Documents de centre

PEC del 07/06/2022  

4.1 Principis rectors : Els principis que regeixen les actuacions de l’Institut són els principis rectors del sistema educatiu de Catalunya establerts a la LEC (Llei 12/2009 d’Educació de Catalunya) en l’article 2: 

2. El sistema educatiu es regeix pels principis específics següents: 

a) La formació integral de les capacitats intel·lectuals, ètiques, físiques, emocionals i socials dels alumnes que els permeti el ple desenvolupament de la personalitat, amb un ensenyament de base científica, que ha d’ésser laic, d’acord amb l’Estatut, en els centres públics i en els centres privats en què ho determini llur caràcter propi. 

c) La capacitació cultural, científica i tècnica que permeti als alumnes la plena integració social i laboral. 

h) La competència per a la utilització autònoma i creativa dels sistemes digitals. i) La competència per a l’anàlisi i la contrastació de tota la informació, sigui quin sigui el mitjà de transmissió. 

4.2 Caràcter propi:  L’Institut Esteve Terradas sempre s’ha destacat per l’objectiu clar i ambiciós de formar persones, en sentit ampli i de manera integral, de formar alumnes respectuosos/as amb les persones, les lleis i l’entorn, crítics i actius davant la  intolerància i la discriminació, atents i participatius als canvis i als moviments socials. El projecte educatiu de l’Institut Esteve Terradas és el nostre compromís amb els següents principis: 

4.3.3 La Direcció de l’Institut Esteve Terradas està compromesa amb el desenvolupament i millora del sistema de gestió integrat mitjançant: 

4.3.3 Valors de l’Institut

 L’Institut Esteve Terradas es defineix com català, laic, integrador, respectuós amb totes les cultures i ideologies, coeducador, responsable socialment, respectuós amb el medi ambient, democràtic i obert al canvi i al progrés. A més, està implicat en la millora de la qualitat dels ensenyaments i serveis que proporciona a l’alumnat i a tots els grups d’interès, així com en l’anàlisi dels impactes ambientals derivats de les seves activitats per tal de poder minimitzar-los o eliminar-los, i sempre valorant la importància del treball segons les normatives de seguretat i salut en el treball. Tot això es treballa des de diferents àmbits: Des dels propis currículums, des de la tutoria, des del servei de mediació, des del projecte de coeducació, des del servei comunitari, mitjançant l’aula d’acollida, les SIEI (Suport Integral a l’Escola Inclusiva), des de les diferents coordinacions i des del propi exemple de les persones. 

5. CARACTERÍSTIQUES DE L’INSTITUT 

Impartim els ensenyaments d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat en modalitat de Ciències i Tecnologia, Cicles Formatius de Grau Mitjà (Gestió Administrativa, Mecanització, Electromecànica de Vehicles Automòbils, Manteniment Electromecànic, i Sistemes Microinformàtics i Xarxes), i els Cicles Formatius de Grau Superior (Administració i Finances, Assistència a la Direcció, Programació per a la Fabricació Mecànic, Mecatrònica Industrial, Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa, Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma, Desenvolupament d’Aplicacions Web i Prevenció de Riscos Professionals). A més a més, impartim els Programes de Formació i Auxiliar en muntatges d’instal·lacions elèctriques i d’aigua i gas. 

Pel que fa a equipaments hi ha dos tallers de tecnologia. A l’FP disposem de tallers amplis i equipats amb la tecnologia més moderna possible.  Tenim també equipaments comuns a totes les etapes educatives: aula d’informàtica.

7. PLANTEJAMENTS EDUCATIUS 

7.1 Principis pedagògics i metodològics prioritaris 

L’Institut es regeix pels següents principis pedagògics i metodològics: 

- Dóna una formació personalitzada que propiciï una educació integral pel que fa a capacitats, destreses i valors de l’alumnat en tots els àmbits de la vida personal, familiar, social i professional. Aquesta formació es concreta en: 

-Promou processos actius d’aprenentatge desenvolupant metodologies centrades en l’alumnat, que afavoreixen l’aprenentatge autònom i fan a l’alumne/a protagonista del seu aprenentatge. 

