Cultura digital

1. Serveis digitals que s’ofereix a la comunitat educativa


GSuite:

El centre disposa una GSuite activada en el domini iesesteveterradas.cat. També hi ha activat el domini secundari ieti.cat. La GSuite té com a finalitat tenir un espai virtual propi del centre on recollir tota la documentació pròpia del dia a dia, enviar correus electrònics de forma interna i proporcionar a l’alumnat una eina de comunicació del centre per a que pugui rebre informacions pròpies de l’aprenentatge. 


Tot membre de la comunitat educativa de l’Institut Esteve Terradas tindrà un correu oficial de centre i rebrà les comunicacions oficials internes de centre via aquest correu.


També s'empra el Classroom i en general totes les eines Google, dins de la GSuite. El Classroom serà d’ús prioritari en el primer cicle de la ESO. 


Aquesta plataforma també el canal de Youtube del centre en l’adreça videos@iesesteveterradas.cat.


Moodle:

El centre disposa d’una plataforma Moodle en l’enllaç https://moodle.ieti.cat/ que està disponible per a tot el professorat que desitgi crear un curs per a la seva matèria. 


Ieduca:

El centre disposa d’una plataforma de comunicació amb els pares de l’alumnat de la ESO i batxillerat en l’adreça https://esteveterradas.ieduca.com/ que agilitza el procés de comunicació de les famílies de l’ESO-Batxillerat amb el professorat, sobretot la comunicació del procés d’avaluació contínua de l’alumnat. 

2. Difusió de la cultura digital del centre


L’ Institut Esteve Terradas i Illa és un institut gran amb molta tipologia tant d’alumnat, de docent com de famílies. En aquest sentit es crearan un dossiers específics de benvinguda a la Cultura digital de centre i s’establiran un protocols per garantir que les noves famílies d’adapten amb el menor temps possible. Algunes mesures que es duran a terme són: 


3. Protocols de comunicació de la comunitat educativa


Protocol de comunicació “docents-alumnat”: 


Les úniques vies de comunicació digitals entre docents i alumnes que s’han d’usar són les pròpies del centre, és a dir, el correu amb extensió del centre ( GSuite associada al domini iesesteveterradas.cat ), els propis mecanismes del moodle del centre ( moodle.ieti.cat ) i l’IEduca del centre. 


S'han d’evitar, sempre que sigui possible, les comunicacions entre docents i alumnat emprant correus diferents als oferts per el centre o pel departament d’educació.


Protocol de comunicació “docents-docents”:


Les comunicacions oficials del centre, és duran a terme emprant el correu GSuite associat al domini del centre. Tota la documentació digital que es generi en aspectes de l’àmbit del centre (llibretes de notes, documentació de departament, documentació de comissió, …) s’ha de generar en l’àmbit intern del centre i s’han de compartir prioritàriament dins del domini propi del centre.


Protocol de comunicació “famílies-docents”:


En el cas de la comunicació electròniques entre famílies i docents en la ESO i Batxillerat s’ha de realitzar mitjançant la plataforma IEduca.


En el cas de la comunicació electròniques entre famílies i docents en cicles formatius, es farà mitjançant la comunicació que cada tutor consideri oportú, sempre i quan es garanteixi la privacitat i la confidencialitat de les dades de l’alumne menor d’edat. Com a norma general només afecta a grau mitjà. 


En grau superiors l’alumnat, llevat d’algun cas excepcional, és major d’edat i les comunicacions no caldran que passin per tercers, llevat que algú ho demani de manera particular. En aquest cas s’establirà un mecanisme adhoc per a cada cas.


Protocol de comunicació “no-GSuite”:


Es reconeix la gran dependència que el nostre centre educatiu té amb les plataformes de Google, ja no només la pròpia del centre, sinó també la propia del departament d’educació (xtec.cat) o qualsevol altra que puguem servir, especialment la genèrica (gmail.com). 


