Un món adaptat, un món ideal


Un món adaptat, un món ideal.odt

El document explicatiu

Aquest curs escolar hem continuat amb aquest projecte, iniciat el curs passat, i que pretén la sensibilització de l'alumnat cap els hàndicaps amb els que conviuen algunes persones.

Partint d'aquesta proposta, han sorgit 4 microprojectes que s'han anat gestant durant el curs en funció del treball curricular que s'estava fent a diferents matèries amb diferents grups.

PROJECTE 1. Els esports i la dicapacitat visual

Projecte dut a terme per la professora d'Educació Física, Macu Darder, amb l'alumnat de 1r de Batxillerat.

S'ha realitzat una primera fase de conscienciació amb la participació de la ONCE que ha realitzat un taller amb l'alumnat.

La pràctica d'esports adaptats a la deficiència visual.

PROJECTE 2. La insonorització de les aules

Projecte promogut pel departament d'orientació amb l'ajuda de tota la comunitat educativa i, especialment, l'alumnat de 2n i 3r de PMAR.

L'objectiu era millorar l'acúsitca de les aules evitant el renou de fons. S'ha prioritzat les aules a on hi ha alumnes amb discapacitats auditives.

Tota la comunitat educativa ens ha ajudat a aconseguir pilotes de tennis en desús. I, l'alumnat de PMAR, en la seva hora d'àmbit pràctic, s'ha dedicat a tallar les pilotes.

La mestra d'Audició i Llenguatge, Meritxell Lladó, ha organitzat amb el professor d'àmbit pràctic, Biel Font, l'aplicació d'aquesta iniciativa.

Expressions, fase de conscienciació

L'Associació Asperger de les Illes Balears va portar a l'institut un adult amb Asperger i TDA per a que parlés un poc de l'autisme i les conseqüències al seu dia a dia. Ell va explicar moltes coses, des de la seva habilitat de parlar 13 idiomes a tècniques per millorar la memòria o com estudiar.

La seva aportació va motivar als alumnes i estimular la seva curiositat.

Expressions, Fase de desenvolupament

Dins aquest projecte hem creat stikers pel Telegram (adhesius que permeten enviar imatges que milloren la comunicació) amb expressions d'emocions i gestos fets expressament per entrenar el seu reconeixement en autistes. Els alumnes depenent del curs que fan han aportat les seves expressions, coneixent i desenvolupant la seva pròpia expressivitat.

L'alumnat de l'assignatura de psicologia de 2n de Batxillerat, ha aprofitat la feina que estaven fent sobre els sentiments i les emocions per a explorar-les amb més detall.

L'alumnat d'informàtica ha tractat les fotografies aprenent sobre la llum, el temps d'exposició, i tècniques de fotografia. Les han editades aprenent tècniques per millorar la llum, ajustar el grandària, la saturació, el contraste, el canvi de format, etc i les han enviades utilitzant el smartphone.


La Associació Asperger de les Illes Balears aprecia moltísim l'esforç fet en aquest projecte per part de tots, així o diu al seu Facebook. Les fotos són divertides i molt útils. Les imatges compartides són útils en varis sentits:

  1. Representen un material visual amb el qual poder treballar la comunicació amb autistes molts dels quals no entenen les expressions facials. Aquest material estarà disponible per a terapeutes de tot el món amb llicència lliure CCbySA. Aquest projecte produeix un canvi en la disponibilitat d'aquestes tipus d'eines en el món i amb el Telegram es poden desenvolupar unitats didàctiques i metodologies d'aprenentatge molt fàcilment.
  2. Per altre banda, aquest projecte significa que els altres alumnes també entenen millor als autistes i s'impliquen en facilitar la seva integració. I com a resultat destacable trobem que millora la comprensió del que pensen els autistes.

Millora la comunicació en tot dos sentits i fan un món més accessible.