Preguntes freqüents

LA COMPRA

Quin és el procés i opcions de compra per a les famílies de 1r d'ESO?

Les famílies de 1r d'ESO adquiriran el dispositiu a través de la botiga en línia del proveïdor de la marca a Balears. Aquesta botiga estarà disponible del 16 al 31 de maig al següent enllaç; http://iessablancadona.optimatic.es/.

Al procés de compra us demanarà la vostra adreça, aquesta és per a la factura, però l'equip el rebrà i el configurarà el centre0. La factura es realitzarà a nom de persones físiques, els autònoms no us el podeu desgravar, en cas de fer-ho perdreu l'ajuda de conselleria.

Es podrà fer el pagament amb targeta i també tindreu l'opció de finançar-lo a una quota molt baixa (vegeu condicions).

Si teniu cap dificultat per fer el pagament contactau amb nosaltres com més aviat millor.

Quines són les condicions del finançament, segur, protecció de dades...?

Trobareu mostres del documents de l'assegurança i finançament a l'apartat Documentació. No cal emplenar aquests documents.

Rebrem alguna ajuda econòmica?

El centre ha sol·licitat l'ajuda del Programa d'utilització de les tecnologies de l'aprenentatge i el coneixement en el desenvolupament curricular (TAC) i amb la seva concessió fa un descompte al preu dels dispositius, que està reflectit al preu de compra.


I els llibres de lectura estaran en versió digital?

Alguns dels llibres sí, podeu trobar els llibres en digital al blog de la Biblioteca:

Recomanau alguna funda o maletí per al portàtil?

Per la nostra experiència observam que maletins fa que se'ls "oblidin" moltes vegades, atès que agafen la motxilla, però el chromebook queda allà on són (aula de Música, aula de referència, taquilla...). Per tant recomanam que la motxilla de l'alumne, tengui un espai per al chromebook, així té un lloc per no ratllar-lo o bé una funda petita. Això redueix la possibilitat d'oblidar-lo.

S'incrementarà el pes de la motxilla amb l'ús d'aquests dispositius?

L'ús de Chromebooks permet treballar amb llibres, materials i continguts propis en format digital. Aquesta dinàmica possibilitarà la reducció del pes a transportar, en lloc del seu increment.

Patiran els estudiants de fatiga ocular per l'ús dels Chromebooks en classe?

Els models de Chromebook utilitzats estan específicament dissenyats per a ús educatiu i, com a tal, les pantalles estan destinades a ser utilitzades regularment al llarg del dia sense afectar la visió de les alumnes i els alumnes.

Així i tot, no utilitzaran el Chromebook en totes les lliçons, ni per descomptat tot el temps. Utilitzaran ordinadors, però també fulls en paper i altres mitjans no tecnològics. Les nostres estadístiques mostren que el solen fer servir una mitjana de 2 hores al mati.


Per què no puc utilitzar el dispositiu que ja tenc?

El centre gestionarà els chromebooks que funcionen amb el sistema Chrome de Google, per tant, no entren virus, no es poden instal·lar apps , ni visitar webs no desitjades...

Per a les famílies serà molt còmode, ja que el centre pot gestionar el dispositiu sense cap preocupació per a elles, cosa que només és possible amb els dispositius Chromebooks gestionats pel centre.

Aquesta és la raó per la qual no podran fer servir els portàtils privats: no estan gestionats pel centre i no podem donar-hi suport. És com els llibres, si el professorat tria una editorial, no té sentit portar-hi una altra... però recordau que no hi haurà llibres, amb l'estalvi econòmic que suposarà.

I els llibres de lectura estaran en versió digital?

Alguns dels llibres sí, podeu trobar els llibres en digital al blog de la Biblioteca:

Podran jugar a jocs o veure webs no adequades?

Com deiem a la primera pregunta, el centre gestionarà els chromebooks, de forma que no entren virus, no es poden instal·lar apps no desitjades, ni visitar webs no desitjades... Per poder fer-ho el chromebook està associat al compte Educatiu GSuite @iessablancadona.cat.

És possible que els alumnes trobin accés a alguna web no adequada, us agrairem que ens comuniqueu aquelles adreces web que trobau poc adequades.

A tots els Chromebooks hem activat la Navegació Segura de Google.


