Competència digital

Competència digital de l'alumnat

La tecnologia forma part de la metodologia habitual de l’aula. Cada alumne disposa d’un dispositiu Chromebook i cada professor/a, a  l’inici de curs, crea un Classroom on es programen els diferents temes que s’han establerts com a objectius. Des d’allà el professorat planteja les seves activitats de manera individual i amb treball cooperatiu, amb comunicació continuada amb l’alumnat.

Com acollida de l'alumnat, es fa un mini projecte a inici de curs de 1r ESO per ensenyar l’ús de les eines bàsiques que acompanyaran l’alumnat en tota l’etapa (classroom, drive, eines de google, format presentació de treballs i lliuraments, ús i cura de l'ordinador…) 

La robòtica es desenvolupa des de 2n i fins a 4t d’ESO, com a matèries optatives i dins la programació de la matèria de tecnologia i l’itinerari de 4t d’ESO d’informàtica i tecnologia. També en el projecte d’àmbit a 2n d’ESO, entre física i química, “Cursa pel planeta” amb el disseny d’un cotxe i la impressió 3D de la carcasa. 

La competència digital s’avalua a 2n i 4t d’ESO a través de les matèries que més ús de les eines digitals utilitza durant el curs, ja que dins les programacions s’estableixen les activitats digitals que cada departament ha planificat. A 1r i 3r d’ESO, cada matèria ja té en compte aquesta competència i forma part de la nota final global de cadascuna d’elles. 

També es fan projectes audiovisuals com a booktrailers i Curts “No da Igual”, projecte de l'àrea d’igualtat de l’ajuntament de Castelldefels (4t ESO);  versions de pel·lícules (1r Batx), programa de televisió (Projecte Telebarroco a 3r ESO), així com a projecte de ràdio a 2n d’ESO des de l’àrea lingüística, amb vinculació a  Ràdio  Castelldefels, participant al programa Ràdio i escola.  

El programa d’innovació FAIG, del que Les Marines és centre pilot des d’aquest curs 22-23,  aportarà la integració en les projectes de centre de la metodologia STEAM i, amb el FAigLab -aula maker a disposició del centre i la comunitat educativa- facilitarà l’ús de recursos digitals en els reptes plantejats en les situacions i projectes d'aprenentatge a tots els àmbits.


La competència digital és una de les cinc competències clau per a l’educació bàsica. Els indicadors operatius de les 5 CD corresponen a les àrees del DigComp (Marc Europeu de Competències Digitals per a la Ciutadania):

La competència digital implica l'ús segur, saludable, sostenible, crític i responsable, de les tecnologies digitals pel desenvolupament i benestar personal, per a l'aprenentatge, per a la feina, per a l’oci i per a la participació en la societat.  

Inclou, la gestió de dispositius i aplicacions digitals (maneig, configuració, manteniment),  l'alfabetització en informació i dades, la comunicació i la col·laboració, l'educació mediàtica, la creació de continguts digitals (inclosa la programació), la seguretat (inclòs el benestar digital i les competències relacionades amb la ciberseguretat), assumptes relacionats amb la ciutadania digital, la privacitat, la propietat intel·lectual, la resolució de problemes i el pensament computacional i crític.

A continuació en destaquem alguns dels projectes on el nostre alumnat participa amb l'ús de la tecnologia:

Projecte espacial que consisteix en un desafiament CanSat. Es una iniciativa de l'Agència Espacial Europea que desafia a estudiants de tota Europa a construir i llançar un mini satèl·lit de la grandària d'una llauna de refresc.


Un CanSat és una simulació d'un satèl·lit real, integrat dins del volum i la forma d'una llauna de refresc. El desafiament per als estudiants és adaptar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit, com l'energia, els sensors i un sistema de comunicació, dins d'aquest espai tan reduït. I no t'has d'oblidar d'incloure el paracaigudes! El CanSat ha de recuperar-se sa i estalvi.


Quan el CanSat està llest, s'introdueix en un coet, que es llança fins a una altitud d'aproximadament un quilòmetre. Llavors comença la seva missió. Durant la caiguda es realitza un experiment científic i / o una demostració tecnològica a més d'aconseguir un aterratge segur i analitzar les dades recopilades.

ReMovie it!! 

