Català

QUÈ FEM?

Des del Seminari de Català, hem creat els nostres materials i treballem tots els aspectes referents a la llengua catalana: gramàtica, expressió oral, expressió escrita, comprensió lectora i hàbit lector. Combinem el treball individual i en grup (de dues a quatre persones) i diversifiquem al màxim les activitats per treballar les diferents competències (visionat de vídeos, lectura de tipologies diverses de textos, qüestionaris digitals...). D'igual manera, l'avaluació reprodueix aquesta varietat (proves escrites individuals, exposicions orals, escriptura de textos...).

En la situació actual, aprofitem els avantatges del Classroom perquè l'alumnat confinat pugui tenir a l'abast tots els materials i la resta d'aplicacions en línia (diccionaris, kahoot, formularis de Google, Moodle, Canvas...) per aprofitar-ne les diferents potencialitats, sense deixar de banda l'escriptura a mà, presa d'apunts, creació de material analògic...).

LECTURES

L'alumnat llegeix tres llibres al llarg del curs (un per trimestre). Un d'ells és el mateix per a tota la classe i els altres dos, els tria cadascú d'un llistat donat, segons els seus interessos.

Des de fa anys, la col·laboració amb la Biblioteca Esteve Paluzie, permet que l'alumnat pugui tenir una visió de les lectures més enllà del món acadèmic. Aquells alumnes que voluntàriament han assistit al Va de llegir a la Biblioteca de Barberà s'han trobat que les opinions i el debat sobre el llibre es traduïa en un producte diferent: vídeo d'opinió, presentació amb música i imatges que il·lustren la història, booktrailer... Esperem que aviat puguem organitzar-les de nou.

ACTIVITATS

1r d'ESO. Mots encreuats

L'activitat del mot encreuat no només pretenia que l'alumnat es familiaritzés amb el vocabulari del cos humà, sinó que també demanava que fossin ells els qui redactessin les definicions, tractant de ser el més original possibles. Posteriorment, havien d'intentar resoldre el mot encreuat d'algun altre grup, comentant entre tots la qualitat i originalitat de les definicions proposades.

Creació d'una llegenda!

Al primer trimestre vam estar estudiant el text narratiu a partir de la rondalla i la llegenda, en les quals hi vam aprofundir força. Una vegada havíem vist totes les característiques, ells mateixos les van haver de dur a la pràctica (com a creació de text del trimestre) escrivint la seva propia rondalla o llegenda.

Quin temps farà demà?

Hem començat el tema de la meteorologia, i els estudiants, en grups, han de buscar el seu propi mapa meteorològic per tal de comentar-lo amb el vocabulari que hem estudiat a classe. Hauran de fer d'homes i dones que presenten la previsió del temps.




2n d'ESO. Escriptura medieval

Després d'haver llegit La llegenda de la Torre de la Minyona, l'alumnat va crear un romanç per explicar el fragment que li corresponia i, tot seguit, van escriure de manera artesanal com en els scriptoria medievals, fent servir les grafies i decoracions de l’època amb ploma i tinta.





3r d'ESO. Pissarra policial

La lectura a classe de l'obra de teatre La ratera, d'Agatha Christie, va donar lloc a la creació individual d'una pissarra policial que reflectís la hipotètica investigació del cas.



Concurs Pica Lletres

A 3r i a 2n d'ESO participem al concurs Picalletres que organitza Canal Terrassa. A 3r és un concurs televisiu i a 2n és radiofònic. Després de la competició interna, dos grups de tres alumnes cadascun participen en aquest conegut concurs de lletreig.

4t d'ESO. Sortida a Argelers i conversa amb l'autor

Aprofitant la lectura del llibre a Ara que estem junts, de Roc Casagran, organitzem -amb el departaments de Socials-, una visita guiada a La Maternitat d'Elna, Argelers i Cotlliure. L'objectiu d’aquesta visita guiada és endinsar-nos en el passat del final de la Guerra Civil espanyola, l'exili republicà i el començament de la II Guerra Mundial per entendre el rerafons històric de l'èxode a les platges d'Argelers i el paper que va tenir Elisabeth Eidenbenz en la Maternitat d'Elna.

Aquest curs, a més a més, comptarem amb la visita al centre de l’autor del llibre (l'11 de maig), amb qui podrem intercanviar impressions sobre tot allò que ens ha suggerit la lectura.

Roc Casagran és llicenciat en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona i treballa com a professor de Llengua i Literatura. A més a més de la seva obra narrativa, ha publicat diversos llibres de poemes, i fa recitals de poesia arreu del país acompanyat de diferents cantautors.

A banda de la seva trajectòria literària, col·labora amb diferents mitjans de comunicació.

Càpsules gramaticals

L'alumnat clarifica els seus coneixements sintàctics creant vídeos explicatius.