Dia Internacional de Tolerància Zero amb la

Mutilació Genital Femenina

6 de febrer

S'entén per mutilació genital qualsevol procediment que implica l'extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions per raons culturals, religioses o d'altres amb finalitat no terapèutica.

La Declaració per a l'eliminació de la violència contra les dones de l'Assemblea General de les Nacions Unides, aprovada el 20 de desembre de 1993, la considera com un tipus de violència.

L'objectiu d'aquest esdeveniment, promogut per l'Assemblea General de les Nacions Unides, és sensibilitzar l'opinió pública contra la mutilació genital femenina i lluitar per erradicar-la.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta pràctica atempta contra els drets humans de prop de 140 milions de dones i cada any més de tres milions de nenes corren el risc de patir-la.

Conseqüències per a la salut de la dona

Aquesta pràctica comporta nombroses conseqüències per a la salut de la dona, tant immediates com a mitjà i llarg termini, en funció del grau de mutilació.

L'ablació del clítoris produeix un dolor intens, que dificulta la micció i provoca una retenció de l'orina, i una hemorràgia que pot arribar a ser molt greu. L'ús de material quirúrgic no esterilitzat ocasiona infeccions locals de la ferida, que en alguns casos causa una septicèmia (presència de bacteris a la sang) mortal. També pot aparèixer tètanus, hepatitis o infecció pel VIH.

Les seqüeles ginecològiques poden persistir en el temps i produir esterilitat o infertilitat. Hi ha una modificació de la sensibilitat sexual, que en molts casos provoca anorgàsmia. La mutilació genital també por comportar complicacions en el part, com esquinços, fístules i patiment fetal

Quant a les conseqüències psicològiques, són freqüents els sentiments d'humiliació, vergonya i els terrors nocturns, així com l'ansietat i la depressió.


Font: canalsalut.gencat.cat

Salva una noia, salva una generació

Salva una noia, salva una generació és el títol del TdR de l'alumna de 2n de Batxillerat Mariama Barry, que ha estat reconegut amb el Premi Treball de Recerca "Montse Novell" 2022, atorgat per l'AMIT-CAT, i amb la Distinció pel Tractament dels Aspectes de Gènere dels Premis Ramon Llull a Treballs de Recerca de Batxillerat 2022.

Aquest treball neix per la inquietud de l'alumna davant la MGF i pretén mostrar l'experiència d'una família que en va patir les conseqüències, la seva, i des del punt de vista de dones que ho han patit.

Aquest documental pretén denunciar que la MGF viola els drets a la salut, la seguretat i la integritat física de menors d'edat, en molts casos nadons, totalment vulnerables i indefenses davant la ignorància i la brutalitat d'aquestes pràctiques inhumanes.