Factors abiòtics d'un ecosistema

Els factors abiòtics són els factors físics i químics que determinen les característiques d'un biòtop: la lluminositat, pressió, temperatura, humitat, salinitat, etc. Els factors abiòtics que condicionen els ecosistemes terrestres (temperatura, precipitacions, humitat, ...) poden ser diferents dels que determinen els ecosistemes aquàtics (salinitat, llum, profunditat ...).


Els factors biòtics són els relacionats amb els éssers vius que habiten en un biòtop i les relacions que s'estableixen entre si.

La temperatura

En el mitjà aeri les diferències de temperatura poden ser molt extremes, molt més que en el medi aquàtic. La temperatura varia segons la latitud i també amb l'altura. Els organismes es distribueixen segons la temperatura.

La llum

L'arribada de la llum als organismes fotosintètics és fonamental per al manteniment de la vida.

La durada diària de la il·luminació solar, que està en relació amb la latitud, sincronitza el ritme biològic intern de molts organismes, regulant processos com la floració, caiguda de les fulles, reproducció, mudes, migracions, hàbits nocturns...

La humitat

Es un factor de vital importancia ya que los organismos animales y vegetales están constituidos en gran parte de agua, y ésta es imprescindible para las funciones vitales. El grado de humedad influye en el proceso de transpiración de los organismos.

El terra

El sòl és una estructura complexa, que es forma per l'acció conjunta dels organismes i l'atmosfera sobre les roques.


Factors com la humitat, textura, estructura, salinitat, pH ... tenen una gran importància sobre el tipus de comunitat que pot viure, especialment la vegetal.

Salinitat

És un factor abiòtic determinant en els ecosistemes aquàtics. L'aigua dolça conté 0,5 g de substàncies dissoltes per litre, l'aigua marina uns 35 g / l de mitjana. La major part dels organismes estan adaptats a viure en un estret marge de salinitat.