Què passa amb els robatoris, reparacions...?

Aquests dispositius a més de la garantia habitual del fabricant tenen una extensió de garantia de quatre anys. En cas que hi hagi alguna trencament per fer un mal ús que no entri en garantia, el centre gestionarà la reparació i la família pagarà una franquícia de 45€ per cada reparació.

Els robatoris i perdudes no entren dins de l'assegurança a tot risc.

El robatori, això no obstant, està desincentivat perquè el dispositiu sols es pot utilitzar amb l'usuari i contrasenya del propietari (o familiars). En cas que sigui robat, el centre té la capacitat de bloquejar-lo.

Són segurs els Chromebooks?

Sí. El disseny dels Chromebooks inclou diverses capes de seguretat que les protegeixen dels virus i del programari maliciós, sense necessitat d'un altre programari de seguretat. Un 10% del temps d'inici està dedicat a tornar a verificar que el dispositiu no s'hagi alterat, de manera que cada vegada que s'encén un Chromebook, es realitza un control de seguretat.

Al seu torn, atès que es poden administrar des de la web, les Chromebooks permeten que els administradors del centre estableixin fàcilment les polítiques i els paràmetres de configuració, com l'habilitació de la navegació segura o el bloqueig dels llocs maliciosos.

On puc saber més sobre la privacitat de les dades i la seguretat dels Chromebooks?

Trobareu molta més informació a la pàgina de privadesa i confiança de Google. Aquí s'explica el compromís de Google amb la privadesa i la seguretat en un llenguatge senzill: Pàgina de privadesa i confiança de Google


trucs i consells

Hi ha cap recurs per aprendre mecanografia?

A Internet trobareu moltes webs per aprendre mecanografia. Una molt senzilla i que ens permet seguir lliçons pas a pas és Typingclub:

Entre altres coses trobareu tests de velocitat, jocs... i sobretot lliçons pràctiques per aprendre. Us recomanam que us registreu fent clic en "Iniciar Sesión" i entrar amb el compte de Google.


I després entrar amb el compte de Google

Com canviar la contrasenya?

  1. Obriu el compte de Google. És possible que hàgiu d'iniciar la sessió.

  2. A "Inici de sessió i seguretat", seleccioneu Inici de sessió a Google.

  3. Seleccioneu Contrasenya. És possible que hàgiu de tornar a iniciar la sessió.

  4. Introduïu la contrasenya nova i seleccioneu Canvia la contrasenya.

Canvia la contrasenya

Recomanacions per a la contrasenya

  1. Evitar paraules de Diccionari simples i fàcils d’endevinar.

  2. Eviteu utilitzar contrasenyes que poden endevinar persones que us coneixen.

  3. Evitar l’ús de contrasenyes que facin referència a dades fàcilment deduïbles com a dates d’aniversari, sobrenoms, adreces de domicili…

  4. Les contrasenyes llargues són més segures. Per tant, creeu una contrasenya de com a mínim 8 caràcters. proveu d'utilitzar algun dels elements següents:

    • Un tros d'una cançó o d'un poema.

    • Una cita eloqüent d'una pel·lícula o un discurs.

    • Un passatge d'un llibre.

    • Un conjunt de paraules que us siguin significatives.


Tenc problemes amb la càmera, com puc fer-la servir?

Si la càmera del Chromebook no s'obre, pots visitar el Play Store i allà trobaràs 2 alternatives "OpenCamera" i "CameraMX". Sols cal que les instal·lis.

A més també trobaràs Kinemaster que permet gravar vídeo i utilitzar la càmera.

Com fer captures de pantalla?

Per fer una captura de pantalla han d'utilitzar la següent combinació de tecles:

CTRL + Tecla de canvi d'aplicació - >Per capturar tota la pantalla.

CTRL + SHIFT+ Tecla de canvi d'aplicació - >Per capturar una seccio de la pantalla.

Un cop pressionin alguna de les combinacions de tecles els apareixerà una notificació a la part inferior dreta de la pantalla indicant si la captura ha fallat o si s'ha realitzat amb èxit.

En pressionar la notificació li obrirà el navegador d'arxius de Chrome, a la carpeta de "descarregues" on podran veure la imatge que van capturar.

