CAIXES MISTERIOSES

Projecte portat a terme pels integradors socials de l'institut Miquel Tarradell amb la col·laboració dels joves de la Fundació de l'Esperança i el suport de l'equip educatiu del CCCB.

QUÈ VAM FER?

Som un equip de quatre integradores socials i durant aquest curs hem elaborat un projecte destinat a un grup d'adolescents de la Fundació de l'Esperança, tenint en compte les seves característiques i necessitats. Després d'una profunda investigació, vam detectar una addicció que tenen els adolescents d'avui día amb les noves tecnologies. 

Arran d'això, vam decidir treballar les tecnoadiccions amb aquest grup, concretament centrant-nos en les imatges i vídeos que veiem a Internet i a les xarxes socials, que no sempre resulten ser reals i ens donen una falsa realitat de les coses. A més, de conscienciar de la quantitat d'informació sobre la vida privada que publiquem a Internet, sense donar-nos compte dels perills que poden portar aquestes accions. 

"Les caixes misterioses"

Aquesta va ser la nostra activitat principal. Entre totes, vam crear un material a mà, que són les caixes que et mostre'm a la imatge de l'esquerra. 

Primer, vam fer una petita introducció sobre les tecnoadiccions que tenen actualment els adolescents i els riscos que poden portar. 

Com a pas previ a l'activitat, vam fer unes preguntes per tal d'endinsar-nos una mica en aquest tema i saber la relació amb les tecnologies que tenien cadascú dels adolescents del grup.

A continuació, vam distribuir les quatre caixes en diferents taules i els adolescents havien de posar-se en filera per anar ficant la mà dins. 

A dintre de cada caixa, hi havia un element diferent i nosaltres mostràvem als adolescents una foto o vídeo que representes el que hi havia. 

En tres de les caixes, el que li mostràvem i el que hi havia dins, no era el mateix, sinó una recreació; per exemple, en una de les caixes vam posar sucre amb pedretes i als adolescents li vam ensenyar una foto de sorra de platja.

En una de les caixes, sí que era en realitat l'objecte que mostràvem a la foto amb el que hi havia dintre. 

La missió de l'activitat era que els adolescents, a través del tacte, poguessin reconèixer quina era la caixa que si coincidia la foto amb el de dins, i quines eren les altres que eren mentida. A més, que s'adonessin compte de com poden ser enganyats a través d'una pantalla.

Després, vam destapar les caixes perquè veiessin la realitat dels objectes.

Això, va generar una mica de debat entre uns i altres, sobre la percepció que havia tingut cadascú, qui havia encertat i qui no, que pensaven que hi havia dins les caixes, les emocions que els ha generat i la incògnita de no saber si el que veuen és en realitat el que estan tocant amb les mans.

Finalment, vam fer una mica de reflexió per verificar que havien entès l'objectiu de l'activitat i conscienciar-los que no tot el que veuen a través d'una pantalla és realitat i que no creguin tot el que veuen per Internet.

A continuació, els hi vam presentar la següent activitat:

Primer, els adolescents es van posar per parelles i nosaltres vam repartir unes fulles impreses amb captures del perfil de xarxes socials d'alguns personatges famosos, com Leo Messi, Shakira, Cristiano Ronaldo...

Arran de les fotos que pugen aquests personatges, els adolescents havien d'extreure la màxima informació que veien sobre la vida personal d'ells. Per exemple: on viuen, si tenen fills, si tenen mascotes...

Després, cada parella va compartir en veu alta tota la informació que havien extret de les fotos.

La missió d'aquesta dinàmica, va ser que els adolescents reflexionessin sobre la quantitat d'informació personal que compartim a les xarxes socials a través de fotos o vídeos, sense adonar-nos que aquesta informació pot arribar a les mans de qualsevol persona.

REFLEXIONS PERSONALS DEL PROJECTE

Durant l'elaboració del projecte, hi ha hagut moltes pujades i baixades, amb molts obstacles a superar. Fins al moment de realitzar l'activitat als adolescents, sentia molta inseguretat i incertesa, perquè volia que tot sortís tal com havíem planejat i que es comprengués bé els objectius que proposàvem. Després d'això, sí que vaig guanyar més motivació i vaig tenir una sensació molt gratificant del projecte que havíem creat. Per mi, ha sigut una experiència que m'ha fet créixer tant personalment com professionalment, he après moltes coses útils i enriquidores pel meu futur i he adquirit una nova experiència tan divertida i única.

      "Iria García"

En tot el transcurs de l'elaboració del projecte, m'he vist en moments molt bons, i en moments una mica menys, però també ha sigut necessari per tal d'aprendre a treballar amb grup, i a resoldre les discussions o malentesos que hi poden haver en la durada del projecte. He après que una bona organització facilita un millor ambient de treball i de qualitat. La recerca d'informació se'm va fer molt feixuga, però és cert que la implementació em va agradar molt i vam extreure molt bons resultats; i el més important és que ens ho vam passar super bé, i els usuaris ens van agrair molt que hi anéssim a fer-los l'activitat.

      "Zoraida Samir"

He après molt estudiant el mòdul de projecte. Durant tot el curs, hem elaborat un projecte d'intervenció educativa, el qual és una experiència molt enriquidora: aprendre les fases del projecte, concretar els detalls, treball en equip... He après com es fa una anàlisi de necessitats, com dissenyar el projecte, com s'ha d'actuar en la implementació, com es fa l'avaluació, etc. 

Respecte a l'experiència de fer activitats amb els adolescents, al principi estava nerviosa, però a mesura que va passant el temps, vaig relaxar-me una mica més i vaig poder implementar amb tranquil·litat. Totes quatre, vam coordinar-nos i organitzar-nos molt bé i he après molt de la implementació: com donar suport als adolescents, com explicar-li els continguts i com motivar-los. 

També he après com treballar en equip: adaptar diferents ritmes i maneres de treballar, comunicar-se, repartir les tasques i organitzar el treball, com solucionar el conflicte... 

A més, a nivell personal i acadèmic, he après a utilitzar un llenguatge tècnic i adequat. He ampliat molt el meu vocabulari gràcies a aquest mòdul. Així mateix, s'ha millorat notablement l'autonomia i capacitat organitzativa: fer servir l'agenda, estar atenta a classe per no perdre detalls... Durant tot el procés, he intentat ser autocrítica i estar disposada a rebre crítiques per corregir les errades dels treballs o per corregir faltes pròpies. 

      "Qiqi Yu"

En aquest projecte hem patit moltes emocions diferents, fins al dia de la implementació tot eren nervis per com ens sortiria, però finalment amb el transcurs de les activitats em vaig relaxar, els meus sentiments van ser més positius i vaig acabar molt contenta amb el resultat. Aquest procés ens ha donat l’oportunitat de posar en pràctica els continguts apresos en el curs, amb col·lectius reals. Ha sigut enriquidor finalment, fer d’aquesta idea un projecte nostre. 

      "Sara Salat"

ESCOLTAN'S


    Caixes Misterioses - Podcast


Caixes Misterioses.mp3