Activitat inicial

PODEM FER UN JOC DIVERTIT APLICANT MATES I TECNO?

ELS JOCS ELECTRÒNICS

Des del moment que es varen inventar els aparells electrònics, va quedar clar que les joguines també algun dia farien servir l'electricitat. Així, a partir de mitjans del segle XX, les joguines electròniques van començar a ser les preferides de nens i adults. Joguines com l'Scalextric (1960) l'interactiu Simón (1978) en certa forma precursor dels videojocs o el popular Tamagotchi de 1997 eren totes elles joguines electròniques.

Amb aquesta primera activitat de Tecnologia, per tal d'aplicar el que vàrem aprendre el final del curs passat sobre electricitat i circuits elèctrics, construirem un joc del tipus connecta, que consta de dues parts a relacionar, un llum indicador d'encert, un interruptor d'encesa del circuit i unes instruccions de joc.


ACTIVITAT DE TECNOLOGIA. JOC DE CONNECTA ELECTRÒNIC


  • Objectiu: Ser capaços com a grup construir un joc electrònic de programació cablada (circuit fix muntat per nosaltres que realitza una funció que nosaltres decidim de forma automàtica) que relacioni noms de formes geomètriques amb les seves fórmules o dibuixos corresponents. Omplir el Full 1 del final de l'activitat.

  • Tasca a realitzar: cada equip construirà la base de joc amb cartró ploma i dissenyarà un circuit elèctric que faci possible relacionar, com a mínim, els noms de 8 formes geomètriques amb les seves imatges (representades, clar està, amb estris de dibuix)

  • Tipus d'activitat: Aquesta activitat serà realitzada en equip. Cada equip construirà un sol joc intentant que cada equip treballi diferents formes geomètriques.

  • Eines i materials necessaris: materials bàsics com ara una pila de petaca (4,5 V), llums LED, cola de fuster, paper de vidre, cinta adhesiva, pinzells, cables elèctrics unipolars, clips i xinxetes, així com estris de dibuix (compàs, llapis, regles...) i diferents eines de taller: cúter, tisores, i, pot ser, serres de marqueteria i soldadors elèctrics. RECORDEU!! Tret dels díodes LED que us donarà l'institut, la resta de materials necessaris haurien de ser reciclats!!

  • Abans de treballar:

  1. Cal efectuar una recerca sobre alguns conceptes: cable unipolar, LED i soldador elèctric.. i, sobretot!! Com es construeix un joc connecta electrònic amb LEDs i que aquests no es facin malbé si els connectem a una pila de petaca (4,5 volts)!!

  2. Cal coordinar-se amb la resta d'equips del grup-classe per a no repetir les formes geomètriques.


  • Què haurà de lliurar cada equip?

              1. Una breu memòria (en format digital) descriptiva que expliqui com anem a construir el joc (farem servir la guia del projecte tecnològic que ja coneixeu). Si no trobeu la de l'any passat, a l'apartat de Projectes del Classroom CT del vostre grup, trobareu un model en blanc.

              2. Plànol a escala del joc.

              3. Esquema del circuit elèctric a realitzar.

              4. Un joc que funcioni i que tingui unes instruccions breus i clares .


  • Què avaluarà el professor?

  1. Demostrar que l'equip se sap coordinar internament i amb la resta d'equips del grup classe, aportant idees, complint els compromisos adquirits, seguint un cronograma de treball, etc. 20 %

  2. Utilitzar correctament les eines digitals escaients per a realitzar i documentar la feina i presentar-la de forma atractiva per mitjà d'un vídeo del tipus Stop Motion i realitzar una petita memòria amb imatges: 30 %

  3. Construir la joguina, seguint la planificació establerta en la memòria del projecte i seguint les normes de neteja, convivència i seguretat aplicables al taller de tecnologia o a l'aula: 50 %


  • On podrem trobar més informació?

  • Aprenguem electricitat creant un joc:

https://tecnologiasegon2016.files.wordpress.com/2016/05/tatreveixes-a-construir-un-joc-elc3a8ctric-de-preguntes-i-respostes.pdf (descarregueu el PDF)

  • Connectar un LED a una pila de 9V:

http://cabledecobre.blogspot.com/2011/08/conectar-un-led-una-pila-de-9v.html

  • Atendre a les explicacions del professor (us estalviarà bastant feina en aquest cas...) :-)


Anàlisi objectes 2n 20-21.docx

ACTIVITAT 0: EL MÈTODE D'ANÀLISI D'OBJECTES: descarregueu (no l'obriu amb el Documents) l'arxiu adjunt (el de l'esquerra) que, després d'emplenar en Grup, haureu de desar en en Classroom CT del vostre grup (recordeu afegir el número del vostre grup al nom de l'arxiu i posar els vostres noms en la portada de l'arxiu abans de desar-lo).

figures geomètriques planes