Râmnicu Vâlcea

Ens enlairem (17.10.121) ...

Punt de trobada a les portes del centre. Són les 5:00 am i és hora de partir cap a l'aeroport de Palma i des d'aquest a Madrid per finalment arribar a Bucarest a les 17:00 (hora local; 18:00 hora d'aquí), on vam fer nit juntament amb els nostres companys de Suècia, França i n'Ana Pectu, la coordinadora del país amfitrió.

El vespre després de sopar vam fer un voltí per la ciutat i constatar els contrasts d'un país que va sortir d'un règim comunista i que ara forma part de la CE.

Primer dia (18.10.21) ...

Dilluns dematí, volteta ràpida pel casc antic de la ciutat de Bucarest, edificis de l'època comunista, cases antigues i edificacions contemporànies es mesclen per tota la ciutat. Trobada amb l'equip turc i visita guiada a la casa del poble romanès, és a dir, el Parlament. Dinem al parlament i partim cap a Râmnicu Vâlcea.

Capvespre, ens instal·lem a l'hotel i anem a veure la ubicació exacta del centre "Colegiul National de Informatica Matei Basarab". Avui sopem junts professors i alumnes de les delegacions d'Espanya, França i Suècia.

Segon dia (19.10.21) ...

Matí, presentació de les diferents delegacions i intercanvis de regals. Els alumnes italians i suecs es connecten en línia per poder realitzar les primeres activitats fins al migdia. Ens traslladem tots al Museu del Poble, un parc on exposen les diferents construccions tradicionals del país i on dinem de bufet a l'aire lliure.

Capvespre, realitzem activitats grupals, alumnes i professors treballen al parc; activitat de cercle i paraules al dors amb l'aplicació E-mate, del trencaclosques en equip per reconèixer els països del projecte i convidada a pintar aquarel·les per part de l'equip turc. Un guia del museu ens explica els tipus d'edificacions que podem veure. Totes són dels segles XVIII i XIX i van ser traslladades de les diferents zones del país. Podem veure des d'una escola, a una església, habitatges i instal·lacions i mitjans de transport de l'època. L'entorn i la tardor ens mostren uns paisatges meravellosos a peu de muntanya. Avui ja els nostres alumnes sortiran i soparan amb les alumnes romaneses.

Tercer dia (20.10.21) ...

Matí, visita guiada per les muntanyes devora el riu Olt i les seves preses per poder produir energia elèctrica en alguns dels trams. Arribada al Parc Nacional de Cozia, caminada i visita a la cascada de Lotrisol. Aquí la natura no es troba gens intervinguda per les accions humanes. Els paisatges i els seus colors són espectaculars!!!!

Capvespre, l'equip turc efectua un recorregut en barca per un dels trams del riu Olt oer observar l'entorn de més a prop. Mentrestant, el nostre equip, el francès i el suec visitem unes piscines termals d'interior i exterior. En acabar la visita els nostres alumnes surten amb els seus amics de França i Romania.

Quart dia (21.10.21) ...

Matí, treball a l'institut sobre el cicle de l'aigua, exposicions dels treballs grupals fets "in situ" mesclant les diferents nacionalitats, un vertader intercanvi de coneixements en parla anglesa. Les darreres hores, activitats d'esport a les instal·lacions del centre, mentre els professors realitzen una reunió de coordinació per a la següent mobilitat.

Capvespre, partim en autocar cap a Stoenesti a veure una indústria artesana de roba típica romanesa que utilitza la seda produïda localment. Continuem la visita a un monestir d'estil brâncovenesc Patrimoni de la Humanitat. Seguim el camí cap a Olari a veure com treballa un artesà local de la ceràmica. Els alumnes i els professors poden crear la seva peça de ceràmica amb l'ajuda de l'artista. Per finalitzar la jornada fem una aturada al museu de pedres vives, unes formacions geològiques que creixen i es mouen, un fenomen ben curiós!

Cinquè dia (22.10.21) ...

Dematí, treball al centre educatiu, presentació dels treballs realitzats pels alumnes (dibuixos i escultures) presencialment i a distància per part dels alumnes italians i suecs. Els professors prenem acords per a la següent mobilitat i per millorar l'app d'Envising. A mig matí partim a visitar les mines de sal.

Capvespre, visita a un artista que treballa amb blocs de sal de les mines. És molt interessant i és una feina ben feixuga. Avui fem el sopar de cloenda al mateix local professors i alumnes, separats en el menjador i units per fer un poc de festa de germanor! Es nota l'amistat que hi ha entre els membres del projecte!!!!

Els retorns (23.10.21)

És dissabte i de matinada toca el despertador a les 2:00 am. A les 2:30 am ens esperen per partir cap a l'aeroport de Bucarest. Són 3-4 hores de trajecte, segons el trànsit a la carretera. Tots s'adormen i en Pep els vetlla. Encara haurem de fer escala a Madrid i l'arribada serà capvespre, a ca nostra, on ens esperen aquells que ens han i hem enyorat durant aquests dies.

L'experiència ha estat inoblidable i consolida les amistats de fa 2 anys. "Multumesc România"!

Emocions a flor de pell...