RECURSOS INSTITUCIONALS

Actua contra la violència masclista

En aquest apartat podreu trobar informació sobre els diferents números d'emergència per les víctimes de violència masclista. Seguidament, trobareu diferents serveis existents al país, els quals ofereixen eines o serveis per les dones i les diferents situacions que poden passar. Finalment, hi ha citada la part legislativa referent a la violència masclista.

Tel. 016 (Estatal)

Tel. 900 900 120 (Autonòmic)

NÚMEROS D’EMERGÈNCIA

  • El telèfon 016 en tot Catalunya. El Ministeri d'Igualtat, per mitjà de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, ofereix el servei telefònic d'informació, assessorament jurídic i atenció psicosocial immediata per personal especialitzat a totes les formes de violència contra les dones.

  • El telèfon 900 900 120 és un servei gratuït d’atenció especialitzada, permanent i confidencial contra la violència masclista que atén dones que pateixen situacions de violència masclista, ja sigui per donar-los suport, informació sobre els recursos existents o resposta a l’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, o per activar un servei d’intervenció de crisi en situacions greus.

SERVEIS PER A LES DONES QUE PATEIXEN VIOLÈNCIA MASCLISTA

SIAD (SERVEI INTEGRAL D'ATENCIÓ A LA DONA)


El SIAD és un servei dirigit a les dones i oferim informació, orientació, assessorament i acompanyament en tots aquells aspectes relacionats amb la seva vida: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres.


Contribueix a l'apoderament de les dones i en la sensibilització social, amb especial atenció a la prevenció, detecció precoç i primera atenció de la violència masclista, en coordinació amb la resta de serveis i institucions que actuen en aquest àmbit.


En l'àmbit comunitari des del SIAD Salou es desenvolupen actuacions de sensibilització social i de dinamització de la participació mitjançant l'organització d'activitats, cursos i xerrades, etc., sobre temes d'interès per a les dones.

Mitjançant el desenvolupament del Pla Local d'Igualtat dirigit a la ciutadania es coordinen accions i activitats amb entitats, centres educatius i serveis municipals. Trobarà més informació en la següent presentació.


Per més informació visita: SIAD

SIE (SERVI D'INTERVENCIÓ ESPECIALITZADA)


És un servei gratuït que ofereix atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones joves i adultes i els seus fills i filles afectats per processos de violències masclistes per facilitar el seu procés de recuperació i reparació de les violències viscudes i del dany patit. Aquest servei ofereix atenció a les víctimes de violències masclistes en els següents àmbits:


  • Violència en la parella o exparella

  • Violència en l’entorn familiar

  • Violència en l’entorn laboral

  • Violència en l'àmbit social o comunitari

  • Violència en l'àmbit digital

  • Violència en l'àmbit educatiu

  • Violència en l'àmbit institucional


També ofereix atenció a tota mena de violències que són utilitzades contra la dona i contra les seves filles i fills. Ofereix una atenció integral, continuada, gratuïta i de qualitat, contemplant la diversitat de situacions i la singularitat de cada persona i es basa en l'acompanyament social i educatiu, l'atenció psicològica, tant a dones com els seus fills i filles, i l'assessorament jurídic.


Per més informació visita: SIE (SERVEI D'INTERVENCIÓ ESPECIALITZADA)

IL·LUESTRE COL·LEGI DE L'AVOGACIA DE GIRONA ICAG


Les dones víctimes de violència de gènere tenen dret a rebre assistència jurídica gratuïta i especialitzada en tots els procediments que es derivin, de forma directa o indirecta. D’acord amb el que preveu l’article 20 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, sobre mesures de protecció integral contra la violència de gènere.


El Col·legi de l’Advocacia de Girona te un sistema de torns de guàrdia d’advocats i advocades que estan disponibles cada dia de l’any i en tots els partits judicials existents a les comarques que formen part de Girona.


