Documentació sobre l'ús eficient de la veu

En relació amb les malalties que tenen relació amb el treball ens podem trobar dues situacions:

  • Que sigui una malaltia professional

  • Que sigui una malaltia relacionada amb el treball

Quina és la diferència? Doncs bé, la diferència es un tema legal:

  • L'article 116 de la Llei General de la Seguretat Social defineix la malaltia professional com qualsevol malaltia adquirida a conseqüència del treball executat per compte d'altre, en les activitats que s'especifiquen al quadre de malalties professionals aprovat pel Reial Decret 1299/2006.

  • Si el treballador contreu una malaltia com a conseqüència del treball que desenvolupa establint una relació causa-efecte, però aquesta no està inclosa dins del quadre de malalties professionals, parlarem llavors de malaltia relacionada amb el treball, que es considerarà, a tots els efectes, com un accident de treball.

És a dir, si la malaltia que té el treballador és al quadre de malalties professionals és una malaltia professional, i si no hi és, però té relació amb la feina, és una malaltia relacionada amb el treball.

Tot dos casos s’han d’adreçar a la Mútua d’Accidents i Malalties Professionals (Mútua Asepeyo o via MUFACE, segons sigui la relació laboral del treballador).

Exemple de malaltia professional: nòduls a les cordes vocals

Una de les patologies que pot patir el personal que presta servei com a docent és l’afectació de la veu (patologia de la veu). Cal tenir present, però, que malgrat ser l’única malaltia reconeguda com a malaltia professional en els docents, només ho és en el cas que el diagnòstic sigui per nòduls en les cordes vocals.

Si al nostre centre docent hi ha una persona (mestre, professor/a) que presenta una alteració de la veu amb més de tres setmanes d’evolució s’ha de posar en marxa el protocol de vigilància de la salut per patologia de la veu.

Com en el cas dels accidents de treball (vegeu més amunt), el procediment és diferent si es tracta de personal docent de MUFACE o personal docent interí/substitut (Asepeyo):

  • Docents de MUFACE: en aquest cas, els docents han de sol·licitar l’assistència mèdica i les proves necessàries a la seva mútua habitual (Adeslas, DKV, Seguretat Social com a mútua, etc.) com si es tractés d’una malaltia comuna i fent servir el seu carnet/targeta de mutualista.
    Si un cop realitzades aquestes proves el diagnòstic és de nòduls a les cordes vocals, la persona afectada ha de fer una sol·licitud de visita a la Secció de Prevenció de Riscos Laborals dels corresponents serveis territorials. És important especificar en el motiu de la sol·licitud
    PATOLOGIA DE LA VEU.
    Un cop rebuda aquesta sol·licitud per part de la Secció de Prevenció de Riscos Laborals, es concertarà una visita amb el/la metge/metgessa del treball. Tot el tràmit de declaració de malaltia professional es farà des dels serveis territorials.

  • Docents interins/substituts i personal laboral (Asepeyo): els docents interins/substituts i personal laboral han d’anar directament a un centre Asepeyo amb el volant d’assistència d’accidents de treball. En aquest centre els realitzaran les proves necessàries per determinar si es tracta de nòduls a les cordes vocals o d'una altra patologia. Si es confirma que són nòduls, llavors té la consideració de malaltia professional i el mateix centre ASEPEYO fa la declaració de malaltia professional i ho posa en coneixement de la direcció dels serveis territorials corresponents. Si es tracta de qualsevol altra patologia de la veu, llavors no és considerada com a malaltia professional i la persona afectada serà derivada a la Seguretat Social.

En qualsevol cas, es pot sol·licitar una entrevista amb la Secció de Prevenció de Riscos Laborals que informarà de les actuacions a fer i posteriorment farà un seguiment de la vigilància de la salut d’aquella persona.