Segona setmana

Disseny i llista de materials

DISSENY DEL JOC

Caldrà que dissenyeu el vostre joc o joguina, i aneu prenent nota de cadascuna de les fases següents:

Enunciat del projecte (descripció)

Definició de les propietats i característiques de l'objecte que hem de dissenyar. L'ús de l'objecte, l'ambient on se situarà, quin serà el seu usuari, etc.

Recopilació i anàlisi de dades

Cal recopilar informació sobre objectes similars que hi ha al mercat. Cal conèixer què s'ha fabricat fins ara per poder-ho millorar.

Creativitat

A partir d'aquí es poden començar a fer croquis sobre com pot ser el joc o joguina. Els croquis serveixen per fixar sobre el paper la imaginació del creador. Qualsevol idea s'ha de sotmetre a l'anàlisi de les seves possibilitats o problemes. D'aquí sorgeix ja una primera idea de la forma del joc.

Elecció de la millor solució

Fase d'investigació i experimentació: Cal recollir dades sobre materials i la seva accessibilitat. Hem de decidir quin és el material més adequat i quina tècnica de producció haurem d'adaptar a la idea dels croquis anteriors. Pot ser que la nostra idea no es pugui portar a la pràctica per problemes materials o de producció, llavors l'haurem de variar totalment. Per comprovar de manera més real els problemes de producció, d'ús, d'ergonomia i/o també d'estètica construirem un prototip.

Cal dissenyar també un embalatge adequat tenint en compte que ha de tenir una forma polièdrica.

Realització tècnica del projecte

Plànols definitius: Els croquis es van perfilant i un cop resolts tots els problemes es passen a net amb acotacions (mesures) i amb ampliacions, si cal, de diferents detalls de l'objecte. Una o més perspectives de l'objecte acabat. També es poden fer maquetes o prototips definitius.

Realització del model

Producció industrial de l'objecte. De fet ara ja s'ha acabat la feina de projecció del dissenyador i arriba el moment de fabricar l'objecte, distribuir-lo, fer-ne publicitat i vendre'l.


ELABORACIÓ DEL PLA DE VIABILITAT

El PLA DE VIABILITAT pot definir-se com el document en què es reflectirà el contingut del projecte que es pretén posar en marxa, i que comprendrà des de la definició de la idea a desenvolupar fins a la manera concreta de portar-la a la pràctica.

Decidir si el nostre projecte és viable depèn d'aquest pla. Al final el resultat ha de ser un simple monosíl·lab: SÍ o NO es pot realitzar el nostre projecte. Acompanyat, és clar, d'uns raonaments coherents.

Haurem de demostrar, per tant, al nostre tutor que el nostre joc sí que serà viable. Li ho raonarem amb un document acompanyat de dades reals de per què ho hem considerat així. A continuació podeu veure un exemple (que podreu canviar al vostre gust afegint o traient el que considereu oportú):

  • Pressupost: "(Llista o graella de materials i eines necessàries per a la fabricació del joc, anoteu qui aporta cada material i eina, i preu d'aquells elements que hagueu de comprar entre tots, si és el cas). Amb la llista detallada de materials i eines necessàries per a la fabricació del joc, hem vist que ja disposem de la majoria d'aquests materials i només ens costa 25 euros aconseguir els materials que ens falten. Adjuntem un document amb els materials i eines demostrant tot el que tenim i on hem vist la resta que ens falta amb els preus reals associats." (Omplir full 1)

  • Previsió temporal: "(Objectius setmanals de creació del joc.) Tot i la complexitat del joc, ens hem marcat uns objectius setmanals que si no arribem a complir aprofitarem els caps de setmana per no acumular feina d'una setmana a una altra."

  • Presentació del projecte: Per culpa de la Covid la presentació es farà a l'aula i es gravarà per poder-la presentar als alumnes de 1r de l'ESO.

Pressupost joguina

L'AWALÈ (activitat extra, per aquells grups que no poden començar o continuar una feina en algun moment per falta de material o pel motiu que sigui)

Per seguir investigant i experimentant amb jocs, i per començar a tastar això de construir un joc, ens endinsarem en el món de l’awalè. Hi ha un munt de pàgines d’Internet dedicades a informar sobre aquest joc. Remena-les i respon el següent:

a) De quins països prové l’awalè?

b) Des de quan es juga a aquest joc?

c) Enganxa almenys 3 fotos d’aquest joc.

d) Com és el joc: quines peces té?, com és el tauler?

e) De quins materials està fet?

f) Prova de construir-te’n un per a tu amb algun material fàcil i que ja tinguis per casa (paper, cartró, plastilina, fang...).

g) Busca’n les instruccions i convida a algú a fer una partida.

h) Opinió personal sobre aquest joc.

i) Fes-te fotos jugant amb el teu awalè i fes un escrit per a la web explicant tot el que has après sobre aquest joc i explicant com s'hi juga. Envia les fotos i l’escrit (per separat, les fotos no poden estar inserides al document) a insmoianes.revista@insmoianes.cat

Quin és l'objectiu final d'aquesta setmana?

    • Dissenyar el vostre joc i preparar la caixa de materials i eines per començar a treballar la següent setmana.

Què haureu d'entregar o mostrar al vostre tutor?

    • El disseny complet de la idea triada.

    • El pla de viabilitat (que inclou una llista o graella de materials i eines, i qui portarà cada cosa).

    • (Si teniu temps, l'activitat de l'awalè.)