- Pretén incorporar metodologies d'enfocament global com el treball per projectes i l'aprenentatge basat en problemes en els nivells de l'ESO de manera progressiva. - Educa per al treball individual, en grup i cooperatiu. - Educa per a l’autonomia intel·lectual. 

- Educa amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. 

- Practica una metodologia basada en l’aprenentatge significatiu 

- Avalua el procés d’Ensenyament

-Aprenentatge de manera contínua global. 

- Presta una atenció especial a la diversitat de capacitats, d’interessos i de ritmes d’aprenentatges de l’alumnat. 

- Estableix una col·laboració constant amb les famílies per tal de contribuir a una millor consecució dels objectius educatius. 

- Promou l’ampliació i actualització permanent dels coneixements del professorat, així com de les estratègies metodològiques i de renovació pedagògica. 

- Ofereix el Servei d’Assessorament i Reconeixement de l’experiència professional. 

- Ofereix la Formació DUAL en aquells Cicles Formatius on s’escau. 

- Promou la mobilitat transnacional pel valor afegit que aporta als grups d’interès .

7.3 Objectius educatius 

L'educació secundària obligatòria té com a finalitat:  Fomentar en l’alumnat l’hàbit de treball, per tal d’obtenir i seleccionar informació de forma autònoma i crítica. Ajudar-lo a organitzar els propis pensaments, a relacionar-se de forma correcta amb les altres persones, a adoptar actituds solidàries i tolerants i, en definitiva, reforçar la pròpia personalitat amb una correcta formació integral, intel·lectual i humana El Batxillerat té com a finalitat: Formar integralment, intel·lectual i humana l’alumnat, així com la seva orientació i preparació per als ensenyaments universitaris, per als estudis de formació professional específica de Grau Superior, per altres estudis superiors i per a la vida activa. 

9. ORGANITZACIÓ DE L’INSTITUT 

Coordinador/a pedagògic/a, 

Organs de coordinació:

12.L’ORIENTACIÓ I LA TUTORIA 

La tutoria és un element fonamental del procés d’ensenyament-aprenentatge. Tot i que la figura del tutor/a és fonamental, l'existència dels equips docents fa que el tutor/a no actuï de forma individual i és molt aconsellable que prengui les decisions  amb el conjunt del professorat del seu equip docent. Quant més alt sigui el grau d'implicació dels professors d'un mateix equip en l'activitat tutorial més eficaç ha de ser aquesta. La idea base és, doncs, la de l’acció tutorial compartida dintre d'un mateix equip docent. Per tant, els Plans d’Acció Tutorial (PAT) pretenen ser un conjunt d'activitats que compromet l'actuació de tot el professorat del centre, en tant que exerceixen la seva funció com a docents. Són activitats primordials del PAT aquelles adreçades a facilitar: 

13.1 Projecte de qualitat i millora contínua: 

Xarxa de qualitat. El Projecte de Qualitat i Millora Contínua (PQiMQ) per a la millora de la qualitat dels centres educatius, es desenvolupa a través de cursos i seminaris específics, de jornades d’intercanvi d’experiències i, sobretot, de l’agrupació dels centres en xarxes de treball, organitzades en nivells, amb l’objectiu de donar-se suport mútuament i compartir experiències, metodologies i noves eines de gestió i millora. Dintre del Projecte de Qualitat i Millora Contínua, participem en el Programa d’Assegurament de la Qualitat i el Programa d’Excel·lència en la Gestió. El Programa d’assegurament de la qualitat té com a finalitat millorar els resultats educatius i la cohesió social en els centres educatius, així com garantir la confiança dels grups d’interès, mitjançant la implantació de sistemes de gestió de la qualitat en base a la norma ISO 9001. El Programa d’excel·lència té com a finalitat ajudar a assolir la millora en totes les àrees i processos dels centres educatius, a través de la implantació de sistemes de gestió de la qualitat d’excel·lència, en base al model europeu (EFQM), adaptats al sector educatiu (e2Cat). 