Projecte de l'alumnat de l'optativa de Comunicació Audiovisual de 1r  de batxillerat. S'inserta dins la formació i el treball del grup impulsor FAIG que, amb l'ajuda de l'assessora del Cesire Eva Palau, han estat treballant durant tot els curs en dos projectes de centre. En aquest cas es tracta de versionar pel·lícules clàssiques del cinema universal, analitzar el sentit, el context, la temàtica i les problemàtiques socials que plantejaven i fer una versió actualitzada. El resultat s'ha d'exposar en una gala en què es lliuren els premis a la millor versió, el millor guió, el millor muntatge i la millor interpretació.

El resultat són 6 productes audiovisuals que formen part d'un concurs en què professionals del cinema de l'estudi "Plató de cinema" i 3 membres del CESIRE fan de jurat per lliurar 3 premis: el millor guió, la millor edició i la millor interpretació. 

Programa Docs4Education. Nextus de Docs Barcelona: 

Nextus és una plataforma de contingut audiovisual amb recursos pel professorat i propostes d'activitats per treballar a l'aula. A partir de clips, documentals i pel·lícules documentals es pretén aprofundir sobre els diferents temes de les diferents matèries del currículum.

Les Marines accedeix a la plataforma next-us de documentals des del curs 2021-2022.  El curs 2023-2024 formarem part del  programa d'innovació Docs4Education que consisteix en participar en el primer festival  educatiu en llenguatges i educació mediàtica que es celebrarà a finals de gener de 2024. Es una iniciativa Docs4education, impulsada per Nextus Social Learning.

Accedeix a la web

Les Marines digital

Per tal de potenciar algunes de les àrees de la competència  digital de l’alumnat, el centre també disposa d'un espai "Les Marines digital" amb diferents blocs temàtics: sistema, programes i recursos, el classroom, hàbits saludables. L'objectiu és posar a disposició de l'alumnat i professorat un banc de recursos i propostes que facilitin l'ús adequat del dispositiu i la solució a problemes habituals; l'ús del classroom, recursos d'edició de so i vídeo, hàbits saludables i bon ús de les xarxes. 

Competència digital del professorat

Fem difusió i potenciem la participació del professorat en les següents accions formatives, jornades i programes per tal millorar la seva competència digital en les següents àrees: 

Pla de Formació de Zona de Castelldefels

Participem de les activitats formatives presencials, híbrides o en línia del Pla de Formació de Zona (PFZ) que tenen un fort component digital. Les activitats són organitzades pels Serveis Educatius de Castelldefels, per les diferents unitats del Departament d’Educació i les institucions col·laboradores, especialment els Instituts de Ciències de l’Educació de les universitats catalanes. 

Formació a tot el professorat participant de 40 hores que acredita el nivel A1 de la competència digital docent.

El nostre claustre participa de la formació telemàtica que ofereix l'Àrea de Cultura Digitals.

Poden ser de 5 hores (Nanokudis), de 10 hores (Kudis) o de 15 hores (Macrokudis). Les càpsules es poden realitzar en format itinerari i certificar 25 h o 30 h. Per inscriure’s a les càpsules cal accedir a Odissea.

Les càpsules i els itineraris s'ofereixen en tres torns



 Aula virtual pels docents de Catalunya que disposa d’un apartat específic en formació digital

Next Us

Formació a tot el professorat participant de 70 hores que acredita el certificat el nivell B2 de la competència digital docent.

Biblioteca de materials d’autoformació pel professorat amb un bon nombre de materials de temàtica digital, especialment a l’apartat Internivells.

Jornades

Jornades en línia i presencials vinculades als diferents projectes digitals.

Programes d'innovació tecnològica

Autoformació sense acompanyament dins de l'Odissea. Diferents formats formatius i durades (Aules, càpsules, tallers, etc). 

Competència digital de les famílies

Des del Pla d’educació digital de Catalunya 2020-23 i el Pla de millora d’oportunitats educatives, impulsats des del Departament d’Educació, neix la iniciativa Famílies digitals per facilitar l’adquisició de la competència digital per part de les famílies i donar resposta des de l’acompanyament a les seves necessitats.

Aquí trobareu recursos que el Departament posa a disposició de les famílies 

Recursos