DIVERSITAT DE GÈNERE

Projecte portat a terme pels integradors socials de l'institut Miquel Tarradell amb la col·laboració de la Fundació de l'Esperança i el suport de l'equip educatiu del CCCB.

QUÈ VAM FER?

Durant el nostre procés com a equip, vam elaborar un projecte enfocat a un grup de joves de la fundació l'esperança. Arran d'aquest projecte volíem tractar d'una manera diferent el tema de descobriment personal i algun aspecte que ve relacionat amb aquest tema. En decisió conjunta, la idea principal a treballar seria la diversitat de gènere.

En el moment de desenvolupar una dinàmica apropiada, vam crear una sèrie d'activitats. De totes aquelles activitats fetes, es va escollir una en específic, anomenada "CREA EL TEU GÓLEM". Gràcies a aquesta activitat no només volíem donar a conèixer la diversitat de gènere, sinó també, promoure altres aspectes com la llibertat creativa i el pensament crític. 

Durant to el procés vam realitzar dues implementacions de l'activitat. Una es va realitzar cap a la resta de companys i companyes de l'assignatura de projecte; i una altra implementació amb el col·lectiu de la fundació de l'Esperança. La informació a continuació és de la segona implementació, la que es va fer amb el col·lectiu. 

"Crea el teu gólem"

L'activitat "Crea el teu gólem", com el seu indica es tractava que cada usuari realitzes un propi gólem. Les característiques d'aquests gólems quedaven a lliure disposició creativa dels participants. Per tal de garantir aquesta llibertat, com a dinamitzadors es va proporcionar una sèrie de material molt divers. 

L'estètica del gólem que creaven havia  de ser totalment de creació pròpia, però nosaltres per guiar la dinàmica i poder-la relacionar amb el tema inicial que volíem treballar; vam haver de donar una pregunta on ells després es basarien per realitzar aquesta criatura. També vam proporcionar una petita explicació del que era el gólem i d'on provenia, fent que tothom es familiaritzés amb el fet que era el gólem. 


En el mateix moment en què realitzaven el seu gólem, es va proporcionar a cada participant un paper on trobaven diferents preguntes o aspectes que havien de respondre sobre la seva creació; aspectes com: quin és el nom, el seu sexe, el seu gènere, quines pors té, etc. En el moment que es va observar que tots els participants havien finalitzat tant el gólem com la seva fitxa; es va passar a realitzar la segona part de la dinàmica.


Aquesta segona part consistia en una posada en comú dels gólems que havien realitzat i l'explicació de la fitxa. Aquesta explicació era totalment voluntària, si el jove no volia, no havia d'explicar-ho. Com a idea inicial es volia crear un ambient de debat on els joves poguessin parlar de la diversitat de gènere sense preocupació. No es va crear tant ambient de debat, però si es va observar que els joves preferien fer preguntes sobre aquest tema.

Gràcies a aquest debat/posada en comú els usuaris de l'activitat es van sentir més còmodes per explicar i compartir idees o opinions sobre la diversitat de gènere; fent possible que aprenguessin més sobre aspectes importants o canvis que es produeixen durant aquesta etapa de canvis. A continuació veureu els gólems finals que van realitzar.



QUÈ HA SIGUT PER NOSALTRES AQUEST PROJECTE?

Aquest projecte m'ha permès créixer com a professional i com a persona. Fent que el meu aprenentatge surtis de les aules i poder crear una cosa significativa per altres persones. Com a membre de l'equip sempre he procurat mantenint-me activa en les realitzacions de totes les parts del projecte: proposant idees, ajudant a les meves companyes, arribant a acords sobre el que volíem fer...

Considero que en realitzar aquest projecte, ha permès que es pogués parlar d'un tema que encara costa de parlar, que es pogués donar veu a persones que socialment no se les té en molta consideració només pel fet que són joves. Gràcies a això he crescut com a professional aprenent aspectes que no coneixia de les relacions d'usuaris amb professionals, en temes de comunicació i de les meves pròpies habilitats socials; en el fet de com es pot desenvolupar un projecte i que funcioni. 

Lucía Carvajal

Respecte al projecte ha sigut una oportunitat per poder créixer d'una forma professional apropant-nos a un col·lectiu que pot ser que en un futur puguem treballar amb ells, encara que hem patit per no saber el com aniria la implementació fins pocs dies abans, jo vaig quedar molt satisfeta en l'àmbit professional i personal, ja que he pogut desenvolupar habilitats que abans no tenia com pot ser la comunicació. 

Mireia Herranz

Arran d'aquest projecte he pogut participar en un projecte, enfocat a realitzar una implementació cap a infants.

Ha estat una experiència enriquidora i transformadora, ja que veure als infants realitzant la implementació la qual hem estat treballant durant un curs, ens ha produït una sensació de satisfacció.

A més, durant tot el curs hem estat aprenent noves tècniques de realitzar i produir noves activitats, projectes, diferents cerques d'informació, etc; i això ens facilitarà en futures experiències més enfocades en l'àmbit laboral.

En l'àmbit personal, he pogut treballar la paciència, l'empatia i les habilitats comunicatives, aprenent a escoltar a les companyes de l'equip i respondre per fomentar l'interès per aprendre. 

Itziar Obando

El projecte ha estat una experiència enriquidora que m'ha permès desenvolupar competències clau com la comunicació, el treball en equip, la recerca i l'anàlisi. He après a adaptar-me a canvis inesperats i a treballar sota pressió. A més, he aprofundit en els meus coneixements específics i he adquirit experiència pràctica. En definitiva, el projecte ha estat una etapa formativa de gran valor per al meu futur professional. 

Dilsa Rossi