13.4 Programa InnovaFP: Xarxa d’innovació. El programa InnovaFP cerca l’actualització de coneixements en la formació professional i la cooperació amb les empreses i altres organitzacions de l’entorn, mitjançant la col·laboració en el desenvolupament de projectes d’innovació i transferència de coneixement. Participant en aquest programa volem potenciar i incrementar els vincles entre la formació professional de l’Institut i les empreses, mitjançant la col·laboració en el desenvolupament de projectes d’innovació i transferència de coneixement per tal de mantenir actualitzats els coneixements del professorat, millorar la qualitat de la capacitació de l’alumnat dels cicles formatius i contribuir a augmentar la competitivitat de les empreses i altres organitzacions. 

13.6 Programa ActivaFP: Xarxa ActivaFP. El Programa "ActivaFP" promou metodologies competencials basades en l'aprenentatge col·laboratiu. Proposa reptes i projectes relacionats amb situacions o entorns laborals. Integra activitats específiques de formació del professorat, com ara jornades d'intercanvi d'experiències. L’Institut Esteve Terradas fomenta l’Aprenentatge Basat en Problemes (ABP) i participa en la xarxa a través de la qual el Departament d’Educació canalitza la formació del professorat i es fomenta la cooperació, el suport mutu i l'intercanvi de bones pràctiques. El Programa ActivaFP té objectius complementaris als Programes InnovaFP i al Programa de foment i suport de l’emprenedoria en els ensenyaments professionals. Els tres programes estan interrelacionats i coordinats per tal de reforçar-se mútuament. 

NOFC del 06/09/2022  

3.3.13. Coordinació d'Informàtica

Són funcions de la Coordinació d'Informàtica:

a) Col·laborar anualment en la revisió i actualització de l’Estratègia Digital del centre.

b) Proposar a l'equip directiu del centre els criteris per a la utilització i l'optimització dels recursos informàtics i per a l'adquisició de nous recursos.

c) Assessorar a l'equip directiu, el professorat i el personal d'administració i serveis del centres en l'ús de les aplicacions de gestió acadèmica del Departament d’Educació.

d) Vetllar pel manteniment de les instal·lacions i els equipaments informàtics i telemàtics del centre.

e) Donar suport al professorat responsable de cada departament o àrea que té assignada hores de manteniment informàtic, en la instal·lació i utilització educativa de programes i equipaments informàtics en les diverses àrees del currículum i orientar-lo sobre la seva formació permanent en aquest tema. f) Assessorar i donar el vist-i-plau a l'equip directiu, el professorat i el personal d'administració en les compres informàtiques. g) Aquelles altres que el director o la directora de l’Institut li encomani en relació amb els recursos informàtics i telemàtics que li pugui atribuir el Departament d’Educació.

El/la coordinador/a informàtic és proposat pel cap o la cap d'estudis, nomenat pel director o directora, i dependrà de l’administrador/a.


Perfil Coordinador/a d’Informàtica

a) Experiència educativa.

b) Formació informàtica actualitzada.

c) Formació en xarxes i ciberseguretat.

d) Capacitat de resoldre situacions d’assessorament individual.

e) Capacitat d’organització i planificació.

f) Capacitat de resoldre problemes de forma efectiva.

g) Capacitat de visió global del centre.