Tot i així, aquestes plataformes no han estat infalibles. El 14 de desembre de 2020 les plataformes GSuite del món van caure en horari laboral europeu durant varies hores. És esperable que aquestes caigudes siguin curt abast temporal. En qualsevol cas, durant el temps que duri la caiguda s’establirà que el mètode de comunicació prioritari, al menys en l’àmbit de la ESO i Batxillerat, es farà en tots els àmbits emprant la plataforma IEduca. És recomanable fer periòdicament còpies de seguretat, en un dispositiu extern, de tot el que es té emmagatzemat per evitar que tot el que es té es perdi.


El centre està obert a estudiar noves plataformes sempre que siguin de fàcil ús per totes les persones de la comunitat educativa de l’institut (alumnat, docents i PAS).


Per a més informació sobre la comunicació del centre cal consultar el pla de comunicació del centre dins de l'apartat documentació del centre

4. Comissió d'estratègia digital de centre


Composició de la comissió en sí, estarà format pel conjunt de càrrecs implicats en algun aspecte dins de l'Estratègia digital de centre:


5. Acords o protocols de centre referents a l’EDC


Els acords relacionats amb l’Estratègia digital de centre es prendran a la comissió de l'estratègia digital. De forma ordinària la comissió d'estratègia digital de centre es reunirà amb tots els seus membres un cop a l’any per a discutir possibles millores en quant a futurs objectius i preocupacions que es vulguin comentar. 


La metodologia de treball principal per a l’elaboració, actualització i seguiment de l'estratègia digital de centre serà per reunions amb grups d'interès, és a dir, quan s'hagi de parlar d’un tema concret relacionat amb la cultura digital del centre, només es reunirà amb la part responsable d’aquella part. Si es necessita una visió més global del tema, es convocarà una reunió amb més especialistes del tema a tractar.


Anualment es recolliran els acords i actuacions que es realitzin anualment en una memòria de la coordinació.

6. Préstec d’equips del “Pla d’educació digital de Catalunya”


El “Pla d’educació digital de Catalunya” ha proporcionat equipament al centres equips per a l’alumnat i el professorat. 


Durant anys des del centre s’ha incentivat a que les famílies de l’alumnat que entrava al centre a primer de la ESO comprés un ordinador per a fer-lo de suport durant els anys d’ensenyament obligatori. La prioritat de les dotacions seria fer que les famílies de primer tinguessin un PC de la dotació del “Pla d’educació digital de Catalunya”. Per assolir aquest objectiu, les dotacions haurien d’entregar-se abans de principis d’octubre del curs vigent.


Coordinació informàtica i la Coordinació d'estratègia digital de centre s’encarregaran prioritàriament de mantenir actualitzat el inventari de centre oficial d’aquests dispositius, a nivell de l’alumnat.


En aquest context, es poden produir situacions de mal ús d’aquests equips a les quals s’ha de donar solució. La reparació o reposició dels ordinadors es realitza de forma automàtica un cop s’obre incidència a SAU i es proporciona tota la informació corresponent. Per tant, l’alumne i la seva família no han d’encarregar-se de la reposició de l’equip.


Tot i així, el mal ús dels ordinadors pot ser objecte de sanció de la mateixa forma que els desperfectes ocasionats a d’altres estris o instal·lacions dels centres. Les sancions queden recollides a les NOFC del centre.


A nivell d’equips portàtils de docents, el control d’aquest els portaran directament els caps de departament i seran aquestes persones qui hauran de comunicar al coordinador corresponent els canvis de propietaris i les possibles necessitats que puguin sorgir, així com informar dels ordinadors que tenen disponibles per a cobrir necessitats d’altres departaments. També s’aplica les sancions per mal ús.

7. Política de préstec de dispositius propis del centre


El centre disposa d’una sèrie d’ordinadors per a ús dins de l’institut. Aquests ordinadors serviran essencialment per a cobrir les necessitats dels alumnes que puntualment no puguin portar el seu propi ordinador (per que s’està reparant, l’hagi oblidat un dia concret). 


D’aquests ordinadors hi haurà, en la mesura del possible, una series d’ordinadors reservats per a l’ús del professorat amb les mateixes condicions que l’alumnat, és a dir, tingui l’ordinador espatllat. Qualsevol persona externa que, amb permís del centre, necessiti d’un portàtil de préstec, també podrà disposar d’un.


