Estereotips, mandats i rols de gènere


Els estereotips de gènere són idees preconcebudes, val a dir prejudicis, que s'han anat construint i transmetent en les societats amb el pas del temps. Són, doncs, construccions culturals i socials que classifiquen els atributs psíquics i físics de les persones, dividint-los en homes i dones, i limitant les seves respectives possibilitats de desenvolupament de certes capacitats personals, culturals, socials, econòmiques, polítiques, esportives, emocionals, etc.

D'altra banda, els rols de gènere expressen el comportament que, en una societat concreta, s'espera d'una persona per raó del seu sexe. Per exemple, un dels rols assignats tradicionalment als homes és el de ser responsables de les activitats productives i les activitats de representació política. Per altra banda, un dels rols assignats tradicionalment a les dones és tenir cura de les persones dependents (mainada i individus d'edat avançada), el manteniment de la llar, a banda de ser la responsable de les relacions afectives.

Els estereotips i els rols de gènere estan molt presents en la nostra societat. Podem trobar-los en els mitjans de comunicació, en la publicitat de nombrosos productes, en el llenguatge que emprem i llegim a diari, en l'assignació de responsabilitats i obligacions dins de la família, en el desenvolupament de les relacions afectives. És doncs un element transversal en la nostra societat que és necessari treballar per alliberar als homes i a les dones dels seus condicionants socials i de gènere i aconseguir persones lliures, amb desitjos independents i expectatives de vida diferents.

La necessitat de desmuntar aquests estereotips de gènere és una de les obligacions que tenim com a societat per fer les persones més lliures.

Font: Tallers per la igualtat - Centre Dolors Piera (Universitat de Lleida

A la nostra cultura, les persones són classificades segons el cossos, es mira el sexe i es divideix en homes i dones, seguint criteris que es pressuposen estrictament biològics. A partir d'aquesta primera classificació, es realitza l'atribució de tot un seguit de característiques (que són culturals i socials, no naturals ni biològiques) de forma diferenciada segons si s'és home o dona, constituint així el que es denomina gènere.

Per tal de comprendre com funciona el sistema que articula el sexe i el gènere, cal introduir els conceptes de:

Mandats de gènere. Allò que és convertit en norma i, per tant, en normalitat. Són els missatges que ens diuen com hem de ser, comportar-nos i fins i tot sentir-nos segons la masculinitat i la feminitat. Els aprenem i reproduïm sense adonar-nos-en.

Estereotips de gènere. Es refereixen als models, valors, comportaments, i actituds associades a homes i dones. Són el conjunt de característiques que ens han de definit com a homes i dones. 'Estereotipar' segons el gènere és la pràctica d'atribuir a una persona característiques o rols específics pel fet de ser home o dona a la nostra societat.

Rols de gènere. Tasques i funcions assignades depenent d’allò que en cada moment històric i cada societat es considera com apropiat segons el gènere assignat.

Els mandats de la masculinitat i de la feminitat

L'aprenentatge d'aquests mandats determinen els rols de gènere, que a la vegada sostenen la reproducció dels estereotips sobre la masculinitat i sobre la feminitat vigents a la nostra societat.

El marc on es desenvolupen aquests rols coincideix amb la dicotomia privat/públic, on l'espai privat és propi de la feminitat i l'espai públic es correspon amb la masculinitat. Això dóna una idea de quin lloc ocupa cada model de gènere a la nostra societat, perquè l'àmbit públic no només té un reconeixement molt més elevat, sinó que és el lloc on es valoren els diversos aspectes i dimensions de la vida. Ser curosa, empàtica, comprensiva…es correspon amb el rol de la marentalitat, amb qui reprodueix i garanteix (amb la cura) la supervivència. Dins de la feminitat hi ha un conjunt d'aprenentatges que tenen a veure amb tot això i condicionen el que s'espera de les nenes, les joves i les dones. Ser competitiu, dominant, racional, valent… està relacionat amb qui es desenvolupa al món públic i amb qui proveeix, qui garanteix (econòmicament) la supervivència. Amb totes les implicacions que això té. Relacions socials, amistats, prestigi i un llarg etc.

De quina manera el gènere condiciona el reconeixement i l’autoestima?

Per a les dones serà més costós construir-se en una valoració positiva de si mateixes donat que els valors que s’associen a la feminitat es presenten com a carències: debilitat, inestabilitat, inseguretat, passivitat, obediència, inhibició, manipulació, sensibilitat. Aquests adjectius fan difícil construir una autoestima i autovaloració positiva, especialment si es continuen proposant com a valors i actituds desitjables per a les dones, les joves, les nenes, sense qüestionar-los.

En canvi els valors associats a la masculinitat, es presenten com a positius i amb agència: força, seguretat, activitat, emprenedoria, claredat, amb seny…Aquests adjectius conformen la possibilitat d’una autoestima segura i una autovaloració positiva de si mateix. Això no vol dir que sigui fàcil per a tots els homes, joves, nens sinó que socialment és el model més valorat. Certament quan no responen a aquest model o no s'hi senten identificats també pateixen penalitzacions.


Font: Material per a la prevenció de la violència masclista en l'àmbit educatiu. (xtec.cat)

Exemples de mandats i rols de gènere en la publicitat