Les dones víctimes de violència de gènere tenen dret a estar assistides d’un advocat especialitzat en la matèria, així oferint assessoria i la defensa des d’un inici, és a dir, des del mateix moment que es posa la denúncia contra l’agressor. Aquest advocat assumeix la direcció jurídica del procediment penal que s’iniciï amb relació als delictes imputats a l’agressor i també la del procediment civil de separació o divorci de la parella i de mesures relacionades amb els fills menors.


Per més informació visita: IL·LUESTRE COL·LEGI DE L'AVOGACIA DE GIRONA ICAG

VALENTES I ACOMPANYADES


Valentes i Acompanyades és una associació de dones que te la finalitat de combatre els matrimonis forçats, i tot allò que afecta d’una manera greu; la manifestació de violència contra la dona, contra la seva autonomia i contra la integritat física i emocional i en conseqüència contra el seu projecte de vida com a ésser lliure.


Des d’una perspectiva de prevenció, intervenció i sensibilització es dona suport integral a les dones joves que estan en risc de patir aquesta violència i se’ls hi ofereixen eines, recursos i estratègies pel seu apoderament i capacitat de defensar les pròpies decisions. El que es fa és que es realitzen sessions informatives i formatives per a fer visible la realitat dels matrimonis forçats en la nostra societat i crear aliances per a la seva erradicació.


Per més informació visita: VALENTES I ACOMPANYADES

DEPARTAMENT D'IGUALTAT I FEMINISME

És un servei que ofereix la Generalitat de Catalunya el qual ofereix:

  • Recursos per a l’abordatge de les violències masclistes

  • Denuncia una discriminació

  • Atenció contra les violències masclistes. Obre en una nova finestra.

  • Atenció a les persones LGBTI+


Per més informació visita: Departament d'igualtat i feminismes

MINISTERI D'IGULTAT - IRENE MONTERO GIL

La web del Ministeri d’igualtat ens parla sobre la cartera de l'Executiu responsable de portar el feminisme al conjunt de les polítiques públiques del Govern d'Espanya.


La defensa dels drets de les dones, de la plena igualtat i la no discriminació, és un mandat recollit en la nostra Constitució que ens impel·leix a treballar per a erradicar la desigualtat estructural que existeix en les nostres societats. Des d'un profund respecte als Drets Humans, marc ineludible de totes les nostres accions, ens definim com un Ministeri Feminista que ha assumit el compromís de traslladar les legítimes i històriques demandes del moviment feminista a polítiques públiques. Creiem que la perspectiva feminista és consubstancial a les paraules democràcia, justícia i llibertat i que només des d'ella avançarem en la construcció d'un país millor.


El treball del Ministeri s'articula entorn de tres eixos principals: les polítiques de supervivència, destinades a erradicar totes les formes de violència masclista que sofrim les dones pel fet de ser-ho; les polítiques de redistribució de la riquesa, el temps i les cures, vinculades a una transformació global de la nostra societat tant en els àmbits de l'ocupació com en els de la corresponsabilitat; i les polítiques de cura de la diversitat, que vetllen perquè l'origen ètnic-racial o la pertinença a la comunitat LGTBI no suposin un factor de discriminació.


Els òrgans directius d'aquest Ministeri són la Secretaria d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere, la Sotssecretària, la Direcció General d'Igualtat de Tracte i Diversitat Ètnic-Racial, la Direcció General de Diversitat Sexual i Drets LGTBI, la Delegació del Govern Contra la Violència de Gènere i l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats.


Per més informació visita: MINISTERI D'IGULTAT - IRENE MONTERO GIL

LEGISLACIONS INSTITUCIONALS


LLEI ORGÀNICA 1/2004, DEL 28 DE DESEMBRE, DE MESURES DE PROTECCIÓ INTEGRAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

  • OBJECTE DE LA LLEI:

1. La Llei té per objecte actuar contra la violència que, com a manifestació de la discriminació, la situació de desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones, s'exerceix sobre aquestes per part dels qui siguin o hagin estat la seva parella de fet o dels qui estiguin o hagin estat lligats a elles per relacions similars d'afectivitat, fins i tot sense convivència.