En quant reequipaments, és a dir de propietat de cada departaments, són els seus caps.

8. Coordinació informàtica


La missió fonamental de la coordinació informàtica és la de mantenir operativa la infraestructura digital del centre, definida en la secció “infraestructura del centre”. Aquest manteniment pot ser de dos tipus: directe, és a dir, que la coordinació informàtica farà la pròpia actuació o bé indirecte, posant-se en contacte amb el servei PAUtic de la Generalitat de Catalunya o dels diferents serveis tècnics, responsables  per garantia vigent, segons el tipus d’incidència que correspongui. 

La coordinació informàtica és responsable de mantenir una visió global dels equipaments del centre. Per a què aquesta tasca sigui factible de dur-se a terme serà el responsable prioritari de les compres de material informàtic. La coordinació informàtica no es farà responsable de qualsevol material informàtic comprat sense un assessorament previ per part de la coordinació informàtica i aquest material haurà de ser mantingut pel responsable de la compra d’aquest material.


Qualsevol incidència que requereixi l'intervenció de manera directa o indirecta de la coordinació informàtica s’ha de comunicar a l’adreça de correu electrònic  incidencies@iesesteveterradas.cat

9. Infraestructura del centre


L’any 2018 el centre va acceptar la transformació digital dins del CTTi. Per tant gran part de la infraestructura del centre depèn de la Generalitat, i això fa que, qualsevol incidència que hi hagi en aquesta part de la infraestructura serà comunicada al servei SAU, centralitzada en la coordinació informàtica, de la Generalitat i serà aquesta secció qui s’encarregarà d’arreglar la incidència. 


Existeix també una estructura digital que depèn del centre, que requereix d’una

infraestructura i despeses pròpies que són les següents:



També forma part de la infraestructura digital de centre els projectors de les aules. Queda establert que els encarregats del manteniment d’aquests dispositius són els propis departaments en la part de cicles formatius i un únic responsable en la part de la ESO i batxillerat.

10. Espais webs del centre


La web oficial del centre, https://agora.xtec.cat/iesesteveterradas/, està allotjada dins de l’entorn agora proporcionat pel departament d’educació. Aquesta web, la web del centre, és el punt fix de les comunicacions de caire general del centre. Més enllà de les xarxes socials, és el lloc on les famílies trobaran les informacions més rellevants, els enllaços per a fer preinscripcions, informació sobre les activitats que es duen a terme al centre, informacions d’urgència. En aquesta web també es troba la documentació estratègica del centre, en una secció pròpia. L’organisme responsable de la web, és la coordinació web del centre, tot i que hi ha varies persones de diferents àrees del centre que poden editar-la.


L’altre lloc web que té el centre és la intranet documental del center en la direcció https://educaciodigital.cat/iesesteveterradas/moodle/. Aquesta adreça conté un moodle, on està totes les programacions didàctiques del centre, així com les actes de les diferents reunions que es fan. La gestió d’aquesta part, a nivell de permisos, la porta la direcció del centre. 

11. Xarxes socials


Actualment al centre es gestionen les xarxes socials següents: 



Twitter es fa servir principalment per a la difusió d’activitats i notícies del centre. La seva gestió està a càrrec de forma directa per un responsable designat per direcció. Instagram es fa servir principalment com a eina per a la docència en l’àmbit de secundària. També és disposa d’un bot de Telegram, amb el seu canal associat, actualment en fase experimental.


El centre té varies pàgines de Facebook, sent l’oficial del centre la següent: https://www.facebook.com/esteve.terradas. Actualment aquesta plataforma està en desús a favor de Twitter.

TwitterInstagram

12. Protecció i seguretat de les dades


L'estratègia digital de centre regularà els protocols de protecció de dades al menys en l’àmbit digital. Atès que el centre emmagatzema dades de menors, és essencial que tot el professorat tingui cura del tractament de les dades sensibles que es generen dins del institut.


A través de la formació interna de l'estratègia digital de centre proposada en l’àmbit de l'estratègia digital de centre es formarà al professorat en aspectes funcionals de la llei vigent que regula aquests aspectes.