RECURSOS PEDAGÒGICS

Actua contra la violència masclista

comic 25 N.pdf

CÒMIC 25

Els protagonistes poden ser qualsevol dels nois i de les noies amb qui us trobeu habitualment al pati o a les aules, al carrer o en un centre comercial.

Gent coneguda, noies que es queden enganxades a nois que al principi són molt simpàtics, però que després es creuen amos d’elles, que consideren que són seves, quelcom que els pertany ... i deixen de ser simpàtics i es tornen violents.

DIVERSEX

El llibre que teniu a les mans és un oferiment teòrico-pràctic per estudiants, professionals de l'àmbit socioeducatiu i lectores interessades en l'educació sexual i el seu necessari abordatge social i pedagògic. Presenta apartats teòrics vinculats a la diversitat de gènere, el desenvolupament sexual, els plaers, les formes d'estimar-se, les violències masclistes i la promoció de la salut sexual. Aquests van acompanyats de propostes metodològiques i recursos per poder treballar els continguts esmentats amb joves i adolescents especialment, encara que també resulten adients per a públic adult.

Les tasques domèstiques són per a tothom

Dinàmica per promoure el debat sobre la importància de les tasques domèstiques i la necessitat d'assumir-les de manera equitativa.

Ideals en els temps d'abans

Es tracta d'adonar-nos dels canvis que ocasiona el temps en els prototips de la dona i l'home ideal que s'imposen des dels temps d'abans.

Amb això es pretén trencar amb aquesta pressió social i construir una nova visió on no hi hagi imposicions a l'hora de ser home o dona.


Dinàmica dels ideals en els temps d'abans

Prevenció de l’assetjament i l’abús sexual a l’esport

Així doncs, aquest recurs, vol ser una eina que faciliti la reflexió i la conscienciació de les pràctiques negatives i no desitjades d’assetjament i abús sexual que malauradament tenen lloc en alguns entorns esportius; i que, per superar-les i erradicar-les no hi ha més opció que reconèixer-ne la seva existència per així poder fer plans d’actuació per prevenir-les, tractar-les i intervenir sempre que es produeixin.

Assumir i afrontar el fet que tant l’assetjament com l’abús sexual poden tenir la mateixa presència en l’àmbit de l’esport que en qualsevol altre àmbit social fa que, realment, treballem perquè l’esport sigui una pràctica saludable i segura pels nens i nenes i joves esportistes. En aquest sentit, cal entendre que l’assetjament i l’abús sexual a l’esport suposa una violació dels drets humans i afecta directament la salut de les persones que en són víctimes.

Prevenció d'assetjament en l'esport

I si les coses fossin a l'inrevés?

Treballa sobre la violència de les agressions socialment legitimades a partir de la “regla de la inversió”.

Té com a objectius, visibilitzar l’assetjament a l’espai públic que pateixen les noies i les dones, posar de manifest la violència d’aquest tipus d’assetjament i ubicar-la en el marc de les desigualtats de gènere i el sistema patriarcal, i treballar sobre l’empatia cap a les dones que ho pateixen.

És una activitat adreçada tant a un públic jove com adult.

El temps de durada és aproximadament de 60 minuts.

Aliens al planeta terra

Es tracta d'una dinàmica que ens permet adonar-nos dels prototips de gènere i la construcció social d'aquests.

Dinàmica aliens a la terra

T'ha passat mai que...

És una dinàmica de reflexió sobre el ventall d’agressions que poden patir les noies i les dones a l’espai públic, des d’una perspectiva més vivencial.

Té com a objectius, reflexionar i definir els diferents tipus d’assetjament a l’espai públic que pateixen les noies i les dones, Desmitificar idees preconcebudes i interioritzades sobre aquestes violències masclistes i visibilitzar les vivències de noies i dones, subratllant l’abast d’aquestes violències quotidianes.

És una activitat adreçada tant a un públic jove com adult, tot i que aquesta activitat té un seguit d’orientacions per la facilitació per al públic més jove.

El temps de durada és aproximadament de 45 minuts.

Visibilització de cartells

El feminisme i la lluita per la igualtat de les dones avança fonamentalment gràcies al treball invisible de moltes dones a tot el món, per això l'objectiu d'aquesta activitat és visibilitzar-ho. La dinàmica consisteix a elaborar en grups un cartell que serveixi d'homenatge a les dones.

Dinàmica: Visibilització de cartells

Conflictes de parella entre adolescents

Treballem casos i situacions que es donen entre les parelles adolescents per poder adonar-nos tots junts dels micro-masclismes i les conductes tòxiques, per així vetllar per les relacions sanes.

Casos

La violència masclista en l'espai públic

La violència masclista a l’espai públic és una realitat que cada dia afecta dones i noies a les nostres ciutats, però que està molt invisibilitzada i normalitzada. Es tracta d’un problema que només en els casos més greus té algun impacte en l’opinió pública i sobre el que continuen existint creences molt arrelades que responsabilitzen a les víctimes. És, doncs, un àmbit de la violència que cal que sigui afrontat a través d’informació i molta sensibilització cap al conjunt de la societat, per tal d’entendre les seves causes i així poder-la identificar i combatre.

Per tot això, s’ha elaborat un recurs pedagògic que tracti específicament aquest tema, amb l’objectiu d’oferir una eina pedagògica per tal de sensibilitzar, prevenir i contribuir a afrontar les situacions de violència masclista a l’espai públic.

Aquest recurs pedagògic està dirigit a tota la ciutadania, com a eina bàsica de sensibilització.

El recurs consta de dues parts. D’una guia conceptual i d’un quadern de dinàmiques.

Quin paper tenim en aquest món vs. realitat

La violència patriarcal adopta moltes formes i es modula en tots els àmbits. Els mitjans de comunicació sovint en són un exemple. En el món audiovisual, a través de missatges subliminars masclistes reproduïts en anuncis, cançons... se'ns fa creure i viure en una societat romantitzada i masclista.

Aquest recurs pedagògic pretén ser una eina útil per a identificar els indicadors masclistes que ens envolten i que ens construeixen com a persones. També, per a incitar a la reflexió crítica conjunta sobre què signifiquen els rols masculins i femenins des d'una perspectiva feminista a través de vídeos i cançons.

Dinàmica: indicadors masclistes