Notícies

DIA INTERNACIONAL DE LA XIQUETA I LA DONA EN LA CIÈNCIA

L’11 de febrer recordàrem les dones científiques destacades amb activitats realitzades a l’IES Serpis des de les matèries de l’àmbit científic i lingüístic. El departament de Biologia presentà dues científiques que vingueren a explicar el seu treball: Alba Lloret, doctora en Biotecnologia, i Diana Casado, biòloga marina. A més, el canal de La Sexta va realitzar un reportatge i va entrevistar l’alumnat de 1r d’ESO, que va fer marcapàgines de dones científiques i van llegir una selecció de textos d’Ada Lovelace, la científica i poeta protagonista del nostre mural; d’Hedy Lamarr, actriu i precursora del wiffi; i de Marie Curie, entre altres. La resta de l’alumnat va seguir la videoconferència de les científiques i va llegir els textos durant el temps de lectura del projecte Formes de llegir.

Els marcapàgines es poden veure en una expositor que hi ha a l’entrada del centre i després es repartiran entre la resta de l’alumnat, el personal docent i no docent. D’aquesta manera es pretén donar visibilitat al treball d’aquestes pioneres en la ciència, que sempre ha estat en un segon pla, i reforçar els vincles entre lectura i ciència. Com va explicar Aitana, una alumna de 1r d’ESO: «Els que volia Ada Lovelace era fer ciència poètica».

Hi ha vida en Venus?

POSIBLE VIDA EN VENUS

Leyre Navarro, 1r ESO E

Bien avanzado el siglo XXI se ha anunciado que podría haber vida en Venus. El descubrimiento de un posible marcador de vida en la atmósfera de Venus, anunciado el día 22-9-2020, ha resucitado el interés por volver a este planeta.

La superficie de Venus está a casi 500 grados y en las nubes altas de Venus se ha detectado gas fosfina. Rebin Zhu, científico planetario de la Universidad de Ciencia y Tecnología de China, ha analizado la fosfina en la atmósfera terrestre.

Las primeras observaciones fueron llevadas a cabo en 2017 y en 2019 se confirmaron gracias a ALMA, un radiotelescopio muy potente situado en el desierto de Atacaba en Chile, y también al Telescopio James Clerk Maxwell, situado en Hawai.

A partir de entonces, se realizaron cálculos para ver si estas cantidades podrían provenir de procesos naturales no biológicos del planeta. Todo esto lo llevaron a cabo en la NASA.