2. Per aquesta llei s'estableixen mesures de protecció integral la finalitat de la qual és prevenir, sancionar i eradicar aquesta violència i adjudicar assistència a les dones, als seus fills menors i als menors subjectes a la seva tutela, o guarda i custòdia, víctimes d'aquesta violència.


3. La violència de gènere a la qual es refereix la Llei comprèn tot acte de violència física i psicològica, incloses les agressions a la llibertat sexual, les amenaces, les coaccions o la privació arbitrària de llibertat.


4. La violència de gènere a què es refereix aquesta Llei també comprèn la violència amb l'objectiu de causar perjudici o mal a les dones s'exerceixi sobre els seus familiars o afins menors d'edat per part de les persones indicades en l'apartat primer.


  • PRINCIPIS RECTORS:

A través d'aquesta llei s'articula un conjunt integral de mesures encaminades a aconseguir els següents fins:

a) Enfortir les mesures de sensibilització ciutadana de prevenció, dotant als poders públics d'instruments eficaços en l'àmbit educatiu, serveis socials, sanitari, publicitari i mediàtic.

b) Consagrar drets de les dones víctimes de violència de gènere, exigibles davant les Administracions Públiques, i així assegurar un accés ràpid, transparent i eficaç als serveis establerts a aquest efecte.

c) Reforçar fins a la consecució dels mínims exigits pels objectius de la llei els serveis socials d'informació, d'atenció, d'emergència, de suport i de recuperació integral, així com establir un sistema per a la més eficaç coordinació dels serveis ja existents a nivell municipal i autonòmic.

d) Garantir drets en l'àmbit laboral i funcionarial que conciliïn els requisits de la relació laboral i d'ocupació pública amb les circumstàncies d'aquelles treballadores o funcionàries que sofreixin violència de gènere.

e) Garantir drets econòmics per a les dones víctimes de violència de gènere, amb la finalitat de facilitar la seva integració social.

f) Establir un sistema integral de tutela institucional en el qual l'Administració General de l'Estat, a través de la Delegació Especial del Govern contra la Violència sobre la Dona, en col·laboració amb l'Observatori Estatal de la Violència sobre la Dona, impulsi la creació de polítiques públiques dirigides a oferir tutela a les víctimes de la violència contemplada en la present Llei.

g) Enfortir el marc penal i processal vigent per a assegurar una protecció integral, des de les instàncies jurisdiccionals, a les víctimes de violència de gènere.

h) Coordinar els recursos i instruments de tota mena dels diferents poders públics per a assegurar la prevenció dels fets de violència de gènere i, en el seu cas, la sanció adequada als culpables d'aquests.

i) Promoure la col·laboració i participació de les entitats, associacions i organitzacions que des de la societat civil actuen contra la violència de gènere.

j) Fomentar l'especialització dels col·lectius professionals que intervenen en el procés d'informació, atenció i protecció a les víctimes.

k) Garantir el principi de transversalitat de les mesures, de manera que en la seva aplicació es tinguin en compte les necessitats i demandes específiques de totes les dones víctimes de violència de gènere.


LLEI 17/2015, DEL 21 DE JULIOL, D’IGUALTAT EFECTIVA DE DONES I HOMES.