Com puc activar les majúscules?

Els Chromebook tenen una tecla Buscar en lloc de la tecla Bloq Mayús. La tecla té aquest aspecte:


La tecla Buscar inicia el menú d'aplicacions. En els Chromebook més nous, pot iniciar Google Assistant amb aquesta tecla.

Llavors, com bloquegem les majúscules? Hi ha una drecera de teclat, Alt + Search habilitarà el bloqueig de majúscules. Es pot emprar la mateixa drecera per desactivar el bloqueig de majúscules. També pots personalitzar el que fa la tecla Buscar.

Com puc crear enllaços directes a les meves web preferides?

Si entreu sovint a una mateixa pàgina web, us recomanem que la fixeu a l'escriptori. Seguiu aquests passos:

  1. Obriu la pàgina web a Chrome.

  2. Feu clic a Més -> Més eines.

  3. Feu clic a Afegeix al prestatge -> Afegeix.

Moure o amagar la fila d'aplicacions

Podeu canviar la posició de la fila d'aplicacions, també anomenada "prestatge". Seguiu aquests passos:

  1. Feu clic amb el botó dret al prestatge.

  2. Col·loqueu el cursor a sobre de Posició del prestatge.

  3. Trieu on el voleu col·locar: a la part inferior de la pantalla (opció predeterminada) o bé al lateral dret o esquerre.

Per amagar el prestatge i l'àrea d'estat, feu clic amb el botó dret al prestatge i seleccioneu Amaga el prestatge automàticament. Quan estiguin amagats, moveu el punter al lateral corresponent de la pantalla per veure les aplicacions, les adreces d'interès i la imatge del compte.

Per tornar a mostrar el prestatge, feu-hi clic amb el botó dret i desmarqueu Amaga el prestatge automàticament.


Pots trobar molts altres trucs amb el teclat i amb el Chromebook en general a la guia de Chroomebook:

Com puc imprimir?

Algunes impressores han funcionat sense driver, prova de connectar per USB la teva impressora a l'ordinador i fes clic en imprimir.

Com puc obrir documents d'Openoffice (ODT, ODS... )?

Per obrir fitxers .ODT en un Chromebook:

> Obriu Google Docs.

> Trieu el selector de fitxers a la pestanya de Documents de Google (la icona de la carpeta - a la part superior dreta al costat de la icona d'opcions de classificació alfabètica) .

> Trieu el fitxer ODT desitjat.

> Trieu "Obre amb Google Docs" al centre superior per convertir-lo, si voleu editar-lo.

Nota: NO podeu obrir un fitxer .odt directament des del selector de fitxers Chromebook. No reconeix el tipus de fitxer. Hi ha extensions i aplicacions en línia, però NO són necessaris.

Tenc problemes amb la càmera, com puc fer-la servir?

Si la càmera del Chromebook no s'obre, pots visitar el Play Store i allà trobaràs 2 alternatives "OpenCamera" i "CameraMX". Sols cal que les instal·lis.

A més també trobaràs Kinemaster que permet gravar vídeo i utilitzar la càmera.

Quines són les opcions d'accesibilitat per a nens amb dificultats accés a la informació?

Pots consultar les diferents opcions en aquest enllaç:

https://support.google.com/chromebook/answer/177893?hl=es&ref_topic=9016892&authuser=0


el seu ús

De quina manera les famílies poden garantir que els nens estiguin segurs en línia?

Poden trobar assessorament sobre com protegir els seus fills en línia quan es trobin fora de l'escola al Centre de seguretat per a Famílies

I respecte de les Xarxes Socials?

Tot i que el seu accés està bloquejat des dels Chromebooks molts alumnes utilitzen sovint les xarxes socials en especial Instagram.

Aquesta xarxa social acaba d'editar unes pautes perquè els pares puguin entendre millor com funciona l'aplicació, i així poder acompanyar els seus fills perquè en facin un ús sa i segur.

Com administrar la privacitat, les interaccions o el temps de connexió són els eixos claus de la guia: "Com parlar amb adolescents sobre Instagram: Guia per a pares".




Baixa del chromebook per fi d'estudis o canvi de centre

Com puc sol·licitar el fi de la gestió del chromebook per part del centre?

