (liitännäisellä).

  • Käännä melodia peilikuvaksi (liitännäisellä).

Oman sovituksen kirjoittaminen Musescorella

Sovitukseen ei oikein riitä kappaleen mekaaninen jäljentäminen toiselle soittimelle. Siinä täytyy olla jotakin uutta, sovittajan itse keksimää. Mitä siis keksisin? Tässä joitakin yksinkertaisia vihjeitä. Kokeile, kuuntele tulosta ja sovella vapaasti!

Jos et ole kokenut soinnuttaja, voit käyttää olemassaolevaa soinnutusta esimerkiksi laulukirjasta. Kirjoita siis ensiksi melodia ja sointumerkit (Ctrl-K). Käytä Diskanttiavain-työpohjaa, voit lisätä soittimia (I) sitä mukaa kun kasvatat sovitusta.

Musescoren työkaluilla ja kopioimalla saat nopeasti materiaalia. Ei kannata kuitenkaan tyytyä ohjelman tuotokseen sellaisenaan, vaan tehdä siitä vapaasti muokkaamalla vielä paremman kuuloista.

Voit kirjoittaa sointumerkkien mukaisen bassoäänen pitkillä aika-arvoilla:

Bassoääni pienemmin aika-arvoin sointusävelillä:

Kirjoitetaan soinnut sointumerkkien mukaan ja jaetaan äänet eri soittimille Hajota-toiminnalla:

Monitehoharjoitus

Tee seuraava harjoitus mahdollisimman tarkasti ohjeiden mukaan. Siinä käytetään joitakin edistyneitä työtapoja, joita ei ole pakko oppia heti muistamaan. Tutustut kuitenkin ohjelman käyttöön monipuolisesti.

  1. Perusta uusi työ: Jaakko kulta, alaotsikko kaanon, säveltäjä "Ranskalainen".

  2. Tahtiosoitus 4/4, sävellaji vapaa.

  3. Tee viisi instrumenttia joissa on diskanttiavain, valinta vapaa.

  4. Käytä mahdollisimman vähän hiirtä. Jos et tiedä miten pääset eteenpäin, pysähdy miettimään ja kysy. Huomaa, että ensimmäisen tahdin tauko on jo sininen, sitä ei tarvitse klikata.

  5. Kirjoita ensimmäiseen viivastoon melodia. Käytä mahdollisimman paljon kopiointia. Vaikka kirjoittaminenkin olisi nopeaa, nyt harjoitellaan kopiointia. Tämä näytetään.

  6. Kun olet kirjoittanut melodian, kopioi se kolmeen muuhun viivastoon kahden tahdin välein kaanoniksi. Kuuntele, toimiiko kaanon.

  7. Kopioi ensimmäisen viivaston nuotit viidenteen viivastoon.

  8. Seuraavaksi kopioidaan kolme muuta stemmaa viidenteen viivastoon eri ääniksi (2–4). Tämä on monimutkaisin vaihe, seuraa tarkasti.

  9. Kirjoita laulun sanat suomeksi ja ranskaksi. Katso Wikipediasta. Tämä näytetään.

  10. Jos ehditään, tehdään jokaisesta viivastosta eri stemma.

Koeta koko ajan käyttää vain näppäimistöä. Jos tuntuu, että on pakko käyttää hiirtä, kysy ensin opettajalta.

Lisätehtäviä. Voit vaikka tehdä alkuperäisestä melodiasta monistamalla ja muokkaamalla aivan uuden teoksen.

Rytmimotiivi

Keksi lyhyt rytminen motiivi tai fraasi vain muutamaa aika-arvoa käyttäen. Kirjoita se yhdelle säveltasolle. Esimerkkejä tunnetuista rytmimotiiveista eli -aiheista:

Työstäminen

  • Kopioi motiivia peräkkäin (R). Voit käyttää myös harvennusta (Muokkaa > Liitä kaksinkertaisella kestolla) ja tihennystä (Muokkaa > Liitä puolikkaalla kestolla).

  • Käännä motiivi takaperin.

  • Permutaatio: aloita toisesta nuotista ja siirrä ensimmäinen nuotti motiivin loppuun. Tämä on helppo tehdä Musescorella kopioimalla.

  • Kirjoita säveltasot esim. toisessa nuotinsyöttötilassa (Muuta sävelkorkeutta). Voit käyttää itse keksimääsi asteikkoa.

Esimerkki motiivin kehittelystä

Esimerkki Musescore-tiedostona

Esimerkki permutaatiosta

Steve Reichin kappale Clapping Music perustuu kokonaan rytmin permutaatioihin ja niiden soittamiseen yhtä aikaa alkuperäisen motiivin kanssa.

Melodinen motiivi

Keksi kokeilemalla lyhyt melodia (esim. 5–10 säveltä). Rytmi ei ole pakollinen, mutta saat halutessasi keksiä rytmin samalla. Voit myöhemmin yhdistää melodian äsken keksimääsi rytmimotiiviin. Melodia saa olla jossakin duuri- tai mollisävellajissa, mutta se voi olla myös sävellajiton. Voit kirjoittaa melodiamotiivin esimerkiksi neljäsosanuotteina.

Työstäminen

  • Yhdistä melodia aikaisemmin keksimääsi rytmiin. Jos nuotit eivät mene tasan, voit käyttää rytmiä (tai sen muunnoksia) monta kertaa peräkkäin.

  • Vaihda joidenkin sävelten paikkoja.

  • Muuta yksittäisten nuottien sävelkorkeuksia.

  • Muuta melodiaa vapaasti.