  • OBJECTE I FINALITATS:

1. L’objecte d’aquesta llei és establir i regular els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida.


  • LES FINALITATS D’AQUESTA LLEI:

a) Eliminar les discriminacions, les desigualtats i la invisibilitat, generades pel caràcter patriarcal de la societat, que han patit històricament les dones.

b) Reconèixer i tenir en compte el paper social i econòmic dels treballs familiar, domèstic i de cura de persones, que tradicionalment han exercit les dones.

c) Afavorir una distribució corresponsable entre dones i homes del treball de mercat i del treball domèstic i de cura de persones, en el marc d’un model de societat sostenible.

d) Propiciar un marc favorable perquè el paper de les dones aporti tot el seu potencial al progrés i a la transformació social i econòmica.

e) Garantir que les polítiques públiques:

1r. Remoguin els obstacles imposats per raó de sexe, que dificulten el ple exercici dels drets de les persones. 2n. Contribueixin a eradicar els estereotips culturals que perpetuen les diferències de gènere. 3r. Assegurin el lliure desenvolupament de l’autonomia i les capacitats de les persones, i l’exercici efectiu de la plena ciutadania des del respecte a la diversitat i la diferència. 4t. Permetin que dones i homes, des de la diversitat, participin en condicions d’igualtat efectiva en la vida familiar, política, social, comunitària, econòmica i cultural. 5è. Afirmin i garanteixin l’autonomia i la llibertat de les dones perquè puguin desenvolupar llurs capacitats i interessos i dirigir la pròpia vida. 6è. Estableixin les condicions per a eliminar qualsevol classe de discriminació de les dones i per a promoure’n l’apoderament. 7è. Integrin la perspectiva de gènere en tots els àmbits.

f) Abordar, prevenir i eradicar, d’acord amb el que disposa la normativa vigent en la matèria, tota mena de violència masclista contra dones i infants.

g) Reconèixer el dret de les dones al propi cos, el dret al lliure desenvolupament de la identitat i l'orientació sexuals, i els drets sexuals i reproductius, i garantir la lliure decisió de les persones a l'hora d'exercir-los.

h) Impulsar polítiques públiques destinades a reparar el dèficit històric que pateixen les dones en la redistribució de la riquesa, i prioritzar l’adopció de mesures per a combatre la feminització de la pobresa, amb una especial atenció a les situacions de major vulnerabilitat.

i) Potenciar un model de relacions entre persones igualitari i que erradiqui les relacions de domini i explotació de gènere imposades pel sistema patriarcal.

j) Donar suport a les famílies, en la mesura que són un instrument eficaç per a corregir desigualtats.

k) Regular un sistema de permisos parentals que asseguri una distribució equitativa entre homes i dones de les responsabilitats amb relació als fills.


DECRET 305/2016, DE 18 D’OCTUBRE, DE LA COMISSIÓ INTERDEPARTAMENTAL PER A LA IGUALTAT EFECTIVA DE DONES I HOMES I DE LA COMISSIÓ TÈCNICA INTERDEPARTAMENTAL DE LA IGUALTAT EFECTIVA DE DONES I HOMES.


  • FUNCIONS:

D'acord amb el que estableix l'article 4 bis de la Llei 11/1989, de 10 de juliol, les funcions de la Comissió són les següents:

a) Coordinar l'actuació dels departaments de l'Administració de la Generalitat en matèria de polítiques d'igualtat de gènere.

b) Establir criteris i marcar pautes per a la intervenció operativa en aquesta matèria d'acord amb la Llei 11/1989, de 10 de juliol, de creació de l'Institut Català de les Dones.

c) Establir anualment les prioritats del Govern en polítiques d'igualtat de gènere. d) Impulsar i coordinar els programes operatius sectorials.

e) Aprovar l'informe anual d'execució de la transversalitat de la perspectiva de gènere a l'Administració de la Generalitat.

f) Proposar al Govern per a la seva aprovació, mitjançant el conseller o la consellera de la Presidència, el Pla estratègic de polítiques d'igualtat de gènere del Govern de la Generalitat i la resta de plans i programes d'equitat de gènere i violència masclista en l'àmbit de competències de la Generalitat.

g) Conèixer i valorar els informes i avaluacions de polítiques d'igualtat de gènere i violència masclista. h) Conèixer i valorar les conclusions dels seus grups de treball.

i) Proposar a la presidència de l'Institut Català de les Dones mesures normatives necessàries per fomentar la igualtat efectiva de dones i homes.

j) Proposar a la presidència de l'Institut Català de les Dones la sol·licitud d'informes i dictàmens al Consell Nacional de les Dones de Catalunya i a la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista.

k) Conèixer les actuacions i valorar les propostes, informes i conclusions que li sotmeti la Comissió Tècnica.

l) Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li sigui encomanada pel Govern.