Podeu sol·licitar la baixa del Chromebook comprat per les famílies de la gestió de l'IES sa Blanca Dona. Ha de ser emplenat per les famílies en cas de finalització dels estudis o baixa del centre.

La baixa es confirmarà per correu i no suposarà la perduda immediata del compte de Google del centre "@iessablancadona.cat". Aquest compte s'esborrarà aproximadament en 6 mesos, per la qual cosa cal copiar, esborrar o reenviar les dades que es troben allà. Aquesta baixa del domini permetrà al Chromebook connectar-se a qualsevol web i deixarà de ser gestionat pel centre. La garantia la seguirà donant l'empresa Optimatic.

Al següent enllaç pot sol·licitar algun dels tutors de l'alumne la seva baixa al nostre centre i, per tant, l'alliberament del chroomebook.

Si teniu més dubtes, podeu adreçar-vos a petició de suport.

Com puc endur-me les meves dades d'@iessablancadona?

Com ja sabeu, el vostre correu d’escola “nomcognom@iessablancadona.cat” està vinculat a un compte Google Educació. Aquest disposa de tot un seguit d’aplicatius, a banda del correu (Gmail), que ben segur heu emprat al llarg d’aquests cursos, com YouTube, Sites, Calendar

En marxar de l'escola aquest compte serà anul·lat, i per tant perdreu tot el que contingui pel que fa a dades o arxius (correus, contactes, vídeos, documents emmagatzemats al Drive…). Quina manera tenim de poder-ho resoldre? Si voleu transferir dades d’un compte a un altre, podeu fer-ho producte a producte. Al següent enllaç s'explica com fer-ho depenent del producte que vulgueu conservar.

Si teniu més dubtes, podeu adreçar-vos a petició de suport.

Professorat

Com puc passar totes les meves carpetes i documents de feina del meu gmail personal al de l'@iessablancadona?

La forma més senzilla és compartint els documents des del teu gmail personal al teu usuari de l'@iessablancadona:

El mateix pots fer amb documents individuals; fes clic amb el botó dret al document i fes clic en compartir o bé fes clic al botó "Comparteix" dins del document, ara escriu la teva adreça de l'@iessablancadona i comparteix per edició.

Com puc organitzar millor el meu drive de l'@iessablancadona?

La forma més senzilla és creant carpetes per cada curs/nivell i assignant a cada carpeta un color. A més també pot ser convenient passar els arxius compartits amb tu a la teva unitat. Als següents vídeos trobaràs més info:

Organitzar la teva unitat de drive.

Organitzar els arxius compartits amb tu.

Com puc reenviar els correus de @iessablancadona a un altre compte de correu?

Al següent vídeo trobareu les instruccions per fer-ho:

https://www.youtube.com/watch?v=C6npH3D2Eqo


Val la pena instal·lar Apps educatives Android des de Google Play com ara edmodo, pixton...?

Aquests dispositius permeten instal·lar Apps Android des de Google Play (no confondre amb Chrome Web Store, la tenda per defecte dels Chromebooks). Pots provar a instal·lar-ho, hi ha algunes Apps bastant completes i que funcionen bé, però altres són més límitades que la web i per tant és preferible treballar des del navegador a la web.

Es poden fer examens en línia amb els Chromebooks?

Sí, és possible però cal que contactis amb els administradors per configurar-ho : (https://support.google.com/chrome/a/answer/3273084?hl=es)

On puc aprendre més sobre l'entorn Google?


Com a professor, puc rebre hores de formació o cap certificació?

Pots trobar molta informació per aprendre a emprar tots els components de GSuite al Centre d'aprenentatge de Google d'aquí dalt.

Tot i què als CEP no es fan aquest tipus de formació estam estudiant les possibilitats per tenir algun reconeixement. Ara de moment, existeixen les certificacions de Google per educadors, molt recomanables. Si en vols saber més, pots consultar al següent enllaç els tipus de certificacion i continguts:

Certificacions per educadors de Google


A més també podeu trobar altres webs amb recursos per superar les certificacions de Google per a Educadors, aquí us recoman dos:


Fes clic amb el botó dret a la carpeta i fes clic en compartir, ara escriu la teva adreça de l'@iessablancadona i comparteix per edició.