Documentació

L'INS Les Marines va iniciar el curs 2009-2010 el projecte EduCat 1x1 (Un ordinador, un alumne) i el curs 2011-12 el centre donà per acabada la seva implantació. El curs 2017-18 reprèn i actualitza el Projecte de digitalització amb l'objectiu d’ajudar a desenvolupar les competències digitals del nostre alumnat i incorporar progressivament els recursos digitals a la nostra pràctica docent .  Això fa que formi part de la nostra cultura de centre la formació en eines, estratègies i metodologies digitals. Tanmateix, la cultura digital apareix en tots els documents bàsics del centre. A continuació es remarquen els aspectes més importants de cadascun d'ells.

PEC

Aquí es recullen els punts i apartats del PEC de Les Marines que fan referència a la competència digital:

És en el  Projecte Educatiu de Centre on es troben reflectits els trets d’identitat, la missió, la visió, les característiques, la formulació d’objectius i l’expressió de l’estructura organitzativa de l’Institut Les Marines de Castelldefels. És un  document bàsic de gestió en què s’estableixen les línies d’actuació per a tots els membres de la nostra comunitat educativa i és, alhora, el compromís del nostre centre envers la societat.

És per això, que recollim en diferents punts quines són els objectius, recursos i actuacions organitzatives en referència a l'estratègia digital de centre. 

Punt 3. OBJECTIUS DE CENTRE

Punt 4. CARACTERÍSTIQUES DEL CENTRE

4.1. Recursos materials

5. ORGANITZACIÓ PEDAGÒGICA 

Criteris que orienten la concreció i el desenvolupament del currículum:

Correspon als diferents departaments didàctics la concreció dels currículums de cada matèria en les seves programacions didàctiques. Es concreten cada any i se’n fa una revisió o avaluació trimestral en el si del mateix departament.

Per a aquesta primera redacció, els departaments parteixen de la memòria del curs anterior i de les propostes de millora que se n’havien desprès.

La confecció de les programacions didàctiques es treballa atenent l’assoliment de les competències bàsiques.

Com que la competència digital és transversal, tots i cadascun dels departaments didàctics faran servir els recursos pedagògics digitals en la seva pràctica docent. Entre els recursos aplicats en la pràctica docent diària: ús de la PDI, l’ordinador personal de cada alumne i la plataforma de gestió pedagògica de Gsuite (googleclassroom). Les activitats digitalitzades es marcaran en blau en les programacions.

5.5.Projecte de digitalització

El Projecte EduCat 1x1 (un ordinador, un alumne) va iniciar-se, al nostre centre, el curs 2009-10, a 1r d'ESO, amb la voluntat d'introduir una renovació metodològica per tal d'adequar l'ensenyament-aprenentatge dels nostres alumnes a les necessitats, tant tecnològiques com de treball en equip, que planteja la societat actual.

Aquest projecte, en el curs 2010-11, s'amplià a 2n i 3r d'ESO, i en el curs 2011-12 continuà a 4t d’ESO, consolidant-se així com a projecte de cohesió de tota l’etapa d’educació secundària obligatòria.

Amb la finalització del curs 2011-12 el centre donà per acabada la implantació del projecte EduCat 1x1, havent assolit els següents objectius:

El curs 2017-18 el centre reprèn i actualitza el Projecte de digitalització de centre amb la pretensió d’ajudar a desenvolupar les competències digitals del nostre alumnat i incorporar progressivament els recursos digitals a la nostra pràctica docent. 

A l’inici del curs 2018-2019 la totalitat de l’alumnat d’ESO compta amb un ordinador personal a l’aula. 

Per al treball a les aules amb ordinadors l’Institut ha desenvolupat una plataforma digital gratuïta per facilitar el desenvolupament de les classes. Tot i això, l’alumnat continua fent ús de llibres de text en algunes matèries, de lectura i dossiers de manera complementària.

6. ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT

6.6. Altres coordinacions normatives:

6.6.1 Coordinació d’Informàtica

Objectius de la coordinació :

Tasques a desenvolupar:

La comunitat educativa de l’Institut les Marines ha assumit la competència digital com a competència transversal i necessària per a tot el nostre alumnat i en tots els cursos. A fi de treballar amb garanties aquesta competència tenim la voluntat pedagògica de dotar el centre de professorat que tingui capacitat i acreditació per complir la següent missió: Incrementar l'ús didàctic de les tecnologies en el procés d'ensenyament i aprenentatge, desenvolupar un Pla TAC del centre, com a part del seu projecte educatiu i el projecte de direcció, i els estàndards tecnològics del Departament d'Ensenyament, amb l'objectiu que l'alumnat assoleixi la competència digital d'acord amb el marc curricular. Aquest professorat desenvoluparà les següents funcions: 

NOFC

A les NOFC (document aprovat el 29/5/2019) es recullen les normes de funcionament general del centre i en específic també les referides a les tecnologies digitals i la política d'ús acceptable dels dispositius del centre.  El document està en procés d'actualització i  d'aprovació pel Consell escolar.  Proporcionem un resum del seu contingut.

