Projecte Hortus. Guia pràctica d'horticultura ecològica

Eines i estries per treballar l'hort. Funcions i característiques

EINES BÀSIQUES

  • Fanga o cultivador: són eines destinades a l’aireig de la terra sense voltejar-la i consten d’un mànec i una part amb pues, rectes o corbes. N’hi ha de totes mides: de petites per treballar amb una mà o de més grans amb el mànec més llarg per treballar drets. Si l’eina és de mànec llarg i amb pues rectes i gruixudes, aleshores s’anomena fanga.

  • Pala de trasplantament: és una pala petita que s’agafa amb una mà i serveix per remoure petites quantitats de terra (per exemple, per omplir un test) i, sobretot, per fer petits clots per fer el trasplantament. També n’hi ha en versió gran i aleshores s’anomena palafanga. També es fan servir per remoure la terra quan aquesta està molt dura (acció de fangar).

  • Plantador: és una eina en forma de “L” amb la punta cònica que serveix per fer el forat per posar les llavors o plantar una planta petita per fer, per exemple, el primer trasplantament.

  • Escombreta metàl·lica: normalment s’utilitza per recollir fulles, però també ens pot anar bé per aplanar la terra o repartir el compost.

  • Tisores de podar: val la pena comprar-les bones. Si només hem de podar arbusts, que tenen branques de diàmetre petit, la triarem de fulla estreta i fina.

ESTRIS

  • Tamís: per garbellar terres i treure’n les parts més grolleres, per exemple, si es vol la terra més fina quan sembrem. També es pot fer servir per garbellar el compost.

  • Fumigadora: per fer tractaments fitosanitaris o reforçants. Segons les nostres necessitats, n’escollirem la grandària i sofisticació: un simple polvoritzador o una fumigadora amb sistema de bombeig perdonar pressió. N’hi ha de totes mides, les més grans es porten a l’esquena com si fossin una motxilla.

  • Mesurador de la humitat de la terra: petit aparell que es clava a la terra i que disposa d’una agulla indicadora del nivell d’humitat. És molt útil per poder-ne definir les necessitats d’aigua i planificar el reg.

  • Trituradora de branques. N’hi ha de petites, aptes per a horts escolars i que trituren branques de fins a 3-4 cm. Va bé si es tenen molts arbusts i es volen aprofitar els trossos de branques per incorporar com a material estructural al compost o com a mulching (coberta vegetal protectora del sòl).

ALTRES

  • Aspres: per aguantar i guiar les plantes quan són joves, adreçar un petit arbre que s’ha torçat, donar suport a plantes enfiladisses (mongeteres, pesoleres...) o lligar les tomaqueres. Les canyes són les més utilitzades; si són de bambú, duren més. Cal anar amb compte a l’hora de lligar per intentar no estrangular la tija.

  • Malla ombradora: és un teixit de plàstic negre, verd o gris clar que deixa passar la llum filtrada i evita l’excés d’insolació. És molt adient per a terrasses o patis pavimentats perquè protegeix les plantes de la forta exposició als raig del sol a les hores del migdia, ja que, amb aquestes malles, les plantes reben llum més que suficient i no pateixen tant les altes temperatures.

L'HORT ESCOLAR, Guia bàsica d'horticultura ecològica. Primera edició 2006. Ajuntament de Barcelona. Edita: Sector de Serveis Urbans i Medi Ambient. Direcció de programes ambientals. Dipòsit Legal: B. 38.066-2006 ISBN: 84-7609-497-3