Marc legal i conceptual vigent


La definició legal de la Violència de gènere a l'Estat espanyol s'articula a la Ley Orgánica 1/2004, de 28 de diciembre, de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género, que es constitueix en el marc legal normatiu de referència, de caràcter penal, en els casos de violència de gènere.

La Llei té per objecte actuar contra la violència que, com a manifestació de la discriminació, la situació de desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones, s'exerceix sobre aquestes per part dels qui siguin o hagin estat els seus cònjuges o dels qui estiguin o hagin estat lligats a elles per relacions similars d'afectivitat, encara que no hi hagi convivència.

Aquesta llei acull el concepte de gènere i el marc conceptual explicatiu, però el restringeix a la violència que exerceixen els homes sobre les dones en el marc de les relacions de parella. (...)

A Catalunya es va fer un pas endavant amb la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Aquesta proposta legislativa, de caràcter civil com dèiem abans, aprofundeix en el model conceptual i amplia els àmbits més enllà de la parella:

  • Violència en l'àmbit de la parella.

  • Violència en l'àmbit familiar.

  • Violència en l'àmbit laboral.

  • Violència en l'àmbit social o comunitari.

  • Altres formes anàlogues que lesionin o siguin susceptibles de lesionar la dignitat, la integritat o la llibertat de les dones.

D'altra banda, prenent com a referència la conferència de Beijing, amplia també el reconeixement d'altres formes d'aquesta violència. Als efectes d'aquesta llei, la violència masclista es pot exercir d'alguna de les formes següents:

  • Violència física: comprèn qualsevol acte o omissió de força contra el cos d'una dona, amb el resultat o el risc de produir-li una lesió física o un dany.

  • Violència psicològica: comprèn tota conducta o omissió intencional que produeixi en una dona una desvaloració o un patiment, per mitjà d'amenaces, d'humiliació, de vexacions, d'exigència d'obediència o submissió, de coerció verbal, d'insults, d'aïllament o qualsevol altra limitació del seu àmbit de llibertat.

  • Violència sexual i abusos sexuals: comprèn qualsevol acte de naturalesa sexual no consentit per les dones, inclosa l'exhibició, l'observació i la imposició, per mitjà de violència, d'intimidació, de prevalença o de manipulació emocional, de relacions sexuals, amb independència que la persona agressora pugui tenir amb la dona o la menor una relació conjugal, de parella, afectiva o de parentiu.

  • Violència econòmica: consisteix en la privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d'una dona i, si escau, de llurs filles o fills, i la limitació en la disposició dels recursos propis o compartits en l'àmbit familiar o de parella.

(...)

La Llei utilitza l’expressió violència masclista perquè el masclisme és el concepte que de forma més general defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que, alhora, ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior.

La darrera norma legislativa se situa a la Conferència d’Istanbul (2011). El Conveni d'Istanbul, aprovat pel Consell d’Europa al 2011, i ratificat per l’estat espanyol al 2014, és el primer tractat europeu i instrument regional vinculant jurídicament a Europa que aborda específicament i de forma exhaustiva les distintes formes de violència contra les dones. Estableix uns estàndards mínims de prevenció, protecció, persecució penal i serveis, obligant als països que el ratifiquin a establir serveis tals com: línies d’assistència telefònica, centres d’acolliment, serveis mèdics, orientació i assistència legal, formació específica per a les persones que intervenen. Un aspecte central d’aquest conveni és la relació que estableix entre violència contra les dones i drets humans especificant:


CITA:

"Per violència contra la dona s'haurà d'entendre una violació dels drets humans i una forma de discriminació contra les dones, i es designaran tots els actes de violència basats en el gènere que impliquen o poden implicar per a les dones danys o patiments de naturalesa física, sexual, psicològica o econòmica, incloses les amenaces de realitzar-los, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, en la vida pública o privada."

Conveni d'Istanbul (2011)

Fixeu-vos que comença parlant de la violació de drets humans, en incloure aquest concepte en la definició de violència contra les dones està expressant, reconeixent i mostrant, la implicació i responsabilitat dels estats en la perpetuació de la violència contra les dones i els està invocant per a la seva eradicació. Els hi reclama tota una sèrie d’accions i compromisos per aconseguir-ho: àmbit legislatiu, jurídic, cultural, social, formatiu. Així doncs, en incorporar la vulneració dels drets humans col·loca la responsabilitat als governs i reconeix la violència contra les dones com una violència estructural. D'altra banda, afegeix i actualitza altres definicions:


CITA:

"Per violència domèstica s'entendran tots els actes de violència física, sexual, psicològica o econòmica que es produeixen en la família o a la llar o entre conjugues o parelles de fet antics o actuals, independentment de que l'autor del delicte comparteixi o hagi compartit el mateix domicili que la víctima."

Conveni d'Istanbul (2011)


Font: Material per a la prevenció de la violència masclista en l'àmbit educatiu. (xtec.cat)