La Comissió Digital, està formada per 4 professors del centre, encarregada del manteniment dels ordinadors, xarxa i dispositius digitals. Les seves funcions inclouen el manteniment dels equips informàtics, suport al professorat en problemes digitals, resolució de problemes amb els ordinadors de l’alumnat, manteniment de les pissarres digitals i projectors, i gestió del Pla d'Educació Digital de Catalunya. 

Les normes d'ús de les instal·lacions inclouen l'accés a l'aula d'informàtica amb la presència d'un professor, responsabilitat de l'alumnat en el manteniment de l'ordinador assignat, restriccions sobre objectes personals a les taules, permís per encendre o apagar els ordinadors, desada dels documents amb el nom de l'alumne/a, ús del programari autoritzat, tancament correcte de l'ordinador en finalitzar la classe, i compliment de les normes generals del centre. 

També s'estableixen les normes d'ús dels dispositius mòbils al centre, incloent el seu ús responsable, el respecte per l'entorn i els altres, i l'adequació a les diferents situacions i activitats. Es diferencien normes per a l'alumnat de 1r a 4t d'ESO i batxillerat, amb restriccions més estrictes per a l’alumnat d'ESO.

PROJECTE DE DIRECCIÓ

El Projecte de Direcció vigent va ser aprovat durant el curs 2019-20. El nou projecte per als  cursos 2024-28 es presentarà durant el segon o el tercer trimestre del curs 2023-24. 

4. DIAGNOSI

4.1. Anàlisi del context intern

c) Recursos

La majoria de les intervencions que s’han fet en els darrers anys han estat gràcies a la col·laboració de l’AMPA: pissarres digitals, ventiladors a les aules més assolellades, mobiliari pel pati, material per tapar les tanques que envolten el recinte del centre...

Quant a recursos tecnològics, comptem amb xarxa wifi, pissarres digitals a totes les aules i dues aules d’informàtica que estaven sobresaturades doncs cada vegada més docents volien accedir-hi. La digitalització del centre va començar amb el Projecte 1x1, però després de 4 anys es va aturar perquè no era sostenible per les famílies. Gràcies al projecte de socialització de llibres es va poder reduir la despesa de les famílies i el curs 2016-2017 es va reprendre el projecte de digitalització per iniciativa de l'equip de direcció i amb l’aprovació de tot el claustre i el Consell Escolar. Cada noi i noia es feia càrrec de comprar el seu ordinador.

Cada departament didàctic vetlla per la utilització de l’entorn GSUITE i de l’eina Google Classroom per part del professorat en la seva interacció amb l’alumnat i la resta de docents.

Per això considerem que és necessari un Pla TAC, tal i com es contempla en el punt 6.6.1 Coordinació d’informàtica del PEC, però que no s’ha portat a terme; i la creació d’una comissió per poder ajudar i assessorar en aquesta implementació digital en la pedagogia del centre.

d) Actuacions/ activitats Pedagògiques

Les Marines, amb la seva història i amb la seva trajectòria, ha anat incorporant i consolidant diferents activitats i projectes que han donat trets d’identitat al centre. Forma part del nostre tarannà la vida fora de l’aula. Considerem que la part emocional de les persones és cabdal en el seu aprenentatge i per això pensem que tot allò que mogui l’emoció i el sentiment garantirà l’aprenentatge. Amb aquesta filosofia, a Les Marines cada departament didàctic prepara com a mínim una activitat complementària per a cada nivell educatiu i el nostre calendari de curs ha de ser un document viu, obert i compartit en el drive del centre per poder programar totes les sortides, tallers, viatges, intercanvis... que es fan al llarg del curs.

Tota aquest plantejament pedagògic defineix també a Les Marines com un centre actiu, acollidor i integrador de totes les diversitats i això ha de continuar essent part del nostre ADN de centre (intercanvis, projecte de biblioteca, plataforma Legiland, projecte escola verda, Avancem, ILEC, TIL, AICLE, Temps de llegir, Mart XXI, Eslora, Matesfels, Proves cangur, Aparador d’històries, Concurs relats curts....).

Les matèries optatives i les activitats d’atenció educativa donen també suport a tots aquests projectes de centre i a algunes línies de treball transversal: teatre, expressió artística, tècniques pictòriques, robòtica, música... Aquestes optatives estan molt integrades en el centre i s’ha de vetllar per la seva continuïtat i la seva implementació.

h) Anàlisi dels indicadors de centre

En aquesta DAFO resumim el que hem establert en la diagnosi

Factors interns

5. OBJECTIUS, EIXOS ESTRATÈGICS I LÍNIES D’ACTUACIÓ

OBJECTIU 3. Optimitzar l'organització i la gestió del centre

OBJECTIU 4. Millorar la projecció del centre

7. AVALUACIÓ I RETIMENT DE COMPTES

7.1. Indicadors per a l’avaluació

OBJECTIU 3. Optimitzar la gestió del centre

OBJECTIU 4. Millorar la projecció del centre