Primera setmana

Juguem i pluja d'idees


Aquesta primera setmana serà una setmana de recerca i experimentació.

EXPERIMENTACIÓ

El dia establert amb el professorat, podreu portar jocs i provar el seu funcionament. Jocs de taula, jocs d'enginy, jocs d'entreteniment, jocs de muntatge i construcció... perquè aquesta experimentació us ajudi en l'elaboració d'una idea i en la seva construcció. ( Farem la recerca a través d'internet)

Feina individual: Heu d'anotar al vostre quadern de bitàcola la descripció de dos jocs amb què hàgiu jugat alguna vegada.

VISITA VIRTUAL AL GUIXOT DE 8

A la població de Taradell trobem el "Guixot de 8". Un espai molt potent i interessant de creació de jocs on es gaudeix i s'aprèn maneres i tècniques per despertar el vostre enginy i la vostra creativitat. I el que és més important, veure com a partir de totes les deixalles que generem com a societat es pot fer una reutilització molt interessant.

Entreu al web del Guixot de 8: http://www.guixotde8.com/

DURANT LA VISITA VIRTUAL:

Anoteu al quadern de bitàcola individualment quin tipus de joguines ha construït el propietari del Guixot de 8 i amb quin objectiu ho ha fet, i dibuixeu l'esquema d'almenys una d'aquestes joguines.

Anoteu-hi també totes les idees que se us comencin a acudir per al vostre projecte. Aquesta visita inicial us ha d'ajudar, però no us ha de condicionar. Podeu acabar construint un tipus de joc diferent.


INVESTIGACIÓ: EL JOC A TRAVÉS DEL TEMPS I LES CULTURES

Per agafar idees, investigarem també com es jugava abans.

1. Cada membre del grup anotarà al quadern de bitàcola les següents preguntes, que haurà de fer a algun familiar o conegut d'edat avançada (individualment):

JOCS D'ABANS

Nom de l'entrevistat:

Edat:

Descripció de 3 jocs o joguines amb les quals jugava de petit i que vosaltres no coneixeu. (Nom del joc, descripció dels materials de joc, com s'hi jugava, dibuix o foto del joc.)

  • Si teniu familiars o coneguts d'altres cultures que no siguin la catalana, prioritzeu-los.

  • Els 3 jocs han d'estar fets amb algun material, perquè el joc que vosaltres heu de construir és material i així us donarà idees per al vostre projecte.

Tota aquesta informació la posarem en comú a la classe, en forma de debat, per poder conèixer molt millor la cultura del joc i resumir-la a la pissarra.



BRAINSTORMING O PLUJA D'IDEES

El joc que decidiu fer ha de procedir d'una intensa pluja d'idees i un treball de discussió i argumentació de tot l'equip per trobar la que penseu que serà la més adient: tant per la possibilitat real de la seva fabricació, com pel seu destí que hàgiu decidit.

Cadascú de vosaltres ha de fer una proposta per escrit d'un joc o joguina i de l'espai on es destinarà (s'ha d'enviar al classroom aquest escrit). Caldrà que el grup valori cada proposta. A partir d'aquí comença la discussió de propostes per tal de decidir-se com a grup quin serà finalment el vostre projecte. Al final de la setmana haureu de mostrar al vostre tutor de projecte totes les idees que hagin sortit dels diferents membres i una proposta en ferm de la idea definitiva del que serà el vostre joc un cop elaborat. No cal que la proposta definitiva sigui una de les presentades, pot ser una fusió de dues o una versió d'una d'elles, o la discussió pot donar lloc a una idea totalment diferent (s'ha d'enviar la proposta de grup ben treballada).

Quins tipus de joc podeu realitzar? Quins tipus de joc semblants a la meva idea existeixen?


BASES PER A LA CREACIÓ DE LA IDEA:

  • El joc no pot ser copiat, com a molt versionat i sempre sota la supervisió i acceptació del tutor.

  • Ha d'estar construït amb un mínim d'un 80% de material reciclat. La llista de materials que presentaràs la propera setmana ha de demostrar el compliment d'aquest punt.

  • Ha de tenir una ubicació o destí pensada i argumentada: Es quedarà al pati de l'institut, al pati d'una escola de primària del Moianès, a la biblioteca pública, serà per a un espai cultural, una residència...

  • Ha de tenir un full d'instruccions que variarà depenent de la tipologia del joc, no és el mateix un joc de construcció que un joc de taula amb pautes específiques.

  • Pensa que en el disseny final del joc haurà d'haver-hi els següents punts: Tipus, espai, material, objectius i descripció. A continuació tens un exemple perquè et facis una idea.

Tipus de joc: Joc d’expressió.

Espai de joc: Una sala qualsevol.

Material: Paper i pintures.

Objectius: Distreure i fomentar l’expressió i la relació per mitjà de la pintura.

Descripció del joc: Es formen dos equips. Cada equip està compost per un grup d’infants posats en fila, preparats per fer un bonic quadre de pintura abstracte. Els participants aniran sortint, d’un en un, a pintar en un gran paper situat al davant i a uns quants metres de distància.




Quin és l'objectiu final d'aquesta setmana?

    • Experimentar i investigar.

Què haureu d'entregar o mostrar al vostre tutor?

    • Les vostres anotacions individuals al quadern de bitàcola sobre la visita virtual al Guixot de 8.

    • Les vostres anotacions al quadern de bitàcola sobre els jocs què heu investigat.

    • L'entrevista individual dins "El joc a través del temps i les cultures".

    • Els preàmbuls sobre les idees que començareu a desenvolupar la setmana vinent. Les propostes individuals i la final de grup. La tipologia del joc que penseu desenvolupar. A on aniria destinat el vostre joc?


(Recordeu d'anar guardant fotografies i vídeos de TOT el procés de creació del vostre joc.)