Portar faldilla, per què?


PORTAR FALDILLA, PER QUÈ?

"Fa uns dies vam veure una notícia que parlava d’un noi que va decidir anar en faldilla a l’institut i només per això el van criticar i fins i tot un professor el va portar al psicòleg.

Per això, el dia 4 de novembre hi va haver un moviment per tot l’estat espanyol que tractava de portar faldilla (homes i dones) per reivindicar que la roba no té gènere i que hem de poder anar amb el que vulguem sense tenir por de les crítiques.

Com que el dia en què es va fer això no hi va haver ningú de la nostra classe que ho fes, vam pensar de fer-ho un altre dia, i això és el que passarà.

Amb aquest moviment volem que es normalitzi que la roba i altres aspectes del físic no tenen gènere i no ens hem de basar en això per criticar les persones.

Ens agradaria que el màxim de persones possibles s’uneixin al moviment.

Martina, Naia, Marina, Jana i Linn.

Ells tampoc no ho tenen fàcil

Es tracta d'una iniciativa sorgida a 2n d'ESO que ràpidament s'ha estès a la resta de grups i, si bé hem pogut veure alguns nois lluint faldilles, la crida ha tingut molta més resposta entre les noies. Això no vol dir que tots aquells que han vingut al centre amb pantalons o xandall no comparteixin l'opinió que cadascú ha de ser lliure de vestir com vulgui. Segurament la majoria hi està d'acord, encara que no s'hi han acabat de decidir.

Quan parlem de violència masclista parlem sobretot de la violència envers les dones, però no hem d'oblidar que els homes també en són víctimes si se'ls imposa una manera de fer, de vestir, d'estimar i de sentir d'acord amb un model de masculinitat concret. La violència masclista rebutja i ataca tots aquells models que s'allunyen dels rols de gènere establerts, i pot ser exercida tant per homes com per dones, i també patida tant per dones com per homes. Si algú renya o es riu d'un nen perquè plora, perquè li agrada ajudar en les tasques de la llar o perquè és sensible, si s'espera d'ell que sigui un bon atleta, que es vesteixi d'una determinada manera o que sigui valent i agressiu, en tots aquests casos estem contribuint a construir una societat masclista.

Caldrà doncs que aprenguem a identificar aquests mandats de gènere que ens limiten a tots i que treballem plegats per aconseguir ser lliures de viure, vestir-nos i sentir-nos com vulguem.

20 de novembre de 2020