3.3.14. Coordinació de l’Estratègia Digital del centre

Són funcions de la Coordinació de l’Estratègia Digital de centre coordinar, supervisar i realitzar les diferents tasques relacionades amb l’Estratègia Digital, que es concreten en els següents àmbits:

a) Promoure, assessorar i donar suport al professorat en l'ús i en la implantació de tecnologies de la informació en l'entorn de l'aprenentatge (Moodle, Classroom).

b) Col·laborar amb la Coordinació d’Informàtica i la Direcció del centre en la revisió i/o actualització anual de l’Estratègia Digital de centre.

c) Col·laborar amb la Direcció del centre en el disseny de la formació i actualització del professorat en eines digitals.

d) Donar suport i assessorament en la utilització dels equips audiovisuals i informàtics.

e) Col·laborar en l'administració de les eines de gestió digital del centre (ieduca, GSuite), així com promoure el seu ús com una eina de millora en algunes activitats educatives.

f) Revisar periòdicament els aparells audiovisuals i informàtics de l’àrea de l’ESO i Batxillerat del centre i vetllar pel seu manteniment, amb la finalitat d’assegurar la seva adequació i funcionalitat.

g) Facilitar les llicències digitals a l’alumnat d’ESO i Batxillerat.

h) Gestionar el préstec d’ordinadors a l’alumnat de l’ESO i Batxillerat i al professorat.

Perfil Coordinador/a de l’Estratègia Digital de centre

a) Experiència educativa.

b) Formació informàtica actualitzada.

c) Coneixements en ciberseguretat.

d) Capacitat de resoldre situacions d’assessorament individual.

e) Capacitat d’organització i planificació.

f) Capacitat de resoldre problemes de forma efectiva.

g) Capacitat de visió global del centre.


3.3.24. Coordinació web

Són funcions de la Coordinació web:

a) Mantenir el lloc web corporatiu de l'institut.

b) Controlar i coordinar les publicacions de l'institut.

c) Administrar els servidors del lloc web i el Moodle de l'institut.

Perfil Coordinador/a web

a) Coneixement dels entorns web.

b) Capacitat d’organització.

c) Capacitat de planificació.

d) Capacitat de previsió.

e) Capacitat de visió global del centre.


3.3.25. Responsable/s de xarxes socials

Són funcions del/s responsable/s de xarxes socials gestionar la presència de l’Institut a les xarxes socials (Twitter, Instagram...).

Perfil responsable/s de xarxes socials

a) Coneixement del funcionament de les diferents xarxes socials.

b) Capacitat d’organització i planificació.

c) Capacitat de previsió.

d) Capacitat de visió global del centre.


6.2.6. Normes d’ús de telèfons mòbils

Alumnat ESO-Batxillerat 

a) Els mòbils han d'estar guardats dintre de la motxilla i silenciats mentre es desenvolupa la classe.

b) No es pot fer ús dels telèfons mòbils dintre de les aules o als passadissos, excepte en els casos en què el/la professor/a ho consideri necessari per a les activitats de l’aula.

c) No es poden carregar mòbils a les aules.

d) No es pot fer servir el mòbil quan un/a alumne/a està expulsat/da.

e) Si un/a alumne/a incompleix aquestes normes, haurà de lliurar el mòbil al professor/a que li demani, i el mòbil serà custodiat al despatx de Direcció fins a ser retornat a l’alumne/a. El primer cop es retornarà el mòbil a les 14.30 h.

● El segon cop se li retornarà al dia següent a les 14.30 h.

● El tercer cop no es retornarà fins que la família vingui a recollir-lo.

f) En cas de negar-se a entregar el mòbil al/la professor/a, al/la coordinador/a de nivell o a cap d’estudis es procedirà a una expulsió de 24 h.


Alumnat Formació Professional i PFI

a) Els mòbils han d'estar guardats mentre es desenvolupa la classe.

b) No es pot fer ús dels telèfons mòbils dintre de les aules o als passadissos, excepte en els casos en què el/la professor/a ho consideri necessari per a les activitats de l’aula.

c) No es poden carregar mòbils a les aules.

d) En cas que algun/a alumne/a incompleixi les normes, serà expulsat de l’aula i s’informarà a prefectura d’estudis.


PGA per al curs 2022-2023

Apartats de la PGA (Programació General Anual) vinculades a l'Estratègia Digital de Centre