Batxillerat

Les matèries que impartim des del Departament de Llengües són:

  • Comunes:

    • Llengua i Literatura Castellanes 1 i 2

    • Llengua i Literatura Catalanes 1 i 2

  • Optatives Modalitat Humanitats:

    • Llatí 1 i 2

    • Grec 1 i 2

    • Literatura universal (1r Batx)

    • Literatura catalana (2n Batx)

Llatí

L'assignatura de llatí es divideix en els següents apartats:

. Morfosintaxi i semàntica: les explicacions gramaticals a classe són la base d'aquest apartats. Aprendre la llengua llatina com a llengua flexiva (casos, conjugació verbal...), analitzar i traduir textos des d'un nivell zero fins arribar (a 2n de batxillerat) a una dificultat de textos mitjana-alta són l'objectiu principal de l'assignatura. A mesura que anem avançant la matèria durant els dos cursos, la dificultat sintàctica va in crescendo, tot començant amb oracions simples i arribant a les subordinades adverbials, les construccions de participi i d'infinitiu i les oracions adjectives de relatiu. També durant els dos cursos és indispensable l'aprenentatge de lèxic que faciliti la traducció dels textos amb l'ajuda del diccionari.

. Expressions llatines dels registres estàndard i culte del català.

. Civilització romana: diversos temes es treballen durant els dos cursos. Bàsicament són temes del temari de les PAU de llatí, com per exemple: urbanisme (disseny, fundació i traçat de les ciutats), obres públiques (aqüeductes, ponts, vies, teatres, amfiteatres, circs.....), l'habitatge, els temples.... Dins d'aquest apartat és molt important l'estudi del patrimoni arqueològic de la nostra península (Emèrita Augusta, Ilerda, Tàrraco, Bàrcino, Emporiae...) aprofitant per visitar les restes arqueològiques més properes.

. Literatura: les obres literàries de l'època d'August són el més important d'aquest apartat: Virgili, Horaci, Tit Livi, Ovidi... Un estudi de les seves obres principals, junt a la lectura d'una de les creacions de Plaute, són els temes a treballar durant els dos cursos.


És recomanable que triïn Llatí l'alumnat interessat en qualsevol grau de Filologia, Traducció i Interpretació (Estudis anglesos, àrabs i hebreus, japonesos, xinesos....,), Humanitats, Història i Història de l'Art, Antropologia, Sociologia, Arqueologia Educació Infantil i Primària, Pedagogia, Administració d'empreses/dret, Turisme, Arts escèniques, Arts i disseny a l'escola Massana, Conservació i restauració, Cinematografia "Escac", Musicologia, Belles arts, Ciències polítiques, Dret, Criminologia, Educació social, Periodisme, Publicitat i Relacions públiques, Relacions laborals, En altres graus com Economia/Filosofia (simultaneïtat), Turisme/Màrqueting etc. també el llatí pondera a les PAU.

Aquí trobareu l'enllaç de les ponderacions del 2022:

http://universitats.gencat.cat/web/.content/01_acces_i_admissio/preinscripcio/documentacio/Ponderacions-2022.pdf

Grec

L'assignatura de grec és una assignatura que segueix un temari paral·lel i sovint coincident amb l'assignatura de llatí:

. Escriptura i lectura: a diferència de llatí, el primer que val fer a grec és aprendre a llegir i a escriure. Només uns dies seran suficients per poser llegir correctament i saber fer les primeres cal·ligrafies en grec.

. Morfosintaxi i semàntica: igual que a llatí, les explicacions gramaticals a classe són la base d'aquest apartats. Aprendre la llengua grega també llengua flexiva, analitzar i traduir textos també començant pel més senzill i arribant a traduir textos adients per poder superar amb èxit les PAU de grec. El temari sintàctic és el mateix que a llatí, per això els alumnes de grec fan un pràctica doble del que és la llengua i l'anàlisi morfosintàctic pel fet que ho practiquen tant a les hores de llatí com a les de grec. També es fa un aprenentatge de lèxic bàsic que faciliti la traducció dels textos amb l'ajuda del diccionari.

. Literatura: durant els dos cursos fem lectura en traducció d'algunes de les obres dels autors principals de la literatura grega: Homer (L'Odissea), Èsquil, Sòfocles (Antígona), Eurípides (Medea), Aristòfanes (Lisístrata)...

. Pel que respecte a la cultura grega treballem les restes arqueològiques d'Empúries i Roses i dels museus que tenim al nostre abast. També la historiografia d'època clàssica (Guerres Mèdiques i Guerra del Peloponnès), les produccions artístiques i la seva funció (temples i teatres) i la mitologia amb els seus déus principals i els mites dels casals més famosos de l'antiguitat grega.


És recomanable que triïn Grec l'alumnat interessat en qualsevol grau dels esmentats en l'apartat de llatí tot i que en algun cas la ponderació és de 0,1 quan en llatí és de 0,2.

Per consultar les diferents ponderacions podeu consultar aquí:

http://universitats.gencat.cat/web/.content/01_acces_i_admissio/preinscripcio/documentacio/Ponderacions-2022.pdf


Literatura universal

Planteamos el estudio de la literatura universal desde un enfoque práctico y creativo animando a los alumnos a conocer diferentes épocas y tendencias literarias partir de los textos más representativos de la historia de la literatura desde la Antigüedad a nuestros días.

Los contenidos y actividades de la asignatura se trabajan a partir de textos de los diferentes géneros literarios y de la lectura completa de las obras literarias prescriptivas.

Los dossiers elaborados para cada una de las etapas estudiadas sirven al alumnado tanto para reforzar y consolidar las clases como para organizar la materia de manera más personal.

En esta asignatura optativa, el cine y el teatro nos permitirán acercarnos a los tópicos universales literarios que nos acompañarán durante el curso de una manera más amena y sugerente dando pie a la reflexión y al debate sobre los grandes temas de la literatura y de la vida: el amor, la amistad, la muerte …

Literatura catalana

La Literatura catalana a 2n de Batxillerat consisteix en el comentari en profunditat de 6 llibres.

L'alumnat aprendrà al llarg del curs els principals moviments des de finals del XIX i fins als anys 60-70 del XX a partir de l'estudi del context, la lectura guiada i els comentaris a l'aula. Alhora que va assolint els coneixements necessaris, també aprendrà la tècnica del comentari de text i de l'elaboració de respostes que recopilin la comprensió de l'obra llegida i la interrelació entre obra, context i autor/a.

És recomanable que triïn Literatura catalana l'alumnat interessat en qualsevol grau de Filologia i Traducció i Interpretació, tots els Estudis anglesos, així com els àrabs i hebreus, Humanitats i Història de l'Art, Educació Infantil i Primària, i aquells graus que uneixen escriptura, informació i creació com Comunicació Audiovisual i Periodisme.