  • COMPOSICIÓ:

3.1 La presidència de la Comissió correspon a la persona titular del departament al qual està adscrit l'Institut Català de les Dones, i en formen part, les persones següents:

a) La persona titular de la presidència de l'Institut Català de les Dones, que exerceix la vicepresidència primera de la Comissió, i supleix la presidenta o el president de la Comissió en cas d'absència, vacant, malaltia o qualsevol altra causa justificada.

b) La persona titular de la direcció executiva de l'Institut Català de les Dones, que exerceix la vicepresidència segona de la Comissió, i supleix la vicepresidenta primera o el vicepresident primer en cas d'absència, vacant, malaltia o qualsevol altra causa justificada.

c) Una persona representant de cadascun dels departaments de l'Administració de la Generalitat, amb rang d'alt càrrec, designada per la persona titular del departament respectiu.

d) Les persones titulars dels òrgans següents:

Secretaria General de l'Esport

Direcció General de Comunicació del Govern

Direcció General de la Policia

Direcció General de Joventut

Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència Direcció General de Famílies

Direcció General d'Igualtat

e) Un/a vocal del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.


3.2 La designació dels membres de la Comissió ha d'anar acompanyada de la designació de les persones suplents que els substitueixin en cas d'absència, vacant, malaltia o qualsevol altra causa justificada. Aquestes persones han de tenir el rang mínim de subdirector/a general o assimilat.


3.3 La secretaria de la Comissió és exercida per una persona funcionària adscrita a l'Institut Català de les Dones, amb rang mínim de cap de servei, que assisteix a les sessions amb veu i sense vot, la qual és designada per la persona que exerceix la vicepresidència primera de la Comissió.


LLEI ORGÀNICA 3/2007, DE 22 DE MARÇ, PER A LA IGUALTAT EFECTIVA DE DONES I HOMES.

  • OBJECTE DE LA LLEI:

1. Les dones i els homes són iguals en dignitat humana, i iguals en drets i deures. Aquesta Llei té per objecte fer efectiu el dret d’igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes, en particular mitjançant l’eliminació de la discriminació de la dona, sigui quina sigui la seva circumstància o condició, en qualsevol dels àmbits de la vida i, singularment en les esferes política, civil, laboral, econòmica, social i cultural per assolir, en el desplegament dels articles 9.2 i 14 de la Constitució, una societat més democràtica, més justa i més solidària.

2. A aquests efectes, la Llei estableix principis d’actuació dels poders públics, regula drets i deures de les persones físiques i jurídiques, tant públiques com privades, i preveu mesures destinades a eliminar i corregir en els sectors públic i privat qualsevol forma de discriminació per raons de sexe.


  • El principi d’igualtat de tracte entre dones i homes.

El principi d’igualtat de tracte entre dones i homes suposa l’absència de qualsevol discriminació, directa o indirecta, per raó de sexe, i, especialment, les derivades de la maternitat, l’assumpció d’obligacions familiars i l’estat civil.


  • Integració del principi d’igualtat en la interpretació i aplicació de les normes.

La igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes és un principi informador de l’ordenament jurídic i, com a tal, s’ha d’integrar i observar en la interpretació i aplicació de les normes jurídiques.



  • OBJECTE DE LA LLEI

  • PRINCIPIS RECTORS

  • OBJECTE I FINALITATS

  • LES FINALITATS D’AQUESTA LLEI

  • FUNCIONS

  • COMPOSICIÓ

  • OBJECTE DE LA LLEI