Objectius EDC

EDC-02-Temporització OBJECTIUS i indicadors-Institut Esteve Terradas I Illa

1. Definir el desplegament complet de la competència digital de l’alumnat


1.1. Sobre la competència digital de l’alumnat a l’educació obligatòria


El que es proposa és una manera sistemàtica d’avaluar i recopilar la informació de manera fluida com si d’una matèria més es tractés. No podem esperar que l’alumnat adquireixi els coneixements necessaris de manera espontània, per tant s’haurà de planificar com transferir a l’alumnat els coneixements relacionats amb la competència digital a través de les diferents matèries. 


A l’hora d’avaluar, es considera que la millor opció per a treballar part de les competències digitals és l’àmbit de projectes. És un moment en que l’alumnat trenca la rutina de classe habitual (franja horària - matèria) per a que pugui resoldre i posar en pràctica els diferents coneixements que ha adquirit de forma autònoma i amb l’ajuda personalitzada del diferent professorat.


En el marc del propers tres anys es plantegen els següents reptes:




Respecte el pla de projectes on s'avalua la competència digital queda reflectit en el document anomenat “Pla d’Avaluació de la Competència Digital” establert en el document que està enllaçat en en el següent enllaç i és un document viu:


1.2. Sobre la competència digital de l’alumnat a l’educació postobligatòria


La competència digital està pensada només per a l’alumnat està regulada de forma acadèmica en l’àmbit de l’Ensenyament Secundari Obligatori. Atenent-nos a la missió del centre, la professionalització de l’alumnat no s’acaba en l’educació obligatòria, sino que tot just comença en aquest moment. 


En aquest sentit, es promourà entre l’alumnat de l’ensenyament postobligatori l’obtenció de l’acreditació acTIC.



2. Millorar el sistema de seguiment d’alumnat per fer-lo més inclusiu 

Actualment hi ha un biaix cultural en la societat en el seu conjunt per raó d’ingresos, gènere …, entre altres alhora d’assolir la cultura digital i tenir accés als dispositius digitals necessaris per a ser una persona competent en el món tecnològic d’avui en dia. En aquest sentit cal identificar aquestes mancances en l'origen, és a dir, en l’alumne.


Per assolir aquesta fita cal portar un registre acurat de l’evolució de l’alumnat no només en l’àmbit acadèmic, sinó també en l’àmbit familiar. Per això es crearà un registre digital de l’alumnat en què constarà tota la informació rellevant i que s’anirà heredant al llarg de tots els cursos que l’alumne estigui en el centre, que es transmetrà fàcilment, mantenint les dades protegides.

3. Iniciar activitats de coeducació en l’àmbit digital (Falta la finalitat)

L’objectiu principal dels propers anys serà desplegar les competències de l’àmbit digital en el marc de projectes principalment, i en algunes matèries. 


Es dissenyaran unes accions en el PAT per assegurar que es cobreix la totalitat de les competències.



4. Millorar l'acollida digital de la comunitat educativa del centre

4.1. Acollida del professorat nouvingut


Per a que l’alumnat pugui tenir un bon grau d’assoliment de la competència digital en l’àmbit digital en l’àmbit de l’educació obligatòria és necessari que el professorat que ha de transmetre aquests coneixements, ha de tenir els coneixements assolits de manera que també sigui capaç d’impartir-los adequadament a l’alumnat. 


En aquest sentit el centre organitzarà anualment, en la mesura del possible, cursos de caire intern per tal que el professorat se senti segur impartint la docència, no només de la seva docència, sinó també de les conjunt de competències de l’àmbit digital que li toqui impartir. 


S’oferiran cursos de tres tipus: 





4.2. Acollida de les famílies nouvingudes


Un dels punts essencials en l’ensenyament és la comunicació dels resultats de l’alumnat als pares, mares i tutors legals. En aquest sentit la comunicació amb els grups d'interès del centre, en especial amb les famílies, ha de ser fluida. 


Cal treballar en dos aspectes essencials: 




Es facilitaran canals de comunicació per atendre els dubtes i necessitats les famílies de l’alumnat.


4.3. Acollida de l’alumnat nouvingut


Un aspecte essencial que cal treballar per a esdevenir un centre on la comunitat educativa del centre assoleix la competència digital és la benvinguda digital d’aquest alumnat. Per benvinguda digital entenem que és la presentació de les eines digitals, protocols i serveis que proporciona el centre.


En aquest sentit, en el nostre centre, s’ha de donar més importància a l’alumnat que entra a primer de la ESO, ja que és aquest el que haurà d’assolir després de quatre anys la competència digital de l’alumnat.


Durant les primeres setmanes de l’alumnat es dedicaran unes sessions en què s'explicarà a l’alumnat el conjunt d’eines, protocols i persones al càrrec de l’estràtegia digital.


Altres objectius a llarg plaç


En aquesta secció descrivim una sèrie d’objectius, que ara per ara no es temporitzaran per als propers quatre anys, però que qualsevol decisió que es prengui haurà d’anar dirigida en la mesura del possible a l’assoliment d’aquests en els propers anys: