QUÈ SÓN ELS NIU?

Us convidem a conèixer el programa d’innovació Recerca, Creació i Servei. En el nostre centre l'adaptem a treballs globalitzats NIU.

Aquest programa es fonamenta en el plantejament de diferents tipus de reptes proposats a l’alumnat per entitats socials, culturals i altres, procedents de l’entorn dels centres educatius, com associacions de veïns i veïnes, museus, ONG…

El programa va destinat a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, en el nostre cas, serà a 3r d'ESO, que utilitzarà una part de la franja de treball globalitzat de 3r, de 8:00 a 10:00, els dijous i divendres, d’unes 4 hores setmanals en la qual s’elabora el projecte en col·laboració amb l’entitat externa i l’acompanyament d’un professor o una professora del centre.

Al llarg del curs l’alumnat haurà d’escollir l'ordre de tres projectes, de vuit o nou setmanes de durada, que desenvoluparà de manera successiva. Els projectes pertanyen als tres àmbits següents: social i artístic, científic i tecnològic, i comunicatiu. Això permet que cada alumne pugui desenvolupar un itinerari curricular personal. Cada àmbit correspon a un professor o professora responsable de cadascun dels grups que es formaran per a cada projecte.

A continuació es mostra un exemple de distribució d'àmbits al llarg del primer curs on es poden veure els nou projectes que cada centre implementarà. Aquest exemple correspon a un centre de tres línies, que caldrà adaptar per a aquells centres que en tinguin un nombre diferent.

La Direcció General de Currículum i Personalització dona el suport necessari a tots els centres seleccionats: orientació i assessorament per al desenvolupament dels objectius i les accions del Programa; formació prèvia del professorat, fonamentada en el treball a partir de reptes, metodologies de la indagació i gestió adient de l’aula.

En aquesta convocatòria s'han seleccionat 20 centres d'arreu de Catalunya, que romandran en el Programa durant un màxim de tres cursos escolars.

Per formar part del Programa els centres educatius vam presentar la sol·licitud i els documents requerits​ d’acord amb el procediment establert en l’apartat 1 de l’Annex de la Resolució 523/2020, de 24 de febrer, per la qual s’aproven les bases generals per a la participació en programes d’innovació pedagògica.

Per tal que tots els centres que participen en el programa es puguin coordinar, els projectes iguals associats a una mateixa entitat es faran simultàniament.

Imatge sobre la relació de centres amb les entitats que es treballaran en els dos primers trimestres durant el curs 22/23.

La Direcció General d'Innovació, Digitalització i Currículum donarà el suport necessari a tots els centres seleccionats: orientació i assessorament per al desenvolupament dels objectius i les accions del Programa; formació prèvia del professorat, fonamentada en el treball a partir de reptes, metodologies de la indagació i gestió adient de l'aula.

El primer curs, la Direcció General d'Innovació, Digitalització i Currículum ​proporcionarà sis entitats col·laboradores que treballaran amb el centre educatiu i el centre en proposarà tres del seu entorn.

La participació dels centres en el Programa RCS tindrà una durada de tres cursos i inclou les etapes següents:

  • Primer curs: implementació de 9 projectes (6 partint de les propostes de la DG d'Innovació, Digitalització i Currículum i 3 elaborades en el mateix centre vinculades al seu entorn).

  • Segon curs: implementació de 9 projectes (6 partint de les propostes de la DG d'Innovació, Digitalització i Currículum i 3 elaborades en el mateix centre vinculades al seu entorn).

  • Tercer curs: implementació de 9 projectes (3 partint de les propostes de la DG d'Innovació, Digitalització i Currículum ​ i 6 elaborades en el mateix centre vinculades al seu entorn).