4t ESO

Microcooperatives d'alumnat


El programa de Cooperatives d’Alumnes té com a finalitat aproximar el món de l’Economia Social i Solidària (ESS) als centres educatius. Aquest programa proporciona a l’alumnat l’oportunitat d’experimentar la creació i gestió d’una activitat productiva i econòmica a través del format cooperatiu.

Les cooperatives d’alumnes possibiliten la realització d’activitats col·lectives que sorgeixin de les idees, iniciatives o necessitats del mateix alumnat, que és qui administra els seus projectes d’emprenedoria aplicant els valors i principis de l’ESS.

En Residència. Creadors als instituts

El projecte "EN RESiDÈNCiA" acosta la creació artística contemporània a la comunitat estudiantil a través del contacte directe i continuat amb un/a artista.

La creadora intervé a l’institut com a autora, desenvolupant una obra pròpia, la transmissió es dona fonamentalment a través de la participació, el diàleg i el contacte directe amb l’obra i amb el seu creador. Aquest curs 2019/20 gaudim de la mestria de l'artista de circ Elena Zanzu.

Disseny de cartells. Setmana de la Ciència i de les Arts i Lletres

Tot l’alumnat de 4t fa el disseny d’un cartell per a l’activitat de l’institut: Festa benvinguda 1r d’ESO, Jornades de la ciència, Jornades de les Arts i de les lletres, graduacions, pancarta bosc vertical..., i es fa una votació per a escollir-ne un que serveix per visibilitzar l’activitat a tota la comunitat educativa.

Es treballen diferents aspectes del llenguatge plàstic com la composició, l'originalitat, la tècnica, el color, la tipografia, … d’una manera pràctica i veient-hi una aplicació

immediata.

Projecte rius

La principal tasca dels grups distribuïts pel territori és la inspecció de rius, l’anàlisi d’una sèrie de paràmetres que permeten establir l’estat de salut d’un tram de riu. Cada grup utilitza una carpeta d’inspecció que conté tot el material necessari per a prendre mesures al riu (làmines identificatives de flora i fauna, termòmetre, lupa, reactius químics...):

  • A partir de l’anàlisi de l’hàbitat, del bosc de ribera, del cabal i de les alteracions presents al medi, es determina la qualitat hidromorfològica del riu o riera.

  • A partir de la mesura de diferents paràmetres fisicoquímics, com la temperatura, el pH, la concentració de nitrats o l’oxigen dissolt en l’aigua, es determina la qualitat fisicoquímica de l’aigua.

  • A partir de la presència de certes famílies de macroinvertebrats aquàtics, es determina la qualitat biològica del riu o riera.

Explainers Cosmocaixa

L’alumnat es converteix en guia del Cosmocaixa durant 6 caps de setmana i expliquen els diferents mòduls del museu amb les seves paraules. Per fer-ho, reben diverses formacions que els ajuden a afrontar el repte de respondre les preguntes dels visitants, petits i grans. El projecte serveix per despertar la curiositat, potenciar vocacions científiques i acostar el coneixement als visitants del museu a partir de les explicacions fetes per l’alumnat.

Esquiada MyP

Aprenentatge de les habilitats específiques d’esquí o surf de neu en diferents pistes durant 4 dies. La Masella, La Molina, Les Angles i Font Romeu. Dies de convivència en un entorn privilegiat.

Fem el currículum

L’alumnat d’aquesta edat comença a plantejar-se la possibilitat de desenvolupar algunes feines, remunerades o no, en l’àmbit dels seus interessos. En aquest context, el projecte pretén ajudar-los a identificar i donar rellevància a les seves aptituds i habilitats.

Lectura dramatitzada del “El mètode Gronhölm”. Visionat de l’adaptació cinematogràfica. Elaboració del CV, d'una carta de presentació i del seu videocurrículum creatiu.

Lliga de debat

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO de diferents centres debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat.

L’objectiu de la Lliga és fomentar l’ús de la paraula entre els estudiants, sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en el qual s’ha de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat, i on es valoren capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.

Fem un book-tràiler

L’activitat parteix de la lectura de diferents reculls de contes d’autors catalans contemporanis. La proposta consisteix, en primer lloc, a canviar l’espai habitual i fer les sessions de lectura a la biblioteca, per tal d’apropar-los al lloc, no només com a espai de treball, sinó també de lectura personal. D’altra banda, la tasca a realitzar és un book-tràiler, un vídeo curt en què, a semblança dels tràilers de les pel·lícules, es promociona el llibre llegit, incorporant-hi algun fragment rellevant, imatges i música.

Memòria de la guerra, l'exili i l'holocaust

L’alumnat de 4t ESO estudia, a Història, la guerra civil i la 2a guerra mundial i, a llengua catalana, treballa el que aquests fenòmens van suposar pel que fa a la literatura.

• Lectura del llibre “El secret de la mare”.

• Elaboració d’una línia del temps 1936-1945.

• Sortida: ruta de l’Exili (La Jonquera, Argelers i Elna).

• Visionat del curtmetratge “Camins” i del documental “Fugir de l’oblit”.

• Col·loqui amb el director del documental, Abel Moreno.

• Treball en grup: recerca sobre víctimes i justos.

• Creació d’una exposició a l’institut amb les històries de vida triades.

Projecte divulgadors de ciència

L'alumnat té el repte d’explicar un concepte científic de manera entenedora i fàcil a través d’un vídeo.

Re@cciona

Realització d’un vídeo de sensibilització sobre un tema social, col·laborant amb una ONG triada per l’alumnat.